Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sugar Glider
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Haiwan Peliharaan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
fhatmoy
tag setiap apartment, satu apartment ,satu family, mak ayah dgn anak2.. hehe..
comel
ilani
en.sugarbear...bila instant HPW nak sampai ni...saya beru je beli instant HPW untuk sg saya...bonding pouch yg besau tuh bila nak sampai?
ilani
uiks...kenapa dah lama x update ni??sepi je??mr.sugarbear...di mana anda?nak tanya pasal instant HPW la...
sugarbear
sori2... instant hpw xbyk permintaan lah... 1-2 jew yg mintak... byk budget nak guna... nak bw masuk joey... breeding pair
ilani
QUOTE(sugarbear @ Mar 5 2010, 03:32 PM) *
sori2... instant hpw xbyk permintaan lah... 1-2 jew yg mintak... byk budget nak guna... nak bw masuk joey... breeding pair


lar yeke???hurm..bonding pouch bila nak sampai??
sugarbear
bonding pouch biasa dah ada.... rm25, sleeping pouch rm15, tent rm20
setanyangbaik
bro...ape beza hpw yg bese ngan yg utk preggy sg?
sugarbear
hpw besa ne hanya pakai 1/4 cup wombaroo protein, klu utk pregnant sg, kena guna 1/2 cup... tu jew beza nya
fhatmoy
suger glider mmg idong die berair eh? haiwan aku ni kalo aku pegang kompem tgn aku basah...
kalo tak sbb dia lap idong die kat tgn aku, mgkin basah sbb dia ni suka giget2 jari aku, giget2 manje gitu..hehe..
tp bile aku hulur makan2 kat dia, tak nak lak mengiget dah.. susah btol nak tgk dia ni mkn, sombong btol tanak aku tgk dia makan.. malu apenye ntah la, tp kalo poo kat aku ok lak, takde segan silu.. dry.gif
ilani
QUOTE(fhatmoy @ Mar 17 2010, 03:42 AM) *
suger glider mmg idong die berair eh? haiwan aku ni kalo aku pegang kompem tgn aku basah...
kalo tak sbb dia lap idong die kat tgn aku, mgkin basah sbb dia ni suka giget2 jari aku, giget2 manje gitu..hehe..
tp bile aku hulur makan2 kat dia, tak nak lak mengiget dah.. susah btol nak tgk dia ni mkn, sombong btol tanak aku tgk dia makan.. malu apenye ntah la, tp kalo poo kat aku ok lak, takde segan silu.. dry.gif


bsah sangat ke??kalau basah sangat takot dier xsihat la..masa awak bagi dier makan tuh siang ke malam??kalau siang tuh memang susah sket nak tgk dier makan...dier lagi suke tido waktu siang...tapi mcm sg saya siang malam dier makan jugak la...xde plak dier menolak makanan tuh..hehehe blum.gif
sugarbear
klu ada sesiapa yg nak sg aged 2 month sy ada jual... tp harga ikut quality sg... klu yg biasa warna bulu dia harga ant rm200-rm225. klu sg yg color bulu dia gray-silver harganya rm250. homebreed male rm275 n female rm300.
fhatmoy
my suggie bleeding sad.gif
mamameow
nak beranak ke sugie fhatmoy....how is she now ?
sugarbear
mcm mn blh bleeding ne... kena terkam kucing kew
fhatmoy
er,bkn... kecik lg, tak pregnant pon.. takde kucing yg perasan pon kewujudan die..
bleeding mase cutting nail.. kuku die panjang sgt, smpai dia kalo naik badan, tak le nak tarik kaki die ,sbb kuku tersangkot kat baju.. mase potong kuku tu, tak kena isi dia lagi pon, and terlebih skit la jgk kuku dia, tiba2 bleeding.. bleeding dia tade smpai memancut2, aku pegang guna jari nak berhentikan bleeding die,lap2 skit, pastu dia pon mase mandi bersihkan kuku dia.. as far tade die wat merepek2 la, mcm biase je lepas tu, takde pon gaye nak self- mutilating.. cuak gak aku kalo ade efek dlman kat die..
mamameow
hati hati fhatmoy

kucing kawan mama pernah terkena 'nerve' masa potong kuku

4 days later mati sebab bleeding non stop. cray.gif
sugarbear
bkn kena nerve lah mama, blood vessel. potong kuku bahagian tip/hujung yg tajam jew... sbb kat kuku dia ada blood vessel.
mamameow
QUOTE(sugarbear @ Mar 21 2010, 08:13 AM) *
bkn kena nerve lah mama, blood vessel. potong kuku bahagian tip/hujung yg tajam jew... sbb kat kuku dia ada blood vessel.


