Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tv Plasma & Lcd
Mesra.net Forum > Announcement & Discussion > Kaji Selidik & Pandangan
Pages: 1, 2
mama_elin
suggest which one is better..

saja nak survey dulu..

pro & cons


tq all
Didiharaiss
dua2 ok..asalkan berwang dan mampu milik
hentahlah
joaquinshah
comparison from cnet

http://reviews.cnet.com/4351-12658_7-6583301.html


saya ada LCD TV di rumah, opis saya pula gunakan plasma.
utk memudahkan sedikit, LCD TV sama juga dgn apa yang kita tgk di screen computer.
plasma pula lebih kepada tv biasa. tetapi mempunyai ciri yang lebih tinggi dari tv biasa.
penjualan plasma tv agak perlahan berbanding berbanding LCD TV. market LCD tv lebih tinggi, dan permintaan dan syarikat elektronik berlumba lumba nak keluarkan LCD TV.

LCD TV kurang reflect pada cahaya lampu, which mean kalau ada cahaya menghala ke tv tuh, pantulannya kurang pada kita, berbanding plasma tv.

apa yang penting, orang akan lihat resolusi dan enjin tv. standard plasma dan LCD adalah 720P, 1080i dan yang paling maksimum 1080P (I for interlace, P for progressive).

saya cadangkan ambil LCD TV berbanding plasma. standard 32 inci mempunyai 720P & 1080i. tetapi ada juga model 32 inci yang full hd (1080p) dan harganya jugak lebih mahal dari standard 720P. jika perlukan full hd, dapatkan tv 40 inci ke atas utk hd experience yang kool.

opsss... jgn confuse antara 720p dan 1080i. walaupun 1080i nombornya lebih besar, tetapi 720P lebih bagus dari 1080i. yang nih nanti cerita kalau nak tau lebih.

oh wait... if u're planning to use lcd/plasma utk tgk astro, gunakan s-video utk gambar yang slightly better dari composite cable. but u have to set in mind, astro are using standard 480p, so gambar akan agak tidak berapa cantik utk tgk astro. but still, better resolution dari tv biasa.

and.... kalau ada lcd/plasma, dapatkan HD (high definiton) punya equipment utk viewing experience yang sangat mantap. cthnya dapatkan bluray player, atau ps3 dan gunakan hdmi cable, utk tgk movie (guna bluray disc) pastu guna RCA cable plug dekat home theater. . serius sheit... mmg cun. kalau mama penah tgk ratatouille guna tv biasa, kita dah kata gambar cantik, bayangkan tgk guna HD, gambar lagik cunnnnnn....

cth LCD brand yang bagus adalah sony bravia, toshiba regza, sharp aquos. samsung antara yang paling murah, tetapi cheapest model dia ramai yang komplen. the best way is to get the model u interested, pastu pegi kedai tgk sendiri. jgn follow kata orang model nih bagus, model nih tak bagus, trust ur own eyes

tu part yang penting... kalau ada.. bleh tanya lagik
aWeKz^MaNj@
dh lame teringin tepek sebijik kat umah.. huhuuuu
tp kewangan belum mengijinkan
Hariz_KooL
LCD (diperbuat dpd lapisan polimer cecair kristal yg dilapik dgn lapisan kaca polarisasi dwi-filem)
Pros:-
-penggunaan tenaga elektrik yg rendah, so dpt jimatkan bil elektrik
-resolusi tinggi dr segi pixels size...so, imej akan nampak lebih cantik, tajam & realistik
-hasil sangat memuaskan bila adjust brightness & color
-rekabentuk saiz nipis & ringan...so, dapat jimat ruang
-takde hasilkan eletrostatic pd permukaan skrin...so, bebas radiation, tak rosakkan mata bila tgk dr jarak dekat & barangan elektronik yg anti-static pd jarak dekat
-lebih tahan lama, sejuk & tak mudah terbakar berbanding Plasma...so, lebih sesuai utk main video game
-harga lebih murah dpd Plasma

Cons:-
-imej TV samada dapat tgk dr sudut tegak 90 darjah & dlm range senget beberapa darjah je....lebih dpd tu tak dapat tengok dgn jelas.




