Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sakit Lutut
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
Pages: 1, 2
Yati Kassim
Kesian mak yati sakit lutut. Ada cara yang berkesan ke selain operate. Macam-macam minyak dah sapu tapi sementara je baik. Ade sesiapa yang tau petua?
aura.ayu
QUOTE(Yati Kassim @ Feb 21 2009, 08:19 AM) *
Kesian mak yati sakit lutut. Ada cara yang berkesan ke selain operate. Macam-macam minyak dah sapu tapi sementara je baik. Ade sesiapa yang tau petua?



yati,

hang pi farmasi cari minyak aromatherapy dabus. aku gerenti the very berkesan. kirim salam kat mak hang.
syaril
ada...

cube u try produk USANA.
produk ini sangat berkesan dan terbukti secara saintifik.
malah telah diiktiraf oleh IJN dan Hospital Pakar Puteri.

Cume harganya sedikit mahal berbanding dengan yg lain.

Utk mengetahui lebih lanjut.
sila hantarkan alamat dan no hp ke emel.


syaril_azri@hotmail.com
linda116
QUOTE(syaril @ Mar 11 2009, 08:21 AM) *
ada...

cube u try produk USANA.
produk ini sangat berkesan dan terbukti secara saintifik.
malah telah diiktiraf oleh IJN dan Hospital Pakar Puteri.

Cume harganya sedikit mahal berbanding dengan yg lain.

Utk mengetahui lebih lanjut.
sila hantarkan alamat dan no hp ke emel.


syaril_azri@hotmail.com


salam yati...
mak saya dlu sakit lutut gak, tp die rajin g mengurut..sambil tu die makan ubat 4Life...alhamdulillah skrg die dah blh jalan & berlari...
PuteriKayangan
KOLESTRUM ALPHA LIPID..
Mengandungi VITAMIN, KALSIUM & MINERAL yg sgt Tinggi utk proses pemulihan sel2 dan meningkatkan Fungsi sistem pertahanan badan serta byk lg kebaikan2 lain yg akan diperolehi.

Hubungi Saya Utk kererangan lanjut.. mk_myra@yahoo.com.my
iznanaziz
QUOTE(aura.ayu @ Feb 21 2009, 08:30 AM) *
QUOTE(Yati Kassim @ Feb 21 2009, 08:19 AM) *
Kesian mak yati sakit lutut. Ada cara yang berkesan ke selain operate. Macam-macam minyak dah sapu tapi sementara je baik. Ade sesiapa yang tau petua?



yati,

hang pi farmasi cari minyak aromatherapy dabus. aku gerenti the very berkesan. kirim salam kat mak hang.

aura, minyak ni dlm botol ke apa? ada gambar tak? saya sakit lutut sekarang ni.
ChempakaBiru
Salam yati,

Saya agak tersentuh bila Yati mencari ubat utk mak yati..
Saya faham bagaimana seorang anak melihat kesakitan ibunya...megikut pengalaman saya...
Ibu saya turut mengalami masalah yang sama...so far alhamdulillah selepas saya memberi minum susu Alpha lipid..
sakit beliau berkurang...
dgn gembiranya saya juga mengsyorkan kepada kawan baik saya kerana saya tahu ibunya turut mengalami masalah yang sama...
Bila minum susu selama seminggu..ibunya blh berjalan dan turun tangga dgn selesa tanpa perlu menapak2...jika sebelum ini ibunya perlu cucuk di lutut...sekarang tak perlu lagi... give_rose.gif
iznanaziz
QUOTE(aura.ayu @ Feb 21 2009, 08:30 AM) *
QUOTE(Yati Kassim @ Feb 21 2009, 08:19 AM) *
Kesian mak yati sakit lutut. Ada cara yang berkesan ke selain operate. Macam-macam minyak dah sapu tapi sementara je baik. Ade sesiapa yang tau petua?



yati,

hang pi farmasi cari minyak aromatherapy dabus. aku gerenti the very berkesan. kirim salam kat mak hang.

dah cari kat farmasi, tapi tak jumpa
masakbujang
QUOTE(Yati Kassim @ Feb 21 2009, 08:19 AM) *
Kesian mak yati sakit lutut. Ada cara yang berkesan ke selain operate. Macam-macam minyak dah sapu tapi sementara je baik. Ade sesiapa yang tau petua?

sakit lutut cam na tu.....p jumpa bomoh patah...
linda116
QUOTE(masakbujang @ Mar 23 2009, 02:06 AM) *
QUOTE(Yati Kassim @ Feb 21 2009, 08:19 AM) *
Kesian mak yati sakit lutut. Ada cara yang berkesan ke selain operate. Macam-macam minyak dah sapu tapi sementara je baik. Ade sesiapa yang tau petua?

sakit lutut cam na tu.....p jumpa bomoh patah...



ini aper punyer advice daaa.....
Semut Api82
Yati try produk EXTREMEN

http://extreme9918.blogspot.com

lihat testimonial
LalaLulu
Nenek saya umur yg berumur 75 thn tu pun dah berapa tahun dah menanggung sakit lutut. Sakit nak bengkok apatah lagi bertinggung. Last year saya belikan dia Gamat Healin GAMOGEN. Alhamdulillah, tak sampai sebotol lutut dia dah pulih. Saya takde jual produk tu...pegi ar cari kat mana2 house of healin. Harga RM118 sebotol.
iznanaziz
QUOTE(LalaLulu @ Mar 24 2009, 05:28 PM) *
Nenek saya umur yg berumur 75 thn tu pun dah berapa tahun dah menanggung sakit lutut. Sakit nak bengkok apatah lagi bertinggung. Last year saya belikan dia Gamat Healin GAMOGEN. Alhamdulillah, tak sampai sebotol lutut dia dah pulih. Saya takde jual produk tu...pegi ar cari kat mana2 house of healin. Harga RM118 sebotol.

saya baru je beli gamat healin gamogen ni. sblm ni minum gamothol, tapi sakit lutut masih terasa, tu nk cuba gamogen lak.
DrAsrul
Akum yati,
Saya Dr.Asrul M.D

Untuk sakit sendi rata2 8O% adalah disebabkan oleh penyakit osteoarthritis. Terdapt juga penyakit2 lain seperti Gout, Arthritis, Septic arthritis dan pelbagai lagi..

Sepanjang pengalaman saya sebagai seorg doktor memang ramai pesakit saya yg pernah ambik SUSU APHA LIPID pada mulanya nampak berkesan (psychological effect sahaja) tetapi sebenarnya tidak kesannya hanya sekejap. Kebanyakan yang saya jumpa rata2 tidak mendatngkan kesan apa2 langsung. Tetapi terpulang kepada anda. YAng saya nak ingat kepada sesiapa yang Diabetes jangan ambil SUSU ALPHA LIPID kerana gula dalam badan anda akan melambung dan akan tidak terkawal..
GAMOGEN pula mengandungi steroid dan bhn2 lain yang merbahaya kepada kesihatan. Terdapat kajian secara saintifik pengambilan GAMOGEN untuk jangkamasa yang panjang boleh menyebabkan kerosakan BUAH PINGGANG. Sekejap xper tapi jgn amalkan..

