Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sugar Glider
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Haiwan Peliharaan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
suggielover
nape sy tgk die bersungguh2 nak panjat? ni sy cite yg male ye, male ni gemok, so bile die panjat, kite leh tgk die gune tenage sedaya upaya utk panjat. bile sampai kat bahu, die rehat jap, die groom diri die, sebijik mcm kucing. awk kene try mcm2 trick lain jgn bg die gigit, kalo tak nti susah, die suke gigit je nti. awk ade letak apple stick tak dalam cage? kalo ade, letak la, itu ibarat berus gigi die, bile die gian nak gigit, die akan gigit apple stick tu. sg ni bangun waktu malam je, sbb penglihatan die jelas bile gelap. sbb tu sy main dgn mereka dalam gelap je, so die nampak muke kite, body language kite. lg satu, die kenal suara, n bau badan.
sy ni jenis minat tgk perangai binatang. sy kaji perangai binatang, tgk mimik muka, watak, sifat. bile dah kenal, senang nak ajar mereka. mcm mane sg jeling, buat muka manja, marah, sy tau. sg sy je la sy kenal, sg orang lain, sy xtaw mcmne plak watak mereka. hehehehe...
sugarbear
suggielover, daging aro mmg sedap... klu yg dah besar tu dia liat mcm daging ayam. sy xde niat pun nak kecikkan ht peminat2 aro. sbb tu sy ckp, klu ada aro2 yg mati dan dah besar tu sy nak. sy suka mkn daging aro sbb sedap. dulu sy dpt aro dr rmh ustaz, aro hijau. dari mati terbuang mcm tu, baik sedekah, dpt pahala. suggielover, klu ko tak prcy ckp aku, ko blh try. mmg sedap klu msk yg berlemak mcm kari, msk lemak cili api or gulai tempoyak.
fhatmoy
oh ic, no wonder la my sg mlm td, when i switched of the light, dia sgt excited nak ajak sy main2, bila sy bukak lampu, mencecet lari msk dlm pouch..
hav to learn much more le ni,sungguh rugi sbb sy tak pandai bace body language.. hehehe..
apple stick mcm mne eh?
sugarbear
apple stick ne sbnrnya kayu apple yg dipotong kecik2. digunakan utk sg lpskan gian dia nak mggigit.
fhatmoy
ooo, aisey, aku tak teringat nak beli lak..huhuhuuu
sugarbear
aku xjual lg apple stick tu lg... xde org mintak pun
fhatmoy
berape hengget je pon eh?
sugarbear
10 batang, 4 inci pnjg dlm harga xlbh rm25 mcm tu lah. klu luna tu ko bg tebu pun blh... xkeras sgt. blh asah gigi dia jgk
fhatmoy
kalo tebu, senang ler.. wa mntk kat abg jual tebu tepi jln le gitu..huhu
sugarbear
klu bg tebu ada jgk rs... bg epal stick xth rasa pew...
suggielover
susah ler nak bg tebu, seksa.. sbb sat lg tentera semut api berkawat nak serbu tebu tu nti. nti bukan sg yg kunyah tebu tu, tp semut api. alien.gif
sugarbear
boleh jew... jgn bg satu batang... potong skt utk dia jew... dio dia kunyah puas2
fhatmoy
gila lah sg aku ni.. satu hari smlm dia punya bantai tebu smpai mknn dia tamo sentuh lgsong..
seb baik la teritorry si luna ni semut tak bran nak msk..
ari ni kena stop bg tebu, kalo tak ,tak mo mkn...
sugarbear
tgk, hebat xhebat penangan tebu... kalah apple stick... leka sg... hehe
fhatmoy
tak bagi lak tu aku amek tebu..pegang kejap je jari dia..haha
hampehnye luna... lupe daratan lak
kang aku lak yg merajuk dgn die br tau..haha
sugarbear
sedap dgn kot brother tu pny sg... jgn mintak lg sudah
fhatmoy
QUOTE(sugarbear @ Mar 29 2010, 02:22 AM) *
sedap dgn kot brother tu pny sg... jgn mintak lg sudah


tak paham?
syubra_lan85
cutenyeee...
fhatmoy
QUOTE(syubra_lan85 @ Mar 29 2010, 03:57 AM) *
cutenyeee...


