Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bukittinggi/padang..sape Pernah Pegi?
Mesra.net Forum > Discovery Travels & Tour > Asean Countries
smurfette
nak tanya member2 kat sini sape penah sampai bukitinggi/padang indonesia?? now ni byk pakej murah...smurf nak tips2 bile kat sana...

ade member nak gi sana tp 1st time sampai..so takut kalu papehal yg x diduga..

pastu kalu ade otel, tempat, kedai yg korang nak rekomen bleh bgtau kat sini...tq... give_rose.gif
smurfette
xde sesapa penah gi bukittinggi ke?
xjukie
if u a girl, Padang is a nice place for shopping - sutera, sulaman (mcm kat Nilai 3)
but not for man .. quite boring
KaiserKhairi
QUOTE(smurfette @ Feb 20 2009, 04:17 PM) *
nak tanya member2 kat sini sape penah sampai bukitinggi/padang indonesia?? now ni byk pakej murah...smurf nak tips2 bile kat sana...

ade member nak gi sana tp 1st time sampai..so takut kalu papehal yg x diduga..

pastu kalu ade otel, tempat, kedai yg korang nak rekomen bleh bgtau kat sini...tq... give_rose.gif



Kebetulan pulak, saya baru jer balik dari Padang & Bukittinggi...
Bagi saya, memang best & recommended to all Mesra Forumers untuk bercuti ke sana..
Sepanjang bercuti kat sana, semuanya berjalan dengan lancar & langsung takde masalah/kesukaran yang saya hadapi..
Orang kat sana, especially di Bukittinggi, semuanya ramah & membuatkan kita tidak terasa berada di bumi orang...
Kalau ada apa-apa nak tahu, saya boleh ceritakan serba-sedikit pengalaman berada di sana...
smurfette
QUOTE(KaiserKhairi @ Mar 4 2009, 11:16 PM) *
QUOTE(smurfette @ Feb 20 2009, 04:17 PM) *
nak tanya member2 kat sini sape penah sampai bukitinggi/padang indonesia?? now ni byk pakej murah...smurf nak tips2 bile kat sana...

ade member nak gi sana tp 1st time sampai..so takut kalu papehal yg x diduga..

pastu kalu ade otel, tempat, kedai yg korang nak rekomen bleh bgtau kat sini...tq... give_rose.gif



Kebetulan pulak, saya baru jer balik dari Padang & Bukittinggi...
Bagi saya, memang best & recommended to all Mesra Forumers untuk bercuti ke sana..
Sepanjang bercuti kat sana, semuanya berjalan dengan lancar & langsung takde masalah/kesukaran yang saya hadapi..
Orang kat sana, especially di Bukittinggi, semuanya ramah & membuatkan kita tidak terasa berada di bumi orang...
Kalau ada apa-apa nak tahu, saya boleh ceritakan serba-sedikit pengalaman berada di sana...



kaiser dok otel mana? sy nanti di the hills..pastu nak tanya sbb sy x penah travel gi indon..kat sana byk guna duit yg mana satu..sbb ade org pesan duit bwk rupiah yg kecil sbb nanti kalu besar sgt diorg xde change..betul ke? pastu... makanan sedap x?
smurfette
QUOTE(xjukie @ Mar 1 2009, 02:30 PM) *
if u a girl, Padang is a nice place for shopping - sutera, sulaman (mcm kat Nilai 3)
but not for man .. quite boring


xjukie..saya pompuan laa
KaiserKhairi
QUOTE(smurfette @ Mar 6 2009, 11:32 AM) *
QUOTE(KaiserKhairi @ Mar 4 2009, 11:16 PM) *
QUOTE(smurfette @ Feb 20 2009, 04:17 PM) *
nak tanya member2 kat sini sape penah sampai bukitinggi/padang indonesia?? now ni byk pakej murah...smurf nak tips2 bile kat sana...

ade member nak gi sana tp 1st time sampai..so takut kalu papehal yg x diduga..

pastu kalu ade otel, tempat, kedai yg korang nak rekomen bleh bgtau kat sini...tq... give_rose.gif



Kebetulan pulak, saya baru jer balik dari Padang & Bukittinggi...
Bagi saya, memang best & recommended to all Mesra Forumers untuk bercuti ke sana..
Sepanjang bercuti kat sana, semuanya berjalan dengan lancar & langsung takde masalah/kesukaran yang saya hadapi..
Orang kat sana, especially di Bukittinggi, semuanya ramah & membuatkan kita tidak terasa berada di bumi orang...
Kalau ada apa-apa nak tahu, saya boleh ceritakan serba-sedikit pengalaman berada di sana...



kaiser dok otel mana? sy nanti di the hills..pastu nak tanya sbb sy x penah travel gi indon..kat sana byk guna duit yg mana satu..sbb ade org pesan duit bwk rupiah yg kecil sbb nanti kalu besar sgt diorg xde change..betul ke? pastu... makanan sedap x?


