Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sugar Glider
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Haiwan Peliharaan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
ilani
sugarbear...kalau boleh importla mainan sugar glider byk2...saya akan menjadi pelanggan tetap sweetsugarglider kalau kelengkapan sg ada dijual....heheheh clapping.gif
sugarbear
kena sikit2 bw masuk... modal besar utk projek sy ne... tp sy akan cuba yg terbaik.
sugarbear
utk makanan dan supplement sy dah lengkap... cuma acacia gum ada 2 product baru... lps ne nak lengkapkan wodent wheel, toys and pouch... pouch ada corak baru.. tiger, zebra, cheetah n leapord
suggielover

ilani: xde ape yg special, cuma hun buatkan slurp sy without added vitamins n calcium. xdigalakkan bg kedua2nya skali. my sg pun mcm xbrape suke slurp la, so time pagi sy bg sblm meka tido, yg hpw sy bg malam. slurp tu campuran buah2 je, rasenye xsalah kalo bg pun kan. (correct me if im wrong). my sg very activ, celik je mata, mmg suka bergurau senda. sehat walafiat n xde plak symptom2 penyakit, hingus pun xde. tp yg male, pale die botak kecik n bahagian dada mcm botak ckit. y ek? semalam bg sg makan durian, huh makan sampai xngat dunia! sedap sgt kot. tp yg female eksen, konon je xmakan buah busuk. rofl.gif hpw manual tu mmg leceh nak buat pun. tp nak xnak, kene la cuba buat yg manual, sbb yg instant punye cepat abes. sy slalu beli instant hpw kat petshack, mmg slalu shopping situ.

blog sweetsugargliders xupdate lg, so xtaw barang baru ape yg dah ade dlm stock. kpd pemilik blog, update blog pls! clapping.gif

sugarbear: sleeping pouch besar dari oversea tu, kain die ade brape layer ek? my sg ni ganas ckit la, sleeping pouch yg 2 lapis tu, die boleh tebuk lubang dlm tu, sekor tido lapisan 1, yg sekor lg lapisan 2. dah macam bilik tido plak die buat. ape lg, nak tukar sleeping pouch meka td, masing2 kene cubit, rase kan! ph34r.gif
sugarbear
blog rs nya dah byk brg.... yg out of stok joey premium diet. makanan n suppplement ln ada stok lg.

sleeping pouch n bonding pouch dr oversea tu selapis jew sbb guna kain fleece... kain fleece ne tebal... lbh tebal dr dua lapis kain flannel.

stok hpw mmg byk... jgn risau.

http://sweetsugargliders.blogspot.com/
sugarbear
buat hpw manual mn ada leceh... 15 minit jew dah siap. kena lah berkorban skt utk sg tersayang. dr buat instant tiap2 mlm kena bancuh lg buang masa... cpt hbs plk tu... dah lah mahal.

kos utk manual hpw:
1. hpw kit - rm20
2. telur 3 biji - rm1
3. madu rewarewa / manuka - rm20 / rm30
- klu hpw nak sedap pakai manuka.

hpw yg siap bancuh blh tahan kat lapan puluh hr utk 2 glider.

aqie 94
elo semua....
sugarbear
long time no see aqie... busy nmpk

mcm mn dgn chika.... sht tak dia
sugarbear
klu xnak pening2 bg makan sg ne, bg saja palleted diet berserta buah2an n gliderade. jgn lupa air kosong kena sentiasa ada.
suggielover

sugarbear: gliderade dah bg, tp langsung meka xmakan. tabur atas buah pon meka xusik, mengada gak sg ni. texture hpw yg dah dibekukan nti, mcm ais krim ke (senang korek dgn sudu)? bg buah pon dorg jarang makan. kadang2 dah buntu nak bg makan buah ape. huhu give_rose.gif
sugarbear
sg ne ada mcm2 perangai... hpw yg dibekukan texture mcm aiskrim.

klu sg ko mkn hpw... cuba ko campurkan gliderade dlm hpw tu.

klu ssh nak mkn buah, cuba ko bg satu jenis buah jew... jgn bg pilihan... sg ne akan mkn yg sedap jew.

