Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sugar Glider
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Haiwan Peliharaan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
cute sg
QUOTE(suggie @ Nov 26 2009, 04:07 PM) *
Salam semua...

Lps new jgn pening2 nak cr sugar glider or makanan sugar glider lg... dtg n jumpa dgn sy... sy supplier n distributor makanan dan supplement sugar glider termurah dlm malaysia. Klu tak percaya.... blh dtg n lihat sendiri makanan sugar glider yg cuma sy sorg jew supply.

Setiap pembelian terkumpul RM500, akan dapat diskaun rm50. xdew sapew nak bagi RM50 ne walaupun petshack, petworld, petsafari or chubbypetsgarden.

Klu nak sugar glider tu, beri th awl2. sebab sy akan cr yg betul2 sht dan not underaged. lagi satu, sugar glider ini sy akan treat dulu dlm masa seminggu dua... nak alter diet dia supaya bila dibeli, sng nak bg mkn.... sy akan train dia mkn HPW n pellet khas sugar glider... diet sugar glider new perlu byk protein selain buah2an n sayur2an. biasanya sugar glider yg saya dah train berharga RM250 sekor.

Sweet Sugar Gliders (M) - specialize for sugar gliders
http://www.mesra.net/forum/index.php?showtopic=96989

cutevi
cutevi
QUOTE(cutevi @ Feb 19 2011, 04:18 PM) *

salam.......
sy bru je lg bela SG ni.......
so blh la sape2 yg berpengalaman share kt sy cre2 penjagaan SG ni
cutevi
QUOTE(juzza @ Dec 12 2010, 03:10 PM) *
Salam semua geng..

aku kirenya newbie.. berminat sgt kat sg ni.. tp belum ada lg tgh kumpul modal nak beli.. skang ni tgh buat research ttg sg n joey ni.. agak seronok gak tgk binatang cerdik memahami hati sanubari kite klu kite tahu emnjaga sg ni..

buat masa skang ni aku hanya bela seekor kucing yg dah bergenerasi.. sebelum ni ada bela hamster n rabbit.. tp citer dululah..

aku nak tanyalah.. sebab byk persoalan bermain di minda..


-berapa sebenarnya harga sg ni..? klu yg joey plak mcm mana..?
-untuk newbie plak elok bela jantan or betina..? joey or dewasa..?
-aku tgk joey ni belangnya lain kalernya lain, klu yg dewasa plak lain plak warnanya..
-klu nak bela seeloknya cage tu perlu ketinggian sekurang2 2-3 feet betulkan..? klu pakai hamster cage tak boleh ke..? sebab banyak percanggahan..
-betul ke usianya leh capai 10-15tahun..? mcm tu aku boleh mewarisi sg aku ni ke anak akulah ye..?
-aku tgk dlm mudah, olx n etc.. ada yg murah ada yg mahal.? ada yg rm150 jer ada yg rm300 pun ada.. klu yg wild tu mana diorang dapat..? malaysia kan takder benda ni.. klu nak bela binatang ni elok yg homebreed atau dari pet shop..?


aku rasa nilah soalan yg berkecamuk dlm pikiran aku ni..

p/s: harap2 korangleh lah bantu aku ni yg baru nak bela binatang sebelum terjerat oleh seller yg tak bertanggungjawab n kejar keuntungan smata2.. kerana aku kesiankan binatang tu, sedih bila tgk diorang di layan sebegitu rupa.. rasa nak beli jer supaya aku boleh belanya lebih wajar dari seller tersebut..



SG bawah umur ni bpe umur dia
Wodstafoloin
buy declomycin online
declomycin for hyponatremia
declomycin
yupie

Salam.. I baru bela sekor SG ni. Beli dah nak masuk 2 minggu. I tanya seller tu, dia kata umor my SG ni dah 4 bulan lebih.

