Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sugar Glider
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Haiwan Peliharaan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
aqie 94
ok takpa
hafken
salam suggie...nak tnye ni...ak akan beli sg 2 ekor mggu depan...ingat nak amik brg2 die drpd ko...tp yg ak musyil nih, diorg tu adik beradik...jantan betina...jantan akan bermukah tak dgn si betina tuh??? kalo bleh dpt anak, orait jer...huhuhu unsure.gif
hafken
QUOTE(suggie @ Dec 13 2009, 02:43 PM) *
agie... klu ada kete bk naik kete... aku ada sekor betina nak jual. Harga RM250. Klu pakej RM300... SG betina + sleeping pouch + bounding pouch + premium SG diet. sapew cepat dia dapat


salam suggie...aku nak bleh?? ak insyaAllah mggu depan bli 2 ekor SG tp adik beradik jantan betina...so takut si jantan main ngan adik die plak...huhuhu...
suggielover
QUOTE(lori @ Dec 15 2009, 09:02 PM) *
QUOTE(noorul @ Dec 15 2009, 08:36 PM) *
comel lah sugar glider tapi susah lah nak menjaganya



sekurang-kurang ada kemahuan dan rajin buat research sebelum membeli.

ianya adalah komitment yang amat lama dan sugar glider itu sendiri adalah haiwan yang amat cerewet.


betol tu lori.. i pon ade SG.. penat jage mmg penat, tp berbaloi bile dapat main dgn die n die sehat.. hygiene die pon penting.. maklumlah, meka pon ade perasaan jugak..
suggielover
QUOTE(lori @ Dec 15 2009, 09:31 PM) *
QUOTE(aqie 94 @ Dec 15 2009, 09:23 PM) *
HPW-tak paham mcm ner bentuk n nak sediakan



aku rasa baik ko buat research dan baca dahulu mengenai sg, then utarakan apa yang tak paham.itu lebih elok dari 'spoon feed' kan?

sebab aku rasa ko asik shoot blindly jer kat sini...


hpw diet dlm bentuk serbuk, tp kene tambah ingredient lain sndiri, kene blend sendiri.. bg yg ade masa n freezer, boleh la buat.. view youtube, ade cara buatnye..
tp kalo instant hpw, ramuan ni dah complete, cume kene tambah madu n air, then dah leh serve.. mine is on dis diet, n they are very healthy!! yahoo.gif
suggielover
QUOTE(hafken @ Dec 16 2009, 02:37 AM) *
salam suggie...nak tnye ni...ak akan beli sg 2 ekor mggu depan...ingat nak amik brg2 die drpd ko...tp yg ak musyil nih, diorg tu adik beradik...jantan betina...jantan akan bermukah tak dgn si betina tuh??? kalo bleh dpt anak, orait jer...huhuhu unsure.gif


bro.. mcm manusia gak, kalo adik beradik kawin dgn adik beradik sndiri, mcm mane bentuk anaknyer?? dah tentu ade kecacatannyer.. same goes to SG.. ade org yg lebih berpengalaman bgtaw aku, kene separate adik beradik SG berlainan jantina bile meka dah besar cox meka xtaw pon erti adik beradik..
lori
QUOTE(suggielover @ Dec 16 2009, 05:37 AM) *
QUOTE(hafken @ Dec 16 2009, 02:37 AM) *
salam suggie...nak tnye ni...ak akan beli sg 2 ekor mggu depan...ingat nak amik brg2 die drpd ko...tp yg ak musyil nih, diorg tu adik beradik...jantan betina...jantan akan bermukah tak dgn si betina tuh??? kalo bleh dpt anak, orait jer...huhuhu unsure.gif


bro.. mcm manusia gak, kalo adik beradik kawin dgn adik beradik sndiri, mcm mane bentuk anaknyer?? dah tentu ade kecacatannyer.. same goes to SG.. ade org yg lebih berpengalaman bgtaw aku, kene separate adik beradik SG berlainan jantina bile meka dah besar cox meka xtaw pon erti adik beradik..



dan satu-satunya pemilik baru selalu terlupa..

jangan sesekali memiliki sugar glider sepasang jika baru kali pertama membelanya

kerana


1.kurangan pengalaman untuk mengatasi masalah pregnant glider..joey rejection(mak dia buang joey dari kantung!)

