Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Haid Tak Menentu
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
hatihancur
boleh tolong tak, apa ni hormone imbalance? itu hari haid dtg brownish stain, lepas 2 weeks later, darah haid keluar terlalu byk sangat and in clots pulak, macam paip air, pergi jumpa doc, dia bilang prgn, i am too sure tidak, so confirm tak, jadi apa tu i rasa hormone i tak balance, kenapa ye? u all pernah tak gini? wat to do? thanks.so now kena lah makan ubat hormone to stop the bleeding, tapi side effect nya byk. ada tak cara to regulate the menses?to be balance hormonal
pkut
QUOTE(hatihancur @ Nov 15 2008, 01:02 AM) *
boleh tolong tak, apa ni hormone imbalance? itu hari haid dtg brownish stain, lepas 2 weeks later, darah haid keluar terlalu byk sangat and in clots pulak, macam paip air, pergi jumpa doc, dia bilang prgn, i am too sure tidak, so confirm tak, jadi apa tu i rasa hormone i tak balance, kenapa ye? u all pernah tak gini? wat to do? thanks.so now kena lah makan ubat hormone to stop the bleeding, tapi side effect nya byk. ada tak cara to regulate the menses?to be balance hormonal

Are you sure takde fibroid?
Lia_laila
aik pkut...sampai bab ni ko pun ada...adehhhh
Helang Emas
kalu haid tak menentu....
HE ada terbaca majalah Wanita keluaran Nov.

ada petua menggunakan pokok/daun 'pecut kuda'

cari ler majalah tu untuk pembacaan/kefahaman.
Lia_laila
QUOTE(hatihancur @ Nov 15 2008, 01:02 AM) *
boleh tolong tak, apa ni hormone imbalance? itu hari haid dtg brownish stain, lepas 2 weeks later, darah haid keluar terlalu byk sangat and in clots pulak, macam paip air, pergi jumpa doc, dia bilang prgn, i am too sure tidak, so confirm tak, jadi apa tu i rasa hormone i tak balance, kenapa ye? u all pernah tak gini? wat to do? thanks.so now kena lah makan ubat hormone to stop the bleeding, tapi side effect nya byk. ada tak cara to regulate the menses?to be balance hormonal



sebelum ni pernah kena penyakit sengggut,keputihan,ketumbuhan or fallowpian tersumbat tak?
pkut
QUOTE(Lia_laila @ Nov 15 2008, 01:43 AM) *
QUOTE(hatihancur @ Nov 15 2008, 01:02 AM) *
boleh tolong tak, apa ni hormone imbalance? itu hari haid dtg brownish stain, lepas 2 weeks later, darah haid keluar terlalu byk sangat and in clots pulak, macam paip air, pergi jumpa doc, dia bilang prgn, i am too sure tidak, so confirm tak, jadi apa tu i rasa hormone i tak balance, kenapa ye? u all pernah tak gini? wat to do? thanks.so now kena lah makan ubat hormone to stop the bleeding, tapi side effect nya byk. ada tak cara to regulate the menses?to be balance hormonal



sebelum ni pernah kena penyakit sengggut,keputihan,ketumbuhan or fallowpian tersumbat tak?

Of courselah dia akan jawab "pernah". Jarang sangat perempuan yang tak pernah kena senggugut......
Lia_laila

bukan semua pompuan kena sggut sebelum berkawen...
ada juga dah berkawin baru kena sggut...
penyakit tu normal bg wanita..& berbahaya sekirannya berlarutan...itu tanda2 ada penyakit lain..
devillicious
QUOTE(hatihancur @ Nov 15 2008, 01:02 AM) *
boleh tolong tak, apa ni hormone imbalance? itu hari haid dtg brownish stain, lepas 2 weeks later, darah haid keluar terlalu byk sangat and in clots pulak, macam paip air, pergi jumpa doc, dia bilang prgn, i am too sure tidak, so confirm tak, jadi apa tu i rasa hormone i tak balance, kenapa ye? u all pernah tak gini? wat to do? thanks.so now kena lah makan ubat hormone to stop the bleeding, tapi side effect nya byk. ada tak cara to regulate the menses?to be balance hormonal


tak paham sebenarnye soklan ni sgt tp bleh la try jawab skit2...
hormon imbalance is hormon tak balance lah bila masa period tu akan jadi irregular atau pun terlalu byk sampai non stop. i am not sure apa sbb hormon imbalance tu but doc will usually bg ubat pencegah kehamilan to stabilise the hormon. kalau darah byk sgt kuar, doc akan sarankan byk amik makanan yg tambahkan darah such as kerang ataupun hati.
in terms of traditionally treated, ade pokok tu nama senduduk ke keduduk la..something like that, amat mujarab utk penyakit darah yg byk keluar ni..
apa2 pun makan kene jaga lah..i mean..dia punye diet semua cukup with vitamins n all..

