Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sugar Glider
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Haiwan Peliharaan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
beatmania
sape tahu kat ner tempt paling murah nak beli sugar glider clapping.gif
mama_elin
buat kek ke beat..hahahahaha
devillicious
sugar glider agak costly kan beat??
but so adorable....hehehhe

aritu tgk kat kedai pets yg kat ikano tu..ratus2 la jugakk..
fsyukri
QUOTE(beatmania @ Dec 23 2008, 01:11 AM) *
sape tahu kat ner tempt paling murah nak beli sugar glider clapping.gif


apekebende tu?
fia86
serch jek kat www.mudah.com

pilih negeri and then clik pets..


aritu ade gak tgk deorg jual sugar glider dalam 200 mcm tu la...


kalo beli kat pets mahal.... dalam 400 sekor cmtu.. tu pun nengok kat pet world mid valley.


give_rose.gif
bongkingdom
Salam sejahtera, terbaca tajuk kamu tentang sugar glider tu, saya ada beberapa sugar glider untuk dijual, jantan atau betina pun ada buat masa ni, harganya RM290.00, kalaulah anda berminat, sila menghubungi nombor-nombor di bawah:

0122433376
RainInDecade
QUOTE(bongkingdom @ May 10 2009, 05:54 PM) *
Salam sejahtera, terbaca tajuk kamu tentang sugar glider tu, saya ada beberapa sugar glider untuk dijual, jantan atau betina pun ada buat masa ni, harganya RM290.00, kalaulah anda berminat, sila menghubungi nombor-nombor di bawah:

0122433376


Sila pm saya harga terbaik untuk 2 pasang.
ayile
call je
RainInDecade
Selamat Sejahtera,

I ada beberapa sugar glider utk jual, jika sesiapa yg berminat, sila sms kepada 0166948568. terima kasih semua. good.gif



kimimaro_kun
uih... kuku tuan dia pun da mengalahkan kuku sugar daddy... eh silap, sugar glider
ayile
kimi... rofl.gif
alvaroz
Mcmana cara penjagaan sugarglider (SG) ni? Cage mcmana?
nu_tiq87
Kiutnyer............
lori
membela sugar glider bukan hobi yang mudah..

ianya adalah komitmen 10 hingga 15 tahun.

Kalau dah bersedia mengabdikan diri 2 jam sehari dan memberi buah dan sayuran segar pada sugar glider setiap hari, sanggup berbelanja untuk sangkar@cage 3 kaki tinggi dan mempunya budget yang bagus setiap bulan....


Suagr glider tak makan epal sahaja.
lori
elak dari membeli sugar glider dari mudah.com.my

kebanyakkannya adalah underage joey atau sugar glider bawah umur.

beli dari ethical breeder.

Gua cadangkan try visit http://www.petshack.com.my/
dan tanya sama ada mereke mempunyai stok atau tidak.


jangan terjerumus membeli underage joey atau sugar glider yang bermasalah....

mari bergambr

lori
terlanjur bercerita ..gua nak add sikit lagi

Sugar glider: penyakit dan rawatan


Obesity/Kegemukan - Simpton kegemukkan glider bermula bila badan dia start jadi bulat cam bergedil mula jadi malas serta tak aktif
Rawatan: homopathy tak digalakkan.Gua cadang lu belikan woodent wheel senior (Harga dalam Rm100) dan tambah sikit-sikit alatan untuk mereka bergayut didalam sangkar

Trembling or shakiness/Bergetar atau menggigil - Lepas bangun dari tidur, sugar glider memang menggigil dia punya badan.Biasalah..hehehe..tapi kalau simpton ini berlanjutan, sah masalah kekurangan kalsium.
Rawatan:Beli Calcium supplement.Beri pada peringkat awal lagi.Lu kena jaga diet mereka.Rujuk bantuan veterinar lepas itu.

Hair loss/Kehilangan bulu -
Kalau lu perasan , glider jantan lu mula membotak kat area kepala.Jangan risau.Dia dah akil baligh maknanya.Tapi kalau bahagian-bahagian lain mula keguguran bulu..Ini sudah bahaya.Serangan fungkus dan kutu mungkin dah mula landing kat atas badan glider lu.Kekurangan diet yang sihat juga memungkinkan simpton ini
Rawatan: Jumpa vetrinar/doktor haiwan lekas.