Masalahnya, siang memang dia tidor jer kat dalam umah dia. Kalau malam dia aktif. My SG ni, pemalu kot. Tunggu I tutup

lampu umah baru dia nak kuar dari umah kecik dia, nak makan ker, nak main2 ker, semuanya tunggu gelap. Ni yang I nak tanya ni,

Berapa lama masanya untuk U all ambil utk jinakkan SG U all. My SG ni masuk kategori garang. I pernah beberapa kali kena gigit

sampai berdarah darah jari I. Puas I pujuk dia, La ni dah slow sikit. Dah buleh usap2 bulu dia. Tapi dia still takut takut. I pernah keluarkan

SG tu dari Cage dia, Habis satu umah dia ronda, puas jugak ah I nak simpan dia balik dalam Cage nya. Ada tip tak camana nak

bagi SG tu cepat jinak. Utk pengetahuan U all, I bagi makan Epal jer sekarang ni. Ader makanan2 lain ker yang perlu I bagi kat SG I tu?
kuzer80
Salam,

Sy pun masih baru dalam perkara ini dan telah membuat banyak research dan bermacam-macam pendapat yang sy dapat dan telah memiliki SG, akan tetapi ingin bertanya yang SG sy tue agak garang. Masa beli owner tue ada kata yang dua bulan lebih tapi bile check org lain kata nak dekat 4 bulan. Jadi bagai mana cara nak jinakkan dan tidak mahu digigit. Coz SG gigit bole berdarahkan??? eheheh.. apa pun SG yang saya beli tue female. mohon bantuan jika sudi.

Sekian terima kasih smile.gif
wolverine
sy ade ade male oop 06/04/2011.ade 2 ekor..jika ade sesape yg berminat nak jd owner baru sila call 0173251216
sory...sebab da xlarat nak bela byk..mak ayah die je sy nak bela.maybe nak neuter ayah die..joey ni jinak2 je.da
pandai makan segala diet.contoh mix vege,hpw,cengkerik,buah2.tq
wolverine
QUOTE(wolverine @ Jun 20 2011, 02:26 PM) *
sy ade ade male oop 06/04/2011.ade 2 ekor..jika ade sesape yg berminat nak jd owner baru sila call 0173251216
sory...sebab da xlarat nak bela byk..mak ayah die je sy nak bela.maybe nak neuter ayah die..joey ni jinak2 je.da
pandai makan segala diet.contoh mix vege,hpw,cengkerik,buah2.tq

p/s: nak tgk dlu pon bole.area puchong.gerenti bukan underage seperti di pasaran.
KondakOndi
sy berminat nk beli sugar glider . modal da ade , ckop untk bli sepasang. ade sesape kt cni yg leh gtau cara-cara yg tol nk jge sugar glider nie . 2bln ke atas da ckop matang ke sugar glider nie ? klo leh sy nk tau sgale2 nye ttg sugar glider nie . ape yg paling ptot di titikberatkan ttg sugar glider nie . mane nk dpt makanan diye ? hope leh tlg sy coz minat sgt ngan sugar glider nie .
aqie 94
senyap jer thread nie
unano
Salam..
saya baru jer bli sg betina and jantan..org tu ckp umo dorg dlm 2month lebih kurang..betina dah jinak skit tapi yg jntn tu ssh naa nk jinak..agk2 amk mse bpe lame dorg nk jinak..

lagi satu mcmne nk train dorg mnum gne botol?

itu sg sy..yg kat apple tu betina nmenye una n yg didpn tu tgh tdo jntn nmenye uno..
unano
Salam..
saya baru jer bli sg betina and jantan..org tu ckp umo dorg dlm 2month lebih kurang..betina dah jinak skit tapi yg jntn tu ssh naa nk jinak..agk2 amk mse bpe lame dorg nk jinak..

lagi satu mcmne nk train dorg mnum gne botol?

itu sg sy..yg kat apple tu betina nmenye una n yg didpn tu tgh tdo jntn nmenye uno..
warisan
pi survey kat uptown danau kota gombak..harga sekor lebey kurang rm 200 plus.... kalau kat petshop mid valley ble jadi harga markup jadi rm 400
kano
ada sape2 yang tau x knape Sg male gigt kemaluan dia???
SolV7
QUOTE(beatmania @ Dec 23 2008, 01:11 AM) *
sape tahu kat ner tempt paling murah nak beli sugar glider clapping.gif