Di Bukittinggi, saya menginap kat Hotel Gran Malindo, hotel 2-star jer... hotelnya selesa & bersih
Di Bandar Padang, saya menginap kat Hotel Inna Muara.. 3 star hotel

Kalau nak membeli belah di Bukittinggi, tak kisah nak pakai Rupiah atau pun Ringgit sebab peniaga-peniaga kat sana ada kedua-dua matawang.. Kalau kita bayar dalam RM pun ok sebab exchange rate yang diaorang bagi kat kita pun kadangkalanya tinggi.. lebih tinggi daripada masa kita tukar dengan money changer di Malaysia...

Kalau nak membeli belah di pasaraya & airport di Padang, barulah kena bayar dalam Rupiah, sebab diaorang takleh nak pulangkan dalam RM...

Kat sana susah nak cari money changer... hampir tak ada langsung... tapi tak kisah.. bayar dalam RM pun boleh.. saya cuma tukar kat travel agen kat hotel jerr... kalau kat luar memang tak jumpa...

Pelancong2 luar kat sana boleh dikatakan 95% dari Malaysia... mat salleh susah sangat nak jumpa..

Makanan pulak best... masakan padang.. tak jauh beza dengan masakan kita kat Malaysia.. especially masakan Negeri Sembilan.. siap ada makan kat restoran di tengah2 sawah padi lagi... restoran diaorang semuanya bersih-bersih & besar2...
pasal makanan tak perlu nak risau langsung... 100% halal..
smurfette
kalau saya nak beli persiapan kawen saya, byk x kat sana? mcm lace ke...kad kawen..ade x?
xjukie
QUOTE(smurfette @ Mar 8 2009, 06:09 PM) *
kalau saya nak beli persiapan kawen saya, byk x kat sana? mcm lace ke...kad kawen..ade x?


persiapan kahwin biasa org pegi Bandung .. kalo lace pn ok jgk Padang ..
seriously kalo laki g Padang mmg boring la ahaha .. nak honeymoon pon bosan .. fmly trip ok la ..
KaiserKhairi
QUOTE(xjukie @ Mar 8 2009, 10:46 PM) *
QUOTE(smurfette @ Mar 8 2009, 06:09 PM) *
kalau saya nak beli persiapan kawen saya, byk x kat sana? mcm lace ke...kad kawen..ade x?


persiapan kahwin biasa org pegi Bandung .. kalo lace pn ok jgk Padang ..
seriously kalo laki g Padang mmg boring la ahaha .. nak honeymoon pon bosan .. fmly trip ok la ..


kalau pompuan, memang heaven la gi sana...
takat bawak 10 juta (rupiah... hehe) memang tak cukup
smurfette
wahhh yeke??? ade org ckp..benda kat bandung bleh carik di padang dgn harga lebih murah...saya ingat bawak 3 juta aje..hehhehe
pHyXaa
QUOTE(smurfette @ Mar 10 2009, 02:41 PM) *
wahhh yeke??? ade org ckp..benda kat bandung bleh carik di padang dgn harga lebih murah...saya ingat bawak 3 juta aje..hehhehe



tu utk kain sulam ngan telekung.. coz.. kebanyakan kain sulam mmg dibuat kt bukit tinggi... kalau pndai tawar mmg dpt murah.. silap hari bulan dpt lagi mahai..

kalau nk shopping besh.. gi kt aur kuning.. tp tpt tu agak tak selesa laaa...

better shopping pakai rupiah.. sebab kalu pakai RM mmg rugi... kalau depa mention rege dlm rm.. better jgn beli,... slalunye mahal...lagipun rate skrg rendah.. 1 juta leh dpt dlm rm 313..

kalau nk cr brg kawen.. no comment.. slalu org carik kt jakarta or bandung....
smurfette
QUOTE(pHyXaa @ Mar 11 2009, 09:10 AM) *
QUOTE(smurfette @ Mar 10 2009, 02:41 PM) *
wahhh yeke??? ade org ckp..benda kat bandung bleh carik di padang dgn harga lebih murah...saya ingat bawak 3 juta aje..hehhehe



tu utk kain sulam ngan telekung.. coz.. kebanyakan kain sulam mmg dibuat kt bukit tinggi... kalau pndai tawar mmg dpt murah.. silap hari bulan dpt lagi mahai..

