Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Petua Halau Semut & Lipas
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan > Info Berbagai Petua Di Dapur
zarinda
UMUM TAU KULIT KAYU MANIS MAMPU MENGHALAU SEMUT DAN LIPAS..TAPI PERNAH TAK LIHAT KULIT KAYU MANIS YANG TELAH DIGUBAH CANTIK SEKALI, MASIH MENJALANKAN FUNGSI YANG SAMA DAN DALAM MASA YANG SAMA MENGINDAHKAN SUDUT RUMAH DAN MEMBERI AROMA YANG ASLI...NAK TENGOK GUBAHANNYA SEMUA ADA DI www.mypetua.com. pasti tertarik..
cos_way
guna je alat perangkap....

sophea
QUOTE(cos_way @ Dec 20 2008, 11:41 PM) *
guna je alat perangkap....



alat perangkap yang ada bau ikan masin tu ker?
ikan_tuna
ooo... yer ker... tak tau lak kayu manis leh halau semut dan lipas...

leh la aku tabur serbuk kayu manis sekitar dapur nih.. semut merenik2 sampai geli dibuatnya...

kat dalam toilet lak byk lipas.. boleh la letak kulit kayu manis
zie-zi
QUOTE(ikan_tuna @ Feb 10 2009, 02:38 PM) *
ooo... yer ker... tak tau lak kayu manis leh halau semut dan lipas...

leh la aku tabur serbuk kayu manis sekitar dapur nih.. semut merenik2 sampai geli dibuatnya...

kat dalam toilet lak byk lipas.. boleh la letak kulit kayu manis

sy dh try buat....x jd pom...
kerbau75 o:{
QUOTE(zie-zi @ Feb 24 2009, 08:49 PM) *
QUOTE(ikan_tuna @ Feb 10 2009, 02:38 PM) *
ooo... yer ker... tak tau lak kayu manis leh halau semut dan lipas...

leh la aku tabur serbuk kayu manis sekitar dapur nih.. semut merenik2 sampai geli dibuatnya...

kat dalam toilet lak byk lipas.. boleh la letak kulit kayu manis

sy dh try buat....x jd pom...

guna daun pandan (ikat lebih kurang je). ia boleh halau lipas.
zie-zi
QUOTE(kerbau75 o:{ @ Feb 24 2009, 08:53 PM) *
QUOTE(zie-zi @ Feb 24 2009, 08:49 PM) *
QUOTE(ikan_tuna @ Feb 10 2009, 02:38 PM) *
ooo... yer ker... tak tau lak kayu manis leh halau semut dan lipas...

leh la aku tabur serbuk kayu manis sekitar dapur nih.. semut merenik2 sampai geli dibuatnya...

kat dalam toilet lak byk lipas.. boleh la letak kulit kayu manis

sy dh try buat....x jd pom...

guna daun pandan (ikat lebih kurang je). ia boleh halau lipas.

daun pandan pom buleh halau lipas??ye ke...
kerbau75 o:{
QUOTE(zie-zi @ Feb 24 2009, 08:56 PM) *
QUOTE(kerbau75 o:{ @ Feb 24 2009, 08:53 PM) *
QUOTE(zie-zi @ Feb 24 2009, 08:49 PM) *
QUOTE(ikan_tuna @ Feb 10 2009, 02:38 PM) *
ooo... yer ker... tak tau lak kayu manis leh halau semut dan lipas...

leh la aku tabur serbuk kayu manis sekitar dapur nih.. semut merenik2 sampai geli dibuatnya...

kat dalam toilet lak byk lipas.. boleh la letak kulit kayu manis

sy dh try buat....x jd pom...

guna daun pandan (ikat lebih kurang je). ia boleh halau lipas.

daun pandan pom buleh halau lipas??ye ke...

kawan den guna care nie di dapur dia. memang den pun terkejut juga dgn method daun pandan nie tapi memang berkesan la.
zie-zi
QUOTE(kerbau75 o:{ @ Feb 24 2009, 09:05 PM) *
QUOTE(zie-zi @ Feb 24 2009, 08:56 PM) *
QUOTE(kerbau75 o:{ @ Feb 24 2009, 08:53 PM) *
QUOTE(zie-zi @ Feb 24 2009, 08:49 PM) *
QUOTE(ikan_tuna @ Feb 10 2009, 02:38 PM) *
ooo... yer ker... tak tau lak kayu manis leh halau semut dan lipas...

leh la aku tabur serbuk kayu manis sekitar dapur nih.. semut merenik2 sampai geli dibuatnya...

kat dalam toilet lak byk lipas.. boleh la letak kulit kayu manis

sy dh try buat....x jd pom...

guna daun pandan (ikat lebih kurang je). ia boleh halau lipas.