2.bukan sahaja sugar glider tertkan malahan owner juga tertekan kerana terpaksa melayan 2 jenis kerenah..setiap sugar glider adalah berbeza personaliti mereka.

3.proses bonding yang seharusnya dilakukan satu glider pada satu masa.ini adalah digalakkan untuk 1st owner.

cadangan saya,

dapatkan satu joey dahulu, bonding denganya, dapatkan kepercayaan sugar glider itu.belajar tentang naluri dan sifat glider tersebut.

dan bila dah cukup bonding (ermm paling lama saya pernah dengar 4bulan..paling kejap sebulan) dengan usaha gigih lah maka baru decide nak carikan partner untuk glider tersebut.

dan owner juga harus memulakan proses bonding yang sama terhadap 2nd glider itu.

jika ada yang terfikir, mendapatkan sepasang glider kerana mereka sepatutnya hidup berpasangan dan tidak mudah bosan

AWAS! itu adalah taktik penjual untuk melariskan sugar glider mereka.

mendapatkan sepasang adalah boleh dan benar TETAPI seharusnya mengikut peringatkan demi peringkat seperti yang saya terang kan diatas.

dengan itu pasangan glider akan mempercayai anda dengan 100% dan hasilnya amatlah mengembirakan.

ingat, kita harus pasang niat membela sugar glider untuk menyayangi dan menjaga mereka sebagai suatu 'amanah' dan bukan nya bersifat 'bissness' dengan harapan 'aah boleh jual anak ia besok'..itu adalah tanggapan yang salah sama sekali.

buat sesuatu kerana minat bukan kerana ada udang disebalik batu.
aqie 94
QUOTE(suggielover @ Dec 16 2009, 05:31 AM) *
QUOTE(lori @ Dec 15 2009, 09:31 PM) *
QUOTE(aqie 94 @ Dec 15 2009, 09:23 PM) *
HPW-tak paham mcm ner bentuk n nak sediakan



aku rasa baik ko buat research dan baca dahulu mengenai sg, then utarakan apa yang tak paham.itu lebih elok dari 'spoon feed' kan?

sebab aku rasa ko asik shoot blindly jer kat sini...


hpw diet dlm bentuk serbuk, tp kene tambah ingredient lain sndiri, kene blend sendiri.. bg yg ade masa n freezer, boleh la buat.. view youtube, ade cara buatnye..
tp kalo instant hpw, ramuan ni dah complete, cume kene tambah madu n air, then dah leh serve.. mine is on dis diet, n they are very healthy!! yahoo.gif



ni bro leh ajar aku kan?
hehehe
lori
QUOTE(aqie 94 @ Dec 16 2009, 01:36 PM) *
QUOTE(suggielover @ Dec 16 2009, 05:31 AM) *
QUOTE(lori @ Dec 15 2009, 09:31 PM) *
QUOTE(aqie 94 @ Dec 15 2009, 09:23 PM) *
HPW-tak paham mcm ner bentuk n nak sediakan



aku rasa baik ko buat research dan baca dahulu mengenai sg, then utarakan apa yang tak paham.itu lebih elok dari 'spoon feed' kan?

sebab aku rasa ko asik shoot blindly jer kat sini...


hpw diet dlm bentuk serbuk, tp kene tambah ingredient lain sndiri, kene blend sendiri.. bg yg ade masa n freezer, boleh la buat.. view youtube, ade cara buatnye..
tp kalo instant hpw, ramuan ni dah complete, cume kene tambah madu n air, then dah leh serve.. mine is on dis diet, n they are very healthy!! yahoo.gif



ni bro leh ajar aku kan?
hehehe



sepatutnya kat pek HPW tu tertera cara bancuhan.

nak mudah ko boleh rujuk pada seller semasa membuat pembelian.mereka akan ajar cara mengikut penyediaan.

tapi untk bugsy instant HPW memang dah ada instruction kat belakang pek tu..just follow jer..


ko dah beli ke HPW ni?