Lack of appetite./Kurang nafus makan -Penyakit jenis ini bawa banyak makna.Sama ada dia rasa stress pada tempat baru atau perut dia ada cacing/parasit.Jangan lu tak tahu pulak, dalam sayuran yang lu lupa nak basuh bersih-bersih itu ada terkandung telur cacing.Tapi lu kena syak kat gigi glider juga.Manalah tau kot-kot patah atau cedera
Rawatan:kalau jenis baru beli dan bawa balik rumah tu, normal lah.Jangan panik. Kalu dia tak mahu makan jugak,bawa jumpa doktor haiwan untuk bagi makan ubat cacing.Lu jangan ngade-ngade nak bagi dia ubat cacing zentel yng jual kat guardian farmasi.

Diarrhea/Cirit birit -Berak dia jenis berair.Kalu macam ubat gigi colgate tu, lu boleh berlagak cool sikit dan tak payah nak kecoh-kecoh.Tapi kalau berak dia dah start basah,cair,takde rupa bentuk, itu cirit namanya. Mungkin disebabkan makanan yang lu baru pertama kali nak bagi kat dia.Makanan yang rosak/busuk dan parasit juga gua syak jadi punca juga
Rawatan: Try bagi dia minum Glucose supplement(beli kat kedai binatang ler) dan Gatorade (atau apa2 minuman isotonik yang tak bergas).Campur dengan air suam sedikit. Tambah makanan berfiber tinggi.Kalau dah tahap nazak sangat, bawa jumpa doktor haiwan cepat terutamanya bagi peringkat joey.

Dehydration/Dehidrasi/kurang air dalam badan - Muka dia nampak pucat.nampak ketat.Try cubit kulit balakang leher dia.Kalau kembali ke asal, lu selamat.dia sihat.
Kalau kulit dia lambat kembali pada asal,dia kurang air dan lu kena bagi dia minum ler.
Rawatan:Air campur glucose dan gatorade (atau minuman isotonik tak bergas)
" 1water to 1 glucose mixture ratio."
paham?

Constipation/Sembelit - Kurang makan buah-buahan dan kurang minum air.Biasa time nak berak tu dia buat bunyi 'hissing'..perit wooo...
Rawatan: Satu sudu kecil pure apple juice 2 kali sehari.Gua malas nak sembang banyak.


Urinary Tract Infection - Penyakit susah nak kencing.Saluran kencing tersekat,masalah jangkitan kuman dan problem buah pinggang.Ini boleh jadi bila glider makan terlalu banyak high-protein, high-mineral diets.Seller biol tamak suruh lu bagi makan makanan kucing(cat food).Inilah jadinya.Glider kan jadi hilang berat badan,kurang nafsu makan,selalu haus,problem nak kencing(selalu jer terkencing,banyak pulak tu),kemaluan macam terkeluar..kadang-kala kencing berdarah.
Rawatan: bawa gi jumpa veterinar untuk ambil antibiotik

Hissing during urinating/Bunyi hissing masa kencing
- Bukan bermakna dia tengah syok nak kencing.Ini adalah simpton awal kepada penyakit susah nak kencing.
Rawatan: Beli pure cranberry juice dan berikan satu sudu kecil setiap hari.

Cloudy Eyes/Mat jadi gelap putih-putih - Simpton awal buta,Terlalu banyak mealworms dan gua syak lu jolok dia kuaci(sunflower seeds).
Rawatan: kurangkan makanan yang boleh buat dia gemuk.Tukar diet dia.Buang kuaci tu.

Eye infection/Jangkitan pada mata - Mata glider akan berair dan bertaik mata.Glider lu akan asik tidur dan mata dia akan kelihatan lebih kecil
Rawatan: Lap mata glider anda menggunakan cotton bite dan gunakan air yang di steril.Jumpa veterinar untuk rawatan antibiotik atau steroids

Cold or Flu/Demam - Lu akan perasan hidung glider akan nampak berair dan mereka selalu bersin. Bunyi nafas jadi kuat.Hidung basah sikit takpe,tak jadi kecoh tapi kalau dah berat sangatberairnya, itu demam selesema
Rawatan:Gua syak lu suka pasang aircond kuat-kuat.Sangkar@cage sugar glider jadi lembab.Bau hapak.Jumpa veterinar.Kasik up vitamin C macam jus oren tau buah kiwi.

Hind Leg paralysis - Kelemahan pada kaki bahagian belakang.
Nampak sangan masa dia tengah memanjat, berjalan..macam Elvis Presley buat dance masa nyanyi tak jadi.
Dia mungkin akan give up untuk berjalan selama-lamanya.
Rawatan: Kurang kalsium.Jumpa veterinar atau doktor haiwan.Tukar diet glider. Include calcium supplements sekali.