Seksyen 24 shah alam , uptown , dan yang telah di jinakkan , x yah nak sakit2 hati kena gigit...huhu
eman
salam kawan2...saya minat jgak dengan sugar glider nie...nk tnyew kawan2 yg da adew....penjagaannyew rumit kew????mintak pendapat kawan2
eman
QUOTE(warisan @ Nov 24 2011, 11:47 PM) *
pi survey kat uptown danau kota gombak..harga sekor lebey kurang rm 200 plus.... kalau kat petshop mid valley ble jadi harga markup jadi rm 400




wah markup lebeyh tu.....tu mmg harge standert dia kew???
eman
QUOTE(unano @ Nov 20 2011, 05:21 PM) *
Salam..
saya baru jer bli sg betina and jantan..org tu ckp umo dorg dlm 2month lebih kurang..betina dah jinak skit tapi yg jntn tu ssh naa nk jinak..agk2 amk mse bpe lame dorg nk jinak..

lagi satu mcmne nk train dorg mnum gne botol?

itu sg sy..yg kat apple tu betina nmenye una n yg didpn tu tgh tdo jntn nmenye uno..



wah beshnyew.....berpasangan gitu....nk tnyee la bape harge seekor ek?????
zarith_s
QUOTE(kano @ Nov 26 2011, 07:32 PM) *
ada sape2 yang tau x knape Sg male gigt kemaluan dia???



SG jantan tu nak "Grooming" badan dia. Umor dia brapa, ek?

Kalau dh matang, awk tgk , kemaluan dia jd panjang x? ala, mcm ada urat @ cacing panjang bila dia bersihkan kemaluan dia. itu tandanya, dia dah bsedia nak mengawan/kahwin
zarith_s
QUOTE(juzza @ Dec 12 2010, 03:10 PM) *
Salam semua geng..

aku kirenya newbie.. berminat sgt kat sg ni.. tp belum ada lg tgh kumpul modal nak beli.. skang ni tgh buat research ttg sg n joey ni.. agak seronok gak tgk binatang cerdik memahami hati sanubari kite klu kite tahu emnjaga sg ni..

buat masa skang ni aku hanya bela seekor kucing yg dah bergenerasi.. sebelum ni ada bela hamster n rabbit.. tp citer dululah..

aku nak tanyalah.. sebab byk persoalan bermain di minda..


-berapa sebenarnya harga sg ni..? klu yg joey plak mcm mana..?
-untuk newbie plak elok bela jantan or betina..? joey or dewasa..?
-aku tgk joey ni belangnya lain kalernya lain, klu yg dewasa plak lain plak warnanya..
-klu nak bela seeloknya cage tu perlu ketinggian sekurang2 2-3 feet betulkan..? klu pakai hamster cage tak boleh ke..? sebab banyak percanggahan..
-betul ke usianya leh capai 10-15tahun..? mcm tu aku boleh mewarisi sg aku ni ke anak akulah ye..?
-aku tgk dlm mudah, olx n etc.. ada yg murah ada yg mahal.? ada yg rm150 jer ada yg rm300 pun ada.. klu yg wild tu mana diorang dapat..? malaysia kan takder benda ni.. klu nak bela binatang ni elok yg homebreed atau dari pet shop..?


aku rasa nilah soalan yg berkecamuk dlm pikiran aku ni..

p/s: harap2 korangleh lah bantu aku ni yg baru nak bela binatang sebelum terjerat oleh seller yg tak bertanggungjawab n kejar keuntungan smata2.. kerana aku kesiankan binatang tu, sedih bila tgk diorang di layan sebegitu rupa.. rasa nak beli jer supaya aku boleh belanya lebih wajar dari seller tersebut..



hi.. Meh sy tolong jawab soalan yg berkecamuk dlm pikiran awak:


-berapa sebenarnya harga sg ni..? klu yg joey plak mcm mana..?
---> Harga bergantung kepada usia @ yg ditawarkan oleh penjual.
---> Dalam 2++ / RM 3++ (baka biasa ). Kalau jenis lain macam Albino, Platinum, Mosaic Ring Tail, White Face dll harga lagi mahal. Boleh mencecah sampai RM 25,000.00