aku cadang ko beli dahulu pastu baca instruction, kalau tak paham datang balik kita ajar sama2 k?

benad tu dah ada depan mata ko baru leh cerita ler.

for now, ko concentrate dulu kat DIY cage yang ko kata nak bikin tu.

pasni , budget ko dah cukup kuat, kita cari sugar glider pulak k?
suggielover
lori, sugar glider leh duk solo tak dlm cage? kalo kite slalu spend time dgn die, die xkan lonely or stress kan?? i hv to let go all my suggies. rase sedih kowt, aku dah rase cam sume tu anak2 aku.. cray.gif
lori
jika dah ada pasangan sg yang dah berkeluarga

then decide nak let go semua pastu tinggalkan yang male or female seekor,

sugar glider yang tinggal itu akan merasa lonely dan kesepian..(cewah..) and will cause hunger,tak nak makan self mutilate dan akhirnya akan mati..


sugar glider adalah haiwan sosial, mereka perlukan teman tapi bukan secara rambang beli dua sekaligus ok..bonding seekor demi seekor dahulu.jgn rakus nak beli pair terus.mau tunggang langgang idop owner nanti.

owner memang kena spend time dengan sugar glider setiap hari..10-15 years commitment,dude

suggielover
QUOTE(lori @ Dec 16 2009, 06:28 PM) *
jika dah ada pasangan sg yang dah berkeluarga

then decide nak let go semua pastu tinggalkan yang male or female seekor,

sugar glider yang tinggal itu akan merasa lonely dan kesepian..(cewah..) and will cause hunger,tak nak makan self mutilate dan akhirnya akan mati..


sugar glider adalah haiwan sosial, mereka perlukan teman tapi bukan secara rambang beli dua sekaligus ok..bonding seekor demi seekor dahulu.jgn rakus nak beli pair terus.mau tunggang langgang idop owner nanti.

owner memang kena spend time dengan sugar glider setiap hari..10-15 years commitment,dude


alamak.. yeker?? sbb xdpat bg commitment dah pd SG family i.. yg i mampu jage cume sekor (the adult male). mmg dulu time blaja i ade mase 100% dgn SG ni.. but bile nk keje n kene merantau ke negeri orang, ni la masalahnyer.. but yg adult male tu mmg ngam giler dgn i.. dlm cage die xnk main pon dgn anaknye.. tp bile i kuar kan die dari cage, wow boleh tgk kenakalan die tahap maksimum.. maksudnye ape di sini?
lori
QUOTE(suggielover @ Dec 16 2009, 06:55 PM) *
QUOTE(lori @ Dec 16 2009, 06:28 PM) *
jika dah ada pasangan sg yang dah berkeluarga

then decide nak let go semua pastu tinggalkan yang male or female seekor,

sugar glider yang tinggal itu akan merasa lonely dan kesepian..(cewah..) and will cause hunger,tak nak makan self mutilate dan akhirnya akan mati..


sugar glider adalah haiwan sosial, mereka perlukan teman tapi bukan secara rambang beli dua sekaligus ok..bonding seekor demi seekor dahulu.jgn rakus nak beli pair terus.mau tunggang langgang idop owner nanti.

owner memang kena spend time dengan sugar glider setiap hari..10-15 years commitment,dude


alamak.. yeker?? sbb xdpat bg commitment dah pd SG family i.. yg i mampu jage cume sekor (the adult male). mmg dulu time blaja i ade mase 100% dgn SG ni.. but bile nk keje n kene merantau ke negeri orang, ni la masalahnyer.. but yg adult male tu mmg ngam giler dgn i.. dlm cage die xnk main pon dgn anaknye.. tp bile i kuar kan die dari cage, wow boleh tgk kenakalan die tahap maksimum.. maksudnye ape di sini?


sugar glider memang makhluk sosial, so biasalah kalau 'huru-hara' sikit masa luar dari cage-dalam bilik yang id a dah biasa.

mungkin stress, mungkin gembira, atau mungkin ingin tahu.

kadang kala boleh dengar sugar glider berbisik pasa telinga kita kan?tu memang dia tengah happy.