Recommended vets: (these vets are known to treat sugar gliders)

1) Dr Yeoh YEOH VETERINARY CLINIC & SURGERY
126, Jln SS 24/2, Tmn Megah, 47301 PJ, Selangor Tel: 03-78048684 Fax: 03-78052350
Dr Yeoh can neuter male gliders safely. The clinic is able to treat minor things on gliders and general check up but not great for serious cases Call to make an appointment

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

2) Dr Jenny HANDS “N” PAWS
C-17G, Jalan PJU 1/45, Aman Suria Damansara, 47301 PJ Tel: 03-7804 6539
Dr Jenny can neuter male gliders safely.
The clinic can deworm and treat serious conditions for gliders. Call before you go to make an appointment.
- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

3) Dr Vellayan *New found but very senior in treating Exotics including Sugar Gliders in Malaysia! With more than 25 years experience under his belt.*
Dr Vellayan can neuter male gliders, give general check ups, deworm and treat general ailments.
10, Jalan L2, Phase 6A Taman Melawati 53100 Kuala Lumpur Tel: 013-6246 918 Tel/Fax: 03-4108 5530
Call to make an appointment as his practise is normally during the night.


*Harga untuk rawatan sugar glider tak mahal lansung
Shaer
Ooooo ini orang panggil sugar glider ekkkk??? kenapa orang panggil dia sugar glider?? ada cerita asal usul ke???
Shaer
Laaaa....ingatkan nak jual Gulaaaa...! Ingat nak beli 2 kilo ...Hehehe! Banyak bebeno ke modal nak bela bendenie???

(bekalan gula kurang dalam pasaran)

tiket
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 07:13 AM) *
Ooooo ini orang panggil sugar glider ekkkk??? kenapa orang panggil dia sugar glider?? ada cerita asal usul ke???


The name sugar glider refers to the animal's diet, which is heavy on sweet fruits and nectars, and their ability to glide between branches of trees with their wing-like flap of skin on either side of their bodies.
lori
Soalan lazim yang perlu anda tanya pada penjual sugar glider.


1.Berapa usia ibubapa glider yang hendak dijual.

What cage is used?
2.Guna sangkar jenis apa?Jangan kata sangkar hamster pun boleh.

3.Macamana dengan diet dia.Dapatkan jawapan yang betul.Kalau seller jawap "dia makan buah pun jadi"..Dicadangkan bahawa batalkan sahaja urus niaga itu.Sugar glider tak makan buah-buahan sahaja! mereka ada diettersendiri.Hentikan usaha menganiaya binatang exotic dengan makanan yang kita agak2 sendiri!

4.Berapa banyak sugar glider yang di jual dalam satu sangkar?

5.Apa tarikh OOP joey, bila dia mula matang dan mula makan makanan keras (solid food)?

How many gliders do they have in their breeding facility?
6.Berapa banyak sugar glide yang ada dalam breeding facility seller?

Homebreeder/hobby breeder biasa membiaakkan kurang dari sepuluh ekor glider dalam satu2 masa.
Commercial breeders have about 50 pairs and above.

lori
Salah satu sebab kenapa ada banyak haiwan exotic terbiar dan mati begitu sahaja adalah kerana sikap kita sendiri.

jangan terburu-buru hendak membela sugar glider

Kebanyakkan petstore dan penjual sugar glider di internet hanya memikirkan keuntungan semata-mata.Sebagai pembeli, kita seharusnya mengkaji dan belajar mengenai haiwan exotic ini terlebih dahulu.

sugar glider TAK makan epal dan buah-buahan sahaja

Awas dengan mitos penjual yang mengatakan membela sugar glider adalah mudah.Ianya tidak mudah!!

Sugar glider yang dijual oleh penjual-penjula tamak ini tidak diberikan nutrien dan diet yang betul

QUOTE
THE NUMBER ONE REASONS FOR GLIDER ILLNESS IS IMPROPER DIET! BE SURE YOU HAVE YOUR GLIDER ON A PROVEN DIET WHICH INCLUDES FRESH OR FROZEN VEGGIES AND FRESH FRUIT DAILY.
-http://suggiesavers.org/donot.html

Ingat,

Elakkan dari membeli sugar glider yang tak sihat/bawah umur dari kedai haiwan dan penjual yang tidak bertanggungjawap.Jangan galakkan kan mereka untuk menjual haiwan exotic ini dalam keadaan bawah umur (underage) dan dengan harga yang murah.

Implikasi nya,

penjual tamak akan mula 'menternak' glider dalam jumlah yang banyak dan mula menjualnya dipasaran internet dan dikedai-keai haiwan esotik.Glider yang dijual merupakan glider peringkat underage yang di 'curi' cari ibu mereka.Glider jenis underage masih belum matang dan memerlukan bantuan dari ibu mereka.