Plasma (diperbuat dpd campuran gas neon & xenon yg hasilkan gas plasma & fosforus)

Pros:-
-sangat memuaskan bila adjust brightness & variasi color yg lebih banyak dihasilkan...sangat sesuai utk tgk kualiti DVD & motion movies yg lebih realisitik
-contrast lebih baik dpd LCD
-imej lebih glossy (berkilat) dpd LCD
-imej boleh tgk dari pelbagai sudut dgn jelas (wider viewing angles)
-rekabentuk saiz nipis...dapat jimat ruang juga

Cons:-
-penggunaaan tenaga elektrik yg tinggi, so terpaksa bayo elektrik lebih tinggi sikit berbanding LCD
-hasilkan elektrostatik tinggi pd permukaan skrin...risiko radiasi boleh rosakkan mata & barangan elektronik anti-static bila tgk dr dekat
-kurang ketahanan...mudah panas & terbakar jika digunakan lebih lama sbb asas pembuatan plasma adalah dpd gas2
-kos lebih tinggi dpd LCD termasuk kos maintenance
JiJaHpOtPeT
tah aku pon xtaw...

janji ada TV dan Asterok....ekekekeekeke
joaquinshah
QUOTE(Hariz_KooL @ Oct 23 2008, 09:56 AM) *
Cons:-
-imej TV samada dapat tgk dr sudut tegak 90 darjah & dlm range senget beberapa darjah je....lebih dpd tu tak dapat tengok dgn jelas.



yup.. LCD TV viewing angle agak limited berbanding plasma, seperti yang saya beritahu, LCD tv sama je ngan LCD monitor computer korang. walaupun begitu sekarang, viewing angle lcd dah semakin baik, cthnya viewing angle tv saya adalah 178 darjah. so.. tgk dari tepi pun still boleh nampak jelas...

yang penting lcd tv kurang radiation berbanding plasma..
mama_elin
wahh nampaknya lcd is much better - a huge different gak ni

particular bab
bil api - aku yg bayar ni
no radiaton - almaklum askar2 kat umah ni hyper bangat..
static - ni hubby la particular bab ni
kalis cahaya - almaklum gemor mengubah perabot, benda ni main peranan gak ni..kalau tak memanjang la curtain tu bertutup

instalment lah / sedepuk duit keluau huuhuhu - ni pun utk bsday cik abe tu..next year lah..lama lagi..hahahahah

ok thanks folks!



jah nanti dtg umah mama kita juling2kan bijik mata tengok..
MR.diNO
aku penah tanya client aku yg 24 hrs pakai plasma
dia bukak kedai makan...dia kata
kalu 24hrs running..24/7 tak penah tutup tv tuh..365hari
plsa dia akan abis dlm masa 2 thn..dan utk topup plasma dia..
sama rega dgn beli sebijik lg tv plasma...betul ke tak aku tatau..ehehe
joaquinshah
oh mama...
kalau nak beli installment, dapatkan di SenQ atau seng heng, much better price compare to courts...
JiJaHpOtPeT
mama....
kalo tengok LCD...musti kene guling2 sambil menikmati kacang cap nganyin...
baru la rasa betapa nikmat dunia sebenar...
Didiharaiss
DD suggest mama buat aquarium tu jadi LCD
mama_elin
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 10:29 AM) *
oh mama...
kalau nak beli installment, dapatkan di SenQ atau seng heng, much better price compare to courts...

ni harus depa ni 0% interest tp courts huhuhuu

ingat nak beli dari sekarang bayar dr sekarang tp benda tu hantar next year bulan july, agak2 depa terima x cara mcm tu

mama_elin
QUOTE(Didiharaiss @ Oct 23 2008, 10:38 AM) *
DD suggest mama buat aquarium tu jadi LCD

isk mana leh dd...hahahahaha
mama_elin
QUOTE(JiJaHpOtPeT @ Oct 23 2008, 10:33 AM) *
mama....
kalo tengok LCD...musti kene guling2 sambil menikmati kacang cap nganyin...
baru la rasa betapa nikmat dunia sebenar...

ko ni kang guling2 jadik lain kang...

joaquinshah
QUOTE(mama_elin @ Oct 23 2008, 10:40 AM) *
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 10:29 AM) *
oh mama...
kalau nak beli installment, dapatkan di SenQ atau seng heng, much better price compare to courts...