sugarbear
suggielover, klu ko nak sleeping pouch yg tebal guna kain fleece 2 lapis aku blh buat kan... saiz dia, 8 inch pnjg, 6.5 inch lebar... harga rm25 jew
fhatmoy
still newbie here. sy berminat nak bela sugar glider..
hav done some research on it..
but i'm still studying in university,and don't hav lots of money lor.. confused.gif
but, i really interested nak parenting SG ni n confident bleh beri jagaan baik, since i used to bela many kind of pets since i was 9~
anyone, know where i could buy SG with it stuff? and surely in low price lor... rolleyes.gif
thank you.
suggielover
fhatmoy: u tanya pada sugarbear. dia jual semua kelengkapan SG pada harga yg plg rendah. SG pun dia ada jual. wink.gif
fhatmoy
QUOTE(suggielover @ Feb 6 2010, 11:19 PM) *
fhatmoy: u tanya pada sugarbear. dia jual semua kelengkapan SG pada harga yg plg rendah. SG pun dia ada jual. wink.gif



oh , ye kew..toche2.. rolleyes.gif
saudara sugarbear, bleh quote harge x, utk satu SG with it items like sleeping and bonding bag and with it necessary supplement?

for the cage kan,bleh x gune cat cage? sy tgk pon cage2 utk SG pon mcm lebih kurang je mcm cage kucen..
lgpon kat rumah sy ,cage kuceng ni dah terlebih2 smpai 3-4..luas lah n tggi pon mcm cukup je.. ape kate korng?bleh x? tq wink.gif

sugarbear
fhatmoy:
1. sugar glider - rm200 each
2. sleeping pouch - rm15 each
3. bonding pouch - rm25 each
4. tent - rm20 each
5. hammock - rm20

lain2 brg mcm mknn, supplement n cage blh rujuk kat blogspot - http://sweetsugargliders.blogspot.com/

cage yg sebaik2 yg tggi... sbb sg ne suka memanjat... n pastikan lubang jaring nya tak lebih 1 cm... klu lbh tkt sg blh kuar n tak selamat, lg2 klu ada kucing kat rumah... tinggi minimum utk ideal cage adlh 3 kaki... lagi tggi lg baik.
sugarbear
fhatmoy:

Satu lg sy kena th brapew budget awak... sng nak beri keutamaan mn yg ptg... klu budget tak cukup... beli yg mustahak dulu... klu nak pakai cage kucing bt sementara xde budget xpewlah tp bkn utk selama2 nya... tkt dia stress plk. lg satu, klu awak kurang ms utk bermain dgn sg, better awk beli sepsg... sg ne haiwan social... lg pun haiwan ne noctunal... tkt terganggu study awk klu lyn dia smpi larut mlm. klu dia ada kawan, at least dia ada teman.
fhatmoy
tq atas ur reply saudara sugarbear..

okai, my budget is around rm350 and below la of kos..

sg ni haiwan yg critical x kalo duduk sorg2 eh?i think so ,it is not a big problem for me to play with him since sy pon jenis manusia nocturnal jgk.. biggrin.gif
and i'm an architecture student actually, so most of the time doing job je lah by myself,and very few lecture.. happy.gif
what if for the time being, sy bela sekor dulu ye?
inquiry.
1. how much the maintenance for a month per sg?food etc.

2.lagi satu pertanyaan, if we taking the sg away from it cage,for instance nak bwk g lepak2 dgn kawan ke, g lecture ke.. how long it can be place in the bonding pouch? yelah, ade mase jgk kan sg tu nak kencing, makan pe sume.. sbb sy ade terbace jugak blog bro joey glider ni, die bwk sg g ofis, sound interesting..

tq.
sugarbear
klu nak bela sekor dulu xde mslh sbb ko pun jns jg mlm, jd blh temankan dia.

maintenance xlah mahal.... dlm rm50 sbln... klu nak save pki hpw... satu batch bancuhan hpw thn lapan puluh hari utk 2 glider.

klu waktu siang xpew lah klu nak ltk sg lm2 dlm pouch tp bw lah tisu, water bottle n snack kew tkt dia dahaga. klu dia poo n pee pun awak dah standby tisu. klu mlm tu jgn lah ltk lm2 dlm pouch sbb waktu mlm dia aktif.