Kepada yang sakit sendi atau osteoarthritis di nasihatkan untuk mengambil ubat2an yang mengandungi GLUCOSAMINE kerana ia dapat menamba pelincir sendi yan telah haus. Tetapi ingat harus diambil secara beterusan baru ada kesan. Untuk mengetahui lebih lanjut sila layari web ini www.asrul13.weebly.com
fsyukri
sakit lutut, CNI Gamat + GHO Plus.
arcilist
QUOTE(DrAsrul @ Sep 13 2009, 01:32 PM) *
Akum yati,
Saya Dr.Asrul M.D

Untuk sakit sendi rata2 8O% adalah disebabkan oleh penyakit osteoarthritis. Terdapt juga penyakit2 lain seperti Gout, Arthritis, Septic arthritis dan pelbagai lagi..

Sepanjang pengalaman saya sebagai seorg doktor memang ramai pesakit saya yg pernah ambik SUSU APHA LIPID pada mulanya nampak berkesan (psychological effect sahaja) tetapi sebenarnya tidak kesannya hanya sekejap. Kebanyakan yang saya jumpa rata2 tidak mendatngkan kesan apa2 langsung. Tetapi terpulang kepada anda. YAng saya nak ingat kepada sesiapa yang Diabetes jangan ambil SUSU ALPHA LIPID kerana gula dalam badan anda akan melambung dan akan tidak terkawal..
GAMOGEN pula mengandungi steroid dan bhn2 lain yang merbahaya kepada kesihatan. Terdapat kajian secara saintifik pengambilan GAMOGEN untuk jangkamasa yang panjang boleh menyebabkan kerosakan BUAH PINGGANG. Sekejap xper tapi jgn amalkan..

Kepada yang sakit sendi atau osteoarthritis di nasihatkan untuk mengambil ubat2an yang mengandungi GLUCOSAMINE kerana ia dapat menamba pelincir sendi yan telah haus. Tetapi ingat harus diambil secara beterusan baru ada kesan. Untuk mengetahui lebih lanjut sila layari web ini www.asrul13.weebly.com



thanks doctor

walaupun teknologi perubatan kita makin improve dari sehari ke sehari, tapi taktau kenapa most of rakyat Malaysia lebih meyakini rawatan2 alternatif yang tidak spesifik dan merupakan hanya supplement2 dan makanan2 tambahan (contoh Ubat A, dikatakan untuk jantung pun boleh, untuk kencing manis pun boleh, untuk sakit sendi pun boleh, untuk darah tinggi pun boleh, untuk lemah tenaga batin pun dikatakan boleh!) kalau nak kira macam tu, bukan kah sama dengan hanya makan sayur dan buah2an dan mengekalkan pemakanan seimbang dan cara hidup aktif?

Sedangkan ubat untuk darah tinggi sesetengahnya tak boleh bagi kepada pesakit asthma, takut saluran pernafasan jadi sempit...tapi taktau la nak cakap macam mana

bukan saya nak perkecilkan usaha2 orang2 kita yang cube membawa makanan2 tambahan dan ubat2 alternatif ni, itu semua bagus, tapi saya nak mempertikaikan sikap kita yang terlalu obses dengan rawatan dan amalan perubatan alternatif yang sesetengahnya tidak terbukti secara saintifik, dan kalau dikatakan terbukti pun cuma kata saja lah, tak ditunjukkan apa2 research paper atau bukti penyelidikan (yang sudah pasti menelan belanja berjuta2 kalau dilaksanakan betul2). Ke'obses'an ini kadangkala, dan agak selalu terjadi, menyebabkan sesetengah orang mempertikaikan kemahiran dan keperluan para doktor sains moden, dan menyebabkan doktor di hospital adalah the last they ever wanted to do on earth.

kenapa? tak boleh ke kalau jumpa doktor lambat2? doktor kan boleh rawat semua penyakit?

sapa kata doktor boleh rawat semua penyakit? doktor tak mampu, hanya sesetengah penyakit saja yang boleh dirawat dan disembuhkan sepenuhnya, kerana apa? Kerana sains dan sunnatullahnya memang begitu! contohnya, ada orang, bila kena batuk berdarah, perkara pertama yang dibuat ialah collect semua nombor telefon bomoh seluruh malaysia, sebab awal2 lagi dah diagnos diri sendiri 'terkena buatan orang'. saya tak nafikan ada buatan orang ni, sihir la, sebagainya, tapi, kanser paru2 rasanya lebih common untuk menyebabkan batuk berdarah, dan kanser paru2 di malaysia adalah agak tinggi, kerana rakyat dan malaysia dan rokok bagai isi dengan kuku!

jadi, kalau kanser ni di peringkat permulaan, dalam proses penemuan dan pencarian seluruh bomoh2 PhD seluruh malaysia, dari kanser permulaan sudah pasti akan merebak ke peringkat seterusnya, ketiga, dan keempat. Bila dah smpai peringkat keempat, (last stage lung cancer), pastu baru gelabah2 pegi jumpe doktor moden, bila doktor kata "ini sudah barah peringkat terakhir, saya tak dapat buat apa2", dikatakan doktor tak pandai, takde guna, membazir masa pegi jmpa doktor (yang 4 tahun pegi cari bomoh tapi tak jadi apa2 tu bukan nama dia membazir masa ke?)

kalau peringkat mula2, sudah pasti banyak pilihan yang boleh dibuat, dan insyaAllah kadar pemulihan adalah lebih tinggi


sakit lutut?

apa2 sakit pun dalam dunia ni, perkara pertama kita nak buat ialah memastikan punca penyakit tersebut, dan rawatan kita ialah dengan men'nyah'kan punca tersebut. Kalau contoh sakit lutut pasal osteoarthritis (orang kate gris kat sendi dan habih), so rawatan die secara logiknya tambah gris, ditambah dengan ubat kasi hilang sakit...cuba bayangkan apa jadi kalau sapu minyak kat kulit? agak2 ada kesan ke? kalau sakit ti pasal terseliuh, mungkin sapu minyak kat kulit ada kesan penyejukan sket kot...agak2 pergi berurut tekan2 atas otot peha dengan picit2 kat sendi ada kesan ke? mungkin flooded effect (sebab tekan tu kuat, sampai sakit disebabkan tekan dan picit tu telah berjaya menenggelamkan sakit yang asal tadi) akan terjadi, so dikatakan "waaah, bagusnya tukang urut ni, hilang sakit aku!" sedangkan tulang peha dan tulang keting dok berlaga kat sendi lutut tu, dan haus makin haus...pastu bila sakit lagi pergi berurut lagi...kalau setakat nak hilangkan sakit, bagi bius pun hilang sakit kan? Why not try bius je? tiap kali sakit kasi bius...so tak sakit dahla kan?


