Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sugar Glider
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Haiwan Peliharaan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
fhatmoy
dah buat teknik tu, hehe..
abang tgh main2 dgn dia, tp kalo tgk tgn kat depan muka dia, masih hissing lg, makan pon xmau,..
berape lame eh agak2 dia mood swing neh?
sugarbear
biasa klu pindah rmh baru mmg mcm tu... dah buat kew hpw... klu dah suap kan dia mkn... dia stress lg tu... yer lah, tukar owner
fhatmoy
aisey,xsempat sggah maidin beli honey, yg yogurt tu kan, cepat cair eh?
sy bg buah,dia jamah skit je, minum je byk.. berak ke kencing pon x..

abg sy dah tanye suggie "stress ke yang?"
fhatmoy
haaa, lg satu ,esok sy nak balik jb, ingat nak tggl, tp abg sy lg la xtau nak feed dia ape sume..
kalo sy bwk dia balik jb skali xpe ke? takot dia lg stress plak, tmpt mcm2..
sugarbear
cair tu sbb awk ltk blkg kete tu yg cair... panas... suggie stress klu pindah tempat baru... lama2 dia ok lah.... main2 lah dgn dia spy cpt bonding process
fhatmoy
main2 jugak ni, sy bg dia explore, smpai org nak menaip pon dia naik smpai keybod.. tp kalo bg surprise skit ke, or dia nmpk jari2 depan muka dia, start garang balik, ni pon dia asyik lepak dlm sleeping pouch je, bwk keluar,lepas tu dia msk balik..
sugarbear
xpew lah pelan2... aku tgh try nak order mknn yg asvg tu suggest kat... aku cuba hntr email... hrp2 blh dia shipping kat m'sia
fhatmoy
all the best!
insya'allah bleh dpt, doa byk2 ye. smile.gif
sugarbear
aku try.... nak cr food yg betul2 suggie suka mkn... klu dpt masukkan makanan ne, sng skt org nak jg pemakanan suggie ne...
fhatmoy
nnt dah dpt item2 tu,roger la eh..hehe
xspecially the pouch, dgn hammock,
sugarbear
ok... igt nak order brg xlama lg... ada stok yg dah hbs...
sugarbear
akhir nya one of my suggie pregnant... anak sekor... nmpk pouch buncit sblh... jd papa lah aku xlm lg... huhuhu
fhatmoy
QUOTE(sugarbear @ Feb 15 2010, 12:46 PM) *
akhir nya one of my suggie pregnant... anak sekor... nmpk pouch buncit sblh... jd papa lah aku xlm lg... huhuhu


oh, dgn mak ayah dia jadi abg , blum.gif dgn anak dia jadi papa eh.. ekeke
sy beli rewa2 yg rm18 tu, dah wat dah hpw, takut gak kalo xjadi..wuuu
fhatmoy
suggieku xmo makan selain dr epal, yogurt drop pon xmo..dia hidu2 je,pastu blah
eksen lak minah sekor ni..ade try bg pear, kiwi, dia buat bo layan je,sggup mogok lapar.. smlm bg mkn epal ,seronoknye dia mkn spnjg mlm,tp bila sy g jenguk je, lari msk pouch, konon2 dia xmkn lgsung lah epal tu bila kat dpn sy sleep.gif'
sugarbear
kena pelan2 lah ajar mkn. hpw tu klu blh suapkan dia.
fhatmoy
QUOTE(sugarbear @ Feb 16 2010, 02:21 AM) *
kena pelan2 lah ajar mkn. hpw tu klu blh suapkan dia.


ajar mkn buah cane? suap jgk eh? dah suap jugak buah, tp dia hidu2 je jgk.. kang pakse mkn kang, dah kira penderaan mental plak, aih susah hati ade anak kecik ni..
sugarbear
tau xpew... bkn sng jg suggie ne... perangai mcm budak... hpw tu dah suap kan kew?
fhatmoy
blom, cair2 pon bleh bg eh? okay , nak bg kejap..
mlm ni dia poo byk pulak, dah tu, sengaja dia poo and pee kat sy, aiyoh, sje nak test tuan br ke neh.. mcm mane nak sekolah kan dia skit bab2 ni eh? potty train lah i mean..
sugarbear
dia mkn byk lah tu smlm... suggie ne mmg sk poo n pee kat org... xth mcm mn nak ajar sbb dia xmcm kucing... bg lah hpw tu... dia kena mkn protein utk pembesaran... buah jew xcukup
fhatmoy
dah suap dah hpw, xmo jgk.. nmpk dia mcm stress, sy bg dia duduk main dlm gelap, sbb kalo cerah skit je pon, dia dah tutup mata dia..
nmpk mcm dia suke main sorg2 je..
sugarbear
pening jgk tgk suggie ko ne... sabarlah... kena ajar dia smpi pndi mkn hpw... dulu ada suggie aku yg ssh mkn hpw ne... ku try ltk buah potong2 dlm hpw... br start dia mkn... dia xbiasa lg diet mcm ne... biasa nya klu mill breeder ne dia bg mknn kucing n epal jew... sampai kat kita, kita ubah kpd diet yg sesuai dgn dia... tu yg mkn ms nak train...
fhatmoy
uish, jgn ckp mcm tu, dgr mcm kritikal je.. huhuhu..
dia kenal epal je neh, sume kena based on epal..
sy try celop epal dlm hpw dulu.. yg buah2 lain ,dgn sayur , step by step lah kena bg mcm ni..
mgkin sbb dia xsempat kenal lg kot umah sy ni, mlm 1st tu kat kl, mlm 2nd kat jb, mlm ni kat kl balik.. tmbh2 dgn sy pon blom ngam lg,br kenal sy sbg tmpt tido dia je..
sugarbear
dia dah mmg biasa dgn epal jew... kuat tul mkn epal... tu kena train dia... bg proper diet pd dia. mill breeder tu fkr untung semata2... jnj duit masuk... xfkr psl pemakann suggie pun...
fhatmoy
QUOTE(sugarbear @ Feb 16 2010, 05:53 AM) *
dia dah mmg biasa dgn epal jew... kuat tul mkn epal... tu kena train dia... bg proper diet pd dia. mill breeder tu fkr untung semata2... jnj duit masuk... xfkr psl pemakann suggie pun...