Glider yang dijual kononnya dikatakan jinak/tame dan takkan lari.Underage joey sememangnya masih lemah dah belum tahu berinteraksi dengan keadaan sekeliling.Ini menjadikan mereka agak pasif (kononnya jinak)

BOIKOT PENJUAL TAMAK!


buat kajian secara mendalam dahulu!!
lori
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 07:19 AM) *
Laaaa....ingatkan nak jual Gulaaaa...! Ingat nak beli 2 kilo ...Hehehe! Banyak bebeno ke modal nak bela bendenie???

(bekalan gula kurang dalam pasaran)


modal?

cage 3 kaki tinggi dalam rm100.Jangan sesekali guna cage hamster!!

Sleeping Pouch
MYR 20.00

Suggie Hammock
MYR 31.00

Bonding Pouch
MYR 39.90

nak murah?boleh diy tapi pastikan material kain dari bahan fleece..beli kat J.J atau ikea

wodent wheel Snr dalm RM100.PERHATIAN:hanya wheel ini SAHAJA YANG SESUAI untuk sugar glider.

lain2
Gliderade 1oz
MYR 15.50

Glider Booster 1oz
MYR 15.50

Glider-Cal 1oz
MYR 11.00

Pure Acacia Gum 1oz
MYR 19.00

semua ini belum termasuk diet samada HPW atau gliderslurrp yang kita kena pilih salah satu.

full list rujuk http://www.petshack.com.my/webshaper/store...at.asp?catID=91
Nuai
binatang apa ni? google jap
lori
QUOTE(Nuai @ Aug 8 2009, 02:15 PM) *
binatang apa ni? google jap



SUGAR GLIDER
Petaurus Breviceps

Origin Class : Mammalia
Subclass : Marsupialia
Order : Diprotodontia
Suborder : Phalangerida
Superfamily : Petauroidea
Family : Petauridae


check out our local communities at lowyat/petwonderland
we intend to create sugar glider's sense of awareness
Nuai
forum lowyat? ade pet wonderland ke? aku pk komputer je kat sana laugh.gif
lori
QUOTE(Nuai @ Aug 8 2009, 02:30 PM) *
forum lowyat? ade pet wonderland ke? aku pk komputer je kat sana laugh.gif



er...okay....


we can just spam anywhere here rite? ahaks
Nuai
u can promote ur forum no problem. smile.gif

u're 1 of the forumer there?
lori
QUOTE(Nuai @ Aug 8 2009, 02:40 PM) *
u can promote ur forum no problem. smile.gif

u're 1 of the forumer there?



uh.somewhere somehow...yeah.
Nuai
nice to meet u. smile.gif
Khayty
QUOTE(RainInDecade @ May 28 2009, 03:06 AM) *
Selamat Sejahtera,

I ada beberapa sugar glider utk jual, jika sesiapa yg berminat, sila sms kepada 0166948568. terima kasih semua. good.gif





kiutnya.....geram tgk
Shaer
QUOTE(tiket @ Aug 8 2009, 07:37 AM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 07:13 AM) *
Ooooo ini orang panggil sugar glider ekkkk??? kenapa orang panggil dia sugar glider?? ada cerita asal usul ke???


The name sugar glider refers to the animal's diet, which is heavy on sweet fruits and nectars, and their ability to glide between branches of trees with their wing-like flap of skin on either side of their bodies.


Begitu citernya...! smile.gif...Dia jinak macam kucing ke? dan boleh di biarkan bebas dalam rumah? Satu lagiii ..tak gigit orang ke dia ni?? Nampak comel dan baik aje...! Sori laaa tiket kalau banyak tanya...bukan apa...di samping berminat,nak tahu gak sikit sebanyak pasal binatang ni! biggrin.gif
tiket
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 04:24 PM) *
QUOTE(tiket @ Aug 8 2009, 07:37 AM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 07:13 AM) *
Ooooo ini orang panggil sugar glider ekkkk??? kenapa orang panggil dia sugar glider?? ada cerita asal usul ke???


The name sugar glider refers to the animal's diet, which is heavy on sweet fruits and nectars, and their ability to glide between branches of trees with their wing-like flap of skin on either side of their bodies.


Begitu citernya...! smile.gif...Dia jinak macam kucing ke? dan boleh di biarkan bebas dalam rumah? Satu lagiii ..tak gigit orang ke dia ni?? Nampak comel dan baik aje...! Sori laaa tiket kalau banyak tanya...bukan apa...di samping berminat,nak tahu gak sikit sebanyak pasal binatang ni!

sebenarnye aku pun first time dengar nama menatang ni. aku tolong google nama die jer sebab aku pun nak tau biggrin.gif
Shaer
QUOTE(tiket @ Aug 8 2009, 07:19 PM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 04:24 PM) *
QUOTE(tiket @ Aug 8 2009, 07:37 AM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 07:13 AM) *
Ooooo ini orang panggil sugar glider ekkkk??? kenapa orang panggil dia sugar glider?? ada cerita asal usul ke???