point saya, saya bukan nak memperkecilkan mana2 pihak, semua pihak ada peranan masing2, doktor moden tidak akan sekali2 mampu nak mendiagnos dan merawat orang yang terkena sihir. Masih perlu rawatan secara rohani. Doktor juga mungkin sesetengahnya tak mampu nak membekalkan segala macam ubat2 tambahan, supplement2, vitamin2, kopi jantan ke, alpha ke, gamat ke, fibre ke...pasal doktor tak mengaji bisnes sangat, so tak reti nak pujuk2 orang mintak beli ni, lagipun secara etika nya kami tidak boleh berbuat demikian (menggunakan pangkat doktor untuk menjual produk kesihatan, sebab ia boleh jadi misleading kepada pengguna)...so bnyak part sebenarnya yang doktor tak boleh buat, dan diharapkan supaya rawatan alternatif dapat mengambil tempat memainkan peranan yang sepatutnya

bukannya mengharapkan rawatan alternatif untuk datang dan menggantikan tempat doktor moden, dan claim ubat dialah penawar segala macam penyakit...kalau nazak je datang jumpe doktor, dan pastu salahkan doktor kalau takleh pulihkan

kita dalam dunia perubatan ni perlu bekerjasama menyampaikan maklumat yang benar kepada rakyat jelata, baru lah ada minda kelas pertama, jangan hanya fikirkan untung saja, sanggup putar belit fakta, sanggup katakan apa yang tidak pasti kesahihan dan kebenaran

jadi sama2 lah kita berfikiran terbuka, berlapang dada, yang betul kita kongsi, yang salah kita hindari, nampak orang salah kita tegur, nampak orang betul kita contohi

salam
aresun
aku sokong pendapat archilist.

Kebanyakan rakyat malaysia yang mengaku moden masih lagi mahu mencari makanan kesihatan yang tidak spesifik, tak tahu apa mechanism of action sesuatu ubat dan kalo boleh nak mengelak drpd ubat dr. Tetapi sedarkah anda bahawa kebanyakan makanan kesihatan itu dijual oleh so called " BUSINESSMAN' yg tak tahu apa diagnosis penyakit, pathophysiology of disease, and treatment.

Mereka masih mahu mengambil ubat yg dibeli kononnya tiada side effect dan berkesan .


Pertama sekali, anda harus tahu apakah punca sakit lutut ? Apa diagnosisnya ? kemudian barulah rawatan yang sewajarnya dpt dilakukan.

Ia mungkin boleh disebabkan oleh Osteoarthritis, Bursitis, Meniscal injury, chip fracture of femur, patella, tibial bone. Mungkin juga boleh disebabkan oleh kecederaan otot, acute cruciate ligament injury.

Semua diagnosis ini tidak akan anda tahu jika anda bertemu dengan penjual ubat tradisinal mahupun supplement.

Untuk penyakit nenek anda kemungkinan besar disebabkan oleh osteoarthritis lebih-lebih lagi kepada orang tua, orang yang mempunyai berat badan berlebihan, orang perempuan.

Selain drpd operation, anda boleh mengambil supplement untuk menambahkan synovial fluid iaitu pelincir pada sendi lutut iaitu Glucosamine Sulphate. Anda juga boleh mengambil suntikan ke lutut, untuk menambahkan penlicir tersebut.

Sebaiknya anda bertemu dengan pakar ortopedik untuk berbincang tentang option rawatan.
DrAsrul
salam,

thank to arcilist for ur comments and opinion.

Memang x dinafikan rakyat malaysia terlampau meyakini rawatan2 alternatif yang berjuta dipasaran. Pesakit2 saya pun byk yang ambil supplement tambahan sebagai alternatif untuk penyakit diorg. Susah kita sebagai doktor untuk menasihatkan diorg. Bukan apa byk faktor2 luaran yang mempengaruhi diorg. Misalnya org yg dipanggil 'Businessmen' mmg petah berbicara, rakan2 taulan atau keluarga sendiri. Org yang educated atau berpengetahuan luas mungkin sukar untuk terus mempercayai seseorg dan lebih inginkan kepastian seta maklumat yg terperinci sebelum membeli sesuatu supplement. namun masyarakat kita rata2 tidak memahami akan physiology manusia, biology manusia, pharmacolgy ubat or pathology disease. So apa yg org ckp ikut jer. Tapi terpulanglah kepada mereka untuk membuat sesuatu keputusan. Kita sebagai org yg berilmu hanya mampu merawat org yg benar2 mampu merawat diri mereka sendiri. doktor bukan Tuhan tapi hanya manusia biasa yg ditugaskan untuk merawat dan seterusnya meningkatkan kualiti hidup seseorg. Mmg benar kata arcilist, rata2 pesakit yg datang kebanyakan yg dah teruk. Doc hanya mampu mengurangkan penderitaan mereka. Tapi x dinafikan ada juga yang semakin perihatin akan kesihatan dan nyawa mereka. So org2 yang mcm ni akan berjumpa dgn doc lebih awal.

Sakit sendi?
kurang gris atau pelincir mmg benar. Rawatan kebanyakan hanyalah symptomatic treatment iaitu kurangkan sakit, tambah gris dan physiotherapy. seeloknye berjumpa dgn doc untuk kita periksa betul2 apa sebenarnya punca sakit sendi. Mmg benar kata aresun sakit sendi mungkin disebabkan oleh Osteoarthritis, Bursitis, Meniscal injury, chip fracture of femur, patella, ACL. Tapi harus ingat ada lebih 1001 jenis penyakit yg menyebabkan sakit sendi. Walaubagaimanapun, jika dilihat keada jeni2 penyakit yang dinyatakan kebarangkalian adalah lebih rendah jika nak dibandingkan dengan osteoarthritis. Apa2 pun jumpa doc untuk mengetahuinya.. SETUJU?

Saya memperkenalkan gel ini bukan apa. Kerana rata2 pesakit zaman sekarang suka mengambil pain killer yg kesannya amatlah x elok jika diaambil berterusan. yg paling mudah side effect ialah peptic ulcer disease atau luka di dalam perut/usus. Jika dibiarkan boleh membawa maut.. Untuk pengetahuan arcilist,kenapa x diberi ubat bius sahaja? kalau diberi sekali mungkin tiada masalah tetapi jika diberi brterusan boleh membahayakan nyawa kerana kesannya kepada jantung. Sekrang ni mmg byk pil2 yg mengandungi glucosamine n condroitin yg bagus untuk menambah pelincir sendi. Tetapi bukan apa, ada sesetengah manusia yang tidak suka makan ubat terutama dlm jangkamasa yg panjang kan? jadi apa salahya bertukar kepada gel yang hanya perlu sapu...
Apabila sapu, bahan2 seperti glucosamine akan terus meresap masuk ketempat yang lebih spsifik. Tidak menggangu sistem2 lain.
Jadi tidak salah kan kalau mencuba?

Apa2 pun kita sebagai manusia dianugerahkan akal fikiran untuk memikirkan yang mana baik dan yang mana buruk..
Org lain hanya mampu menolong dan memberi nasihat..
Org yang terakhir membuat keputusan adalah diri kita sendiri..
Tepuk dada tanya selera..

