Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Membuka Kedai Fotokopi / Fotostat
Mesra.net Forum > Business & Economies > Iklan Perniagaan (Tangible) > Percetakan & Grafik
Pages: 1, 2
moff17
Salam,

aku pun tak tahu mana nak post bende ni. just nak share dgn korang yang ingin berjinak2 didalam dunia fotokopi.

Aku dah lama jump dalam bisnes fotokopi dan lebih 2 tahun buat bisnes ni.

So far alhamdulillah dan keuntungan pun bagus.

Kedai ftokopi merupakan sebuah kedai yang mudah untuk dibuka kerana tidak memerlukan modal yang banyak

Hanya ada RM 10000 pun dah boleh bukak dah sekarng ni jika korang ikut cara aku.

1. Dapatkan Komputer refurbished
2. Beli Barang2 perabot terpakai.
3. Dapatkan mesin fotokopi pada harga yang berpatutan dan murah
4. Dapatkan basic mesin untuk kedai fotokopi iaitu binding,Laminator, Stapler, Heavy duty Cutter.

Aku dah banyak tolong orang setupkan kedai fotokopi from Zero to Hero. Aku boleh ajar cara nak caj, cara nak buat buku, cara nak kira kos, cara nak buat promotion.

Sekiranya berminat untuk aku tolong boleh kontek aku Fahmi 014759446 atau http://www.orisasolutions.com

Sekarang aku dah upgrade bisnes aku dari bukak kedai menjadi supplier mesin dan memberi khidmat nasihat bagi kedai fotokopi.

Antara servis yang aku tawarkan

# Jual dan Sewa Mesin fotokopi untuk pejabat dan kedai
# Servis mesin fotokopi
# Short term rental bagi Seminar, Training, Event, Hotel
# Spareparts dan toner mesin fotokopi
# Internet advertising
# Refurbished PC
# Web Design

Thanks..
moff17
moff17




moff17
harga yang ditawarkan adalah khas untuk membantu bumiputera menjalankan bisnes fotokopi
clark kent
kawan kalau aku nak belajar baiki mesin fotostat boleh tak?
aku suka betul baiki mesin fotostat.tapi tak tahu nak belajar kat ner
moff17
boleh ajar nak belajar...pernah buat mesin fotostat jugak ke?
clark kent
ade kedai fotostat jer.dah 2 tahun.duk membaiki dengan cina sekarang.kalau sikit2 tu bolehla tu pun memandai2 je baiki.
cuma saya berminat sangat cara perniagaan yang saudara buat tu.mula2 bukak kedai fotostat pastu buat servis ,jual dan sewa dan supply spare part.
kalau boleh nak lah jugak ade mentor dalam bidang ni.kat sini pasarannya cina yang pegang.
rekaniaga
Kedai Fotostat? Hmm, Gud Idea!
moff17
hohohoho arini saje dah 5 buah jual...hohohoho letih2 tapi berbaloi
clark kent
QUOTE(moff17 @ Dec 31 2008, 01:14 AM) *
hohohoho arini saje dah 5 buah jual...hohohoho letih2 tapi berbaloi

hebat rrr ko bro.pasni ajar aku pulak nak niaga camner.
aku dengar technician fotostat tu cakap kalau nak mesin fotostat.dia kate kene ambik kat port
pastu buat sendirik.cam ner tu ek? drinks.gif
moff17
boleh aje nak ajar..tapi kene lah datang training dulu..sebab nak jual mesin kene lah tahu teknikal jugak..baru confident nak jual..
company aku memang ade buat training..tapi untuk bumiputera je lah.. sebab aku memang tgh cari dealer2 yang boleh jualkan mesin jugak..kalau aku nak angkut semua memang lah boleh..tapi tak best la plak tgk aku sorang je yang naik..

nak ambil kat port?sape cite tu.?die pernah ke ambil mesin betul2?

clark kent
QUOTE(moff17 @ Jan 1 2009, 01:20 AM) *
nak ambil kat port?sape cite tu.?die pernah ke ambil mesin betul2?

entahlah aku pun tak paham gak.ader cina tu mase aku beli dengan die.
training tu terlalu awal sangat lah saudara.
saya pasti akan pergi : tapi kene masa yang sesuai sbb sekarang kedai kelam kabut.
pekerja aku baru berhenti.tambahan pulak awal tahun banyak fotostat.
aku kalau setakat tukar corona wire tu bolehlah tu pun sebab aku rasuah technician fotostat tu ajar aku.