ye la..kat blood vessel tu kan ada nerve ..mcm ni ha....


kalau potong kuku meow jgn kene part yg warna pink tu ...
yang ujung tu je potong.

sugarbear
tu salur darah atau blood vessel lah mama... klu ada nerve dah tentu kucing tu meronta2 kesakitan. hehehe
mamameow
ye la ye la....sugarbear nak menang jugak ..mama kasi ...ambik..!! give_rose.gif
sugarbear
mungkin kucing kawan mama tu mati sbb kena jangkitan pd luka ms potong kuku tu
fhatmoy
er.ape aku perlu wat skrg eh??
so far dia tak tunjukkan sifat2 pelik ke, pendarahan pon takde..
mamameow
fhatmoy..mudah mudahan suggie ok. jgn risau sgt ...
mamameow
QUOTE(sugarbear @ Mar 20 2010, 09:19 AM) *
klu ada sesiapa yg nak sg aged 2 month sy ada jual... tp harga ikut quality sg... klu yg biasa warna bulu dia harga ant rm200-rm225. klu sg yg color bulu dia gray-silver harganya rm250. homebreed male rm275 n female rm300.


sugarbear & fhatmoy,

mama ingat nak tambah ahli keluarga la. nak bela suggies. tapi takut kene gigit

ada tak suggies yg dah manja dan tak gigit ?

boleh tak bela sekor je, jantan atau betina, sebab takut dia membiak, mama nak buat apa banyak banyak

kalau bela sekor je dia sunyi tak ?


sugarbear
klu mama nak sy tlg jinak kan dulu. better sepasang sg ne haiwan social. klu nak bela female dulu. after 2 month baru cr pasangan dia. sg ne hidup lbh lama dr kucing, jgka hayat dia 10-15 thn. sg ne unik sikit, dia haiwan noctunal, n blh barking mcm puppy utk panggil kita. klu mama nak sg yg cantik, nnt sy cuba carikan warna silver-gray female. apew2 keperluan sg sy ada jual. jd mama jgn risau, psl harga sy pny brg plg murah sbb sy import sendiri.
fhatmoy
alhamdulillah la, luna so far tade ape2 yg pelik .. iallah ok kot, tade efek ape2 die sgt..

mamameow= mak sy suke kot suger glider sy gigit tgn die, mcm org urut.. ala, die giget mcm kucing gurau2 gigit tu, tak tenggelam pon kuku..awal2 tu kena ade skill lah cane nak ngelak die gigit, mase awal2 dpt die..hehe

kalo bela sekor, bela betina dulu la kot, nnt agak2 nak tmbah ahli sng skit..ehehe
mamameow
kalau mama bela yang betina dulu, nanti kalau ambik yg jantan durg terus ok atau gaduh dulu, mcm kucing ? unsure.gif
sugarbear
klu campurkan dr kecik biasa nya ok jew... cm klu dah besar jew yg kdg2 bergaduh.
sugarbear
sementara mama nak bela sg ne, buat lah research skt psl sg ne... blh tgk video kat youtube
fhatmoy
betol3.. dah tau habit dia br sng skit nak mula bela.. hehe..
kalo tak, terkontang kanting jgk la layan dia mula2..
gigit tu biase ah, lumrah binatang, hehehe..
dah kenal suger glider tu , lg bes, nnt die giget2 pastu die groom kite.. sedap, mcm kena massage..ekeke..
kucen sy pon giget2 jgk, tp tak tau la jenis kucen2 lain.. ke kucen exotic ni mmg tros docile eh?

tp overall sy rase, sugar glider dgn kucing ni same je manje die, cume makan je lain. pastu sugar glider ni perlu mse utk kenal tuan die..for me la..btol tak boss?? biggrin.gif
sugarbear
aku baca treat arowana, peh berganda2 lg leceh n ssh berbanding sg. nak ltk garam lah, tu lah, ne lah... nasib bk xletak ajinomoto... sg ne aku rasa lagi senang. sediakan cage, sleeping pouch... tido lah dia dgn lena... sleeping beauty
mamameow
QUOTE(sugarbear @ Mar 22 2010, 09:05 PM) *
aku baca treat arowana, peh berganda2 lg leceh n ssh berbanding sg. nak ltk garam lah, tu lah, ne lah... nasib bk xletak ajinomoto... sg ne aku rasa lagi senang. sediakan cage, sleeping pouch... tido lah dia dgn lena... sleeping beauty


weii..berapa kali mau repeat la ini posting ..