kalau nk shopping besh.. gi kt aur kuning.. tp tpt tu agak tak selesa laaa...

better shopping pakai rupiah.. sebab kalu pakai RM mmg rugi... kalau depa mention rege dlm rm.. better jgn beli,... slalunye mahal...lagipun rate skrg rendah.. 1 juta leh dpt dlm rm 313..

kalau nk cr brg kawen.. no comment.. slalu org carik kt jakarta or bandung....



arini rate rupiah 3.232..huhuuh..kalu camtu kena wat next trip ke bandung nih..pastu nak tanya..selalunye harga telekung kat sana yg buat org gile ni bape kat sana?
KaiserKhairi
QUOTE(smurfette @ Mar 11 2009, 03:13 PM) *
QUOTE(pHyXaa @ Mar 11 2009, 09:10 AM) *
QUOTE(smurfette @ Mar 10 2009, 02:41 PM) *
wahhh yeke??? ade org ckp..benda kat bandung bleh carik di padang dgn harga lebih murah...saya ingat bawak 3 juta aje..hehhehe



tu utk kain sulam ngan telekung.. coz.. kebanyakan kain sulam mmg dibuat kt bukit tinggi... kalau pndai tawar mmg dpt murah.. silap hari bulan dpt lagi mahai..

kalau nk shopping besh.. gi kt aur kuning.. tp tpt tu agak tak selesa laaa...

better shopping pakai rupiah.. sebab kalu pakai RM mmg rugi... kalau depa mention rege dlm rm.. better jgn beli,... slalunye mahal...lagipun rate skrg rendah.. 1 juta leh dpt dlm rm 313..

kalau nk cr brg kawen.. no comment.. slalu org carik kt jakarta or bandung....



arini rate rupiah 3.232..huhuuh..kalu camtu kena wat next trip ke bandung nih..pastu nak tanya..selalunye harga telekung kat sana yg buat org gile ni bape kat sana?


ari tu pegi, kain telekung kualiti balik punya (sulam pakai tangan) boleh dapat RM 50... yang biasa (sulam pakai mesin) boleh dapat 4 pasang untuk RM 100...
kat sana banyak kedai... dan harga macam2...
paling murah kat Pasar Atas kat Bandar Bukittinggi... dia macam arked.. banyak kedai kat sana...
pHyXaa
a`a.. sulam tangan (depa panggey sulam goyang) lagi mahal dr sulam mesin... nk cakap pun susah.. dah tgk baru tau...
smurfette
QUOTE(pHyXaa @ Mar 12 2009, 01:50 PM) *
a`a.. sulam tangan (depa panggey sulam goyang) lagi mahal dr sulam mesin... nk cakap pun susah.. dah tgk baru tau...



macam yg kaiser ckp, kalu kat sini telekung rm120, tp kalu kat sana bleh dpt rm50..best le tu..huhuuhuhhuuh...napelah org yg gi sana jual mahal2 kat sini ek...
totoise2903
sape2 nak pegi bgtau,,,
skrg nak pegi bz plak
so nak kirim ler kalo ade yg nak pergi tuh..
biase lah diaorg jual mahal kt cni coz nak untung lebih huhuhuh
ainiontherun
QUOTE(KaiserKhairi @ Mar 12 2009, 09:26 AM) *
QUOTE(smurfette @ Mar 11 2009, 03:13 PM) *
QUOTE(pHyXaa @ Mar 11 2009, 09:10 AM) *
QUOTE(smurfette @ Mar 10 2009, 02:41 PM) *
wahhh yeke??? ade org ckp..benda kat bandung bleh carik di padang dgn harga lebih murah...saya ingat bawak 3 juta aje..hehhehe



tu utk kain sulam ngan telekung.. coz.. kebanyakan kain sulam mmg dibuat kt bukit tinggi... kalau pndai tawar mmg dpt murah.. silap hari bulan dpt lagi mahai..

kalau nk shopping besh.. gi kt aur kuning.. tp tpt tu agak tak selesa laaa...

better shopping pakai rupiah.. sebab kalu pakai RM mmg rugi... kalau depa mention rege dlm rm.. better jgn beli,... slalunye mahal...lagipun rate skrg rendah.. 1 juta leh dpt dlm rm 313..