yg mne yg kiut tu..hahaha
sugarbear
aku tgh ngantuk... tulis entah pe tah... maksud aku, mgkin sedap sgt kot brother tu pny tebu, manis sgt. tu yg smpi xmo lps.
sugarbear
tkt luna dah jatuh hati dgn brother jual tebu, tu yg duk peluk tebu xmo lps
fhatmoy
aiseyman, habis ah aku..
kechewa la aku pasni..ekekeke..

meepo
hello all biggrin.gif
im new wit sg.
da ade da pn.
name meepo biggrin.gif

malam sg saye mlas sket..tido je keje biggrin.gif
bile saye kuarkan dier..
xnk masuk cage blk .
masok baju .

fhatmoy
besnye, jantan ke tina?
sugarbear
tu mesti betina, tu yg galak semacam
fhatmoy
aih, bengang ni dgn statement sugarbear..
ade ke tuduh betina galak semacam..
i punye luna ni sopan santun je yu~~
hahaha
sugarbear
luna artis... nnt aku jumpa luna, aku nak bg tebu... mesti dia syg kat aku ne
fhatmoy
ah kau... takde maknenye..
td aku bg mkn kucen parsi aku ni...dia dr dlm beg tengok je la penuh perasaan..
aku pon amek la seketul science diet tu bg kat dia..excited abeh
ya allah punya la gelojoh makan smbil terlentang dah tu tutup mate lak tu..nikmat abeh ah tu an..
smpai nak tercekik, naik risau aku asyik pantau je dlm beg, takot dia tercekik btol2..smpai ke kedai, tak abeh2 mkn lg, sisa2 pon dia mkn...haha
sugarbear
nnt luna dah xbarking lg lah.... meowwww
ladydyane
hai... comei sgt ler sg nie..kat mn e leh dpt.. sy dari melaka.. 4 sure, kat sni memang xder jual gasenyer..

kat mn e leh beli... nak beli siap ngan cage skali.. memang kene bela male n female ke? atau leh bela sekor2 jer..
sugarbear
welcome ladydyane.... klu nak beli sugar glider dan segala keperluan dia, awk blh contact sy... 0127317553.

Click to view attachment

Click to view attachment


Klu nak beli sy cadangkan beli female dulu sbb female lambat matang. then 2 month later, baru cari male. takut beli serentak, kena rape pulak female dgn male... xpsl2 jd ibu muda.
fhatmoy
helo helo helo...
lame dah tak menyemak kat sini..
kamon,takde news pasal sg dah ke rolleyes.gif
wolfman
QUOTE(suggielover @ Dec 8 2009, 06:46 AM) *
suggie, leh suggest cara utk xnk biakkan lg SG ni??

setakat ni aku ade 4 ekor (3 jantan 1 betina). yg 2 ekor jantan tu anaknyer. skrg aku riso kalo anaknyer 'kawin' dgn mamanye. nak 'sunatkan' yg jantan, cam rase kecian plak. nak asingkan yg betina, nti die kesunyian.. sbb meka ni rajin begurau.. skrg aku mmg nak hadkan bilangan SG aku 4 ekor je, xlarat nk jage byk2, karam umah aku kang. so wat u think?? toloooooggg.... mellow.gif


jgn sunatkan die....kejam tu..huhuhu...dah merampas hak batin SG tu haha...taknak bela banyak2 kas je aku..aku nak try bela...kalau banyak sgt leh aku agih2 kat kawan2 aku...^^..<<siyes sambil melawak
fhatmoy
ape citer
ilani
sugarbear..awak jual sg albino eh??memang dah ada dkt malaysia ke??mahal jugak ye??
sugarbear
tu kena order... ada sekor jew tp bkn kat m'sia... harga tu blh nego sikit lg
Muhd Harez
hello...

dh xde kee yg membincangkn pasal SG ne??
sudubosi
Salam dan selamat Petang semuanya,

Aku sudah mula tertarik pada haiwan yg dinamakan Sugar Gliders nih.
Base on info2 yg aku lihat daripada pot kalian sume, utk
Menjage SG ni xde la rumit sgt.

