Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sugar Glider
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Haiwan Peliharaan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
fhatmoy
kalo jentik tinge suggie mcm kucing, dia marah x? hahaha
sugarbear
ko cuba lah... yg aku th tiup kat muka dia, dia xsuka... jerit2 dia nnt
fhatmoy
nnt aku cuba, kalo dia marah,aku ckp ko suroh cuba..hahaha
xde urat kat tinge die kot,xsakit tu..OH kejinye tuannye..
sugarbear
aku xprnh jentik... cuma kdg2 aku mrh jew... kecik telinga dia... xsmpi ht
fhatmoy
QUOTE(sugarbear @ Feb 18 2010, 03:31 AM) *
aku xprnh jentik... cuma kdg2 aku mrh jew... kecik telinga dia... xsmpi ht


alololo, untung dorg dpt abg mcm ko rofl.gif
sugarbear
kdg2 pesan kat depa... mlm2 jgn panggil... xlarat nak layan... klu lapar baru panggil
fhatmoy
dorg xpanggil lah lepas tu? ke cari jugak
sugarbear
jrg lah panggil... klu yg pggl tu aku bg yogurt drop... senyap pastu
fhatmoy
mase awl2 dlu kan,ko lepas male dgn male kat bwh2 tu sama2, ape jadi? gaduh ke..

mlm kalo penat wat keje,mesti g tinjau luna wat ape, nak ajak kuar,dia xnk.. ni mlm ni, wat keje kat uia.. xdpt lah nk tinjau dia,huu
sugarbear
male dgn male ne klu xkena gaya akan gaduh sbb male ne ada kwsn dia... klu nak cmprkan depa dr awal2... ms msh budak2 lg... dah besar ne payah
fhatmoy
budak2 kat rumah tu, xbg lepas ke main same2?
sugarbear
xlps pun... tkt gaduh... lg pun xlarat nak handle sorg2 ne... huru hara aku nnt
fhatmoy
ooo..mcm tu pule..
luna sudah kurang takut.. aku pegang perut dia pon dah x furious mcm slalu.. cume kalo dia ade dlm pouch atau ade stranger pegang dia, br dia marah aku balik..
sugarbear
kira luna ne nak ko pegang sorg jew lah... mkn demand lah pulak
fhatmoy
bleh kate mcm tu lah.. kalo org lain amek je, lg dia marah.. hpw mmg dia dah favour dah ,xpyh pakse2... buah je la choosy skit.. oren gong he fat choi bleh bg kat die?
ni yg lg pelik ni, kol 12mlm pon duduk dlm pouch lg tido... songsang budak ni, aku tutup sleeping pouch dia, suruh main dulu kat dlm cage.
fhatmoy
find the different between sugar glider, squirrel glider, and mahogany glider.. biggrin.gif
it almost same.. lol..
but, sugar glider is the best among most in any angle..
fhatmoy
Click to view attachment
Click to view attachment


mahogany glider fact:

-Mahogany gliders were first described in 1883 but for over 100 years were thought to be a subspecies of the more common, squirrel glider (Petaurus norfolcensis) -The glider was only ‘rediscovered’ in the wild in 1989, having been elevated to species level in 1993
-Gliders have a thin, furred membrane that stretches from the front foot to the ankle of the hind foot and whilst not in use the gliding membrane can be seen as a wavy line along the body
-Their feet are hand-like and there is an enlarged, opposable big toe on the hind foot
-The mahogany glider has a grey to brown coloured coat with a black stripe that runs along the length of the body, and the underside is creamy white or mahogany
-The long tail is extremely furry and used to stabilise the animal during gliding
-The diet of the Mahogany Glider is Eucalypt sap and gum, acacia sap and acacia seeds, Grass tree sap, pollen, nectar, and insects.
-main predators are scrub pythons and owls.
fhatmoy
Click to view attachment
Click to view attachment

squirrel glider fact (not to be confused with flying squirrel)

- the Squirrel Glider is similar in appearance to Petaurus breviceps (the Sugar Glider) but with a longer and more pointed face, lengthier and narrower ears and a much bushier, softly furred tail. Facial markings are often more distinct. The belly is usually a rich white or creamy white. Molar teeth are much larger than in P. breviceps.
- The head and bodylength of a Squirrel Glider can reach 230mm with the tail extending up to a further 300mm. Maximum weight is 260 grams.
- This Glider is unfortunately only found rarely these days due to loss of habitat and cat attacks. It can be found in dry sclerophyll forest and woodland, sometimes bordering rainforest, but seems absent from dense coastal ranges.
- Breeding takes place from August with each female producing 2 young which develop in the pouch till 70 days old, they are then placed in the communal nest where they spend a further 30 days before leaving with mum to forage at night.
- Its diet is similar to the Sugar Glider being gum produced by Acacias, certain eucalypts, invertebrates, and invertebrate exudates.
sugarbear
new information... kena bt research skt pasne... tq fhatmoy
fhatmoy
gatal tgn skit nak cr.. hehe