daun pandan pom buleh halau lipas??ye ke...

kawan den guna care nie di dapur dia. memang den pun terkejut juga dgn method daun pandan nie tapi memang berkesan la.

kena try dulu ni....
sHaHbaik
eeeeeeeeee aku geram ngn semut2 baru kat umah aku ni... crazy.gif
zie-zi
QUOTE(kerbau75 o:{ @ Feb 24 2009, 08:53 PM) *
QUOTE(zie-zi @ Feb 24 2009, 08:49 PM) *
QUOTE(ikan_tuna @ Feb 10 2009, 02:38 PM) *
ooo... yer ker... tak tau lak kayu manis leh halau semut dan lipas...

leh la aku tabur serbuk kayu manis sekitar dapur nih.. semut merenik2 sampai geli dibuatnya...

kat dalam toilet lak byk lipas.. boleh la letak kulit kayu manis

sy dh try buat....x jd pom...

guna daun pandan (ikat lebih kurang je). ia boleh halau lipas.

sy try petua awk ni...lipas ilang tp semut x le
kerbau75 o:{
QUOTE(zie-zi @ Mar 22 2009, 08:57 PM) *
QUOTE(kerbau75 o:{ @ Feb 24 2009, 08:53 PM) *
QUOTE(zie-zi @ Feb 24 2009, 08:49 PM) *
QUOTE(ikan_tuna @ Feb 10 2009, 02:38 PM) *
ooo... yer ker... tak tau lak kayu manis leh halau semut dan lipas...

leh la aku tabur serbuk kayu manis sekitar dapur nih.. semut merenik2 sampai geli dibuatnya...

kat dalam toilet lak byk lipas.. boleh la letak kulit kayu manis

sy dh try buat....x jd pom...

guna daun pandan (ikat lebih kurang je). ia boleh halau lipas.

sy try petua awk ni...lipas ilang tp semut x le

pasal semut tu nanti den rujuk kat kawan ye.
masakbujang
QUOTE(zarinda @ Nov 6 2008, 11:49 AM) *
UMUM TAU KULIT KAYU MANIS MAMPU MENGHALAU SEMUT DAN LIPAS..TAPI PERNAH TAK LIHAT KULIT KAYU MANIS YANG TELAH DIGUBAH CANTIK SEKALI, MASIH MENJALANKAN FUNGSI YANG SAMA DAN DALAM MASA YANG SAMA MENGINDAHKAN SUDUT RUMAH DAN MEMBERI AROMA YANG ASLI...NAK TENGOK GUBAHANNYA SEMUA ADA DI www.mypetua.com. pasti tertarik..


den x halau lipas...den bunuh je
charmsallure
QUOTE(masakbujang @ Mar 22 2009, 09:49 PM) *
QUOTE(zarinda @ Nov 6 2008, 11:49 AM) *
UMUM TAU KULIT KAYU MANIS MAMPU MENGHALAU SEMUT DAN LIPAS..TAPI PERNAH TAK LIHAT KULIT KAYU MANIS YANG TELAH DIGUBAH CANTIK SEKALI, MASIH MENJALANKAN FUNGSI YANG SAMA DAN DALAM MASA YANG SAMA MENGINDAHKAN SUDUT RUMAH DAN MEMBERI AROMA YANG ASLI...NAK TENGOK GUBAHANNYA SEMUA ADA DI www.mypetua.com. pasti tertarik..


den x halau lipas...den bunuh je



Ponek den tak dapek gak halau semut.
Semut Api82
QUOTE(sHaHbaik @ Mar 4 2009, 10:11 AM) *
eeeeeeeeee aku geram ngn semut2 baru kat umah aku ni... crazy.gif



ko marah kat aku ke.. blum.gif
Semut Api82
rolleyes.gif
Semut Api82
rolleyes.gif ..reply byk kali lak..
parabola_az
sian nye kat semut api...ramai nak menghalau
xpe2...mesra kan ade
Semut Api82
QUOTE(parabola_az @ Jun 4 2009, 08:52 PM) *
sian nye kat semut api...ramai nak menghalau
xpe2...mesra kan ade



mesra ada xde la aku boring sgt..
parabola_az
QUOTE(Semut Api82 @ Jun 4 2009, 08:57 PM) *
QUOTE(parabola_az @ Jun 4 2009, 08:52 PM) *
sian nye kat semut api...ramai nak menghalau
xpe2...mesra kan ade



mesra ada xde la aku boring sgt..