aku tak pasti kalau ko nak let go but the male..condition mesti teruk lepas tu.mungkin ko leh keep pair?at least tak sunyi sangat

memang tak nampak dia bersosial ngan anak2 dia tapi dalam masa ko takde, derang bersosial lah...




maaf lah,

tapi cerita ko boleh dibuat contoh pada bakal pemilik glider yang mahu membela pair dan bikin keluarga glider banyak2..nampak seronok nak2 bila seller mengapi2kan keseronokkannya.

sampai masa kita letih dan nak let go sugar glider, kat situ nanti akan timbul masalah pada sugar glider tersebut..tetiba jer family dia hilang dan ada yang sampai tahap mencederakan diri sendiri kerana terlalu tertekan akibat kehilangan family.

biasanya dia akan mati kelaparan, gigit tangan atau ekor sampai cedera parah, hilang berat badan dan...mati.

bila dah sampai waktu itu, kita tak boleh nak buat apa lagi.jadilah kita pemilik yang mengabaikan sugar glider walau secara zahirnya kita sayang pada sugar glider tersebut.
kedengke
[color="#FF0000"][/color][size="4"][/size]my joey TIKO N MIKO
aqie 94
QUOTE(lori @ Dec 16 2009, 03:06 PM) *
QUOTE(aqie 94 @ Dec 16 2009, 01:36 PM) *
QUOTE(suggielover @ Dec 16 2009, 05:31 AM) *
QUOTE(lori @ Dec 15 2009, 09:31 PM) *
QUOTE(aqie 94 @ Dec 15 2009, 09:23 PM) *
HPW-tak paham mcm ner bentuk n nak sediakan



aku rasa baik ko buat research dan baca dahulu mengenai sg, then utarakan apa yang tak paham.itu lebih elok dari 'spoon feed' kan?

sebab aku rasa ko asik shoot blindly jer kat sini...


hpw diet dlm bentuk serbuk, tp kene tambah ingredient lain sndiri, kene blend sendiri.. bg yg ade masa n freezer, boleh la buat.. view youtube, ade cara buatnye..
tp kalo instant hpw, ramuan ni dah complete, cume kene tambah madu n air, then dah leh serve.. mine is on dis diet, n they are very healthy!! yahoo.gif



modal cage aku yg 2FT x 1ft X 5 ft tak sampai rm 100...



ni bro leh ajar aku kan?
hehehe



sepatutnya kat pek HPW tu tertera cara bancuhan.

nak mudah ko boleh rujuk pada seller semasa membuat pembelian.mereka akan ajar cara mengikut penyediaan.

tapi untk bugsy instant HPW memang dah ada instruction kat belakang pek tu..just follow jer..


ko dah beli ke HPW ni?

aku cadang ko beli dahulu pastu baca instruction, kalau tak paham datang balik kita ajar sama2 k?

benad tu dah ada depan mata ko baru leh cerita ler.

for now, ko concentrate dulu kat DIY cage yang ko kata nak bikin tu.

pasni , budget ko dah cukup kuat, kita cari sugar glider pulak k?

lori
QUOTE(kedengke @ Dec 16 2009, 08:06 PM) *
[color="#FF0000"][/color][size="4"][/size]my joey TIKO N MIKO



wah wah..gambar keluarga tu hahaha

aqie 94 : weh, jangan la sikit-sikit nak spam weh..hilang meriah kalau asik spam spam nih
aqie 94
aku bukan sepam tu....aku ader tulih tp dok dlm quote....silap la tu sori....


dlm sangkar SG ni kita ptut letak ker mcm ranting2 kayu or alat2 mainan?
lori
QUOTE(aqie 94 @ Dec 16 2009, 10:25 PM) *
aku bukan sepam tu....aku ader tulih tp dok dlm quote....silap la tu sori....


dlm sangkar SG ni kita ptut letak ker mcm ranting2 kayu or alat2 mainan?




since ko kata cage diy tu nanti dalam 5 kaki kan?try ler letak dahan pokok hehehe...

nak letak ranting atau dahan cam pokok bunga raya boleh, tapi pastikan pokok tersebut tak pernah disembur racun / pesticide..kira kena 100 percent organik laa..