Kire same lah erk mcm Jage Hamster.
So now im ready to find a SG.

Ade esape ker yg nak jual Special price? smile.gif
fhatmoy
QUOTE(sudubosi @ Aug 1 2010, 06:44 PM) *
Salam dan selamat Petang semuanya,

Aku sudah mula tertarik pada haiwan yg dinamakan Sugar Gliders nih.
Base on info2 yg aku lihat daripada pot kalian sume, utk
Menjage SG ni xde la rumit sgt.

Kire same lah erk mcm Jage Hamster.
So now im ready to find a SG.

Ade esape ker yg nak jual Special price? smile.gif



takde la sng mcm jage hamster..
tp lagi best dari jage hamster lah, sbb dorg ni haiwan yg beremosi, mcm kucing, anjing dan sbgnyee.
OwNzYOuNiCeLy
Salam,

Saya pon baru jugak. Tergerak hati nak bela SG. Ada sapa2 yg boleh bagi special price ke? ps contact saya k. Saya Budget pon belum ada lagi. ^^


we we we excited plak nak bela. bg la encouragement sket. tips2 ke. hahaha
chelah
boleh bagitahu maintenance dia 1 bulan brape untuk seekor dan waktu utk bonding dgn dia?
fhatmoy
maintenance dia mcm buah dlm lingkungan rm5-7 seminggu.. belum termasuk hpw+honey dia, sekali beli rm40 utk 4 bulan..
waktu bonding, tgk lah berape lame kita spend time dgn dia, kalo lagi kerap kite spend time, lagi cepat lah dia bonding ngan kite tounge.gif
paling cepat maybe dlm 2mggu, tp kebiasaannye dlm 1 bln, paling lama 2 bln pon bleh..
petplayground
Siapa nak beli glider cage, kita ada sangkar murah lagi cantik.

Hanya RM 98 sahaja
Tengok gamber dari link ini,

Pet playground

Call saya, 0173638228.
putridido
hye u olss..
i baru bela 1 sg ni..
rase bile dah bace forum ni,rase mcm terlalu bnyk tips smpai pening lah..
wat shud i do?
fhatmoy
QUOTE(putridido @ Dec 2 2010, 05:41 PM) *
hye u olss..
i baru bela 1 sg ni..
rase bile dah bace forum ni,rase mcm terlalu bnyk tips smpai pening lah..
wat shud i do?


hello, thread ni dah lama sunyi sepi..hahaha rolleyes.gif
apa yg awak pening eh, mana tau kot bleh tlg.. insyaallah sy tlg..
sy ada sg gak 2 ekor nak masuk 3 ekor insyaallah hujung bulan ni..hehe
sg sy carry joey dlm pouch..dah bela since feb this year.
juzza
Salam semua geng..

aku kirenya newbie.. berminat sgt kat sg ni.. tp belum ada lg tgh kumpul modal nak beli.. skang ni tgh buat research ttg sg n joey ni.. agak seronok gak tgk binatang cerdik memahami hati sanubari kite klu kite tahu emnjaga sg ni..

buat masa skang ni aku hanya bela seekor kucing yg dah bergenerasi.. sebelum ni ada bela hamster n rabbit.. tp citer dululah..

aku nak tanyalah.. sebab byk persoalan bermain di minda..