kalau nk cr brg kawen.. no comment.. slalu org carik kt jakarta or bandung....



arini rate rupiah 3.232..huhuuh..kalu camtu kena wat next trip ke bandung nih..pastu nak tanya..selalunye harga telekung kat sana yg buat org gile ni bape kat sana?


ari tu pegi, kain telekung kualiti balik punya (sulam pakai tangan) boleh dapat RM 50... yang biasa (sulam pakai mesin) boleh dapat 4 pasang untuk RM 100...
kat sana banyak kedai... dan harga macam2...
paling murah kat Pasar Atas kat Bandar Bukittinggi... dia macam arked.. banyak kedai kat sana...

ainiontherun
QUOTE(ainiontherun @ Dec 26 2009, 03:52 PM) *
QUOTE(KaiserKhairi @ Mar 12 2009, 09:26 AM) *
QUOTE(smurfette @ Mar 11 2009, 03:13 PM) *
QUOTE(pHyXaa @ Mar 11 2009, 09:10 AM) *
QUOTE(smurfette @ Mar 10 2009, 02:41 PM) *
wahhh yeke??? ade org ckp..benda kat bandung bleh carik di padang dgn harga lebih murah...saya ingat bawak 3 juta aje..hehhehe



tu utk kain sulam ngan telekung.. coz.. kebanyakan kain sulam mmg dibuat kt bukit tinggi... kalau pndai tawar mmg dpt murah.. silap hari bulan dpt lagi mahai..

kalau nk shopping besh.. gi kt aur kuning.. tp tpt tu agak tak selesa laaa...

better shopping pakai rupiah.. sebab kalu pakai RM mmg rugi... kalau depa mention rege dlm rm.. better jgn beli,... slalunye mahal...lagipun rate skrg rendah.. 1 juta leh dpt dlm rm 313..

kalau nk cr brg kawen.. no comment.. slalu org carik kt jakarta or bandung....



arini rate rupiah 3.232..huhuuh..kalu camtu kena wat next trip ke bandung nih..pastu nak tanya..selalunye harga telekung kat sana yg buat org gile ni bape kat sana?


ari tu pegi, kain telekung kualiti balik punya (sulam pakai tangan) boleh dapat RM 50... yang biasa (sulam pakai mesin) boleh dapat 4 pasang untuk RM 100...
kat sana banyak kedai... dan harga macam2...
paling murah kat Pasar Atas kat Bandar Bukittinggi... dia macam arked.. banyak kedai kat sana...


ainiontherun
QUOTE(smurfette @ Mar 8 2009, 06:09 PM) *
kalau saya nak beli persiapan kawen saya, byk x kat sana? mcm lace ke...kad kawen..ade x?

Kalau u nak beli kain lace untuk kawin, better u pegi Bandung, sebab hari tu masa i pergi ada a few designer Malaysia beli kain kain lace yang cantik kat Bandung, ala u pegi je Pasar Baru kat Bandung tu..tapi kalau kat bukit tinggi untuk Telekung dan baju2 yang sulam2 tu banyak..boleh dapat harga murah.. Kasut pulak cantik dekat Jakarta..Dekat Mangga 2 tu pun okey.,.tapi u kena jalan2 dulu survey k..i meamang buat business kain2 ela ni..biasanya i ambik dari bandung/china/Vietnam...
ainiontherun
QUOTE(ainiontherun @ Dec 26 2009, 04:01 PM) *
QUOTE(smurfette @ Mar 8 2009, 06:09 PM) *
kalau saya nak beli persiapan kawen saya, byk x kat sana? mcm lace ke...kad kawen..ade x?

Kalau u nak beli kain lace untuk kawin, better u pegi Bandung, sebab hari tu masa i pergi ada a few designer Malaysia beli kain kain lace yang cantik kat Bandung, ala u pegi je Pasar Baru kat Bandung tu..tapi kalau kat bukit tinggi untuk Telekung dan baju2 yang sulam2 tu banyak..boleh dapat harga murah.. Kasut pulak cantik dekat Jakarta..Dekat Mangga 2 tu pun okey.,.tapi u kena jalan2 dulu survey k..i meamang buat business kain2 ela ni..biasanya i ambik dari bandung/china/Vietnam...

Lupa pulak, kad kawin i rasa kat Jakarta memang murah tau..i
Bella7
QUOTE(ainiontherun @ Dec 26 2009, 04:03 PM) *
QUOTE(ainiontherun @ Dec 26 2009, 04:01 PM) *
QUOTE(smurfette @ Mar 8 2009, 06:09 PM) *
kalau saya nak beli persiapan kawen saya, byk x kat sana? mcm lace ke...kad kawen..ade x?