ole kerana tu, tok sah la ko berkerumun kat umah orang...hikhikhik
Semut Api82
QUOTE(parabola_az @ Jun 4 2009, 09:00 PM) *
QUOTE(Semut Api82 @ Jun 4 2009, 08:57 PM) *
QUOTE(parabola_az @ Jun 4 2009, 08:52 PM) *
sian nye kat semut api...ramai nak menghalau
xpe2...mesra kan ade



mesra ada xde la aku boring sgt..

ole kerana tu, tok sah la ko berkerumun kat umah orang...hikhikhik



hobi aku tu..ye la pasni aku kerumun kat mesra jer.. rolleyes.gif
thoghele
wah...info yg berguna nie..
aprilia
QUOTE(kerbau75 o:{ @ Feb 24 2009, 09:05 PM) *
QUOTE(zie-zi @ Feb 24 2009, 08:56 PM) *
QUOTE(kerbau75 o:{ @ Feb 24 2009, 08:53 PM) *
QUOTE(zie-zi @ Feb 24 2009, 08:49 PM) *
QUOTE(ikan_tuna @ Feb 10 2009, 02:38 PM) *
ooo... yer ker... tak tau lak kayu manis leh halau semut dan lipas...

leh la aku tabur serbuk kayu manis sekitar dapur nih.. semut merenik2 sampai geli dibuatnya...

kat dalam toilet lak byk lipas.. boleh la letak kulit kayu manis

sy dh try buat....x jd pom...

guna daun pandan (ikat lebih kurang je). ia boleh halau lipas.

daun pandan pom buleh halau lipas??ye ke...

kawan den guna care nie di dapur dia. memang den pun terkejut juga dgn method daun pandan nie tapi memang berkesan la.


Betul tu, bkn jer lipas dah takde lagi tp kesan daun pandan harum sungguh, mcm air freshener
Kt dlm lemari baju pun elok jg letak daun pandan; haum semerbak
buncoh
terima kasih atas info berguna nih..

Boleh la aku potong pokok pandan mak aku tuh.. hehe

wangi pun wangi..
PELIKAN
CICAk...3x...
camana nak halau cicak rumah..
tak lalu aku nak lastik sokmo
diamoney
bolehla try kat umah nnti ni..tensen tgk semut byk sgt..
azheelasama
ada org ckp, kulit kayu mnis bleh halau lalat gk...
tp aku dh try, lalat kt dapur mmg byak...
nak mkan pun geli! nk kta dapur kotor, xmnkin, sntiasa cuci.brsih
time nak mkan, mulalahdorang serang!xlalunk mkan
pling bengang, tgok telur dorang kt mknan2....even yg btutup pun dorang nk telur gk,
biarlah nnti telur mreka tu bgantung tepi2 pinggan, seriously, aku geli.
mlm jer lalat ni xda
kalo ada petua2 lain tu cmne nk halau lalat, boleh share x?
yaz
jnis prangkap jnis yg mcm mna 2??hehe ok la dsini sya nk kngsikan sdikit sbanyk cra utk mhalau lpas dn smut (kat rmh sya pn bnyak sgt smut smpai ssah nk ckap)..
ptua utk hlau smut ialah cba anda tburkan gram di skeliling kwasan yg slalunya dkunjungi sang smut2 dan InsyaAllah psti brkesan (pling bgus cba anda tburkan beliarang..ala kat kdai pn ada jual bnda 2 xla mhal sgt.. give_rose.gif
cra utk mhalau lpas plak cba anda ltakkan plastik htam tpi sbelum 2 ltakkan stokin bsuk kat dlm plastik 2 then ltakkan plastik 2 di bwh ktil ke,blakang almari ke..InsyaAllah lpas2 2 akn brkumpul dlm plastik 2 dan tba msanya untuk mnghapuskan mreka..SLAMAT MNCUBA... friends.gif
mizhainie
QUOTE(yaz @ Nov 8 2011, 10:57 PM) *
jnis prangkap jnis yg mcm mna 2??hehe ok la dsini sya nk kngsikan sdikit sbanyk cra utk mhalau lpas dn smut (kat rmh sya pn bnyak sgt smut smpai ssah nk ckap)..
ptua utk hlau smut ialah cba anda tburkan gram di skeliling kwasan yg slalunya dkunjungi sang smut2 dan InsyaAllah psti brkesan (pling bgus cba anda tburkan beliarang..ala kat kdai pn ada jual bnda 2 xla mhal sgt.. give_rose.gif
cra utk mhalau lpas plak cba anda ltakkan plastik htam tpi sbelum 2 ltakkan stokin bsuk kat dlm plastik 2 then ltakkan plastik 2 di bwh ktil ke,blakang almari ke..InsyaAllah lpas2 2 akn brkumpul dlm plastik 2 dan tba msanya untuk mnghapuskan mreka..SLAMAT MNCUBA... friends.gif