well..hope it helps!
hatihancur
QUOTE(Lia_laila @ Nov 15 2008, 01:43 AM) *
QUOTE(hatihancur @ Nov 15 2008, 01:02 AM) *
boleh tolong tak, apa ni hormone imbalance? itu hari haid dtg brownish stain, lepas 2 weeks later, darah haid keluar terlalu byk sangat and in clots pulak, macam paip air, pergi jumpa doc, dia bilang prgn, i am too sure tidak, so confirm tak, jadi apa tu i rasa hormone i tak balance, kenapa ye? u all pernah tak gini? wat to do? thanks.so now kena lah makan ubat hormone to stop the bleeding, tapi side effect nya byk. ada tak cara to regulate the menses?to be balance hormonal



sebelum ni pernah kena penyakit sengggut,keputihan,ketumbuhan or fallowpian tersumbat tak?

dulu belum kahwin tak pernah sekali pun rasa sakit bila dtg haid, tak pernah ada segugut. cuma lepas kahwin tu start lah, badan terus jadi gemuk tembam, perut buncit sangat, selalu ada dtg darah haid sampai 3 bulan lepas tu berketul ketul clots, and doc bilang hormone tak balance, tak apap apa, selalu kena buat d&c bilang hormone. apa tu? and lately kena lagi, bulan puasa 2 bulan tak dtg haid, now dtg tak stop, macam ubot hormone stop tapi masih ada spotting sampai hari ini, ubat hormone stop habis, so haid should be coming anytime, entah lah apa jadi badan ni. perut i slealu buncit , nampak macam mengandun tapi tak, yg hairan bila time i mengandung, terus badan jadi kurus, and perut tak buncit, sampai nak lahirkan anak pun org tak tahu i sudah 7 bulan, nampak macam 3bulan, kurus and perut tak buncit pun.

kadang kadang badan i terus jadi gemuk, tembam, bloated, perut pun bloated sekarang dtg segugut pulak.
hatihancur
QUOTE(pkut @ Nov 15 2008, 01:06 AM) *
QUOTE(hatihancur @ Nov 15 2008, 01:02 AM) *
boleh tolong tak, apa ni hormone imbalance? itu hari haid dtg brownish stain, lepas 2 weeks later, darah haid keluar terlalu byk sangat and in clots pulak, macam paip air, pergi jumpa doc, dia bilang prgn, i am too sure tidak, so confirm tak, jadi apa tu i rasa hormone i tak balance, kenapa ye? u all pernah tak gini? wat to do? thanks.so now kena lah makan ubat hormone to stop the bleeding, tapi side effect nya byk. ada tak cara to regulate the menses?to be balance hormonal

Are you sure takde fibroid?

scan bilang clear, tak ada apa apa pun.
syima
hatihancur kena try LD VENUS smile.gif
sangat bagus
former boss kita pernah order sampai 10 kotak sebab dia ada masalah macam ni
syima
QUOTE(hatihancur @ Nov 27 2008, 08:14 PM) *
QUOTE(Lia_laila @ Nov 15 2008, 01:43 AM) *
QUOTE(hatihancur @ Nov 15 2008, 01:02 AM) *
boleh tolong tak, apa ni hormone imbalance? itu hari haid dtg brownish stain, lepas 2 weeks later, darah haid keluar terlalu byk sangat and in clots pulak, macam paip air, pergi jumpa doc, dia bilang prgn, i am too sure tidak, so confirm tak, jadi apa tu i rasa hormone i tak balance, kenapa ye? u all pernah tak gini? wat to do? thanks.so now kena lah makan ubat hormone to stop the bleeding, tapi side effect nya byk. ada tak cara to regulate the menses?to be balance hormonal



sebelum ni pernah kena penyakit sengggut,keputihan,ketumbuhan or fallowpian tersumbat tak?

dulu belum kahwin tak pernah sekali pun rasa sakit bila dtg haid, tak pernah ada segugut. cuma lepas kahwin tu start lah, badan terus jadi gemuk tembam, perut buncit sangat, selalu ada dtg darah haid sampai 3 bulan lepas tu berketul ketul clots, and doc bilang hormone tak balance, tak apap apa, selalu kena buat d&c bilang hormone. apa tu? and lately kena lagi, bulan puasa 2 bulan tak dtg haid, now dtg tak stop, macam ubot hormone stop tapi masih ada spotting sampai hari ini, ubat hormone stop habis, so haid should be coming anytime, entah lah apa jadi badan ni. perut i slealu buncit , nampak macam mengandun tapi tak, yg hairan bila time i mengandung, terus badan jadi kurus, and perut tak buncit, sampai nak lahirkan anak pun org tak tahu i sudah 7 bulan, nampak macam 3bulan, kurus and perut tak buncit pun.