The name sugar glider refers to the animal's diet, which is heavy on sweet fruits and nectars, and their ability to glide between branches of trees with their wing-like flap of skin on either side of their bodies.


Begitu citernya...! smile.gif...Dia jinak macam kucing ke? dan boleh di biarkan bebas dalam rumah? Satu lagiii ..tak gigit orang ke dia ni?? Nampak comel dan baik aje...! Sori laaa tiket kalau banyak tanya...bukan apa...di samping berminat,nak tahu gak sikit sebanyak pasal binatang ni!

sebenarnye aku pun first time dengar nama menatang ni. aku tolong google nama die jer sebab aku pun nak tau biggrin.gif


Hua! Hua! Hua! ...tapi tak peee...dengan penjelasan ko pun buat aku rasa dihargai! hehheehe! ...Sonok gak..timba pengetahuan tentang binatang yang tak pernah pun aku dengar @ tengok namanya nihhhh! Apapun 10Q very much!
lori
QUOTE(Khayty @ Aug 8 2009, 02:57 PM) *
QUOTE(RainInDecade @ May 28 2009, 03:06 AM) *
Selamat Sejahtera,

I ada beberapa sugar glider utk jual, jika sesiapa yg berminat, sila sms kepada 0166948568. terima kasih semua. good.gif





kiutnya.....geram tgk



kiut memang kiut..


tapi sila buat ulangkaji terlebih dahulu sebelum membeli...menjaga sugar glider bukan mudah.
lori
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 04:24 PM) *
QUOTE(tiket @ Aug 8 2009, 07:37 AM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 07:13 AM) *
Ooooo ini orang panggil sugar glider ekkkk??? kenapa orang panggil dia sugar glider?? ada cerita asal usul ke???


The name sugar glider refers to the animal's diet, which is heavy on sweet fruits and nectars, and their ability to glide between branches of trees with their wing-like flap of skin on either side of their bodies.


Begitu citernya...! smile.gif...Dia jinak macam kucing ke? dan boleh di biarkan bebas dalam rumah? Satu lagiii ..tak gigit orang ke dia ni?? Nampak comel dan baik aje...! Sori laaa tiket kalau banyak tanya...bukan apa...di samping berminat,nak tahu gak sikit sebanyak pasal binatang ni! biggrin.gif



sugar glider adalah spesis haiwan yang memerlukan proses 'bonding'.

mereka aktif di waktu malam dan memerlukan sangkar sekurang-kurangnya 3 kaki tinggi.

Ia mengigit dan menjilat serta menghasilkan bunyi jika berhadapan dengan bahaya,org tak dikenali dan ketika memerlukan perhatian owner.
Shaer
QUOTE(lori @ Aug 10 2009, 01:24 PM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 04:24 PM) *
QUOTE(tiket @ Aug 8 2009, 07:37 AM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 07:13 AM) *
Ooooo ini orang panggil sugar glider ekkkk??? kenapa orang panggil dia sugar glider?? ada cerita asal usul ke???


The name sugar glider refers to the animal's diet, which is heavy on sweet fruits and nectars, and their ability to glide between branches of trees with their wing-like flap of skin on either side of their bodies.


Begitu citernya...! smile.gif...Dia jinak macam kucing ke? dan boleh di biarkan bebas dalam rumah? Satu lagiii ..tak gigit orang ke dia ni?? Nampak comel dan baik aje...! Sori laaa tiket kalau banyak tanya...bukan apa...di samping berminat,nak tahu gak sikit sebanyak pasal binatang ni! biggrin.gif



sugar glider adalah spesis haiwan yang memerlukan proses 'bonding'.

mereka aktif di waktu malam dan memerlukan sangkar sekurang-kurangnya 3 kaki tinggi.

Ia mengigit dan menjilat serta menghasilkan bunyi jika berhadapan dengan bahaya,org tak dikenali dan ketika memerlukan perhatian owner.


Bab gigit 2 ni aku tak sukee nie...! Kira dia nie macam hamster laa! active belah malam! ekk???
lori
QUOTE(Shaer @ Aug 10 2009, 06:56 PM) *
QUOTE(lori @ Aug 10 2009, 01:24 PM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 04:24 PM) *
QUOTE(tiket @ Aug 8 2009, 07:37 AM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 07:13 AM) *
Ooooo ini orang panggil sugar glider ekkkk??? kenapa orang panggil dia sugar glider?? ada cerita asal usul ke???