ni harus depa ni 0% interest tp courts huhuhuu

ingat nak beli dari sekarang bayar dr sekarang tp benda tu hantar next year bulan july, agak2 depa terima x cara mcm tu



even kalau diorang terima cara camtu, diorang still kira waranti dari sekarang, bukan dari july next year.
mama_elin
ye ke

kena clarify betul2 la ngan depa ni

MR.diNO
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 10:56 AM) *
QUOTE(mama_elin @ Oct 23 2008, 10:40 AM) *
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 10:29 AM) *
oh mama...
kalau nak beli installment, dapatkan di SenQ atau seng heng, much better price compare to courts...

ni harus depa ni 0% interest tp courts huhuhuu

ingat nak beli dari sekarang bayar dr sekarang tp benda tu hantar next year bulan july, agak2 depa terima x cara mcm tu



even kalau diorang terima cara camtu, diorang still kira waranti dari sekarang, bukan dari july next year.

ye ye...amik kira warranty..
chome
Umah aku pakai tv biasa jek..dah cukup beso pada aku..29" tuh..
umah fil aku sampai 2 bijik plasma..kdg2 sakit hati plak tgk..
sbb kdg2 gambo tuh nampak cam memanjang jek..huhu..

Mama..nak beli skang tapi tak nak diorg antor lagi??
ape kata mama save dulu yg bulan2 utk bayar duit tv tuh..
asingkan dulu duit tuh..gi tny kat kedai dulu brape2..
then sampai masa nnt ntah2 bleh bayar bedebuk jek skaligus..
sbb yer laa..kalo beli skang tp antor thn depan pun warranty still kira dari skang gak kan..
mama_elin
tulah chome, kat umah ni lam bilik 29' kat hall 29'

tamak kan..hahahaha

sabo je la manusia ni..

masih tengah fikir lagi yang..x confirm lagi sebab banyak benda nak pikiaq, satu instalment bukan makan setahun tu..2 1/2 tahun..

cuma nak survey dulu//mana la taw..

kalau nak save dari sekarang ni..heheheheh tahu2 je la..kang alahh pakai la sikit..pakai la sikit..

dah org jenis x berdisplin sikit pasal duit ni..hahahaha
joaquinshah
LCD tv ni nak buat tgk apa nanti?
astro? dvd? bluray? hd-dvd? ps3? xbox 360? tv analog?
Didiharaiss
umah DD masih guna tv lama lagik, incinya 21 ke 29 lupa nak ukur...

tapi tv tu memang tahan, beli pun kat beijing, depa tampal je logo apa yang kita nak
tv takda logo, kalau kita nak sony ditampalnya sony..tapi tahan gak.
terang
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 03:52 PM) *
LCD tv ni nak buat tgk apa nanti?
astro? dvd? bluray? hd-dvd? ps3? xbox 360? tv analog?


aku dah beli LCD 32" samsung series 3. rege nye RM1999 + free DVD player samsung harga RM180 punye.
ok la. dah sebula lebih pakai. tampal plak kat dinding. fuh jimat ruang sikit.
tv lama elok lagi tapi button dah tanggal2. anak2 keje kan. tu yg beli LCD. alang2 zaman LCD ni kan.

aku buat tengok astro je. bila tengok dekat dlm 2-3 kaki memang gambar tak cun pecah2. bila tengok jauh sikit dlm 5 kaki ke atas ok cun. clear color pun cun. lagi mode color boleh tukar 3 jenis. movie, standard dan lupa la..
tapi kalu tengok astri movie pas tu st kan mode color movie memang cun. macam wayang tu.

aku masih belum sambung DVD player lagi. tak de masa la. tapi sayang DVD player tu plak tak ade HDMI connection.
cuma ade component connection je. mesti banyak wire nak pakai. mana lagi untuk sound. nanti wire semua nampak kat dinding tu. ape resolution yg bagus?

tu belum aku beli home theater lagi tu.
Didiharaiss
QUOTE(terang @ Oct 23 2008, 04:56 PM) *
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 03:52 PM) *
LCD tv ni nak buat tgk apa nanti?
astro? dvd? bluray? hd-dvd? ps3? xbox 360? tv analog?