aqie 94
ooo gitu......mybe aku nak letak 1 pokok kat dlm tu la....

kita boleh ker buh tmpurung kelapa yg juat kat petshop tu sebgai tmpat tido sG?
lori
QUOTE(aqie 94 @ Dec 16 2009, 10:45 PM) *
ooo gitu......mybe aku nak letak 1 pokok kat dlm tu la....

kita boleh ker buh tmpurung kelapa yg juat kat petshop tu sebgai tmpat tido sG?



guna tempurng kelapa ada kesan buruk

1. payah nak ajak sugar glider keluar kalau dia dah start nyorok dalam tempurung tu.guna pouch mudah untuk keluarkan dia dengan cara skill picit ubat gigi haha

2. warna kulit mereka akan kotor kerana tempurung kelapa tu ada kotoran berwarna coklat..tak nampak silau hitam nyer nanti.

nasihat aku,

avoid tempurung kelapa.

puch lebih mudah untuk dibersihkan dan ada macam2 kaler
aqie 94
ooooowhh.......

tu la aku tgk kalo yg buh dlm tmpurung kelapa tu jadi kaler coklat.....

kain fleece tu kain aper yerk?
lori
QUOTE(aqie 94 @ Dec 16 2009, 10:55 PM) *
ooooowhh.......

tu la aku tgk kalo yg buh dlm tmpurung kelapa tu jadi kaler coklat.....

kain fleece tu kain aper yerk?


sejenis kain yang selamat untuk di gunakan keatas sugar glider..

aku harap ko dapat buat research dan pembacaan mendalam mengenai sugar glider ni dahulu sebab dari segi semua soklan yang ko tanya tu ibarat ko nak orang spoon feed ko satu satu..

buka google then studi dulu beb.
suggielover
lori: aah la, adult male SG i slalu duk atas bahu, then suke bisik kt telinga.. xtaw la ape die cakap, tp geli la..hahaha.. ooh, patut la bile i jauhkan die dari telinge i, die terus merajuk nak main kt atas sofa.. ermm menyayat hati gak ek kalo separate whole family.. nampaknye kene la temankan die sekor anak male die kan.. lori, terlanjur u kt cni, nk tanye, kalo kite neuter male, leh ker kurangkan odour die? kalo ikot percent, brape percent odour nye leh dikurangkan? kosnyer?
lori
tak pasti mengenai percent yang ada..maybe less banyak lah

kos untuk neuter kan glider aku rasa tak mahal mana pun.
but untuk kepastian boleh refer pada dr jenny kat hand n' paw.
suggielover
kat kl, kat mane tempat boleh kite serahkan female SG untuk tujuan adoption? i mean, serah pada orang yg tidak akan sama sekali menjadikan ia sebagai alat untuk business..
lori
QUOTE(suggielover @ Dec 16 2009, 11:56 PM) *
kat kl, kat mane tempat boleh kite serahkan female SG untuk tujuan adoption? i mean, serah pada orang yg tidak akan sama sekali menjadikan ia sebagai alat untuk business..



tapi ko letak lah sedikit adoption fees..sekurang2nya bakal pemilik baru tu menampakkan niat yang baik.

aku cadang ko post kat adoption seksyen kat LYN, since sana ada sugar glider lover yang boleh membantu untuk menempatkan kesmua SG ko...

tak sayang ke nak lepaskan semua..alahai...

or maybe kalau ada joey lagi ko boleh mintak petshack jual kan ker since ko pun dah taraf home breeder nih
suggielover
tak lori, aku xlepaskan sume. the adult male n 1 male joey aku simpan. another male joey dah ade org nak amik, juz tggal sekor adult female yg tggal. female ni tame, tp garang ckit, lgpon xngam dgn aku, n aku pon xnak die breed lg. female ni suke pandang kerek kt aku, haha brutal tu! hangin ckit die ni, tp mmg respect die la, die trained anak2 die dgn baik.. good.gif
lori
QUOTE(suggielover @ Dec 17 2009, 05:28 PM) *
tak lori, aku xlepaskan sume. the adult male n 1 male joey aku simpan. another male joey dah ade org nak amik, juz tggal sekor adult female yg tggal. female ni tame, tp garang ckit, lgpon xngam dgn aku, n aku pon xnak die breed lg. female ni suke pandang kerek kt aku, haha brutal tu! hangin ckit die ni, tp mmg respect die la, die trained anak2 die dgn baik.. good.gif



female itu mungkin agak wild atau tak cukup bonding...