-berapa sebenarnya harga sg ni..? klu yg joey plak mcm mana..?
-untuk newbie plak elok bela jantan or betina..? joey or dewasa..?
-aku tgk joey ni belangnya lain kalernya lain, klu yg dewasa plak lain plak warnanya..
-klu nak bela seeloknya cage tu perlu ketinggian sekurang2 2-3 feet betulkan..? klu pakai hamster cage tak boleh ke..? sebab banyak percanggahan..
-betul ke usianya leh capai 10-15tahun..? mcm tu aku boleh mewarisi sg aku ni ke anak akulah ye..?
-aku tgk dlm mudah, olx n etc.. ada yg murah ada yg mahal.? ada yg rm150 jer ada yg rm300 pun ada.. klu yg wild tu mana diorang dapat..? malaysia kan takder benda ni.. klu nak bela binatang ni elok yg homebreed atau dari pet shop..?


aku rasa nilah soalan yg berkecamuk dlm pikiran aku ni..

p/s: harap2 korangleh lah bantu aku ni yg baru nak bela binatang sebelum terjerat oleh seller yg tak bertanggungjawab n kejar keuntungan smata2.. kerana aku kesiankan binatang tu, sedih bila tgk diorang di layan sebegitu rupa.. rasa nak beli jer supaya aku boleh belanya lebih wajar dari seller tersebut..
fhatmoy
salam, insyaallah saya akan menjawab sebaik mgkn persoalan awak tu.. give_rose.gif

QUOTE(juzza @ Dec 12 2010, 03:10 PM) *
-berapa sebenarnya harga sg ni..? klu yg joey plak mcm mana..?
harga sg ni bergantung kepada umur and jenis breed. kalo ikut umur, yg adult kebiasaannye lebih murah berbanding joey, sbb joey lagi sng nak latih n bonding berbanding adult.. kalo ikut breed pula, homebreed mahal sbb penjagaan sepanjang tempoh membesar joey tu bergantung kepada makanan n latihan owner tu, kalo yg massbreed biasanya tak diberi cukup perhatian and kurang dilatih supaya biasa dgn org.. homebreed dalam rm300-rm350, dan massbreed dlm rm150-rm300

-untuk newbie plak elok bela jantan or betina..? joey or dewasa..?
kalo berniat nak breed nanti, baik bela female dulu, sbb female matang pada umur 6-12 bln, kalo male dlm 4-8 bln..kalo sg male awak matang, tapi sg female tak matang lg, possible utk male tu 'rape' si female tu.. sebaiknya utk yg newbie ni , bela joey , sbb joey gigit kurang sakit, dan mudah dilatih utk bond dgn tuannya berbanding adult..

-aku tgk joey ni belangnya lain kalernya lain, klu yg dewasa plak lain plak warnanya..
ikut jugak, kadang2 ada owner ni letak tempurung kelapa dlm cage sg tu, sg kalo yg duduk dlm tempurung kelapa ni, warna dia akan melekat coklat2..

-klu nak bela seeloknya cage tu perlu ketinggian sekurang2 2-3 feet betulkan..? klu pakai hamster cage tak boleh ke..? sebab banyak percanggahan..
cage yg ideal adalah 3feet sbb sg ni aktif bila waktu mlm, dia akan melompat2 dlm cage tu, so lagi besar lagi baik.. kalo ada sekor sg tu, boleh lagi kalo cage yg 1.5feet tall, bkn wide tauu.. kalo ade pair, sebaiknya 3 feet lah minimum, mengelakkan sempit sgt.. cage utk hamster tu tak sesuai sbb kecil ,mcm sy ckp td, sg ni binatang melompat.bygkan mcm kita lah, kita pun rimas kan kalo bilik kite kecil dan sempit kan?? rolleyes.gif

-betul ke usianya leh capai 10-15tahun..? mcm tu aku boleh mewarisi sg aku ni ke anak akulah ye..?
sg boleh mencapai umur tu, kalo pemakanan yg diberi cukup khasiatnye dan sg tu takde jangkitan atau penyakit2..