aku dah beli LCD 32" samsung series 3. rege nye RM1999 + free DVD player samsung harga RM180 punye.
ok la. dah sebula lebih pakai. tampal plak kat dinding. fuh jimat ruang sikit.
tv lama elok lagi tapi button dah tanggal2. anak2 keje kan. tu yg beli LCD. alang2 zaman LCD ni kan.

aku buat tengok astro je. bila tengok dekat dlm 2-3 kaki memang gambar tak cun pecah2. bila tengok jauh sikit dlm 5 kaki ke atas ok cun. clear color pun cun. lagi mode color boleh tukar 3 jenis. movie, standard dan lupa la..
tapi kalu tengok astri movie pas tu st kan mode color movie memang cun. macam wayang tu.

aku masih belum sambung DVD player lagi. tak de masa la. tapi sayang DVD player tu plak tak ade HDMI connection.
cuma ade component connection je. mesti banyak wire nak pakai. mana lagi untuk sound. nanti wire semua nampak kat dinding tu. ape resolution yg bagus?

tu belum aku beli home theater lagi tu.


Baik buat panggung wayang trus
theblondeme
QUOTE(Didiharaiss @ Oct 23 2008, 04:13 PM) *
umah DD masih guna tv lama lagik, incinya 21 ke 29 lupa nak ukur...

tapi tv tu memang tahan, beli pun kat beijing, depa tampal je logo apa yang kita nak
tv takda logo, kalau kita nak sony ditampalnya sony..tapi tahan gak.



kihkih..
Didiharaiss
QUOTE(theblondeme @ Oct 23 2008, 05:10 PM) *
QUOTE(Didiharaiss @ Oct 23 2008, 04:13 PM) *
umah DD masih guna tv lama lagik, incinya 21 ke 29 lupa nak ukur...

tapi tv tu memang tahan, beli pun kat beijing, depa tampal je logo apa yang kita nak
tv takda logo, kalau kita nak sony ditampalnya sony..tapi tahan gak.



kihkih..


so tak semestinya tv tu brand Sony asalnya dari Sony gak.....hahaha
mama_elin
QUOTE(Didiharaiss @ Oct 23 2008, 05:02 PM) *
QUOTE(terang @ Oct 23 2008, 04:56 PM) *
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 03:52 PM) *
LCD tv ni nak buat tgk apa nanti?
astro? dvd? bluray? hd-dvd? ps3? xbox 360? tv analog?


aku dah beli LCD 32" samsung series 3. rege nye RM1999 + free DVD player samsung harga RM180 punye.
ok la. dah sebula lebih pakai. tampal plak kat dinding. fuh jimat ruang sikit.
tv lama elok lagi tapi button dah tanggal2. anak2 keje kan. tu yg beli LCD. alang2 zaman LCD ni kan.

aku buat tengok astro je. bila tengok dekat dlm 2-3 kaki memang gambar tak cun pecah2. bila tengok jauh sikit dlm 5 kaki ke atas ok cun. clear color pun cun. lagi mode color boleh tukar 3 jenis. movie, standard dan lupa la..
tapi kalu tengok astri movie pas tu st kan mode color movie memang cun. macam wayang tu.

aku masih belum sambung DVD player lagi. tak de masa la. tapi sayang DVD player tu plak tak ade HDMI connection.
cuma ade component connection je. mesti banyak wire nak pakai. mana lagi untuk sound. nanti wire semua nampak kat dinding tu. ape resolution yg bagus?

tu belum aku beli home theater lagi tu.


Baik buat panggung wayang trus

best tu ada panggung sendiri..

terang - ko kena tebuk lubang la - mcm umah baru nak letak memacam wireing lampu..kekeke
terang
ye la. betul. dah macam wayang dah umah aku tu.
tak yah pg cinema lagi.
Didiharaiss
aku kalau anak2 dah abis skolah baru aku nak buat panggung wayang dalam umah..hehe
joaquinshah
QUOTE(terang @ Oct 23 2008, 04:56 PM) *
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 03:52 PM) *
LCD tv ni nak buat tgk apa nanti?
astro? dvd? bluray? hd-dvd? ps3? xbox 360? tv analog?