Salam
arcilist
salam

kepada sume forumer, sori la, aku kalau bab mengomen org2 yg kondem doktor ni mmg tetibe ter'hangin' sket...bukn pe, sbb aku di peringkat pelajar, sedang mengalami betapa bnyak nye bnda nk kena blajar dalam perubatan ni, tu pn tak abih2, tak kering2 mulut doktor2 pengajar dok marah kitorang tiap2 hari pasal taktau itu dan ini...

yet, bukankah rakyat malaysia suatu masa yang tak lama dulu (dan saya rasa sekarang pun) mentaliti mereka kalau budak pandai je kena jadi doktor, so nnt boleh tolong orang sakit2...

nah, dah orang jadi doktor ni, kenapa tak membiarkan kami memberi perhatian kepada anda yang memerlukan? kenapa bomoh dan tukang urut pulak yang diutamakan?

ntah, mungkin tu mentaliti orang melayu kot, orang melayu ni tak best kalau tengok benda2 biasa, bagi ubat, inject sket, masuk wad..tu sume benda biasa la tu kot...tak chalenging...yang benda2 luar biasa baru syok! urut kat tangan, kepala tak sakit kepala, tekan telur kat perut, kluar darah, sakit perut lega...camtu baru syok kot? mybe pasni doktor2 moden kena rekod surgery la kot tunjuk kat patient...baru nampak luar biasa sikit ye tak?

apa pun saya puji juga sebahagian besar masyarakat sekarang mmg prihatin terhadap kesihatan, sebab tu hospital mmg penuh everyday (in a way ialah sbb mereka tak prihatin jugak la kan, kalau prihatin takkan la ramai sangat orang sakit tak gitu? tapi datang melawat hospital lepas dapat penyakit tu kira prihatin la jugak)

kadang tu kesian pulak tengok pesakit, datang seawal jam 8 pagi, utk klinik diabetis, klinik ortho, klinik pesakit luar...tapi sudahnya pukul 11-12 jugak baru dapat masuk

kadang tu masuk kena marah pulak dengan doktor, tambah2 doktor yg tengah moody, pastu bila nk tanya nurse satu bnda sikit kena tengking pulak...that is part of the problem jugak la sebenarnya...



DrAsrul

saya bukan nk komen pasl yg dr sarankan krim tu, sbb sye pn tak ingt sangat dh pasal OA nye management, dah lame tinggal rotation tu...sori kalau terasa. saya setuju instead of amik oral painkiller, it's better to apply topical ointment to reduce internal side effect, sbb utk curative treatment pn, tak sume disease yg ade kan, so pi mai pi mai last2 treatment is symptomatic jugak...so daripada biarkan patient prescribe diri sndiri dgan mcm2 ubat, baik doktor yg prescribe dgn sumting yg kite tau less side effect

thanks drasrul n dr aresun
thoghele
dapat kan nasihat pakar sebelum mendapatkan apa2 rawatan
atau ubat sebab kekadang ubat yg xsesuai akan memburukkan
lagi keadaan lutut tue..
hasnahmk
QUOTE(Yati Kassim @ Feb 21 2009, 08:19 AM) *
Kesian mak yati sakit lutut. Ada cara yang berkesan ke selain operate. Macam-macam minyak dah sapu tapi sementara je baik. Ade sesiapa yang tau petua?


Boleh cuba rawatan dengan menggunakan healthy clothing, guna teknologi ion negatif dari Jepun. Produk ini masih baru di Malaysia tapi ramai yang dah cuba.
zet


mak mertua z lak, sakit gak, skrng dah ok dah.. die mnum susu kambing pastu g terapi...
sudutgamat
QUOTE(DrAsrul @ Sep 13 2009, 01:32 PM) *
Akum yati,
Saya Dr.Asrul M.D

Untuk sakit sendi rata2 8O% adalah disebabkan oleh penyakit osteoarthritis. Terdapt juga penyakit2 lain seperti Gout, Arthritis, Septic arthritis dan pelbagai lagi..

Sepanjang pengalaman saya sebagai seorg doktor memang ramai pesakit saya yg pernah ambik SUSU APHA LIPID pada mulanya nampak berkesan (psychological effect sahaja) tetapi sebenarnya tidak kesannya hanya sekejap. Kebanyakan yang saya jumpa rata2 tidak mendatngkan kesan apa2 langsung. Tetapi terpulang kepada anda. YAng saya nak ingat kepada sesiapa yang Diabetes jangan ambil SUSU ALPHA LIPID kerana gula dalam badan anda akan melambung dan akan tidak terkawal..
GAMOGEN pula mengandungi steroid dan bhn2 lain yang merbahaya kepada kesihatan. Terdapat kajian secara saintifik pengambilan GAMOGEN untuk jangkamasa yang panjang boleh menyebabkan kerosakan BUAH PINGGANG. Sekejap xper tapi jgn amalkan..

Kepada yang sakit sendi atau osteoarthritis di nasihatkan untuk mengambil ubat2an yang mengandungi GLUCOSAMINE kerana ia dapat menamba pelincir sendi yan telah haus. Tetapi ingat harus diambil secara beterusan baru ada kesan. Untuk mengetahui lebih lanjut sila layari web ini www.asrul13.weebly.com


senang2 aje you kata Gamogen mengandungi steroid dan ada kajian pulak....cuba bagi tahu kajian kat mana? sila kemukakan fakta.
sudutgamat
Nama : Dr Asrul Anuar M.D

No phone : 0143694486 / 0126472309

Email : asrul_13@yahoo.co.uk


Saya akan kemukakan statement you "GAMOGEN pula mengandungi steroid dan bhn2 lain yang merbahaya kepada kesihatan. Terdapat kajian secara saintifik pengambilan GAMOGEN untuk jangkamasa yang panjang boleh menyebabkan kerosakan BUAH PINGGANG. Sekejap xper tapi jgn amalkan.." pada syarikat Gamat Healin utk mendapat kepastian.....maklum lah saya bukan doktor.
MsIris
sebenarnya, tak tau la sama ada gamat (regardless of d brand) mengandungi steroid atau tak..tp terdapat pengguna yang mengambil gamat nie..at the end develop sakit buah pinggang..

u boleh masuk website MADRAC dan check newsletter yang dikeluarkan oleh MADRAC.. x silap saya, MADRAC ada buat case report pasal nie..

so, profesional perubatan concern pasal this thing..sbb diorg masih x tau risk factor mana yang kalo amik gamat ada risiko dapat sakit buah pinggang..
The best way is to advice not to take this gamat for long term use.. advice je, bukan wajib ikot pown..

u just imagine, a young man yang xder ape2 illness..amik gamat as a health supplement..baru consume 2 minggu..pastu dapat acute renal failure..herm..mestila doktor suspect gamat tu as d culprit kan??..
sudutgamat
QUOTE(MsIris @ Sep 28 2009, 03:54 AM) *
sebenarnya, tak tau la sama ada gamat (regardless of d brand) mengandungi steroid atau tak..tp terdapat pengguna yang mengambil gamat nie..at the end develop sakit buah pinggang..

u boleh masuk website MADRAC dan check newsletter yang dikeluarkan oleh MADRAC.. x silap saya, MADRAC ada buat case report pasal nie..

so, profesional perubatan concern pasal this thing..sbb diorg masih x tau risk factor mana yang kalo amik gamat ada risiko dapat sakit buah pinggang..
The best way is to advice not to take this gamat for long term use.. advice je, bukan wajib ikot pown..