kadang kadang badan i terus jadi gemuk, tembam, bloated, perut pun bloated sekarang dtg segugut pulak.



ni masalah fisiology wanita lah hati hancur..
mak_anjang
QUOTE(hatihancur @ Nov 15 2008, 01:02 AM) *
boleh tolong tak, apa ni hormone imbalance? itu hari haid dtg brownish stain, lepas 2 weeks later, darah haid keluar terlalu byk sangat and in clots pulak, macam paip air, pergi jumpa doc, dia bilang prgn, i am too sure tidak, so confirm tak, jadi apa tu i rasa hormone i tak balance, kenapa ye? u all pernah tak gini? wat to do? thanks.so now kena lah makan ubat hormone to stop the bleeding, tapi side effect nya byk. ada tak cara to regulate the menses?to be balance hormonal


kdg2 disebabkan gangguan emosi pun boleh menyebabkan hormon kita tak stabil.
lurvemie4rever
auntie nak menopause ke?sabarlah auntie,patutlah auntie selalu cakap pasal husband,pasal anak,pasal kawan,pasal boss
syima
rasanya dia dah bukak topik ni 3 kali
sudutgamat
salam,

cuba guna sanitary pad jenama love moon dan ambik suplimen kesihatan Gamat Healin Gamogen.
einamie
cuba amalkan EPO (evening primerose oil)

kt farmasi mana2 sure ada jual..
dulux
selalunya kes darah haid yg banyak ni memang ada ketumbuhan.baru2 ni my cousin msk wad
pasal terlalu kurang darah (4.3mg). masa tu dia tengah period.lepas scan doc cakap ada
ketumbuhan kat rahim.dia akan gi operate 22dis ni.kesiannya...kena buang sarung beranak sekali.
yg lagi kesian.......dia masih anak dara.huhuhuh
Taurusz
takutnya aku dengar..
aku kan..setiap kali aku tension..sure tak datang period..
skang dah masuk 2 bulan..wisauu arr gakk..
melati malam
salam..
yang penting ...jumpa doctor pakar lain sama...second opinion...pls..
yang lagi penting.. dalam kehidupan mu bagaimana ..happy..bukan kerna haid la ..lain2 ada problem ke?
dan tolong lah segera cari doctor ok...biar dia cari jua sebab2nya jadi sebegini..ok...

salam mesra
melati malam
Are-Mik
QUOTE(dulux @ Dec 11 2008, 11:00 AM) *
selalunya kes darah haid yg banyak ni memang ada ketumbuhan.baru2 ni my cousin msk wad
pasal terlalu kurang darah (4.3mg). masa tu dia tengah period.lepas scan doc cakap ada
ketumbuhan kat rahim.dia akan gi operate 22dis ni.kesiannya...kena buang sarung beranak sekali.
yg lagi kesian.......dia masih anak dara.huhuhuh


Ish ish ish lg kesian...belum kawin lg dah kena...
X nak try perubatan tradisional?
Rawatan alternatif pun ada jugak...
Pusat Rawatan Keraton kat Sentul ada sediakan rawatan alternatif...
Ramai gak yg dah pergi... Dia punya pakar perubatan bernama Prof Dato Dr Raden Johari Mansor
Tgk video ni...

http://www.youtube.com/watch?v=eMLxDk5xzy4
http://www.youtube.com/watch?v=BlF-Pm_gvRs
http://www.youtube.com/watch?v=42dlGn03Hg8
http://www.youtube.com/watch?v=orOY6NvruII
http://www.youtube.com/watch?v=I3fsXPAbZfA
http://www.youtube.com/watch?v=DWBSiknlaBw
http://www.youtube.com/watch?v=XG-Ix7hnEoo

Lokasi dia kat Sentul Timur. Tel: 03-40481328 / 016-9292976
Alamat

20-2, Jalan 14/48A, Sentul Boulevard Bussiness Centre,
Sentul East, 51000, K.Lumpur.