Kalau u nak beli kain lace untuk kawin, better u pegi Bandung, sebab hari tu masa i pergi ada a few designer Malaysia beli kain kain lace yang cantik kat Bandung, ala u pegi je Pasar Baru kat Bandung tu..tapi kalau kat bukit tinggi untuk Telekung dan baju2 yang sulam2 tu banyak..boleh dapat harga murah.. Kasut pulak cantik dekat Jakarta..Dekat Mangga 2 tu pun okey.,.tapi u kena jalan2 dulu survey k..i meamang buat business kain2 ela ni..biasanya i ambik dari bandung/china/Vietnam...

Lupa pulak, kad kawin i rasa kat Jakarta memang murah tau..i



nak beli kain lace, bandung atau jakarta tempat yg paling sesuai untuk shoping sebab murah & byk pilihan.
Umera
saya penah pegii... kita x pakai agen.... pegi sendiri lagi murah.... bole jimat maa...
Risha Yusof
QUOTE(Umera @ Mar 15 2010, 01:41 PM) *
saya penah pegii... kita x pakai agen.... pegi sendiri lagi murah.... bole jimat maa...



Umera,

I nak pegi next month. Klu hotel tu mcmana? book sendiri ke suruh agent buat kan?

Transport mcmana? From Padang to Bukittinggi

I pegi 4 hari 3 mlm. So 1 hari tido padang dan 2 hari kat bukittinggi.
iqbalsafwan
QUOTE(smurfette @ Feb 20 2009, 04:17 PM) *
nak tanya member2 kat sini sape penah sampai bukitinggi/padang indonesia?? now ni byk pakej murah...smurf nak tips2 bile kat sana...

ade member nak gi sana tp 1st time sampai..so takut kalu papehal yg x diduga..

pastu kalu ade otel, tempat, kedai yg korang nak rekomen bleh bgtau kat sini...tq... give_rose.gif

alfin
salam kenal.
saya alfin asli org bukittinggi. tinggal kat belawan medan
mau cari apa kat bukittinggi?

nak tanya sesuatu!
alfiyan84@yahoo.com
gman6899
Salam,saya selalu ke bukittinggi,padang.Kalau ada sesiapa yang nak kirim beli kain/tudung n apa2 jer dari sana,boleh la... Kalau sesiapa yang rancang nk bercuti pun boleh,ada sedara kat sana...boleh tolong booking hotel dan transport. sms saya 0126665436.
attaqilhai
QUOTE(smurfette @ Feb 20 2009, 04:17 PM) *
nak tanya member2 kat sini sape penah sampai bukitinggi/padang indonesia?? now ni byk pakej murah...smurf nak tips2 bile kat sana...

ade member nak gi sana tp 1st time sampai..so takut kalu papehal yg x diduga..

pastu kalu ade otel, tempat, kedai yg korang nak rekomen bleh bgtau kat sini...tq... give_rose.gif


disana memang best saya selalu ke sana bawa pelancung....makanan sedap, tempat makan dalam kaw sawah, boleh melawat Istana Pagar Ruyung, Jam Gadang dan mcm2 la....nak tau lanjut awak masuk je ke sini & boleh call saya http://daffatravel-tours.blogspot.com/
gman6899
Pada sesiapa yang teringin untuk melancung sambil bershopping ke Bukittinggi Padang,boleh call/sms saya 0126665436. Urusan pakej pun boleh diuruskan. Sepupu saya menetap disana dan buka travel ejensi. Urusan pembayaran mudah,,
Kebanyakkan takut ditipu bila sudah bank in duit untuk booking hotel,bila sampai kesana tiada siapa yang menanti.
Oleh itu berhati2....

Satu lagi tip untuk shopping,selalunya hari pertama tiba,mereka akan bawa ke tempat shopping yang agak mahal.Tipnya,jangan bershopping sakan disitu. Tunggu mereka bawa ke Pasar atas bukittinggi coz distu pilihan banyak dan harganya beza dengan kedai yang mula2 sampai tadi.
Oleh itu jangan terpedaya... Satu lagi,cuba gunakan duit RP dalam urusniaga kerana tukaran RM sangat berbeza dengan duit mereka,Contoh kalau sesuatu barang tu mereka kata RM10, sebenarnya kalau bayar dengan RP harganya cuma sekitar RM7 sahaja...
Ok.... clapping.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.