u just imagine, a young man yang xder ape2 illness..amik gamat as a health supplement..baru consume 2 minggu..pastu dapat acute renal failure..herm..mestila doktor suspect gamat tu as d culprit kan??..



tak jumpa pun newsletter tu.....edsisi bila punya? keyword dia ape ye?

kalo proven mmg gamat causing sakit pinggang mesti dah kena ban kan. anyway i akan cari kat MADRAC sekali lagi.....
mushrOom87
try minum air halia (dptong kcik2) y direbus ngan brown sugar...
insyallah lega...(dh try).. rolleyes.gif
arcilist
QUOTE(sudutgamat @ Sep 28 2009, 07:17 PM) *
QUOTE(MsIris @ Sep 28 2009, 03:54 AM) *
sebenarnya, tak tau la sama ada gamat (regardless of d brand) mengandungi steroid atau tak..tp terdapat pengguna yang mengambil gamat nie..at the end develop sakit buah pinggang..

u boleh masuk website MADRAC dan check newsletter yang dikeluarkan oleh MADRAC.. x silap saya, MADRAC ada buat case report pasal nie..

so, profesional perubatan concern pasal this thing..sbb diorg masih x tau risk factor mana yang kalo amik gamat ada risiko dapat sakit buah pinggang..
The best way is to advice not to take this gamat for long term use.. advice je, bukan wajib ikot pown..

u just imagine, a young man yang xder ape2 illness..amik gamat as a health supplement..baru consume 2 minggu..pastu dapat acute renal failure..herm..mestila doktor suspect gamat tu as d culprit kan??..



tak jumpa pun newsletter tu.....edsisi bila punya? keyword dia ape ye?

kalo proven mmg gamat causing sakit pinggang mesti dah kena ban kan. anyway i akan cari kat MADRAC sekali lagi.....



kita kena bezakan risk factor dan cause

kalau cause, maknenye bile ade smting yg menjadi "cause" tu, consequencenya adalah sekian2..dan pasti berlaku

kalau risk factor, kehadiran "risk factor" tidak sekali2 dapat memberikan 100% kepastian berlakunya consequence yang disebut, tetapi terdapat kemungkinan yang tinggi

contohnya rokok bukanlah cause yang pasti untuk apa2 jenis kanser (sebab bukan semua perokok dapat kanser), tapi rokok ialah risk factor untuk banyak jenis kanser (banyak pesakit kanser mesti ada sejarah merokok)

so mungkin gamat bukan cause sakit buah pinggang, tapi mungkin ia adalah risk factor utk sakit buah pinggang..saya pun taktau, cume nk bagi jalan kita berdebat atas perkara yang ilmiah je
DrAsrul
Salam,
Maaf lambat balas,busy sikit banyak program luar bulan ni..

Kepada SUDUTGAMAT..

Memang ada kajian dan ada pekeliling dikeluarkan tahun 2008 (4/5/2008) oleh kementerian kesihatan Malaysia berkenaan kesan samping terhadap buah pinggang akibat penggunaan gamat.
Saya tak dpt nak copy kat sini sebab kertas tu saya tak jumpa. Tapi jangan risau sebab kalau nak bukti boleh..

Cuba masuk laman web farmasi Malaysia

http://www.pharmacy.gov.my/newsmaster.cfm?...;retrieveid=109

kat situ dia ada tajuk2 pekeliling yang dikeluarkan antaranya seperti di bawah :

Circulars
Title:
Pekeliling Pengurusan Farmasi Bil.2/2008
Description:Kesan Advers Serius Yang Melibatkan Produk Gamat
_____________________________________________________

Pekeliling Pengurusan Farmasi Bil.2/2008

<Tapi diorang hanya tunjuk tajuk sahaja>

Nanti bila2 kalau saya jumpa pekeliling tu saya copy yer..
Harap SUDUTGAMAT berpuashati..
Kalau kat laman web farmasi kementerian kesihatan Malaysia pun dah keluarkan pekeling tersebut takkanlah saya nak tipu kot..
Yang penting saya ada bukti bukan hanya pada sesetengah org yang pandai berkata2 tanpa bukti atau fakta..
Terima kasih diatas sikap perihatin SUDUTGAMAT…
sudutgamat
QUOTE(DrAsrul @ Sep 30 2009, 08:08 PM) *
Salam,
Maaf lambat balas,busy sikit banyak program luar bulan ni..

Kepada SUDUTGAMAT..

Memang ada kajian dan ada pekeliling dikeluarkan tahun 2008 (4/5/2008) oleh kementerian kesihatan Malaysia berkenaan kesan samping terhadap buah pinggang akibat penggunaan gamat.
Saya tak dpt nak copy kat sini sebab kertas tu saya tak jumpa. Tapi jangan risau sebab kalau nak bukti boleh..

Cuba masuk laman web farmasi Malaysia

http://www.pharmacy.gov.my/newsmaster.cfm?...;retrieveid=109

kat situ dia ada tajuk2 pekeliling yang dikeluarkan antaranya seperti di bawah :

Circulars
Title:
Pekeliling Pengurusan Farmasi Bil.2/2008
Description:Kesan Advers Serius Yang Melibatkan Produk Gamat
_____________________________________________________

Pekeliling Pengurusan Farmasi Bil.2/2008

<Tapi diorang hanya tunjuk tajuk sahaja>

Nanti bila2 kalau saya jumpa pekeliling tu saya copy yer..
Harap SUDUTGAMAT berpuashati..
Kalau kat laman web farmasi kementerian kesihatan Malaysia pun dah keluarkan pekeling tersebut takkanlah saya nak tipu kot..
Yang penting saya ada bukti bukan hanya pada sesetengah org yang pandai berkata2 tanpa bukti atau fakta..
Terima kasih diatas sikap perihatin SUDUTGAMAT…



Salam,

Terima kasih kerana memberi link itu. Tapi DrAsrul specifically mentioned Gamogen. Pada hal laporan dari farmasi kementerian kesihatan Malaysia hanya menyatakan gamat. There is nothing mention on the brand. So yang peliknya ialah bagaimana DrAsrul tahu masalah itu timbul disebabkan oleh Gamat Healin Gamogen? Tambah dengan kenyataan Gamogen mengandungi steroid dan bahan2 lain yang merbahaya kepada kesihatan. This is very damaging to the product. Sebagai seorang doktor we need to be very specific.
DrAsrul
Salam..

Apa2pun kepada sudutgamat..memang dah ader bukti n report berkenaan gamat ader side effect especially acute renal failure..
MADRAC dah ader byk report yg pesakit ambil gamat akhirnye endup with renal failure or some case nephrotic syndrome..

So berhati2lah yer..
Apa2pun anda sebagai pengguna hak terletak ditangan anda..

Byee..
DrAsrul
Salam,

UNTUK RENUNGAN SEMUA...



ADVERSE DRUG REACTIONS OF COMPLEMENTARY AND ALTERNATIVE MEDICINE IN MALAYSIA

Noorasyikin Shamsuddin1, Ab Fatah Ab Rahman2, Abidah Haq Syed M. Haq3
1 Pharmacy Department, Faculty of Medicine, University of Malaya, 50603, KualaLumpur, 2 School of
Pharmaceutical Sciences, Universiti Sains Malaysia, Minden, 11800 USM Pulau Pinang; 3 National
Pharmaceutical Control Bureau, Jalan Universiti, P.O Box 319, 46730 Petaling Jaya, Selangor Malaysia.