-aku tgk dlm mudah, olx n etc.. ada yg murah ada yg mahal.? ada yg rm150 jer ada yg rm300 pun ada.. klu yg wild tu mana diorang dapat..? malaysia kan takder benda ni.. klu nak bela binatang ni elok yg homebreed atau dari pet shop..?
kebiasaannya harga yg murah tu adalah joey yg tak cukup umur lagi.. sg ni mengandung 16 hari je, baby dia akan merangkak dlm pouch dan duduk selama 2 bln dan kemudian baby akan keluar, tapi masih perlu tggl dgn ibu bapa selama 2 bln lagi (cara utk kenal joey yg dah cukup umur bila tgk ekor joey fluffy)..lepas tu baru boleh jual atau pisahkan.. yg harga rm150 tu, selalunya joey tak cukup 2 bln OOP (OUT OF POUCH), badan kecil, xpandai nak mkn atau memanjat sndr, joey dlm keadaan mcm ni,perlu jagaan rapi sbb masih perlu ibu bapa dia utk memanaskan badan joey dan mengajar joey tersebut.. yg dlm harga rm300 tu bergantung kpd keadaan joey tu, kadang2 ada org yg jual mahal,tp joey tak sihat @cukup umur.. pastikan joey tu betul2 homebreed, sbb homebreed kebiasaannya akan dijaga rapi, dan tak byk joey yg lahir pada satu2 masa, jadi owner ada cukup masa utk bermain dgn joey dan pastikan joey biasa dgn org dan boleh menjaga diri sndr...


kalo awak berminat nak bela sg ni, masa nak beli tu, sebaik mgkin awak ajak sekali sape2 yg ada experience dan expertise bela sg ni utk pastikan keadaan bakal sg awak tu sihat dan cukup umur..mcm awak tgk kat mudah or oxl, dia akan tulis situ, tame joey n sbgnya yg baik2, dan gambar sg yg ditunjuk pon nmpk joey yg masih kecil lagi dan ekor pon tak kembang lg.tp sbnrnya, joey yg tak cukup umur ni mmg la tame n tak biting sbb dia masih lagi learn to be a joey..hope jawapan sy ni boleh bantu awak faham pasal sg ni, feel free to ask happy.gif
faiznora
Salam,

best jugak tgk sg ni ye..btw ada sapa2 yg jual sg lagi tak? sy berminat nak beli satu la lokasi sy shah alam U10..kalau boleh sy nak beli dlm this week.
mamytiger
slm.. i ade sg.. br ble 4 hari..n i ase i da kne tpu ngn c pnjual sg ni..now i ade underage bby.. kck g.. bt org tuh ckp 2 mth
ptt la asyik tdo je...
n ade org sjst kne bg susu n hpe.. so da bg da.. n buat da pon
mslh skrg niy.. hpw tuh da bnch tp egg x jd ktl2 mcm dlm you tbe pon.. n stll trskn bnchn..xpe ke ble bg??//
nn pg td bby i mcm mnth2 kot..trlbh mkn ke ape??
mnm susu pon xbp nk..
taik cair je...
mmmm n klo die bnyi mcm nk mnghdu or mnghsp tu tnde nye ape??dia lpa ke?
fhatmoy
QUOTE(mamytiger @ Dec 29 2010, 02:06 PM) *
slm.. i ade sg.. br ble 4 hari..n i ase i da kne tpu ngn c pnjual sg ni..now i ade underage bby.. kck g.. bt org tuh ckp 2 mth
ptt la asyik tdo je...
n ade org sjst kne bg susu n hpe.. so da bg da.. n buat da pon
mslh skrg niy.. hpw tuh da bnch tp egg x jd ktl2 mcm dlm you tbe pon.. n stll trskn bnchn..xpe ke ble bg??//
nn pg td bby i mcm mnth2 kot..trlbh mkn ke ape??
mnm susu pon xbp nk..
taik cair je...
mmmm n klo die bnyi mcm nk mnghdu or mnghsp tu tnde nye ape??dia lpa ke?


tak faham sbnrnya short form awak ni..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.