The name sugar glider refers to the animal's diet, which is heavy on sweet fruits and nectars, and their ability to glide between branches of trees with their wing-like flap of skin on either side of their bodies.


Begitu citernya...! smile.gif...Dia jinak macam kucing ke? dan boleh di biarkan bebas dalam rumah? Satu lagiii ..tak gigit orang ke dia ni?? Nampak comel dan baik aje...! Sori laaa tiket kalau banyak tanya...bukan apa...di samping berminat,nak tahu gak sikit sebanyak pasal binatang ni! biggrin.gif



sugar glider adalah spesis haiwan yang memerlukan proses 'bonding'.

mereka aktif di waktu malam dan memerlukan sangkar sekurang-kurangnya 3 kaki tinggi.

Ia mengigit dan menjilat serta menghasilkan bunyi jika berhadapan dengan bahaya,org tak dikenali dan ketika memerlukan perhatian owner.


Bab gigit 2 ni aku tak sukee nie...! Kira dia nie macam hamster laa! active belah malam! ekk???



bila dah biasa dengan owner, dia tak mengigit dah..sugar glider tak sama mcm hamster..kena set mind mcm tu dulu seblum nak kenal sugar glider
kedengke
QUOTE(lori @ Aug 10 2009, 06:58 PM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 10 2009, 06:56 PM) *
QUOTE(lori @ Aug 10 2009, 01:24 PM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 04:24 PM) *
QUOTE(tiket @ Aug 8 2009, 07:37 AM) *
QUOTE(Shaer @ Aug 8 2009, 07:13 AM) *
Ooooo ini orang panggil sugar glider ekkkk??? kenapa orang panggil dia sugar glider?? ada cerita asal usul ke???


The name sugar glider refers to the animal's diet, which is heavy on sweet fruits and nectars, and their ability to glide between branches of trees with their wing-like flap of skin on either side of their bodies.


Begitu citernya...! smile.gif...Dia jinak macam kucing ke? dan boleh di biarkan bebas dalam rumah? Satu lagiii ..tak gigit orang ke dia ni?? Nampak comel dan baik aje...! Sori laaa tiket kalau banyak tanya...bukan apa...di samping berminat,nak tahu gak sikit sebanyak pasal binatang ni! biggrin.gif



sugar glider adalah spesis haiwan yang memerlukan proses 'bonding'.

mereka aktif di waktu malam dan memerlukan sangkar sekurang-kurangnya 3 kaki tinggi.

Ia mengigit dan menjilat serta menghasilkan bunyi jika berhadapan dengan bahaya,org tak dikenali dan ketika memerlukan perhatian owner.


Bab gigit 2 ni aku tak sukee nie...! Kira dia nie macam hamster laa! active belah malam! ekk???



bila dah biasa dengan owner, dia tak mengigit dah..sugar glider tak sama mcm hamster..kena set mind mcm tu dulu seblum nak kenal sugar glider



salam saya baru d sini.

dh lama dok cari sg ni cuma dulu2 ada rasa sikit ragu2 nak bela sg ni....tapi skang bminat sungguh nak mbelanya.
rasa kali ni nak buat ia menjadi kenyataan la.tapi ada satu problem ni minat dah ada komitmen insyaalah boleh cara nak dapatkan nya yg mjadi hal ni.bole tak kalo nak tau di mana nak dapatkan sg ni yg dri jenis yg terbaik dah kompom beton2 punya sihat.kita tau nak jaga dia ni bukan senang cam bela ayam..........kita ada baca lori ada post dia kata jangan terburu buru jika nak bela sg ni hat yg tu buat kita jd semacam perlu berhati hati jika nak mbelinya nti.dengan diet nya penjagaan nya cam2 lg la.kalo boleh nak la kengkawan rekomen kan a pet shop mana yg mengambil berat terhadap haiwan ni kan pa sian kat spesis ni kalo kita beli tak sampai bpa blan ja dah jd arwah plak.ada servis yg boleh buat chekup sebelum bawak balik umah tok nak pastikan sg yg kita beli ni betoi2 sihat dan takdak pobleemmmm.

kalo la spa2 ada nak jual sg ni sila la hubungi saya di brother_srar@yahoo.com.my
mengharapkan dapat mempunyai sepasang sg yg comei lote tok buat hobi n azam baru di taun hdapan.

tolongggggggggggg saya pleazeeeeeeee.
syamsul_ismail
QUOTE(kedengke @ Nov 3 2009, 01:52 AM) *
salam saya baru d sini.