p/s : saya semestinya bumiputra.
moff17
corona wire tu mesin Sharp ke Canon ke Xerox, yang aku tahu corona wire tu kat printer je..
clark kent
QUOTE(moff17 @ Jan 2 2009, 12:29 AM) *
corona wire tu mesin Sharp ke Canon ke Xerox, yang aku tahu corona wire tu kat printer je..

canon ir6000. wayar yang warna kuning mas tu. ke orang panggil ape bende tu.aku pun main panggil jer. biggrin.gif
moff17
ooo ir6000..berapa ko angkat mesin tu?
clark kent
rm 8500 ko jual berape?
moff17
ir6000 tu ok tak?takde problem yang datang ke?
clark kent
QUOTE(moff17 @ Jan 8 2009, 03:20 AM) *
ir6000 tu ok tak?takde problem yang datang ke?

setakat ni lah yang aku guna

finisher die = tak betul sikit kadang2 kertas senget je kuar sampai sekarang tak ok2 lagi.tanye cina tempat aku beli
dia cakap gua pun x reti nak buat dah
kertas koyak = kertas yang kuar tu koyak dan berlubang. solutionnya aku guna kertas indah kiat kuning sahaja yang ok.setakat ni lah

panel touch skrin = aku dah tukar harga rm 500

charger block = bende biase rr kot!

fotostat A4 je hitam kat hujung kertas.cina tu adjust ape ntah sampai jadi camtu.suruh dia baiki balik dia pun x reti.aku try adjust skru kat charger block tu nampak ok rrr sikit.kadang2 je jadi.

tapi aku lagi suka mesin ir7200 aku.best gile guna.
berap ko jual mesin ir6000 dengan 7200?
moff17
oooo ir kalau sekali rosak..jawabnya ko beli je lah mesin ir yang baru...bagi aku speed yang 45 copy per minute pun dah ok..asalkan kualiti yang keluar tinggi dan mesin senang nak dapat maintenance dan sparpart.

ir6000 RM 10500 ( Gred A)
ir7200 RM 13,500 (Gred A)

kalau nak IR.. kene booking (ada booking fee dari customer) sebab aku ambil direct dari singapore..tak simpan stock kat showroom..sebab susah nak jual..kalau ricoh senang nak jual,senang nak dapt sparepart
moff17
Ricoh Aficio 1015

RM 1700 Only (Cash Payment)

15 copy per minute
Sesuai utk Ofis kecil
Warranty 5000 copies
Digital Machine
E-sorting
Automatic Paper Feeder
Stock in warehouse Eighty unit
Gred A copier
Never been used in Malaysia
Overseas 100% recond



Contact Firuz 0123996446
clark kent
oooo camtu. boleh bagitau aku tak apa beza mesin gred2 tu?aku baru je tau pasal ni
satu lagi ricoh berbanding dengan canon apa beza kebaikan dan keburukan dia?
sebab aku dengar citer ricoh ni banyak buat hal.sensitif.
tima kasih atas ilmu yg diberikan
moff17
PROMOSI BULAN JAN - FEB 2009




Download Order Form Disini

Sebarang pertanyaan sila hubungi FIruz 0123996446
moff17
QUOTE(clark kent @ Jan 12 2009, 10:46 AM) *
oooo camtu. boleh bagitau aku tak apa beza mesin gred2 tu?aku baru je tau pasal ni
satu lagi ricoh berbanding dengan canon apa beza kebaikan dan keburukan dia?
sebab aku dengar citer ricoh ni banyak buat hal.sensitif.
tima kasih atas ilmu yg diberikan


Mesin-mesin yang masuk ke Malaysia ada banyak Gred. yang korang boleh dapat murah ialah Gred yang paling cikai sekali. dalam 1 minggu pakai dah rosak..mesin-mesin camtu memang murah sebab kualiti dah takda. Mesin-mesin yang harganya tinggi skit adalah mesin yang berkualiti tinggi dan tidak mudah rosak.

Kalau kaum Cha Ya dok jual kat korang yang tolak murah2 sampai hilang akal kebanyakannya adalah mesin yang telah disewakan kepada orang lain, kemudian di recond dan kemudian disewakan kepada orang lain. Berbanding mesin yang ada pada pihak kami,mesin diimport, direcond sedikit dan kemudian dihantar terus ke customer.