klu budget rm350 tu, brg2 yg blh dpt tu:
1. sugar glider - rm200
2. bonding pouch - rm25
3. sleeping pouch X 2- rm15 X 2 = rm30
4. hpw - rm20
5. gliderade - rm10
6. honey manuka / rewarewa - rm30 / rm20

duit yg lbh tu blh kumpul utk beli cage 3 kaki nnt - rm95

lain2 supplements n treats blh beli kemudian... beli yg ptg dulu. slow2 upgrade sg awak... sy xsuka membebankan awak. beli keperluan asas sg dulu.
fhatmoy
tq for ur reply bro sugarbear..

SG pon bro ade jual ke? kalo ade , can i get the info about the SG yg bro nak jual tu?age, sex,etc

i was thinking to get a female first. and kalo sy nak breedkan SG tu , xde masalah kan amek male after that?

sy rasa maybe in next few weeks ready kot nak get one SG.. dlm 3 mggu lg ke.tgk kepada kelapangan ..and i need to ask permission from my parents and making sum preparation ape yg patot..

mcm mne method jualbeli bro?

tq
sugarbear
fhatmoy: sg sy ada jual, male or female harga rm200... umor ant 2-3 bln.

klu nak beli pair, beli female dulu sbb female lmbt mature. dlm 2 bln pastu blh beli male plk.

klu nak beli, blh lah dtg kat shop sy kat batu tiga.
fhatmoy
ok,canteek..
kedai bro name ape?
business hour dr kol berape smpai berape and hari ape bukak..
ke perlu set appointment dulu ye.? biggrin.gif
sy tggal kat sentul, agak jauh jgk le..ade location map x?

tq
sugarbear
sy punya shop kat rmh jew... dtg jew. biasa sy free hr weekday kul 4pm keatas sbb pg ada kuliah. alamat... apartment taman bukit pelangi, batu tiga, shah alam... dkt dgn kilang gula csr
fhatmoy
oh, kalo jumaat or sabtu ni bro free x?ni just nak plan je dulu..kalo sempat mggu ni la..

can i get ur num? in case sy xjumpe ke ape, i could contact u

tq
sugarbear
biasa jumaat, sabtu n ahad mmg free... ne no sy 0127317553.
fhatmoy
bro, ni sy punye senarai benda2 yg sy rase nak beli based on ur price.. after considering , sy rase perlu jugak sy amek cage tu, sbb sy measure cage sy tu kurang skit dr 3 kaki, and jaring die pun over 3cm..takot nnt SG stress plak sgkar rendah..lgpon ade org nak sponsor cage..hehe
sabtu ni iallah kalo keadaan mengizinkan ,sy akan ke tmpt bro utk tgk2 SG, and kalo sy rase sesuai ,sy ingat nak settlekan tros lah adoption SG ni..boleh? bro ok je kan ari sabtu ni? mane tau ,in case bro nak balik kg ke vacation ke, almaklumlah cuti raye cine.. hehe
ni senarai yg sy dah buat tu..so, sy bleh bajet duit sy and bro pon bleh prepare lah utk sabtu ni, xnk lah nnt sy menyusahkan bro plak time tu..hehe

1. SG rm200
2. bonding pouch rm25
3. sleeping pouch x2 rm15 x2= rm30
4. tent or hammock rm20
5. hpw x 2 rm20 x 2= rm40
6. gliderade rm10 x 2= rm20
7. rewarewa rm20
8. cage rm95
total=rm450

yg psl diet nye tu kan, hopefully bro dpt tlg sy suggest yg mne sesuai nak bg SG ,and x costly la utk sy..sy agak2 je dulu ni sume , sbb sy pon xmahir lg bab2 pemakanan die ni, dan sy amek 2 tros coz sy ingat nnt dpt thn lame skit seblom beli lg..