(Atas Klinik Kita)
myra_ixorra
salam all..

myra suggest try guna set PREMIUM BEAUTIFUL.... sangat baik untuk masalah kesihatan seperti haid tak stabil, period pain, mencegah kanser, menguatkan rahim dan lain2...

untuk info layari : beautifulsuhana.blogspot.com


setiap penyakit pasti ade penawarnya... wallahualam...
akls
Aku pernah alami satu pengalaman lebih kurang macam ni..kawan aku tubuh dier agak gempal sikit..masa tu dier tengah drive..tiba-tiba kusyen yang dier duduk tu basah..bukan setakat basah biasa..basah lenjun dengan haid bercampur air ape ntah..

Dier cakap tak sedar pun period dah datang.

dasat gilerr..
aresun
Saja nak kongsi pengetahuan.


Kebanyakan wanita yang muda-muda ni disebabkan oleh hormon yang tidak menentu dipanggil Dysfunctional Uterine Bleeding. Ia disebabkan ketidakseimbangan hormon dalam badan.

ia juga boleh disebabkan oleh kegemukan, diet yang melampau, stress, senaman yang ekstrem, ubat, dsb. Mungkin juga boleh disebabkan oleh fibroid, polyps di cervix atau uterus, kanser.

Kalo dah berlarutan cuba jumpa doktor tu balik, kata period irregular, mungkin perlu further evaluation. Amik hormon level, buat ultrasound,
noorul
Aku sendiri mengalami masalah haid x menentu..
NoReeZ
nureez pun sama, haid tak menentu... doktor cakap, hormon nureez yang tak berapa betul, dokter bagi pil perancang..
upsss jangan salah anggap, nureez belum berkahwin, fungsi pil perancang bukan setakat nak merancang jarak kelahiran baby jer, pil perancang pun boleh makan untuk tujuan menstabilkan hormon, tapi perkara ni tak ramai tau, dokter tu sendiri ckp dengan nureez, awak kena bagitau kat keluarga dan rakan2 awak tujuan awak mkn pil ni, tak ramai tau pil ni pun boleh stabilkan hormon...
tapi nureez tak mkn lama, sekejap jer dlm 2 minggu.. tak larat tengok badan makin tembam...bekas tunang n mak nasihat stop, jangan amek lagi... so kita stop la...

pastu nureez biarkan jerk la mcm ni... scan tak der lak fibroid ker haper, ok jerk... selalunye kalau tak datang bulan ni antara sebab nye
- berat badan naik mendadak
- tekanan perasaan.
- hormon tak stabil

tapi kalau dah berlarutan sampai 3 bulan tak datang, nureez g klinik n dokter akan bagi dua biji pil ape ntah... kalau mkn jer, esok kompem datang bulan...

n jangan lupa, haid yang dah lebih 15 hari adalah darah penyakit, so kalau haid selepas 15 hari, kita dah diwajibkan solat, kena mandi hadas besar mcm biasa, amek wuduk & solat.
aresun
yg muda-muda biasanya benign disease, xde masalah sangat. sbb utama hormonal inbalance.


tanda-tanda bahaya.


1) haid terlalu banyak hingga menyebabkan anaemia, pucat. Hb < 8 , big fibroid, endometriosis.
2) post coital bleeding ( berdarah setiap kali bersenggama) takut kanser serviks.
3) haid selepas waktu menopause utk wanita yg berumur > 50 tahun ( KANSER ENDOMETRIUM )
4) keluar darah haid apabile disyaki mengandung disertai dengan sakit perut yg anat sgt, badan lemah dan pucat. ( mengandung luar rahim (ectopic pregnancy
nurazwan
salam... give_rose.gif give_rose.gif

hai,u tak jumpa pakar ker, cubalah dulu...dr u tanya pendapat org, baik jumpa pakai.TAK PE ,keluar duit sikit, asalkan hati lega tahu apa punca penyakit, setahu nur, kalau badan besar memang hormon unbalance, mcm nur dulu 80kg, darah lanbat habis...dan berketul2...last2 jumpa pakar,(pejamkan mata kalau pasal duit,sbb nur niat,duit boleh cari tapi kalau sakit???,lg2 sakit org perempuan, harta kita yg paling bernilai tu) rupanya nur kena PCOS, dan kalau di biarkan akan mandul dan mungkin boleh jd indo/csyt..nauzubillah...now bila consisten pemakanan, berat dh turun 10kg alham dulillah kembali normal, DOKTER KATA, satu cara nak bagi hormon kita balance adalah penurunan berat badan sekiranya kita obes....nur buat nie pun sekali dengan niat nur nak baby, alhamdulillah tuhan makbulkan,,,,setiap masalah ada penyelesaiankan...