Ricoh
-Sparepart murah
-senang nak baiki
-sparepart senang nak dapat
-senang nak pakai
-harga mesin ricoh sekali ganda lebih murah dari mesin canon

Canon
-sparepart mahal
-susah nak baiki
-mesin mahal
-DRUM utk IR5000 sahaja dah dekat RM 7k


yang banyak buat hal ialah mesin lama (analog).mesin yang masuk Malaysia sekarng DIGITAL dan tidak mudah rosak.
kalau pakai kereta tak pernah buat servis. rosak tak kereta tu? So bile kene time buat servis, buat lah servis.Insyallah selamat digunakan.
Customer aku dah lebih 70 orang dan semuanya ricoh je..takda canon pun aku bagi. kalau nak tahu skrg ni ramai dealer2 cha ya tgh belajar buat ricoh..
tapi kompeni bumiputera aku lebih awal sapu market diorang..hahahaha

PROMOSI BULAN JAN - FEB 2009




Download Order Form Disini

Sebarang pertanyaan sila hubungi FIruz 0123996446

tigapuluh
Assalamualaikum

Bro, aku ni plan nak buat bisnes fotostat dlm tahun 2009 ni (Insyaallah). Tapi dalam kepala masih kosong lagi, blur.
Aku ada la study jugak sikit2, kat mana forum2 yang bincang tentang bisnes fotostat ni. Tapi masih banyak lagi soalan yang bersarang kat kepala ni...

1. Aku ada terbaca, alang2 nak beli / sewa, elok amik yg 50pcs per min. Betul ke?

2. Untuk orang yang baru bukak bisnes ni, mana lebih baik? Sewa atau beli?

3. Kalau aku beli sebijik aje mesin yang kapasiti mcm tu (50 pcs / min), efisyen ke bisnes aku? Maksudnya, kalau 1 mesin tengah jalan, ada customer lain pulak nak urgent. Jadi, aku perlu amik dua bijik dengan kapasiti yang sama ke?

4. Kalau aku start dengan modal RM10k cukup ke? Berapa bijik mesin boleh dapat? (tak kisah sewa atau beli).

5. Kalau aku start dengan 2 mesin, muat ke kalau aku sewa kedai separuh?

6. Nak operate mesin, buat binding ape sume, ada training ke?

Tolongla bro, aku minat sangat2 nak buat bisnes ni. Dah tak tahan kerja dengan orang lg dah ni...
moff17
QUOTE(tigapuluh @ Jan 15 2009, 12:19 AM) *
Assalamualaikum

Bro, aku ni plan nak buat bisnes fotostat dlm tahun 2009 ni (Insyaallah). Tapi dalam kepala masih kosong lagi, blur.
Aku ada la study jugak sikit2, kat mana forum2 yang bincang tentang bisnes fotostat ni. Tapi masih banyak lagi soalan yang bersarang kat kepala ni...

1. Aku ada terbaca, alang2 nak beli / sewa, elok amik yg 50pcs per min. Betul ke?

2. Untuk orang yang baru bukak bisnes ni, mana lebih baik? Sewa atau beli?

3. Kalau aku beli sebijik aje mesin yang kapasiti mcm tu (50 pcs / min), efisyen ke bisnes aku? Maksudnya, kalau 1 mesin tengah jalan, ada customer lain pulak nak urgent. Jadi, aku perlu amik dua bijik dengan kapasiti yang sama ke?

4. Kalau aku start dengan modal RM10k cukup ke? Berapa bijik mesin boleh dapat? (tak kisah sewa atau beli).

5. Kalau aku start dengan 2 mesin, muat ke kalau aku sewa kedai separuh?

6. Nak operate mesin, buat binding ape sume, ada training ke?

Tolongla bro, aku minat sangat2 nak buat bisnes ni. Dah tak tahan kerja dengan orang lg dah ni...


Mesin Highspeed 50cpm mahal..lebih baik mesin yang bawah skit utk starting, tapi boleh dapt 2 biji mesin

kalau ko duduk area KL or Selangor aku boleh la tolong setupkan kedai dengan Modal RM 5000 je..
tapi mesin sewa beli selama 18 bulan. aku bagi semua kelengkapan untuk buat bisnes fotostat (laminate,binding,cutter) + 2 biji mesin tapi taksupply perabot n PC la
tigapuluh
QUOTE
Mesin Highspeed 50cpm mahal..lebih baik mesin yang bawah skit utk starting, tapi boleh dapt 2 biji mesin

kalau ko duduk area KL or Selangor aku boleh la tolong setupkan kedai dengan Modal RM 5000 je..
tapi mesin sewa beli selama 18 bulan. aku bagi semua kelengkapan untuk buat bisnes fotostat (laminate,binding,cutter) + 2 biji mesin tapi taksupply perabot n PC la


Aku memang duduk kat Shah Alam bro..
O, kalau RM5k dah dapat setup kedai ke? Agak murah jugak ek. Aku sangkakan mahal sangat...Tapi, itu untuk mesin sahaja kan? Macam kertas, comb binding, cover plastik serba mak nenek tu semua belum lagi kan?