aku dah beli LCD 32" samsung series 3. rege nye RM1999 + free DVD player samsung harga RM180 punye.
ok la. dah sebula lebih pakai. tampal plak kat dinding. fuh jimat ruang sikit.
tv lama elok lagi tapi button dah tanggal2. anak2 keje kan. tu yg beli LCD. alang2 zaman LCD ni kan.

aku buat tengok astro je. bila tengok dekat dlm 2-3 kaki memang gambar tak cun pecah2. bila tengok jauh sikit dlm 5 kaki ke atas ok cun. clear color pun cun. lagi mode color boleh tukar 3 jenis. movie, standard dan lupa la..
tapi kalu tengok astri movie pas tu st kan mode color movie memang cun. macam wayang tu.

aku masih belum sambung DVD player lagi. tak de masa la. tapi sayang DVD player tu plak tak ade HDMI connection.
cuma ade component connection je. mesti banyak wire nak pakai. mana lagi untuk sound. nanti wire semua nampak kat dinding tu. ape resolution yg bagus?

tu belum aku beli home theater lagi tu.


ko guna s-video tgk astro? ke composite? kalau composite, try pakai s-video, gambar cantik skit.
dvd rm180 pakai composite je la jawabnya. tapi still gambar acceptable, unless ko pakai dvd pirate. resolution tgk signal source ko la, takat dvd biasa ngan astro, 480p je la pun resolution. unless ko pakai ps3 atau xbox 360, yang bleh pancar max 1080p pakai hdmi atau component HD 720p aku tgk dvd pakai xbox 360, pasal bleh pancar 720p, tgk dvd transformers cun...

eh.. serius ke dvd player ko pakai component? ke composite?

pakai home theater bleh la.. nampak pun 1 wayar je. satu wayar video je pun, pasal audio ko kat bawah, dvd player sambung kat woofer ko tuh. melainkan woofer ko tuh.. ko nak lekat kat dinding gak.. laugh.gif
Hariz_KooL


utk Plasma, salah satu sbb kenape display color tetiba abnormal & mengembang adalah kerana phosforus terbakar di dlm (burn-in) sbb dibiarkan ON terlalu lama



tp keburukan LCD pula....bila ada orignal defective yg dipanggil "dead pixels" atau "piksel mati" yg menyebabkan muncul lompong titik2 hitam pd skrin
joaquinshah
lebih dari 7 dead pixel bleh kira defective, kalau satu je, tak ganggu perjalanan mata. but kalau tv baru ada dead pixel, sila tukar tv tersebut kepada yang baru. samsung terkenal ngan dead pixel
Didiharaiss
apa suggestion shah? Sony ok ke tak? ataupun brand LG?
joaquinshah
walaupun kawan saya keje LG, saya prefer sony dari LG...
sony, sharp, toshiba antara yang bagus
terang
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 05:40 PM) *
QUOTE(terang @ Oct 23 2008, 04:56 PM) *
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 03:52 PM) *
LCD tv ni nak buat tgk apa nanti?
astro? dvd? bluray? hd-dvd? ps3? xbox 360? tv analog?


aku dah beli LCD 32" samsung series 3. rege nye RM1999 + free DVD player samsung harga RM180 punye.
ok la. dah sebula lebih pakai. tampal plak kat dinding. fuh jimat ruang sikit.
tv lama elok lagi tapi button dah tanggal2. anak2 keje kan. tu yg beli LCD. alang2 zaman LCD ni kan.

aku buat tengok astro je. bila tengok dekat dlm 2-3 kaki memang gambar tak cun pecah2. bila tengok jauh sikit dlm 5 kaki ke atas ok cun. clear color pun cun. lagi mode color boleh tukar 3 jenis. movie, standard dan lupa la..
tapi kalu tengok astri movie pas tu st kan mode color movie memang cun. macam wayang tu.

aku masih belum sambung DVD player lagi. tak de masa la. tapi sayang DVD player tu plak tak ade HDMI connection.
cuma ade component connection je. mesti banyak wire nak pakai. mana lagi untuk sound. nanti wire semua nampak kat dinding tu. ape resolution yg bagus?

tu belum aku beli home theater lagi tu.