dh lama dok cari sg ni cuma dulu2 ada rasa sikit ragu2 nak bela sg ni....tapi skang bminat sungguh nak mbelanya.
rasa kali ni nak buat ia menjadi kenyataan la.tapi ada satu problem ni minat dah ada komitmen insyaalah boleh cara nak dapatkan nya yg mjadi hal ni.bole tak kalo nak tau di mana nak dapatkan sg ni yg dri jenis yg terbaik dah kompom beton2 punya sihat.kita tau nak jaga dia ni bukan senang cam bela ayam..........kita ada baca lori ada post dia kata jangan terburu buru jika nak bela sg ni hat yg tu buat kita jd semacam perlu berhati hati jika nak mbelinya nti.dengan diet nya penjagaan nya cam2 lg la.kalo boleh nak la kengkawan rekomen kan a pet shop mana yg mengambil berat terhadap haiwan ni kan pa sian kat spesis ni kalo kita beli tak sampai bpa blan ja dah jd arwah plak.ada servis yg boleh buat chekup sebelum bawak balik umah tok nak pastikan sg yg kita beli ni betoi2 sihat dan takdak pobleemmmm.

kalo la spa2 ada nak jual sg ni sila la hubungi saya di brother_srar@yahoo.com.my
mengharapkan dapat mempunyai sepasang sg yg comei lote tok buat hobi n azam baru di taun hdapan.

tolongggggggggggg saya pleazeeeeeeee.


salam bro.
cuba pg pet shop kat uptown damansara..sepasang rm500.jantan & betina.klu sekor rm290...tp binatang jenis ni mesti hidup berpasang2.klu sekor je,cepat innalillah...(tu yg aku dgr dari opis mate la).kedai tu sblh kedai buku & 1 baris dgn kedai secret recipe.tokey dia cine (umur dalam lingkungan 40-an) & x kedekut ilmu...dari pengalaman aku kenal tokey tu la.kebanyakan petshop kat shopping complex,paling murah rm600 sepasang.
kedengke
QUOTE(syamsul_ismail @ Nov 3 2009, 12:33 PM) *
QUOTE(kedengke @ Nov 3 2009, 01:52 AM) *
salam saya baru d sini.

dh lama dok cari sg ni cuma dulu2 ada rasa sikit ragu2 nak bela sg ni....tapi skang bminat sungguh nak mbelanya.
rasa kali ni nak buat ia menjadi kenyataan la.tapi ada satu problem ni minat dah ada komitmen insyaalah boleh cara nak dapatkan nya yg mjadi hal ni.bole tak kalo nak tau di mana nak dapatkan sg ni yg dri jenis yg terbaik dah kompom beton2 punya sihat.kita tau nak jaga dia ni bukan senang cam bela ayam..........kita ada baca lori ada post dia kata jangan terburu buru jika nak bela sg ni hat yg tu buat kita jd semacam perlu berhati hati jika nak mbelinya nti.dengan diet nya penjagaan nya cam2 lg la.kalo boleh nak la kengkawan rekomen kan a pet shop mana yg mengambil berat terhadap haiwan ni kan pa sian kat spesis ni kalo kita beli tak sampai bpa blan ja dah jd arwah plak.ada servis yg boleh buat chekup sebelum bawak balik umah tok nak pastikan sg yg kita beli ni betoi2 sihat dan takdak pobleemmmm.

kalo la spa2 ada nak jual sg ni sila la hubungi saya di brother_srar@yahoo.com.my
mengharapkan dapat mempunyai sepasang sg yg comei lote tok buat hobi n azam baru di taun hdapan.

tolongggggggggggg saya pleazeeeeeeee.


salam bro.
cuba pg pet shop kat uptown damansara..sepasang rm500.jantan & betina.klu sekor rm290...tp binatang jenis ni mesti hidup berpasang2.klu sekor je,cepat innalillah...(tu yg aku dgr dari opis mate la).kedai tu sblh kedai buku & 1 baris dgn kedai secret recipe.tokey dia cine (umur dalam lingkungan 40-an) & x kedekut ilmu...dari pengalaman aku kenal tokey tu la.kebanyakan petshop kat shopping complex,paling murah rm600 sepasang.




salam

terima kasih coz bg info bguna ni...........kalo gitu senang la nak g cari. lama dah dok cari mana nak beli si joey ni.tapi tu la tak bpa tau sangat mana nak dapat info cm ni.semalam pg ada call satu mamat cinese ni dia ni breeder sg.ada la wat deal ngan dia ada tapi tak pasti la kompom ke jd amik ngan dia.ingat nak tnya n survey lg nak dapatkan best price.dia ada anak sg yg baru lahir pair oop nya 1 nov ready to go 27 dec.tp katanya dia tak jual pair dia jual sekor2.ada dia antaq email tanya bpa soalan.dan dia akan tnya lg lain hari rasa2 dia ni memang breeder tol la.dia jual male rm330 female rm350.ok tak harga ni dan jika terus brurusan ngan dia ni.nak tnya pendapat pren ngan harga dan cara dia ni.
suggie
Salam semua...