tqvm.. biggrin.gif
sugarbear
cuti ne xgi mn2 pun... sy free weekend. klu sy g mn2 sapew nak jg anak2 sy tu. dtg lah, nnt sy terang kan psl pemakanan glider. klu nak th psl penyediaan mknn glider, blh lihat video ne:

http://www.youtube.com/user/SweetSugarGliders

kat video ne ajar mcm mn buat hpw n penyediaan mknn ln.
ilani
manuka madu ada jual x?berapa hengget eh?
sugarbear
madu manuka blm masuk lg... klu nak murah cari kat giant... harga dlm rm31
sugarbear
ilani, aku dah dpt supplier utk egg powder... xlama lagi aku blh jual instant hpw.
suggielover
dah beli madu manuka, harga cuma rm29. 95 je kat mydin. tggu nak beli hpw dari sugarbear. nti sy free, sy dtg shah alam k.
sugarbear
ok lh tu... murah dr petshack... aku xlama lg pun akan bw masuk madu... slow2 dl sbb ada byk brg nak bw masuk... suggielover... madu manuka ko brand apew..
suggielover
brand?? xtaw la.. tp pd label, ia tertulis 'Sweet Meadow New Zealand', 'Manuka Honey', 'Product of New Zealand', '100% Pure Natural Honey'. packaging sama mcm ape yg pet shack jual. madu jenis inikah yg sugarbear maksudkan? smile.gif
sugarbear
betul lah tu... xpew nnt sy order madu ne... blh jual murah sikit
ilani
QUOTE(sugarbear @ Feb 10 2010, 08:24 PM) *
ilani, aku dah dpt supplier utk egg powder... xlama lagi aku blh jual instant hpw.


bagus2...jual murah2 sket eh...confirm akan jadi pelanggan tetap...kalau mahal sangat sengkek la jadinyer...huhuhu...bawak masuk madu sekali...
sugarbear
xmahal... harga dlm rm25 jew... murah dr harga petshack
ilani
QUOTE(sugarbear @ Feb 12 2010, 11:57 AM) *
xmahal... harga dlm rm25 jew... murah dr harga petshack

betol ke??quality sama ke??kalau confirm that price, bagus la..saya punya sg kuat makan....ni baru beli, tapi da nak bis...bila agaknye ada stock?
sugarbear
pakai yg hpw yg bancuh tu lagi jimat... hpw biasa baru rm20 jew... thn lama
fhatmoy
dari asgv video ( www.asgv.org ) , ape yg sy faham main source mknn yg spttnye utk suggie adelah dr pellet (75%) dan selainnye dr buah,sayur dll..
tp ade sesetgh owner suggie yg ade blog, or join forum , ramai yg mcm lebih syorkan buah2an dan sayur utk suggie diorg, xgemar bg suggie mkn pellet.. kenapa eh?
sugarbear
pemakanan sugar glider mesti lah tggi dgn protein mcm palleted diet atau hpw
sugarbear
ne adalah anggaran peratusan nutrition utk diet sg sehari:

a. 30 - 50% proteins
b. 20 - 30% buah2an
c. 40% sayur2an
d. 15% carbohydrates
fhatmoy
oh ya, mealworm bro ade jual ke? biase suggie ni mkn mealworm yg dah dikeringkan tu ke?
sugarbear
mealworm yg kering tu blm masukkan lg... sg kolu mkn serangga nnt poo dia busuk
sugarbear
lg pun jarang org mintak serangga ne... yg biasa customer mintak mknn, supplement , treat, pouch n cage
fhatmoy
oh, kalo xbg mkn pon xpe eh?
sugarbear
xpew... sy xbagi pun mealworm kat sg sy... mls nak pening2 jg sg... sihat pun diorg... xdew mslh pun sepanjang setahun saya bela
fhatmoy
so, for the carbohydrate what shud we feed them? cud it be acacia gum?
sugarbear
gliderade atau pun nutra-glider tp tggi protein skt
fhatmoy
my new suggie still angry at me sad.gif
mcm mne nak bwk die keluar pouch , kena attack je kalo seluk, haha
ni mlm2 pon, msk sleeping pouch lg, musykil dry.gif
sugarbear
nak kuar kan suggie dr pouch tolak pouch dr bawah spy dia kuar... jgn seluk tgn... dia tkt... silap2 kena gigit.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.