salam, nur... give_rose.gif
MAY ALLAH BLESESS YOUR LIFE
http://www.mudahhamil.com/index.php?ref=nurazuan



http://ezytopupmyprepaid4u.wordpress.com/about/
http://www.kuasaemail.com/index.php?ref=nur_azuan
http://www.kuasaforex.com/index.php?ref=forexamazing
nurazwan
salam... give_rose.gif give_rose.gif

hai,u tak jumpa pakar ker, cubalah dulu...dr u tanya pendapat org, baik jumpa pakai.TAK PE ,keluar duit sikit, asalkan hati lega tahu apa punca penyakit, setahu nur, kalau badan besar memang hormon unbalance, mcm nur dulu 80kg, darah lanbat habis...dan berketul2...last2 jumpa pakar,(pejamkan mata kalau pasal duit,sbb nur niat,duit boleh cari tapi kalau sakit???,lg2 sakit org perempuan, harta kita yg paling bernilai tu) rupanya nur kena PCOS, dan kalau di biarkan akan mandul dan mungkin boleh jd indo/csyt..nauzubillah...now bila consisten pemakanan, berat dh turun 10kg alham dulillah kembali normal, DOKTER KATA, satu cara nak bagi hormon kita balance adalah penurunan berat badan sekiranya kita obes....nur buat nie pun sekali dengan niat nur nak baby, alhamdulillah tuhan makbulkan,,,,setiap masalah ada penyelesaiankan...

salam, nur... give_rose.gif
MAY ALLAH BLESESS YOUR LIFE
http://www.mudahhamil.com/index.php?ref=nurazuan



http://ezytopupmyprepaid4u.wordpress.com/about/
http://www.kuasaemail.com/index.php?ref=nur_azuan
http://www.kuasaforex.com/index.php?ref=forexamazing
Iza Comey
QUOTE(hatihancur @ Nov 15 2008, 01:02 AM) *
boleh tolong tak, apa ni hormone imbalance? itu hari haid dtg brownish stain, lepas 2 weeks later, darah haid keluar terlalu byk sangat and in clots pulak, macam paip air, pergi jumpa doc, dia bilang prgn, i am too sure tidak, so confirm tak, jadi apa tu i rasa hormone i tak balance, kenapa ye? u all pernah tak gini? wat to do? thanks.so now kena lah makan ubat hormone to stop the bleeding, tapi side effect nya byk. ada tak cara to regulate the menses?to be balance hormonal





Kalau nak try produk yang benar2 berkualiti dan hasil yang lumayan, PM saya di hikkiesan@gmail.com
kawan saya telah mencuba produk ini. Ia sangat berkesan. rolleyes.gif
nurazwan
salam...


buat rakan semua yg mengalami haid tak menentu, pertama sekali jng stress k,
nanti hormon lagi tak balance, yg penting jga makan, jaga kesihatan, thinks positif...mudah-mudahan berhasil...
Ambil berkat bulan puasa nie, mkn kurma byk2 dan amalkan pemakanan seimbang, jng mkn makanan sejuk2 terutama ais,
....Untuk mendapat yg terbaik kita perlu usaha dan berkorban sedikitkan, asalkan hasilnya cukup bernilai.WAng ringgit boleh di cari, tapi kasih sayang, zuriat...belum tentu senang kita dapat. Rakan2 jangan putu asa...
..nur doakan anda ,kalian dan kita semua berjaya , di pertingkatkan kesihatan yg baik, dan murah reseki...
selamat mencuba, dan teruskan mencuba ,

salam sayang nur,
http://www.mudahhamil.com/index.php?ref=nurazuan
syima
no advertising
nurazwan
SALAM...


BUAT RAKAN2 YG MENGALAMI HAID TAK MENENTU DAPATKAN PERCUMA CARA MEGESAN WAKTU SUBUR KEPADA YG IGINKAN KEHAMILAN:

http://www.mudahhamil.com/index.php?ref=nurazuan

JUGA DAPATKAN TIP2 PEMAKANAN APA YG PERLU DI ELAKKAN UNTUK MENGAWAL KETIDAKSEIMBAGAN HORMON ,DI MANA IANYA JUGA FAKTOR KEPADA HAID TAK MENENTU...

MUDAH-MUDAHAN MEMBANTU...DAN PASTIKAN AMALAN PEMAKANAN YG BETUL UNTUK MEGELAKKAN DARI RAMIM SEJUK, SETERUSNYA HAID JADI TUNGGANG LANGGANG, JANGAN DI BIRKAN DAPATKAN RAWATAN SEGERA,

LEBIH BAIK MENCEGAH DARIPADA MERAWAT...


MAY ALLAH BLESESS YOUR LIFE... give_rose.gif

http://www.mudahhamil.com/index.php?ref=nurazuan
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.