-untuk newbie plak elok bela jantan or betina..? joey or dewasa..?
--> Utk yg baru bela, cadangkan bela yg betina.
--> Jangan beli yg joey , umur 2 bulan. Paling muda, awak boleh beli yg usia 3 bulan (sy cadangkan)
--> Sy suruh bela yg betina dulu, sebab bila SG ni dah matang dan nak kawin, senang cari yg jantan kat pasaran. Kalau awak bela yg jantan dulu, nak cari yg betina matang nanti susah. Sb SG jantan perlu muda dari SG betina untuk kawin. Kalau x, nanti ada banyak masalah.

-aku tgk joey ni belangnya lain kalernya lain, klu yg dewasa plak lain plak warnanya..
--> Biasa org nak jual joey sebab nampak cute dan manja. Tapi itu salah. Warna masa jopey lebih cerah sikit, sb dia x tunjuk diri yg sebenar lagi tu.

-klu nak bela seeloknya cage tu perlu ketinggian sekurang2 2-3 feet betulkan..? klu pakai hamster cage tak boleh ke..? sebab banyak percanggahan..
--> Cage , paling kurang ambil yg 3 feet / kaki. Sy x cadangkan pkai yg hamster, sb itu kecil. SG ni cepat membesar, kalau awak beli cage kecil, nanti bila dia dh besar @ berank pinak, kena keluar lagi duit beli yg baru. Lg pun klau yg 3 feet ni senang awk nak gantung pouch / sleeping pouch dia org. Dia org boleh berlari2 dan lompat2.

-betul ke usianya leh capai 10-15tahun..? mcm tu aku boleh mewarisi sg aku ni ke anak akulah ye..?
--> Kalau awk bela dgn cara yg betul, jaga pemakanan dia org, jd kebersihan cage, tak bagi makan benda yg x boleh diberi dan jaga dgn phatian/kasih syg. Boleh punya.

-aku tgk dlm mudah, olx n etc.. ada yg murah ada yg mahal.? ada yg rm150 jer ada yg rm300 pun ada.. klu yg wild tu mana diorang dapat..? malaysia kan takder benda ni.. klu nak bela binatang ni elok yg homebreed atau dari pet shop..
--> Biasa RM 150 tu yg "underage" / bawah umur. Ini susah sebenarnya, sb kalau ikut aturan yg betul, masa ni, dia org masih dgn ibu lagi. Tp penjual sengaja nk cari untuk lebih / awal. Kalu beli yg ni, awak sepatutnya bagi susu kat dia org setiap 2 @ jam sekali. Susu bukan susu bayi tau.
--> harga ikut usia dan keadaan. Sy jual RM 650 sepasang jenis jinak (homebreed).
--> yg nampak wild tu, sebab dia org x biasa lagi dengan tuan. Penjual dpt dr supplier dr luar negara seprti Indonesia, US @ lain2.
--> Pilihan tpulang kpd pembeli, tp lbh baik beli yg homebreed, sb sg yg homebreed ni dia org bagi makan HPW dan yg secukupnya, siap bagi makan supplement lagi
Del
Aritu dah tengok2 survey2 nak beli Sugar Glider tapi bila baca info serba sikit pasal Sugar Glider kat internet,terpaksa berfikir 2 3x nak beli Sugar Glider nih.Pasal kita baca, Sugar Glider nih haiwan yang tak boleh sorang dan sunyi.Coz tend to suicide itself.Betul ke? Kesian la kalo camtu. Kita bekerja.Shift plak tu.Risau gak kalo Sugar Glider tu terasa sunyi and bunuh diri. confused.gif sad.gif
Ramizan Ramli
owh mencari gula hehe..ntahlah kat mana ade jual..