Kalau sewa beli, boleh untung ke? N kalau sewa beli, maintenance semua sendiri la ye?

Macam mana orang boleh buat fotostat 4 sen tu? Sedangkan aku ada terbaca kat forum, company akan cas ikut meter 3sen per copy. Tu camne plak ek?

Sori la, aku ni banyak tanya plak. Tapi kalau ko bleh tolong jawab kemusykilan aku ni, Insyaallah aku akan start bisnes ni dalam masa terdekat..
clark kent
tigapuluh. daripada pengalaman aku cadangkan ko supaya ko ambik jer pakej yang ditawarkan oleh saudara moff17.ikut je kate dia.dia memang dah sediakan semua termasuk binding dan adik beradiknya.kalau ko just beli mesin pastu ko jalankan sendiri kedai.kelam kabut aa ko pasni.
kedai fotostat ni bukan macam kedai runcit bro.ia memerlukan sedikit kemahiran teknikal dan seorang mentor.saudara moff17 dah bersedia beri tunjuk ajar ko rembat jerlah. tapi kene bayar lah sikit dan mesin dengan barang tu ko kene ambik dengan dia rrr.biase rr beb bisnes ,tapi untuk kebaikan ko jugak.daripada kajian aku pernah buat dulu sebelum bukak kedai fotostat ni banyak yang bankrap sebab takde mentor dan kemahiran teknikal sikit pun jadilah.satu lagi ko kene fulltime tau dalam bisnes ni. -aku nasihat dari pengalaman aku je-
moff17
QUOTE(clark kent @ Jan 16 2009, 07:16 PM) *
tigapuluh. daripada pengalaman aku cadangkan ko supaya ko ambik jer pakej yang ditawarkan oleh saudara moff17.ikut je kate dia.dia memang dah sediakan semua termasuk binding dan adik beradiknya.kalau ko just beli mesin pastu ko jalankan sendiri kedai.kelam kabut aa ko pasni.
kedai fotostat ni bukan macam kedai runcit bro.ia memerlukan sedikit kemahiran teknikal dan seorang mentor.saudara moff17 dah bersedia beri tunjuk ajar ko rembat jerlah. tapi kene bayar lah sikit dan mesin dengan barang tu ko kene ambik dengan dia rrr.biase rr beb bisnes ,tapi untuk kebaikan ko jugak.daripada kajian aku pernah buat dulu sebelum bukak kedai fotostat ni banyak yang bankrap sebab takde mentor dan kemahiran teknikal sikit pun jadilah.satu lagi ko kene fulltime tau dalam bisnes ni. -aku nasihat dari pengalaman aku je-



bro clark kent tq atas sokongan bro.. betul bukannye senang nak bukak kedai fotostat..aku belajar sendiri semua selama 2 tahun bukak kedai..fulltime memang sudah tentu..

untuk bro tigapuluh..untuk jadi lebih baik, better beli barang dan jgn sewa...kerana sewa akan dicaj per meter reading.
moff17
satu lagi tambahan baru di dalam family Orisa



Contek Firuz 0123996446
mantoro
Kami ade menyediakan perkhidmatan
printed baju dengan harga yg berpatutan dan t-shirt 100% cotton..banyak color dan banyak saiz..

T-shirt 100% cotton
Harga:RM10 untuk 50 helai ke atas

For printed

print 2 color for front page only

Harga : RM15 untuk 50 helai dan ke atas.

**SEMUA HARGA BOLEH DIRUNDING


Sesiapa yg berminat,sila lah hubungi sy.

Phone no:017-3767686
email:amharie@ubtec.org
YM:mista_ayie@yahoo.com
moff17
allaa broo..nak promote baju masuk bahagian lain la..

QUOTE(mantoro @ Feb 10 2009, 02:23 PM) *
Kami ade menyediakan perkhidmatan
printed baju dengan harga yg berpatutan dan t-shirt 100% cotton..banyak color dan banyak saiz..

T-shirt 100% cotton
Harga:RM10 untuk 50 helai ke atas

For printed

print 2 color for front page only

Harga : RM15 untuk 50 helai dan ke atas.

**SEMUA HARGA BOLEH DIRUNDING


Sesiapa yg berminat,sila lah hubungi sy.