pastikan ko let go pada yang berpengalaman dan betul-betul berminat.kalau tak, dapat ke pembeli yang dalam kepala otak dia nak breed shaja, mati kering female tu sok disuruhnya mengawan jer.
think carefully dude...

memang kita sayang pada mula bela, tapi bila dan bz dengan hidup, kita terpaksa let go binatang tu, dalam hati derang "kenapa dulu sayang, sekarang berubah"....mereka tak salah apa apa, dan kita pun tak bersalah..

cuma langkah pertama yang kita sangka betul;membela sebuah keluarga sugar glider, akhirnya kita yang terpaksa pisahkan mereka...adalah langkah pertama yang betul2 salah.

simpan jer la pair tu..cost penjagaan tak banyak mana pun untuk pair of sugar glider.

neuter kan male tu kalau tak nak breed kan lagi.they still boleh mengawan, cuma tak leh beranak.tak sekejam sperti yang di war warkan.tujuan neuter adalah untuk mengawal populasi dan dari terjadinya perkara2 yang kita tak dapat elakkan.contohnya?masalah nak let go sugar glider lah.

smile.gif
maria_clara82


mula2 baca nama sugar glider ni kat ruang admin kat atas nuh..

mati2 den ingat anak anjing..

kihkihkih.....

kurang berpengetahuan betul hamba... biggrin.gif
aqie 94
dah takder ker peminat sg kat sini?
suggielover
ade lg peminat SG.. saye laa.. heheh
aqie 94
kita 2 jer kot ader kt sini
kelisa_RTG
Itula pasal..hari tu bukan main meriah lagi...hahahhaaaa..
tetiba jer down..SG tak kuar kot musim salji nih hehehheee..
lori
yelah, takkan nak sajer sajer spam..nmpak sangat cam nak kejar post smile.gif

ada pertanyaan baru kita try jawap ler.
suggielover
betol tu lori.. lgpon thread ni bukan utk besaing tgk sape plg tggi postnyer, but more to problem solution. any glider owner yg ader masalah, boleh kemukakan di sini, dan if God willing, ade org dapat cube bantu. btw, i skrg bw my glider g holiday. tp ikan mane leh bawa ke hulu ke hilir. dirol.gif
kelisa_RTG
at least ader somebody yang post dalam thread ni to ensure the communication alwiz alive..
bila ade post something, so thread ni taklah nanti terkebawah jer...
bukannya nak kejar ranking ker apa...bila u all active post last time.. aku pun dah rasa macam best jer SG nih...
tapi bak kata Lori lah..bukan senang nak jaga SG ni full commitment...Lori yang kata lah...
sila betulkan jika ada salah dan silap hahahhahaa...
lori
QUOTE(kelisa_RTG @ Dec 28 2009, 04:12 PM) *
at least ader somebody yang post dalam thread ni to ensure the communication alwiz alive..
bila ade post something, so thread ni taklah nanti terkebawah jer...
bukannya nak kejar ranking ker apa...bila u all active post last time.. aku pun dah rasa macam best jer SG nih...
tapi bak kata Lori lah..bukan senang nak jaga SG ni full commitment...Lori yang kata lah...
sila betulkan jika ada salah dan silap hahahhahaa...



no worry..thread ni dah submit ke tracking function.

so if any post , server will sent notification to my gmail...

smile.gif post something is good, frankly i will try to avoid any spam post..surely server/admin will always request for 'quality post' not 'quantity post'..hope u understand.


commitment for sugar glider adalah tinggi, bukan saya yang kata tapi ia adalah berdasarkan pengalaman dan maklum balas dari pemilik-pemilik sugar glider yang prihatin terhadap haiwan esotik tersebut.

ya, membela nya adalah best tapi main question tetap sama iaitu.."bersediakah anda?"