semut o semut...bnyak tul semut kt dapur..hari2 smbur ngan resect pn x hilang..sembur ada lgi..dri mne dtg pu xtau..xtau nk wat camne lagi dah...
iznanaziz
QUOTE(yaz @ Nov 8 2011, 10:57 PM) *
jnis prangkap jnis yg mcm mna 2??hehe ok la dsini sya nk kngsikan sdikit sbanyk cra utk mhalau lpas dn smut (kat rmh sya pn bnyak sgt smut smpai ssah nk ckap)..
ptua utk hlau smut ialah cba anda tburkan gram di skeliling kwasan yg slalunya dkunjungi sang smut2 dan InsyaAllah psti brkesan (pling bgus cba anda tburkan beliarang..ala kat kdai pn ada jual bnda 2 xla mhal sgt.. give_rose.gif
cra utk mhalau lpas plak cba anda ltakkan plastik htam tpi sbelum 2 ltakkan stokin bsuk kat dlm plastik 2 then ltakkan plastik 2 di bwh ktil ke,blakang almari ke..InsyaAllah lpas2 2 akn brkumpul dlm plastik 2 dan tba msanya untuk mnghapuskan mreka..SLAMAT MNCUBA... friends.gif

em...tak sangka lak, guna plastik itam dan letak stokin busuk boleh jadi petua...setakat ni, tak cuba lagi
Miss Mirror
Oh guna daun pandan ke? Thanks for sharing. Ingat nak cuba la nt.. potong2 jd bunga rampai, tentu harum satu dapur.

pinkygirl
sembur pakai ridsect je, konfirm dia lari..hehe smile.gif
haidawati
QUOTE(zarinda @ Nov 6 2008, 11:49 AM) *
UMUM TAU KULIT KAYU MANIS MAMPU MENGHALAU SEMUT DAN LIPAS..TAPI PERNAH TAK LIHAT KULIT KAYU MANIS YANG TELAH DIGUBAH CANTIK SEKALI, MASIH MENJALANKAN FUNGSI YANG SAMA DAN DALAM MASA YANG SAMA MENGINDAHKAN SUDUT RUMAH DAN MEMBERI AROMA YANG ASLI...NAK TENGOK GUBAHANNYA SEMUA ADA DI www.mypetua.com. pasti tertarik..




TQ...tak tahu lak kulit kayu manis boleh guna halau semut ngan lipas.....nnt boleh cubalah....
haslin
QUOTE(parabola_az @ Jun 4 2009, 09:00 PM) *
QUOTE(Semut Api82 @ Jun 4 2009, 08:57 PM) *
QUOTE(parabola_az @ Jun 4 2009, 08:52 PM) *
sian nye kat semut api...ramai nak menghalau
xpe2...mesra kan ade



mesra ada xde la aku boring sgt..

ole kerana tu, tok sah la ko berkerumun kat umah orang...hikhikhik

rezkiberkat
CICAk...3x...
camana nak halau cicak rumah..
tak lalu aku nak lastik sokmo...

ni ada satu cara nak hapuskan cicak kat uma..

bahan2nya..
1. racun serangga..(beli kat kedai baja dan racun)...
2.pistol air(pistol mainan budak2 tu)

carany mudah je.. bancuhkan sedikit racun serangga dgn air..pstu isi bancuhan tadi ke dlam pistol tadi...
pas tu apalagi ..mulalah memburu cicak..he he. nampak je kelibat dia..tembak je..2x ke 3x ke..janji kena..
tunggu jap..kalu jatuh,tandany dah kena la tu.. kalau ciacak tu still steady je..tembak lg..
rasionalnya cicak bernafas melalui kulit..so bila kena racun,tu yang dia jatuh ...
Selamat mencuba!!!!
iznanaziz
PETUA HALAU SEMUT


Petua 1: Masukkan beberapa keping asam gelugur (asam keping) atau beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula untuk menghalau dan mengelak semut. Bau asam keping atau bunga cengkih tidak menghilangkan atau menukar rasa manis gula.


Petua 2: Siat-siat beberapa helai daun sirih dan taburkan pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.


Petua 3: Letakkan beberapa tangkai cili kering pada timbunan gula. Ini menghindarkan semut menghampiri gula.


Petua 4: Celup kain bersih ke dalam minyak masak dan ikat kain tersebut pada tempat yang dikerumuni semut seperti balang gula, keliling meja dan sebagainya.


Petua 5: Masukkan beberapa biji bawang merah ke dalam bekas gula. Tidak perlu kupas kulit bawang tersebut.


Petua 6: Bakar kulit telur hingga menjadi abu. Tabur abu ini pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.


Petua 6 : Letak kulit timun berdekatan sarang nya atau laluannya..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.