sy stop bg mkn epal kat dia,smlm bg pear, ari ni bg pear, bok choy,salad.. pear dia mkn skit..
dia dah hirup hpw hari ni, weee~~~~ yahoo.gif
lega skit ,risau jgk dia xmkn, takot x normal bg dye..
airul85
cuba picit kaki dia..
maner taw .. perubatan reflexology boleh digunakan. smile.gif
sugarbear
akhir dia mkn jgk hpw... hepi nyaaa.... normal jgk hidup dia... lps mesti cpt membesar dgn sihat.... hidup sugar daddy... opss silap sugar glider...
sugarbear
fhatmoy... cuba ko buat fruits and vege smoothie kat dia...
fhatmoy
QUOTE(sugarbear @ Feb 17 2010, 11:07 PM) *
fhatmoy... cuba ko buat fruits and vege smoothie kat dia...


aiyoh,brodben gedik xnk bg reply..wuu
kalo suger daddy,xyah risau xmkn, baik risau duit diE...ekeke
nak try wat nnt, skrg sesak ,mkn la ape yg ade kat umh dulu, jgn mkn lipas sudeyy..hehe
sugarbear
ko bg nama pew kat dia?
fhatmoy
cekodok..hehe,xde2..
yg tu lah sy bg, epal,pear,kiwi,salad, bok choy,lobak..
hpw smlm celup epal,pear..mkn skit je.. hr ni bg hpw saje kol 9mlm, kol 9.10mlm dia dah belasah.. letak jgk buah dgn sayur,takot dia xckp mkn..siang xmkn,tido mati..cucuk perut pon xsedar
fhatmoy
smoothie just add jus kan2??
sugarbear
fruits or veges, jus, yogurt n honey
fhatmoy
xkencing manis ke bdak 2?
minum honey byk2....hehe
ni soalan serius sbnrnya
sugarbear
bdak ne xdew mslah mkn honey byk sbb ne natural sugar... prnh kew ko dgr org kena kencing manis sbb mkn madu... natural sugar mcm jus 100% n honey xdew mslh... jgn bg gula pasir dah lah... klu blh elak bg mkn gula bukan natural.
mamameow
minat gak sugar glider...tapi takut dia gigit la
sugarbear
mama kena train lah dia... klu bela dr kecik ggt dia xsakit pun... berbaloi klu jg... jgka hayat pun lama 10 - 15 thn tu...
fhatmoy
oyeah ?? aku try lah nnt...
haaa, dah kena dah gigit kelmarin..hehe xde la rasa sakit pon.. hamster gigit lg sakit..hehe
sugarbear
hamster kecik2 gigit dah sakit... berdrah plk tu... ko bg nama pew kat budak tu
fhatmoy
luna..heee~~
td bwk g studio, bdk2 ni usik2 dia, cuak die..
mar bwk keluar nk main2 dgn dia,mengigil smpai terberak2 takot...
lepas tu tros xbg org lain bwk keluar, biar je dlm beg..huhuu
sugarbear
bdk2 mesti tertanya mn ko dpt si luna ne... mesti bdk2 tu duk jeles dgn ko...
fhatmoy
haha...agak la.. aku ckp je la, dpt dr kenalan.. tnye berape ringgit aku beli, haha.. mau plk ringgit2.. smpai xlarat nak jwb soklan benda ape tuu???
sugarbear
ringgit2 mcm harga hamster agak nya diorg igt. nnt klu dah bonding dgn ko lg diorg jeles... tu blm diorg main2 kat baju... panas ht diorg tgk
fhatmoy
main kat baju, pastu poo..cett, hilang cool..
huhu.. berape lame eh nak rapat? cane wat dulu dgn mickey?

sugarbear
depend lah... bergantung brapew lama kita spend ms dgn dia... lg satu depend pd suggie jgk... ada yg senang n ada yg susah. biasa nya klu kita kerap spend ms dgn dia... lg cpt dia bonding dgn kita.
fhatmoy
mcm mne kalo dpt suggie jenis lari dr tuan die mcm luna ni.. cane aku nk main dgn die sad.gif
sugarbear
pelan2... bkn blh sehari dua blh bonding... lg2 luna yg hyperactive tu... cuba ltk yogurt or madu kat jari ko... bg dia jilat... biar dia rapat dgn ko
fhatmoy
haha..dah try.. dia xlayan pon yogurt drop tu sejak dr ur house... dia shaking2 lg bwk dia main kat luar, tp sume mmg kena biasekan dia kan..
sugarbear
hrp2 ada improvement dr luna. xsabar nak tgk luna besar... mesti cute...
fhatmoy
every week nak wat log pembesaran,hee~~
cute ..bleh tgk balik nnt... xsabar nk tggu die manjee
sugarbear
mmg blh manja tp kena sabar... kesabaran ne ptg nak jg sugar glider... dia pny perangai mcm budak kecik...kdg2 cerewet
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.