Introduction: There is an increase in the use of complementary and alternative medicine (CAM)
worldwide. Their use is not without risk and incidences of their associated adverse drug reactions
(ADR) have been widely reported. Much of adverse drug reaction monitoring and reporting in
Malaysia rely on voluntary reporting from health professionals.

Methodology: This retrospective study describes the adverse events related to CAM in Malaysia
based on reports received by the Malaysian Adverse Drug Reaction Advisory Committee (MADRAC)
from the year 2000 – 2004.

Results:133 (2.7%) reports of ADR on CAM were evaluated. The majority of the population affected
was adult, of Malay ethnic origin (58.7%) and female (52.7%). The most common ADR reported
were skin reactions (39.1%), followed by reactions involving the liver (15.0%) and central nervous
system effects (12.8 %). There were eight cases of fatality reported associated with the use of
homeopathy medicine and dietary supplement
. Traditional Chinese medicine contributes to the
majority of ADR reported (30.3%).

Conclusion: This finding is hoped to increase awareness of the potential of CAM associated adverse
events.


KAJIAN OLEH HUSM..
Ini untuk pelbagai jenis rawatan alternatif....
Renugilah..Hayatilah...
DrAsrul
Salam..

KENYATAAN OLEH MADRAC....

Suspension of Registration Due to Seriousness of Adverse Drug
Reactions
-

Up to August 2008, MADRAC received 29 ADR reports from a few
local hospitals related to oral “Gamat/sea cucumber (Stichopus
horrens)” products marketed under company Healwell.
- Sixteen of these ADR reports were renal related and four patients
did not have any concomi tant medications or disease.
- Due to the serious nature of the reported ADRs received, the DCA
decided to suspend all registered oral “Gamat” products of said
company
until further safety investigations have been compl eted.
- The DCA also decided that market recall of the suspended
products should be done.

bYE..
sudutgamat
QUOTE(DrAsrul @ Oct 3 2009, 08:33 PM) *
Salam..

KENYATAAN OLEH MADRAC....

Suspension of Registration Due to Seriousness of Adverse Drug
Reactions
-

Up to August 2008, MADRAC received 29 ADR reports from a few
local hospitals related to oral “Gamat/sea cucumber (Stichopus
horrens)” products marketed under company Healwell.
- Sixteen of these ADR reports were renal related and four patients
did not have any concomi tant medications or disease.
- Due to the serious nature of the reported ADRs received, the DCA
decided to suspend all registered oral “Gamat” products of said
company
until further safety investigations have been compl eted.
- The DCA also decided that market recall of the suspended
products should be done.

bYE..


This is news to me. Thanks for the info. Jadi dah mmg kena ban kan, tapi kenapa masih dlm pasaran?
I will surely ask Healwell abt this.
riey
Salam untuk sebarang sakit lutut, sendi, pinggang, tulang belakang saya sudi membantu jika boleh jgn buat operate dulu, ada bukti hanya dlm 1 minggu rasa sakit akan kurang dan sembuh spt biasa............jgn operate dulu nanti nyesal.....saya pasti bantu anda.............percayalah 0196437996 rieymau09@yahoo.com
mamameow
saya ada kakak yg berusia 50 . Dulu dia sakit lutut teruk , sampai kene guna tongkat. Dia dah cuba mcm2 ubat, tapi akhirnya nak keluar berjalan kene amik painkiller jugak. Dia amik painkiller arcoxia. Skrg dia amalkan evening primrose & fish oil. Glucosamine dia takleh ambil sebab kencing manis. Dah setahun lebih dia amalkan. Nampaknya dah boleh berjalan tanpa tongkat walaupun katanya sengal sengal tu masih ada kalau berdiri lama. Yang penting berat badan kene control. Kalau terlalu berat pun lutut akan sakit sbb tak larat nak tampung . Lebih lebih yg berusia lebih 40an.

Thanks dr. asrul sebab info tentang gamogen & alpha lipid. good.gif
aneps
Saya syorkan minum Jus Al-Khaira. Ada pesakit lutut yg berjaya atasi sakit lututnya. Insyaallah..boleh cuba.

Jus Al-Khaira -> Klik sini
pagar
salam Dr,

saya baru berumur 25 tahun tapi sering mengalami sakit lutut kerana kerap melakukan aktiviti luar,
bolehkah saya mengamalkan Glucosamine Sulphate ?
sejauh mane kemujaraban nyer dan ade kesan sampingan tak?
myra_ixorra
Assalamualaikum...

aneps
Saya syorkan minum Jus Al-Khaira. Ada pesakit lutut yg berjaya atasi sakit lututnya. Insyaallah..boleh cuba.

Jus Al-Khaira -> Klik sini

Al-Khaira bermaksud “yang baik”. Seperti namanya, jus Al-Khaira adalah formulasi istimewa & unik bermanfaat untuk memelihara keseluruhan kesihatan dan kesegaran badan. Ia mengandungi 10 ramuan utama yang mana dikatakan makanan semulajadi yang terbaik di alam ini dan mempunyai banyak kebaikan. Ianya terdiri dari ekstrak-ekstrak delima, kurma, kismis, buah tin, badam, aloe vera, centella, madu asli, gamat dan minyak zaitun.
Herba Prima Marketing
Produk Herba Prima > DOC-K . DIJAMIN SELAMAT DAN BERKESAN..... TANPA KESAN SAMPINGAN..


Doc-K penemuan baru dalam penjagaan dan perawatan sakit sendi dan urat. Pertama kali bertindak dengan 2 cara (i). Menghilangkan kesakitan (ii). Membaiki sendi dan rawan yang rosak.


Sakit sendi yang manafaat dari pengamalan Doc-K seperti :

1.Osteoarthiritis (OA)
2.Rheumatoid Arthitis (RA)
3.Gout
4.Ankylosing Spondylitis


Kebanyakan sakit sendi adalah akibat kerosakan sendi dan juga keradangan sendi termasuk kemusnahan rawan sendi dan keradangan serta kecederaan urat, ligament dan tendon.

Kerosakan rawan sendi dan ketumbuhan tulang sendi yg baru menyebabkan gerakan sendi menjadi sukar dan sakit.

Kerosakan dan kesakitan ini boleh disebabkan oleh kecederaan fizikal seperti kenaikan berat badan, kecederaan semasa bersukan atau kemalangan atau disebabkan oleh penyakit autoantibodi seperti Rheumatoid arthritis atau crystal uric acid dalam kes Gout.

Bahan aktif dalam Doc-K seperti Celery ( Apium Graveolens) mampu merawat kerosakan sendi dan mengurangkan sakit. Celery juga mampu bertindak membuang toksin dalam badan dan tingkatkan system saraf utama menjadikan mengamal Doc-K merasa lebih sihat selain meningkatkan pertahanan badan.

Marine collagen dalam Doc-k mempercepatkan pembentukan dan membaiki rawan sendi yang rosak.