lori
dan lebih penting,

tujuan saya disini adalah untuk memberi sedikit khidmat nasihat dan pandangan terhadap hobi membela sugar glider dan bukan bertujuan untuk mempromosikan atau membuat penjualan.

ini adalah kerana ada banyak info yg perlu kita kongsi bersama berkenaan haiwan esotik ini dan bukan bertujuan untuk mencari keuntungan semata-mata.
kedengke
sokong.....sokong.
kedengke
lori........lori nak tau tanda2 sg demam cam ner eek.
aqie 94
aku td g lost world of tambun....
tgk sg tapi sgt sian...diaorng letak dlm sangkar hamster jer....yg hamster yg paling kecik plak tu....
lori
QUOTE(kedengke @ Dec 28 2009, 08:14 PM) *
lori........lori nak tau tanda2 sg demam cam ner eek.


hidung glider akan nampak berair dan mereka selalu bersin. Bunyi nafas jadi kuat.Hidung basah sikit takpe. tapi kalau dah berat sangat berairnya, itu demam selesema

Rawatan:jgn pasang aircond kuat-kuat.Sangkar@cage sugar glider jadi lembab.Bau hapak.berikan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C macam jus oren atau buah kiwi..

dan

JUMPA VETRINAR secepat mungkin...

tak banyak vet yang tahu akan kewujudan sugar glider dan cara rawatan sebenar.

Dr Jenny dari Hand n' Paws antara yang di cadangkan.
suggielover
QUOTE(aqie 94 @ Dec 28 2009, 08:34 PM) *
aku td g lost world of tambun....
tgk sg tapi sgt sian...diaorng letak dlm sangkar hamster jer....yg hamster yg paling kecik plak tu....


bg yang xberakal jer yg letak dalam cage hamster tue. so camne glider nk bergerak bebas dlm cage.. bomb.gif
kelisa_RTG
QUOTE(lori @ Dec 28 2009, 10:56 PM) *
QUOTE(kedengke @ Dec 28 2009, 08:14 PM) *
lori........lori nak tau tanda2 sg demam cam ner eek.


hidung glider akan nampak berair dan mereka selalu bersin. Bunyi nafas jadi kuat.Hidung basah sikit takpe. tapi kalau dah berat sangat berairnya, itu demam selesema

Rawatan:jgn pasang aircond kuat-kuat.Sangkar@cage sugar glider jadi lembab.Bau hapak.berikan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C macam jus oren atau buah kiwi..

dan

JUMPA VETRINAR secepat mungkin...

tak banyak vet yang tahu akan kewujudan sugar glider dan cara rawatan sebenar.

Dr Jenny dari Hand n' Paws antara yang di cadangkan.


Berapa anggaran kos untuk jumpa vet nih? e.g demam ker, selsema ker?
lori
charge perubatan tertakhluk..

selalunya dia charge dalam rm20-rm30
aqie 94
QUOTE(suggielover @ Dec 29 2009, 04:20 AM) *
QUOTE(aqie 94 @ Dec 28 2009, 08:34 PM) *
aku td g lost world of tambun....
tgk sg tapi sgt sian...diaorng letak dlm sangkar hamster jer....yg hamster yg paling kecik plak tu....


bg yang xberakal jer yg letak dalam cage hamster tue. so camne glider nk bergerak bebas dlm cage.. bomb.gif



dah tu letak jopey tu dlm kotak ketik jer...sian tgk joey tu tido
kelisa_RTG
Tumpang tanya, SG ni Chipmunk ker? ker ada bau-bau bacang?
aqie 94
QUOTE(kelisa_RTG @ Dec 30 2009, 08:30 AM) *
Tumpang tanya, SG ni Chipmunk ker? ker ada bau-bau bacang?


tak pastila tanya otai2 yg lain...
aqie 94



ni aku buat diy sleping pouch dia....

any komen?
suggielover
QUOTE(aqie 94 @ Dec 30 2009, 11:43 AM) *



ni aku buat diy sleping pouch dia....

any komen?


wah, lawanyer sleeping pouch ko.. pakai kain fleece ker? wink.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.