Phone no:017-3767686
email:amharie@ubtec.org
YM:mista_ayie@yahoo.com

moff17
PROMOSI BULAN JAN - FEB 2009




Download Order Form Disini

Sebarang pertanyaan sila hubungi FIruz 0123996446

HOT SELLING PRODUCT
thunderx
hallo semua, aku baru joint forumni..
aku baru nak belajar pasal kedai fotostat sbb bercadang nak buka kedai..
kalau modal rm10k, berapa mesin aku boleh dapat?
mcm mana dgn kelengkapan lain?

QUOTE(moff17 @ Jan 10 2009, 03:37 AM) *
Ricoh Aficio 1015

RM 1700 Only (Cash Payment)

15 copy per minute
Sesuai utk Ofis kecil
Warranty 5000 copies
Digital Machine
E-sorting
Automatic Paper Feeder
Stock in warehouse Eighty unit
Gred A copier
Never been used in Malaysia
Overseas 100% recond



Contact Firuz 0123996446

thunderx
[font="Comic Sans MS"][/font][size="4"][/size]Selalunya mesin jenis apa yg sesuai digunakan?
jgnla yg terlalu mahal & jgn pula yg terlalu murah sampai menyusahkan aku...
kawan2 yg berpengalaman tolong beri tunjuk ajar, saya budak baru belajar search.gif
moff17
start bisnes dgn mesin medium spec dulu..dua buah mesin ricoh 1035 aku bagi special price RM 8170.00 kalau angkat 2 buah.
kalau angkat sebuah RM 4300.00.. ada balance RM 1830 lagi.
moff17
mulakan bisnes fotokopi anda dengan mudah melalui orisasolutions
moff17
PROMOSI BULAN JAN - FEB 2009




Download Order Form Disini

Sebarang pertanyaan sila hubungi FIruz 0123996446

HOT SELLING PRODUCT
moff17
Promosi di atas akan tamat pada bila-bila masa sahaja. Last unit selling for low price.. below than market price. RM1600 cash on delivery. dah terjual lebih dari lapan puluh biji setakat ni
moff17
Mesin baru akan menanti anda semua bermula dengan RM 1500**
clark kent
boss. mesin ricoh yang boleh print dan paling murah berape harga die ek.barape kos satu helai kalau print maksud aku penggunaan toner.
moff17
QUOTE(clark kent @ Mar 3 2009, 10:53 PM) *
boss. mesin ricoh yang boleh print dan paling murah berape harga die ek.barape kos satu helai kalau print maksud aku penggunaan toner.


Ok Cara pengiraan kos mesin fotokopi

Jika harga toner RM120
Dan Mesin yang dipakai ialah 1035
Toner boleh tahan lebih kurang 23000 copy (kita ambil 20000 copy sahaja)

sekiranya 120 / 20000 = RM0.006
Harga kertas 1 rim RM 8.20 / 450 helai (indah kiat) =0.018
Kos elektrik sehelai kertas = RM 0.00004
Total jumlah 0.024.

Kalau nak mesin ricoh paling murah skrg ni sekali dgn print ialah 1015. mesin ni aku nak kire tolak stok dari warehouse je. Tapi kene bayar cash la

Mesin ni HANYA sesuai utk ofis kecil sahaja dan bukan untuk buat bisnes fotokopi
coco_gurl
Semekom ,

1) Nak tumpang tanya berapa harga mesin fotostat setiap satu ini:
- ricoh 1045
- canon ir3300
- canon ir5000

2) Berapa harga 1 pek toner bagi setiap jenis diatas.

3) Jika penghantaran luar drp kawasan kl & selangor....contohnya penghantaran ke kedah berapakah anggaran kosnya untuk jenis:
- ricoh 1045
- canon ir3300
- canon ir5000

4) Jika saya berminat dengan pakej rapid yg berharga rm17000.00....bolehkah saya membayar secara ansuran?
dan berapakah kos penghantarannya....

Sekian terima kasih
moff17
Coco gurl anda boleh menghubungi dealer saya di Kedah iaitu 0134569275 En Hairi.

Mesin Canon kami tidak buat dah.kerana kos pembaikan mesin adalah tinggi bagi customer. sbg contoh drum sahaja RM3700.00
coco_gurl
ooo macam tuh ke....takpelah....tapi... kalau ricoh 1045 tuh berapa agaknya harga dia taukeh....
moff17
ricoh 1045 complete ngan recond rm4300. kos penghantaran ke kedah adalah asing.
moff17
moff17
moff17
Hanya tinggal 8 lagi tempat untuk dibooking..

moff17
Cepat sebelum terlambat... hanya tinggal 5 lagi tempat sahaja
moff17
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.