Vitamin C – bertindak membantu memulihkan rawan sendi yang rosak dan dengan mempercepatkan kesan tindak balas celery dan collagen dalam pembentukan rawan sendi .

Serbuk Ginger – Membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan setempat.

Formulasi hebat ini terbukti mampu merawat sakit sendi kronik dengan kadar penyembuhan yang luar biasa, dengan pengambilan selama 4 ke 6 bulan, pesakit akan tidak mengalami kesakitan dan pergerakan sendi yang lebih baik 90% sekurangnya selama setahun.


CARA AMALAN:

1. Campurkan sebuk Doc-K kedalam 300ml air .

2. Goncang sehingga sebati dalam bekas bertudung

3. Doc – K sedia untuk diminum.

Ambil ½ jam selepas makan , sekali atau 2 kali sehari.
Lia_laila
Salam..

Di mana boleh dapatkan prudok Doc-k ni?
A Rahman
QUOTE(Yati Kassim @ Feb 21 2009, 08:19 AM) *
Kesian mak yati sakit lutut. Ada cara yang berkesan ke selain operate. Macam-macam minyak dah sapu tapi sementara je baik. Ade sesiapa yang tau petua?


Kalau sakit lutut kena kuatkan tendon sebab mungkin joins dah tak de pelincir. cuba ubat ni:http://monaviejuicesecret.blogspot.com/

pokoksena85
huhu.. terjumpa lak thread nie..
aku pun sakit lutut gak skrang.. special time nk naik tangga sume tu..
skrang guna detox foot je tampal..mana tau leh kurang sket sakit..
alhamdullillah kurang sket skrang nie
riey
salam ,sedikit info utk pesakit lutut, tulang belakang,siorosis,arthritis

teknologi terkini secara hirolisis marin sehalus 3000 dltn dari kalogen khas serta halal mampu menembusi tulang,sendi dan seterusnya menguatkan serta membaikpulih dan mengaktifkan perangsang untuk

pengeluaran cecair samaada di lutut maupun sendi2 yg terdapat pergerakan

byk testimoni kami pesakit lutut mampu brjalan bahkan pesakit slipdisc tulang belakang mampu pulih tanpa pembedahan sebanyak rm 30k

juga ada kes pesakit buah pinggang bocor menyebabkan betis serta kaki membesar tetapi dgn pengambilan kalogen khas untk tulang ini pesakit tlh sembuh

untuk semua jenis rawatan tulang dan sendi kalaogen kami sangat berkesan termasuk pesakit siorosis serta arthritis mampu sembuh

sedia untuk membantu semua kajian saintifik terlalu panjang untuk lampirkan, ...yg penting halal,tak sakit, tanpa steroid....anda mampu sembuh 0196437996 rieymau09@yahoo.com
mamnoon
QUOTE(Yati Kassim @ Feb 21 2009, 08:19 AM) *
Kesian mak yati sakit lutut. Ada cara yang berkesan ke selain operate. Macam-macam minyak dah sapu tapi sementara je baik. Ade sesiapa yang tau petua?


Salam ..
boleh try perfect slim patch .. boleh layari www.perfectinfinity.com

Perfect Slim patch TIDAK MEMERLUKAN diet keterlaluan, ubat-ubatan, ataupun senaman yang berat. Cukuplah hanya dengan pemakanan seimbang yang biasa, senaman ringan dan yang PALING PENTING ialah minum air yang banyak setiap hari dapat membantu mengurangkan berat badan dan mengurangkan lemak.

Produk ini adalah sesuai untuk semua lelaki dan wanita yang mahu mencuba melangsingkan badan dan disamping mendapat kesihatan yang baik tanpa perlu bersusah payah.

HANYA TAMPAL SEBELUM TIDUR DAN CABUT SELEPAS BANGUN TIDUR. SENANG BUKAN?

Kesan Ke Atas Pemakaian Perfect Slim Patch

1. Mengaktifkan sel-sel badan
2. Mengimbangkan sistem imun dalam badan
3. Mengawal selera makan
4. Meningkatkan kadar ######bolisma
5. Melegakan Gout
6. Mengurangkan sakit dan bengkak kaki
7. Mengeluarkan lemak yang berlebihan
8. Membantu tidur yang lena
9. Menyingkirkan toksin bahaya dalam badan terutama toksin yang berkumpul dihati

*SUMBER DAN RUJUKAN DARI OFFICIAL WEBSITE PERFECT INFINITY.

testimonial
Rokiah Binti Ibrahim

Saya mengalami sakit kaki, lutut, asma, ghout dan sakit sendi. Paling ketara sakit lutut dan kaki di mana terpaksa bersolat duduk di atas kerusi kerana kaki kanan tidak boleh dilipat. Dengan menggunakan Perfect Slim selama 5 malam(1 kotak), segala masalah tersebut telah beransur pulih dengan cepat. Kini, saya telah mendapat semula kesihatan yang baik disamping berat badan turun daripada 69kg kepada 64kg. Alhamdulillah...


email thekop73@yahoo.com
SMS untuk tempahan (No Tel: 012-2023204);
kak-ina
[quote name='Yati Kassim' date='Feb 21 2009, 08:19 AM' post='4855873']
Kesian mak yati sakit lutut. Ada cara yang berkesan ke selain operate. Macam-macam minyak dah sapu tapi sementara je baik. Ade sesiapa yang tau petua?




kak ina cadangkan produk hebat jus manggis keluaran vemma. mudah minum, lazat malah berkesan untuk menyembuhkan pelbagai penyakit terutama sakit lutut.


http://www.vemmabuilder.com/25471502
hubungi: inarahim5422@yahoo.com
saudacare redza
Maksud Hadith : "Tetaplah kamu dengan Al-Habbatus Sauda ini kerana sesungguhnya padanya terdapat penawar bagi segala penyakit kecuali As-Sam(Maut)"-Al-Bukhari

Habbatus Sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun. Banyak kajian telah dijalankan. Bagaimanapun kebanyakkannya ditulis di dalam Bahasa Arab, oleh itu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat.

Antara produk kami adalah :-

Minyak Sauda Dara diperkenalkan untuk membantu anda menyelesaikan masalah-masalah seperti:

* Batuk yang kronik, batuk kokol selsema yang sudah lama
* Resdung (sinusitis)
* Lelah atau sesak nafas, akibat bronchial asthma dan cardiac asthma.
* Sakit jantung, darah gemuruh
* Darah tinggi (hypertension)
* Luka-luka di hati (Cirrhosis of Liver)
* Batu hempedu, batu karang. (gall bladder stone, calculus)
* Sakit buah pinggang (renal problem)
* Gout
* Kencing manis (diabetis)
* Luka-luka di dalam mulut
* Sakit tengkuk
* Tonsillitis, gusi berdarah, mulut berbau
* Pedih di ulu hati
* Gastric, luka-luka dalam perut (ulcer)
* Buasir (hemorrhoid), masalah penghadaman.
* Alahan dan gatal-gatal
* Sakit gigi
* Cacing, parasit
* Migraine, masalah imsomia (tidak boleh tidur)
* Selepas bersalin (menambah susu ibu)
* Awet muda dan menegangkan kulit
* Mencantikkan kulit, kuku
* Masalah kesuburan perempuan
* Senggugut
* Masalah tenaga batin lelaki (urutan pada Zakar setiap hari)