Lps new jgn pening2 nak cr sugar glider or makanan sugar glider lg... dtg n jumpa dgn sy... sy supplier n distributor makanan dan supplement sugar glider termurah dlm malaysia. Klu tak percaya.... blh dtg n lihat sendiri makanan sugar glider yg cuma sy sorng jew supply.

Setiap pembelian terkumpul RM500, akan dapat diskaun rm50. xdew sapew nak bagi RM50 ne walaupun petshack, petworld, petsafari or chubbypetsgarden.

Klu nak sugar glider tu, beri th awl2. sebab sy akan cr yg betul2 sht dan not underaged. lagi satu, sugar glider ini sy akan treat dulu dlm masa seminggu dua... nak alter diet dia supaya bila dibeli, sng nak bg mkn.... sy akan train dia mkn HPW n pellet khas sugar glider... diet sugar glider new perlu byk protein selain buah2an n sayur2an. biasanya sugar glider yg saya dah train berharga RM250 sekor.

Sweet Sugar Gliders (M) - specialize for sugar gliders
http://www.mesra.net/forum/index.php?showtopic=96989
suggie
Salam semua...

Lps new jgn pening2 nak cr sugar glider or makanan sugar glider lg... dtg n jumpa dgn sy... sy supplier n distributor makanan dan supplement sugar glider termurah dlm malaysia. Klu tak percaya.... blh dtg n lihat sendiri makanan sugar glider yg cuma sy sorg jew supply.

Setiap pembelian terkumpul RM500, akan dapat diskaun rm50. xdew sapew nak bagi RM50 ne walaupun petshack, petworld, petsafari or chubbypetsgarden.

Klu nak sugar glider tu, beri th awl2. sebab sy akan cr yg betul2 sht dan not underaged. lagi satu, sugar glider ini sy akan treat dulu dlm masa seminggu dua... nak alter diet dia supaya bila dibeli, sng nak bg mkn.... sy akan train dia mkn HPW n pellet khas sugar glider... diet sugar glider new perlu byk protein selain buah2an n sayur2an. biasanya sugar glider yg saya dah train berharga RM250 sekor.

Sweet Sugar Gliders (M) - specialize for sugar gliders
http://www.mesra.net/forum/index.php?showtopic=96989
whoknowz
halo im a suggies owner also siapa nak cari joey ni i can help out
whoknowz
halo semus kat sini ..... i de juga ade lubang cari cheap SG anyone interested just leave me a pm la ....

i pun a sg owner hehehe
aqie 94
aku nak cr sg nie...
dlm lingkungan rm200 kebawah,sekor
suggie
#agie94

jgn terburu2 beli sugar glider dgn harga yg murah. kebanyakan sugar glider yg murah adalah bwh umo (underage). jd hati2. klu dpt underage mmg leceh nak jg.
aqie 94
Itu la pasal...taktau nak pilih mner nie
aqie 94
MNER NAK CARI NIE YERK...

kat ipoh takda
suggielover
Hai sume..
sy pon ade bela sugar glider, 4 ekor sumenyer (2 ekor adlh hasil perkahwinan sepasang SG sy)..
2 anak jantannyer dah 5 bulan OOP.. muka ikot 'mama' nyer.. perangai pun ikot 'mama'nyer, suke gigit,
garang! tp i like.. kesemuanyer bulat2 perotnyer, kuat makan!! biggrin.gif

masa mula2 beli dulu tgk macam SG ni xbermaya, cam sakit jew.. ohmy.gif
hasil jagaan sy lepas setahun lebih, sumenyer sehat2.

nasihat pd yg nak jdkan SG sbg teman idup, mulakan research tentg hidupan ini skrg!
jgn suke2 beli, pastu skejap je mati.. bomb.gif
suggie
betul tu... bela sugar glider bukan mudah... sy ada 8 sugar glider. semua sht2. berhati2 klu membeli sugar glider. pasti kan tidak underage. klu xth umo, pasti kan sugar glider yg dibeli ekor nya sudah kembang. jgn cari pasal beli underage. jgn juga terpengaruh dgn jurujual yg mengatakan sugar glider bg mkn epal jew n bg cat food... ko sumbat mulut dia dgn selipar jepun.

klu sapew2 ada mslh berkenaan pemakanan sugar glider new, blh hub sy. sy supplier n distributor makanan n supplement sugar glider. price sy paling murah dlm m'sia. klu xpercaya blh jumpa sy. contact or sms sy 0127317553.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.