ko guna s-video tgk astro? ke composite? kalau composite, try pakai s-video, gambar cantik skit.
dvd rm180 pakai composite je la jawabnya. tapi still gambar acceptable, unless ko pakai dvd pirate. resolution tgk signal source ko la, takat dvd biasa ngan astro, 480p je la pun resolution. unless ko pakai ps3 atau xbox 360, yang bleh pancar max 1080p pakai hdmi atau component HD 720p aku tgk dvd pakai xbox 360, pasal bleh pancar 720p, tgk dvd transformers cun...

eh.. serius ke dvd player ko pakai component? ke composite?

pakai home theater bleh la.. nampak pun 1 wayar je. satu wayar video je pun, pasal audio ko kat bawah, dvd player sambung kat woofer ko tuh. melainkan woofer ko tuh.. ko nak lekat kat dinding gak.. laugh.gif


aku ni kurang arif sangat pasal benda2 ni. yg aku tau ni pon org kedai tu bagi tau cam tu.
s-video tu kepala merah, kuning, putih tu yek. aku pakai tu la sekarang ni. composite tu cam ner??
dvd yg free tu mmang compunen yg wayar dia gt\rey color tu. kepala merah, biru, hijau. mahal gak wayar tu.

aku bukan tak nak pasang dvd tu. buat masa skrg ni tak sesuai. anak2 aku hebat2 semua hero. umur 2thn ngan yg kecik tu memang bagus dalam menjahanamkan barang2 ni.

tu pasal la aku beli LCD. tampal tinggi sikit. langsung tak sampai budak kecik 2 org tu.. hehehe
nama_cheq_GG
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 05:55 PM) *
walaupun kawan saya keje LG, saya prefer sony dari LG...
sony, sharp, toshiba antara yang bagus



toshiba tak bagus la, ada kawan pakai terpaksa hantaq balik, byk prob
GG dah 2 taun pakai LCD 42" panasonic , semua ok cukup puas hati
tak der problem kaler2 tue, tgk dekat ker jauh ker , ok jaa
semua angle leh tgk
joaquinshah
QUOTE(terang @ Oct 23 2008, 06:02 PM) *
aku ni kurang arif sangat pasal benda2 ni. yg aku tau ni pon org kedai tu bagi tau cam tu.
s-video tu kepala merah, kuning, putih tu yek. aku pakai tu la sekarang ni. composite tu cam ner??
dvd yg free tu mmang compunen yg wayar dia gt\rey color tu. kepala merah, biru, hijau. mahal gak wayar tu.

aku bukan tak nak pasang dvd tu. buat masa skrg ni tak sesuai. anak2 aku hebat2 semua hero. umur 2thn ngan yg kecik tu memang bagus dalam menjahanamkan barang2 ni.

tu pasal la aku beli LCD. tampal tinggi sikit. langsung tak sampai budak kecik 2 org tu.. hehehe



kepala merah, biru, hijau. yup.. component cable. composite plak ada 3 je. kuning (video), merah dan putih.
s-video plak satu je kabel nye, utk video sahaja, audio tetap pakai RCA. selalunya s-video kaler itam. kepala cam kaler emas tu elok punya


composite:


Component:



S-Video:

joaquinshah
QUOTE(nama_cheq_GG @ Oct 23 2008, 06:05 PM) *
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 05:55 PM) *
walaupun kawan saya keje LG, saya prefer sony dari LG...
sony, sharp, toshiba antara yang bagus



toshiba tak bagus la, ada kawan pakai terpaksa hantaq balik, byk prob
GG dah 2 taun pakai LCD 42" panasonic , semua ok cukup puas hati
tak der problem kaler2 tue, tgk dekat ker jauh ker , ok jaa
semua angle leh tgk



mana mana product pun, mesti ada satu dua yang problem. melainkan kalau kawan ko tukar 4 kali, semuanya problem, tu lain cerita. orang kata samsung problem, tapi ramai kata ok, orang kata toshiba problem, ramai yang kata bagus, sama gak ngan panasonic, mesti ada yang experience set yang tak elok, tapi tak ramai. pas tukar set lain elok dah.

aku pakai toshiba, tapi takda problem pun, takda dead pixel. ada beberapa lagik kawan aku pakai toshiba gak.. takda masalah. ada pakai bravia, ada pakai pana, ada pakai sharp. ikut nasib la model yang tak elok tuh.. kalau tak elok tukar yang lain. kalau takat ada problem, terus tukar model tv lain, dapat plak tv lain yang set ok.. takkan terus nak cakap model itu, model in tak bagus kot....