Sauda Beauty Soap diperkenalkan untuk membantu anda menyelesaikan masalah-masalah kulit antaranya:

* Jerawat/jeragat
* Kulit berkedut
* Kulit kusam
* Kulit kering
* Jerawat pada badan
* Bekas-bekas luka kecil/cengkering
* Resdung
* Dan lain-lain lagi

Kebaikan Sauda Beauty Soap

* Menghilangkan jerawat
* Memperbaiki tekstur kulit
* Memberi kelembapan pada kulit
* Menghilangkan bekas-bekas parut
* Mencerahkan kulit
* Dan lain-lain lagi

SAUDA BEAUTY SOAP SESUAI DIJADIKAN SABUN WAJAH SERTA SABUN BADAN YANG BOLEH DIGUNAKAN SETIAP HARI

LAYARILAH WEBLOG KAMI www.saudacare.blogspot.com UNTUK MAKLUMAT LANJUT


KITA HANYA BERUSAHA TUHAN YANG MENENTUKAN
myra_ixorra
Assalamualaikum...

Boleh try Foot Detox Patch atau Pelekat Nyahtoksin...




~ BEBERAPA MASALAH KESIHATAN BIASA YANG DI KAITKAN DENGAN PENGUMPULAN TOKSIN IALAH :

- Sering keletihan, daya tumpuan dan daya ingatan yang lemah
- Sembelit atau cirit-birit yang kerap
- Masalah-masalah kulit-jerawat, akne, ekzema, psoriasis, kulit yang pudar dan tidak bermaya
- Kuku dan rambut yang rapuh
- Badan dan nafas berbau
- Sering sakit kepala
- Sakit leher , bahu , sendi dan otot
- Peredaran darah yang lemah – tangan atau kaki sejuk
- Imsomnia –masalah tidur
- Meradang dan kemurungan
- Kitaran haid yang tidak teratur dan masalah-masalah putus haid
- Berat badan dan pembendungan air dalam badan
- Masalah penghadaman , kesenakan dan rasa loya yang kerap
- Alergi dan pengidaman makanan
- Peningkatan tekanan darah
- Kurang tenaga syahwat.



~ APA YANG ANDA DAPAT JANGKAKAN DARI PROGRAM MENYAHTOKSIN YANG BAIK :

- Kesihatan keseluruhan yang lebih baik – rasa lebih bertenaga dan cergas
- Daya ketahanan badan yang lebih kuat
- Fungsi penghadaman yang lebih baik – kurang angin dan senak...
- Pembuangan air besar yang kerap
- Daya ingatan dan daya tumpuan yang lebih baik
- Kulit yang lebih cerah dan sihat
- Badan yang lebih langsing
- Ketiadaan sakit-sakit dan sengal-sengal badan.


~ Antara TESTIMONIAL pengguna..

~ Ieka ~New
"Kawan saya cakap badan saya mcam dah susut sikit lepas pakai detox ni... bangun pagi pun ringan je badan"

~ Zolkifli ~New
"dah tak sakit lutut lepas guna foot detox, thanks mira, berat pun turun dgn cepat"

~ Ana ~New
" bdan sya da tak lguh2 bila bgun pg... sy ada masalah penghadaman... alhamdulillah skrg dah ok"

~ Shahlina ~New
"Slm.intan, sy nk order detox patch 3 kotak. brape ye? ari 2 dh beli. nk repeat order,berkesan la."
"Mak sy skt lutut.ble pakai esoknye jd ok.tp brkesan la.a'ah confirm 4 kotak,sy bank in ptg esk,pg x smpat."

~ Sarimah ~New
Kawan opis aku Mazni cakap pori-pori muka dia dah kecik sekarang ni lepas pakai detox patch.

~ Nanie
Hari pertama pakai rasa ringan badan ngan kepala masa bangun tidur.

~ Mar
Biasa Kak Mar bangun pagi rasa sakit tumit. Tapi masa pakai aritu Kak Mar rasa tak sakit tumit bila bangun tidur.

~ Mak Ngah
Hari pertama mak ngah pakai detox ni bangun tidur tak sakit lutut...

~ Zue
Opismate aku cakap murah giler dari produk lain...

~ Murni
Kawan Murni cakap kaki dia tak sakit dah masa berjalan2...

~ Ros
Sebelum ni akak ada masalah sembelit. Alhamdulillah sekarang dah ok.

~ Watie
Watie bagi anak Watie pakai pelekat toksin ni. Perut dia yang buncit tu kempis lepas pakai.

~ Zai
Anak akak aku gi skolah slalu pakai beg berat2. Akak aku bagi dia pakai, dia cakap dah tak sakit bahu.


Untuk order dan pertanyaan boleh contact sy (intan) 012-3704934 or email to myraixorra123@gmail.com

YM ~ myra_ixorra@yahoo.com
Blog ~ http://theamazingjdm5.blogspot.com

aneps

Smart Coco A+

Khasiat

Membantu meningkatkan daya ingatan tahap kecerdasan minda & IQ & konsentrasi minda / memperbaiki sistem perjalanan darah / Mencantikkan kulit / Membantu membekalkan bahan keperluan dalam badan untuk baik pulih sel-sel, tumbesaran dan fungsi organ dalam badan / Mengandungi serat, protein, banyak vitamin & mineral yang baik untuk badan / Membantu menenangkan & tidur malam yang nyenyak / Menggunakan krimer bukan tenusu

Minuman bernutrisi Smart Coco A+ adalah fomulasi istimewa yang berpontensi untuk meningkatkan daya ingatan, konsentrasi minda, peredaran darah serta sebagai ajen antioksida. Ianya diadun dari bahan bahan makanan yang baik sebagai ubatan dan herba terpilih dan berkualiti seperti serbuk koko, vitamin, madu, malt & gingko biloba.


Harga RM 21 (sekotak), RM40 (2 kotak)
Isi 15 sachet X 25g
Aturan Minum
Minum 1-3 sachet sehari
Kos Penghantaran RM 6 (Pos Laju)

Jus Al-Khaira

Al-Khaira bermaksud “yang baik”. Seperti namanya, jus Al-Khaira adalah formulasi istimewa & unik bermanfaat untuk memelihara keseluruhan kesihatan dan kesegaran badan. Ia mengandungi 10 ramuan utama yang mana dikatakan makanan semulajadi yang terbaik di alam ini dan mempunyai banyak kebaikan. Ianya terdiri dari ekstrak-ekstrak delima, kurma, kismis, buah tin, badam, aloe vera, centella, madu asli, gamat dan minyak zaitun.


Harga RM 41 (sebotol), RM80 (2 botol)
Isi 250ml
Aturan Minum
Minum 1 sudu sehari sebelum sarapan pagi
Kos Penghantaran RM 6 (Pos Laju)


Hubungi...
En. Nazrul (013-6131741) atau email (anepenterprise@gmail.com)
Stokis Banting, Cyberjaya, Putrajaya



This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.