org asyik tnye, binatang ape ni?tupai ke, tikus ke..ckp sugar glider.. org dah mcm pelik,spesies ape tu??.. xtau lg nk elaborate mcm mne, spesies ape.. ckp spesies kangaroo,possum.. tp dah mcm lain bntuk skit,just same jenis marsupial je.. so yg paling hmpir bleh dpt pon yg ni jelah..
sugarbear
aku kena wat research skt psl spesis glider ne... nnt apew2 information aku post kan
nitestalker
ad x org jual kat area ipoh ni??
sugarbear
area ipoh xdew org jual rs nya. klu ada pun mahal
nitestalker
QUOTE(sugarbear @ Feb 22 2010, 08:49 PM) *
area ipoh xdew org jual rs nya. klu ada pun mahal

ak b'minat nk beli.. seekor je bleh ke.. mknn die mmg ssh nk dpt ye???
sugarbear
ko blh beli sugar glider n segala keperluan nya dgn sy... harga sy yg terbaik diMalaysia ne.
sugarbear
klu ada ms yg mencukupi utk spend pd sugar glider, sekor pun ok... klu agak busy, elok lah bela sepasang
nitestalker
QUOTE(sugarbear @ Feb 22 2010, 10:03 PM) *
klu ada ms yg mencukupi utk spend pd sugar glider, sekor pun ok... klu agak busy, elok lah bela sepasang

bape ringgit seekor u jual?? makanan n supplement die bape cost??
sugarbear
sekor rm200... male or female... utk mknn, supplement n cage rujuk kat my blog.

http://sweetsugargliders.blogspot.com/

tmbhn, bonding pouch rm25, sleeping pouch rm15 n tent rm20
nitestalker
QUOTE(sugarbear @ Feb 22 2010, 10:18 PM) *
sekor rm200... male or female... utk mknn, supplement n cage rujuk kat my blog.

http://sweetsugargliders.blogspot.com/

tmbhn, bonding pouch rm25, sleeping pouch rm15 n tent rm20

ak duk area ipoh.. mcm ne ngn penghantaran??
sugarbear
klu brg2 blh lah sy pos... klu sugar glider tu kena dtg ambil... tp aku br dpt th kat area ipoh ada jual sugar glider tp xth brapew harga
fhatmoy
susah jgk eh nk cr bahan budak2 ni kat kedai pet biase.. kalo balik kg, kompem kena bwk stock supplement lebih skit..huhu
kalo x,pakai kebuluran lah,mkn buah je hari2.. confused.gif
sugarbear
mmg lah... blh dikira brg kedai jew yg ada jual... tu pun mahal
fhatmoy
for the first timer, susah jugak la nak cr kedai.. untung nasib je la kalo dpt jumpa satu, even mahal pon..
tgk mcm ari tu, aku nak cari honey pon susah.. last2 g jusco br ade.. huhu...

binatang ni jrg org bela, org x tau kewujudan binatang2 ni..huhuhu...
sugarbear
klu ada rezeki nnt, aku akan bw masuk honey
fhatmoy
wey, wat lah club kedai ko weh kat mesra.. ekeke
sugarbear
dr wat kelab kedai bk wat club sg mesra... hehehe
fhatmoy
same je la tu~~..

wat club sg mesra.. jom~~~
ekeke happy.gif
sugarbear
aku dalam plan nak buat Malaysia Sugar Glider Club... tp xth nak daftar mcm mn
fhatmoy
nnt tnye member camne nak daftar persatuan.
sugarbear
thanks...apew2 nnt ko bg th kat aku yer.
fhatmoy
Click to view attachment


p/s : sajew nak upload pic luna after 2 weeks.. hee~~
sugarbear
pemalu luna ne... ciri2 gadis sunti... sapew lah yg untung jd teman hidup luna ne
fhatmoy
adei, sabar je la dgn statement ko.. sleep.gif
takpe ,nnt aku tanyekn kat org2 kg , kot2 ade yg berkenan di hati.. ekeke
sugarbear
ne kecik lg, dah remaja nnt mesti jd rebutan... luna2... blh jd artis mcm ne... blh msk remaja... hahaha...
fhatmoy
OH, aku teringat diana danielle..
aku nak latih luna jadi mcm tu.. hehehe
kasi mekap2 skit, buat skirt skit.. 0H..
jahanam suger gliderku
sugarbear
diana danielle... aku minat kat dia...
satu lg julia zingler.... aduhhhh
aku nak cop nama2 ne dulu... cop2
fhatmoy
ko nak chop watpe?
utk name anak2 baru ko?
ekeke
sugarbear
a'ah... comel pew diana n julia...
fhatmoy
sempat ke ko nak namekan sekor2...wakaka
jenuh nak hapal name..kena tag kat cage masing2, takot salah name..
sugarbear
tul tu... nnt ada ms nak wat tag nm...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.