sudah posting kat thread kucen pelik mama kan ? wacko.gif

sugarbear
klu mati arowana aduh sedihnya... tp saya prnh mkn aro... mmg sedap... klu ada aro sape2 yg mati dan sudah besar... blh lah bg kat saya... sy nak masak.
fhatmoy
marah owner-owner arowana ko ckp mcm tu..kecik ati dorg..
ko bygkan kalo org lain ckp mcm tu, kat sugar glider,kalo mati nnt sila beri, sbb nak wat msk kari.. ape perasaan ko?? laugh.gif
OH, geli
suggielover
ninoninoninonino.. wah lame betol tak xtgk laman ni..
sugarbear, sedap ke aro? aku xpenah makan lg. naseb je xde menu sugar glider dlm kehidupan seharian kite. kalo tak mesti menyayat hati kan. hihihi
fhatmoy
oh, br je ak sebut ..hahaha
suggielover
fhatmoy, braninyer ketip kuku sg. sepanjang aku bela sg, belom penah ketip lg, takot woh!! lgpon aku punyer sg activ sgt, jenis xleh duk diam, so rather tgk die berlari gune nail o matic drp tgk kuku die berdarah. rase2 sedap tak daging sg nie? jgn la ade sesape berhajat nak buat sg penyet mcm ayam penyet, rasenyer mcm xkenyang makan die ni, daging ckit sgt, bulu je harap tebal. hahahahaha...
fhatmoy
sbb bela kucing pon selalu je cut toe die, lg susah tp so far ok je, tade penah jadi mcm ni..so sy nk cuba la try cut toe sg sy sndr..
sg sy ok je sy ketip kuku dia, letak dlm pouch dia la tapi, amek tgn dgn kaki dia sng je pon, dia tido je..
tapi silap sy la yg bleeding tu, sy careless, takut terpotong jari dia yg sebelah lg, tp tak tgk betul2 yg kuku dia ,yg sy tgh potong tu.. tak tau lak yg ade vessel dlm tu..nasib baik skit je bleeding, dia pon ok je ni, alhamdulillah happy je..
next time nak cut toe lg, kena wat betul2 jarakkan jari2 suggie.haihh...
suggielover
ek eleh, baiknyer sg fhatmoy.. kalo la u dapat jenis mcm aku punyer, masak u nak ketip kuku die. siang malam same je activ. dgr suare aku je, melompat kuar dari pouch, nak suruh aku bawa die keluar main. yg pregnant xmcm pregnant, melompat sane sini. huh, aku yg tgk plak risau.
fhatmoy
kalo ubah skit suara, agak2 sg ni bleh cam tak?hehe..curious lak.. rock.gif

hoho, my suggie ikut perangai tuan dia.. low self-esteem..tu yg baik je perangai, eheheh..
yg preggy pon same jgk perangai??besnye jenis yg aktif2 mcm tu, camne la aku nak ajar suggieku jadi mcm tu ehh..huu
alahai, seronutnye nak jadi sugar daddy dah rupenye... rolleyes.gif
suggielover
ubah suare kite pon die leh cam. rasenyer sg ni kenal vibrate suare kite ni. yela agaknyer, sg ni ikot perangai tuannyer. nakal sgt la, sampai xterlayan dah. yg male jenis manje, tp yg female brutal, pegang2 boleh, usik lebih2 no way, nti die gigit. hahahaha....
kali ni 2nd time la female tu pregnant. sblm ni dah jual n bg kat member. still xtaw jantina anak die sbb xkuar dari pouch female lg. huhuhu..
fhatmoy
twins ke?.. comellll
haha
terbalik lak, male lak yg manje eh jdinye.. huhu
suggielover
yup fhatmoy, last time twin male. dis time xtaw lg twin or not. ntahla nape male over manje dari female. nak kene jentik baru ilang manje die tu. hehehehe...
fhatmoy
ala, baru nak bermanje skit dgn tuannye..
dah kena jentik..kesiannye,kecik ati dia..hahaha..
br pas layan cik suggie. curious sgguh dia dgn jari,asl nmpk tgn je nak giget.. nak kate ade sisa2 ayam msk sambal ke,takkan la, baru je basuh tgn pakai lifebouy lagi.. sian nak tggl dia dlm cage dia, tgh bes2 giget tgn org..haih
asl eh, sg mmg suka giget2 jari eh? asah gigi?
suggielover
xtaw la fhatmoy, mmg habit la kowt. tp jgn amalkan selalu, nti lame2 bile die dah besar, gigit sakit taw. cam male sy, letakla jari kat mulut die, die xkan gigit. tp kalo female, baru hulur jari dah kene sambar, mcm buaye. hehehe.. female ni ade sifat protective ckit, yela tanggungjawab die lebih besar, nak jage anak dlm kandungan betol2. plg best bile sg try nak groom kuku kite, wah dapat service free. hihihi..
fhatmoy
oh, ye ke? besar lg sakit?? ohh..
mcm mane nak ajar dia jgn amal slalu, asal ajak main je, asik nk target jari je, ntah ,lately ni dia suka lak..kalo tak seblom ni wat donno je. mak sy ah ni ajar dia.. mak suka letak jari dlm pouch dia, mak sy kate mcm massage, bes..hehe