mmg gambar elok.. tgk astro ke.. dvd ke... mmg gambar tu cantik, tapi tak se sharp macam 720p. kekekeke
Hariz_KooL
yup..takde produk yg 100% dibuat di kilang semuanya ok...tentu akan ada defect yg terlepas
sbb tu QC hanya buat check sampling utk produk finish good buatan dorang
kalo terjumpe banyak defect (over AQL)....baru dorang akan check 100%

tapi itu pun nasib juga...kalo customer dapat TV LCD yg tip-top dr segi kualiti mmg dia bertuah begitu sebaliknya

pd pengalaman aku....produk2 barangan Panasonic mmg terkenal dgn kualitinya yg bagus2
mama_elin
dd, so far mama tengok same size banding ngan jenama lain, LG lagi murah..hehehe

masalahnya peti ais ngan washing maching umah mama pun brand LG..
Didiharaiss
QUOTE(mama_elin @ Oct 24 2008, 08:23 AM) *
dd, so far mama tengok same size banding ngan jenama lain, LG lagi murah..hehehe

masalahnya peti ais ngan washing maching umah mama pun brand LG..


DD guna eletrical appliances ni semua cacamarba mama..mana dan jer..

kalau kita guna elok2...tahan lama..kalau byk tangan yang petik itu ini, memangla cepat rosak

anyway mama kena beli gak kalau dah bercita2 nak beli kalau tak nanti asik teringat2 jer

macam DD kalau nakkan sesuatu, bila ada duit grab jer...kalau dok tunggu nak kumpul
DD jenis payah sikit, ada keborosan dalam diri ni...
mama_elin
tengok dulu dd,,kekadang mungkin bukan tahun depan x dpt..hehehehe cuma mmg nak ambik gak cuma x taw bila
amount tu yg fikir 10 kali...sabo2..
aWeKz^MaNj@
QUOTE(mama_elin @ Oct 24 2008, 08:30 AM) *
tengok dulu dd,,kekadang mungkin bukan tahun depan x dpt..hehehehe cuma mmg nak ambik gak cuma x taw bila
amount tu yg fikir 10 kali...sabo2..

betul betul betul..
mama.. yan pun same..
dari taun lepas.. ke taun ni... forward lgk ke taun depan..
pastu silap2 forward lagik ntah bile... ekekeke..
duk fikir2 jek...
topgunZ
QUOTE(aWeKz^MaNj@ @ Oct 24 2008, 08:37 AM) *
QUOTE(mama_elin @ Oct 24 2008, 08:30 AM) *
tengok dulu dd,,kekadang mungkin bukan tahun depan x dpt..hehehehe cuma mmg nak ambik gak cuma x taw bila
amount tu yg fikir 10 kali...sabo2..

betul betul betul..
mama.. yan pun same..
dari taun lepas.. ke taun ni... forward lgk ke taun depan..
pastu silap2 forward lagik ntah bile... ekekeke..
duk fikir2 jek...


setakat tengok AF tv kecik pun takpe..
mmeza
kat umah sy ada LCD tv jenama panasonic mmg cantik gambarnya..sharp je nampak..pakai pulak ngan dvd brand yg sama panasonic so kalau nak tgk dvd guna remote tv tu pun bole..mmg panasonic ni bagus sgtt...

kat ofis pulak pakai LCD tv brand LG...kureng ckit..bintik2..tp bila dah ada astro baru gambar clear dan cantik...tp xsharp mcm panasonic...

gi umah saudara ada open house baru2 ni....kat umah dia pakai LCD brand samsung 40"...wah nampak besar...tp gambar xcun...quality gambar standard tv biasa je...

tp LCD tv ni byk type bg setiap brand...so mama pilih elok2 sebelum beli... saya nasihatkan jgn beli samsung, qualitynya kureng sebab tu murah..

satu lg tv plasma pulak bole buat juling mata hehehe...bukan apa gambarnya terang sgt bole sakit mata ni...
nama_cheq_GG
QUOTE(mmeza @ Oct 24 2008, 02:27 PM) *
kat umah sy ada LCD tv jenama panasonic mmg cantik gambarnya..sharp je nampak..pakai pulak ngan dvd brand yg sama panasonic so kalau nak tgk dvd guna remote tv tu pun bole..mmg panasonic ni bagus sgtt...