KLIK MY LINK <<<<DISINI
zuleika89
blh antar sg?
zaffbiz
Dah lama berangan nak ada sugar glider as pet.Tp takut x dapat bg komitmen sbab keje slalu out station dry.gif
phat
1. Halo..nak tanya, boleh x bagi sg fresh jus? Contohnya jus oren yg kita perah sendiri..dan jus2 buah yg lain..
2. Pastu, hpw tu, memang bagi satu sudu je ke? Sg aku minum satu sudu mcm xcukup je...kalo bg lebih, ade effect x?
3. Yg mealworm tu kan, bg brape byk? Or suka hati sg tu nak makan byk mana pun?aku xpenah bg lagi sebab geli nk pegang. Tapi ritu pegi vet (sebab guine pig demam), doc suggest soh bg mealworm kat sg..owner sblom ni bg dia makan buah je..xpenah gtau pasal mealworm pun. Just bila buat research, byk cakap mealworm ngan hpw tu kire makanan ruji sg r..
4. Hpw tu, kat instruction tu ade cakap bley add fruit, dll..maksudnya potong buah, letak dalam bekas yg kita bancuh hpw tu ke??
ayubalqishah
assalammualaikum semua .. saya ada jual sleeping set untuk sugar glider macam hammock,double storey,triangle .. semuanya ada 7pcs dlm 6 design

sesiapa yg bminat boleh hubungi sy di 012 9447669 / BBM 26B03554

ni cth sy punya yg dah siap letak dlm cage smile.gif
Click to view attachment

tpi bowl sy xletak coz penuh hehe

Click to view attachment

Click to view attachment

Click to view attachment


Handmade~~
7pcs Sugar Glider Sleeping SET
Description : This is wonderful place for your lovely small animal to get fun or get a long rest.

All item is handmade.

The fabric is very soft. Hook is very tight and I'm very careful with all sewing so it can support a fews SG.
Comes with stainless cage hooks.
This set come with 1 Hammock + 2 triangle Shelves + 1 sleeping pouch + 1 hammock double storey + 1 hammock and 1 circle hammock
we will get more view and more fun to hide coming soon ...Very cute n style. And have free gift smile.gif ...

MADE FROM : High Quality Fabric

QUANTITY : 7 pcs in 6 design

Price : RM135 (Harga Perkenalan/Introduction of price)
Postage : RM 6
FREE POSTAGE (WITHIN LUMUT,PERAK,MALAYSIA) COD can be arranged.
Harga ini berakhir pada penghujung May

Click to view attachment

ayubalqishah
QUOTE(phat @ Mar 29 2012, 09:54 AM) *
1. Halo..nak tanya, boleh x bagi sg fresh jus? Contohnya jus oren yg kita perah sendiri..dan jus2 buah yg lain..
2. Pastu, hpw tu, memang bagi satu sudu je ke? Sg aku minum satu sudu mcm xcukup je...kalo bg lebih, ade effect x?
3. Yg mealworm tu kan, bg brape byk? Or suka hati sg tu nak makan byk mana pun?aku xpenah bg lagi sebab geli nk pegang. Tapi ritu pegi vet (sebab guine pig demam), doc suggest soh bg mealworm kat sg..owner sblom ni bg dia makan buah je..xpenah gtau pasal mealworm pun. Just bila buat research, byk cakap mealworm ngan hpw tu kire makanan ruji sg r..
4. Hpw tu, kat instruction tu ade cakap bley add fruit, dll..maksudnya potong buah, letak dalam bekas yg kita bancuh hpw tu ke??



1- sy penah bg tapi bukan dri buah oren coz byk asid.. bese beli je jenama ceres ..

2- yup 1 sudu utk 1 ekor , kalau lebih xtaulah ade efek atau x,coz kalau better bg ikut sukatan n bg mknn ruji dorg cth buah2

3- mealworm yup,tapi sehari 8-10 ekor je tu kebiasaanya lah coz nanti kalau byk takut berbau pula dorg punya *****

4- aar sy bese cmpur buah blend ,tapi sllu sy bg asing ,dua2 blh
yusz666
salam. saya ada bela yg betina. dari pengalaman dah 1 tahun mbela SG outstation x
ada masalah. bawa jer sekali.mkn sehari sekali jer. 2ml buah buaha kisar. brmain waktu mlm shaja sbb siang SG tido. selamat mencuba.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.