camne die grooming kuku tu? haha..
suggielover
ikot cara sy train yg male dulu, letak yogurt drop atas telapak tangan. jgn bg die gigit jari, elakkan habit tu. suruh die try naik atas telapak tangan dgn rela hati die, jgn pakse. bile die dah naik atas tangan, cube make sure die makan atas tangan, bukan cabot lari. heheehe..
yg female dulu sy xde mase nak train, so die jd brutal ckit. so mcm habit la die suke gigit n pandang kite pon jeling jer. yg penting, bile die nak gigit, kite genggam jari mcm penumbuk, so die xkan gigit hujung jari. lama kelamaan die xkan gigit jari dah. sg sy curious ckit, bile kite genggam tangan, die try nak bukak, mcm larat jer.
yg groom kuku tu, like bile kuku kite ade yg xrata, die akan gigit kuku tu. gigit2 sampai kuku tu rata, kadang2 melampau sampai mcm nak cabut kuku kite. hahaha.. funny la sg ni, tp yg xleh tahan bile die poo n pee, sabar je la. hahaha.....
fhatmoy
rasenye mcm ni, sy kena wat defense la kat finger sy, haihh.. sekeh gak minah sekor ni..seb baik pale kecik..hehe
dia ni still takut lg kot nak mkn dekat sy, kalo bukak lampu, xcukup kaki lari msk pouch dia kalo dlm cage..
tp kalo dlm bonding pouch ok lak..

ala, comelnye sg grooming tuan die..rase mcm dihargai.. sbb tu lagi baik layan binatang dr layan org, at least, binatang tu jujur syg kite, takde niat lain..hehe..

haha, tu yg biase main dgn sg sy time2 ptg2, takpon awl pagi, lepas tu mandi.. kalo tak berbakul la baju kena poo and pee sg ni..hehehe
suggielover
kalo dulu pon sy xleh main dgn mereka bile bukak lampu, tp skrg dah ok dah, boleh main2 bile bukak lampu. tp sy xamalkan, sg bukannye nampak kite pon. bile nak main dgn mereka, sy tutup lampu. sy lepaskan mereka roaming dlm kawasan selamat, nti tibe2 die akan panjat badan awk, mcm monkey panjat pokok. muka die kite boleh tgk bersungguh2 betol die panjat nak sampai ke bahu. hahaha...
betol cakap fhatmoy, haiwan ni jujur, setia plak tu. best tgk die time makan, cermatnye, makan smpai jilat jari, tp sakit ati kalo die xsuke, main campak je ke bawah. kene la cubit. hihihi.. sg mmg ade perasaan, pandai merajuk tau. kalo merajuk, die masuk pouch. time tu jgn la kacau die, mmg die akan gigit. tggu die keluar dari pouch, time tu baru rajuk die dah ok. mmg bengong sy tgk perangai die mengalahkan manusia ni.
fhatmoy
sy dah try dah mcm bro ckp td, jgn tunjuk jari.. tp takleh tahannye, smpai knuckle pon dia nak giget jgk ..adeh, sudah!
penat dah hap2 pon tak mkn saman, takpaham bahse..huu

tulah, worth it lah bela binatang ni habis ratus2 pon..dgn perangainye, manje nye lg..sejuk je ati tgk,comel lak tu..hehe

cermat apenye, asl tgk mkn tak suke je tinggal.. memilih lak tu,kalo mknn tak suke , mogok tanak mkn..hahaha

nape muka dia bersungguh2 nak panjat? dia nampk ke tak sbrnye dlm gelap eh?
i assume sg nmpk kan? kalo tak cm mne dorg jadi nocturnal, asl mlm je langgar pokok nnt..

hehe,sy blur lg nak paham perangai sg sy ni, kalo bagi sy, sy rase mcm heartless je sg sy ni, tak penah merajuk la kot? ntah, sbb tak rapat lg kot, sy xaspect lg camne perangai sg ni..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.