kat ofis pulak pakai LCD tv brand LG...kureng ckit..bintik2..tp bila dah ada astro baru gambar clear dan cantik...tp xsharp mcm panasonic...

gi umah saudara ada open house baru2 ni....kat umah dia pakai LCD brand samsung 40"...wah nampak besar...tp gambar xcun...quality gambar standard tv biasa je...

tp LCD tv ni byk type bg setiap brand...so mama pilih elok2 sebelum beli... saya nasihatkan jgn beli samsung, qualitynya kureng sebab tu murah..

satu lg tv plasma pulak bole buat juling mata hehehe...bukan apa gambarnya terang sgt bole sakit mata ni...


yupe... i'm agreed with u, panasonic viera
aWeKz^MaNj@
QUOTE(topgunZ @ Oct 24 2008, 09:11 AM) *
QUOTE(aWeKz^MaNj@ @ Oct 24 2008, 08:37 AM) *
QUOTE(mama_elin @ Oct 24 2008, 08:30 AM) *
tengok dulu dd,,kekadang mungkin bukan tahun depan x dpt..hehehehe cuma mmg nak ambik gak cuma x taw bila
amount tu yg fikir 10 kali...sabo2..

betul betul betul..
mama.. yan pun same..
dari taun lepas.. ke taun ni... forward lgk ke taun depan..
pastu silap2 forward lagik ntah bile... ekekeke..
duk fikir2 jek...


setakat tengok AF tv kecik pun takpe..

dry.gif dengki!!
aWeKz^MaNj@
QUOTE(nama_cheq_GG @ Oct 24 2008, 02:40 PM) *
QUOTE(mmeza @ Oct 24 2008, 02:27 PM) *
kat umah sy ada LCD tv jenama panasonic mmg cantik gambarnya..sharp je nampak..pakai pulak ngan dvd brand yg sama panasonic so kalau nak tgk dvd guna remote tv tu pun bole..mmg panasonic ni bagus sgtt...

kat ofis pulak pakai LCD tv brand LG...kureng ckit..bintik2..tp bila dah ada astro baru gambar clear dan cantik...tp xsharp mcm panasonic...

gi umah saudara ada open house baru2 ni....kat umah dia pakai LCD brand samsung 40"...wah nampak besar...tp gambar xcun...quality gambar standard tv biasa je...

tp LCD tv ni byk type bg setiap brand...so mama pilih elok2 sebelum beli... saya nasihatkan jgn beli samsung, qualitynya kureng sebab tu murah..

satu lg tv plasma pulak bole buat juling mata hehehe...bukan apa gambarnya terang sgt bole sakit mata ni...


yupe... i'm agreed with u, panasonic viera

owhh tau tau...
dulu eric leong ade tunjuk dlm program dia...
terang
QUOTE(joaquinshah @ Oct 23 2008, 06:09 PM) *
QUOTE(terang @ Oct 23 2008, 06:02 PM) *
aku ni kurang arif sangat pasal benda2 ni. yg aku tau ni pon org kedai tu bagi tau cam tu.
s-video tu kepala merah, kuning, putih tu yek. aku pakai tu la sekarang ni. composite tu cam ner??
dvd yg free tu mmang compunen yg wayar dia gt\rey color tu. kepala merah, biru, hijau. mahal gak wayar tu.

aku bukan tak nak pasang dvd tu. buat masa skrg ni tak sesuai. anak2 aku hebat2 semua hero. umur 2thn ngan yg kecik tu memang bagus dalam menjahanamkan barang2 ni.

tu pasal la aku beli LCD. tampal tinggi sikit. langsung tak sampai budak kecik 2 org tu.. hehehe



kepala merah, biru, hijau. yup.. component cable. composite plak ada 3 je. kuning (video), merah dan putih.
s-video plak satu je kabel nye, utk video sahaja, audio tetap pakai RCA. selalunya s-video kaler itam. kepala cam kaler emas tu elok punya


composite:


Component:



S-Video:


s-video cable ni yg aku rasa aku guna utk tengok astro. kepala emas tu berapa rege nye??
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.