Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Mengandungkah Aku?
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan > Info Perihal Hubungan Suami Isteri...
fadhliza
period lewat dah 3 minggu tp test -ve..ada yang boleh jawab?adakah saya kena tunggu sebulan lewat baru test?
domesticgoddessnot
mmg kdg2 mcm tu
awal2 -ve sbb baru
tapi selalunya by 2 mths
nampak +ve tu mmg byk chance
atan ahmad
Doa banyak2 yea... AMIN..
Mazlin
QUOTE(fadhliza @ Mar 1 2009, 01:55 PM) *
period lewat dah 3 minggu tp test -ve..ada yang boleh jawab?adakah saya kena tunggu sebulan lewat baru test?


chk sendiri atau klinik??
ayambakar
QUOTE(Mazlin @ Mar 3 2009, 04:02 PM) *
QUOTE(fadhliza @ Mar 1 2009, 01:55 PM) *
period lewat dah 3 minggu tp test -ve..ada yang boleh jawab?adakah saya kena tunggu sebulan lewat baru test?


chk sendiri atau klinik??



kak...ada ubt ker kali haid x datang 4,5 bln??
sy pi jmpa doktor dia kata kat sy biasa la tu...sy x kawin lg,,,..pening la !!!!!!!
sy selalu mcm ni...2,3,4,5 bln dtng sekali...runsing tau akak....mkn ubat kmpng x menjadi...pi jmpa doktor dia bila dh kawen ok la tu.....
tolong sy kak....
isabelle de anne
QUOTE(fadhliza @ Mar 1 2009, 01:55 PM) *
period lewat dah 3 minggu tp test -ve..ada yang boleh jawab?adakah saya kena tunggu sebulan lewat baru test?


insyAllah...

dulu pengalaman bella 3 weeks yang pertama cek mmg -ve...but then lepas dlm 5 weeks da besor garis die nmpk...mse 2 p cek klinik...mcm xcaye jek.....

insyAllah..ade 2..sabo jek k...
aimans
elok p jumap doktor... tanya doktor lepas cek.. wife aku dulu pun mcm tu...
TINGTING
amacam tuan rumah.. dah mengandung belum??... rolleyes.gif
..:hk:..
QUOTE(fadhliza @ Mar 1 2009, 01:55 PM) *
period lewat dah 3 minggu tp test -ve..ada yang boleh jawab?adakah saya kena tunggu sebulan lewat baru test?



pernah gak lewat mcm tu....nkk plak seumur hidup tak pernah lewat...dah berangan dah....tp takde gak wlpn masa tu dah amik pil subur....
miss spentot
best nye kalau dapat ngandung lg..mcm sy ni lewat 2 hari peyod dh berangan ingat pegnen.siap g beli pegnency test lg..kesudahanya ve..adeh...
elysa201
QUOTE(miss spentot @ Nov 16 2009, 07:08 PM) *
best nye kalau dapat ngandung lg..mcm sy ni lewat 2 hari peyod dh berangan ingat pegnen.siap g beli pegnency test lg..kesudahanya ve..adeh...


sama laa ngan kiter..baru 5 hari lewat dah beli 2 kotak preggy tester..hahhaha..

last2 -ve..
pepatung
kalo masa tahun pertama kawen dulu excited nak check tiap2 bulan..
tp dah masuk 2 3 tahun naik mls & takut frust
tau2 ada isi bile check kat klinik
poyo_poyo
QUOTE(elysa201 @ Nov 17 2009, 11:05 AM) *
QUOTE(miss spentot @ Nov 16 2009, 07:08 PM) *
best nye kalau dapat ngandung lg..mcm sy ni lewat 2 hari peyod dh berangan ingat pegnen.siap g beli pegnency test lg..kesudahanya ve..adeh...


sama laa ngan kiter..baru 5 hari lewat dah beli 2 kotak preggy tester..hahhaha..

last2 -ve..

sabar jerla.....macam poyo akhirnya penantian selama 4 tahun berakhir jugak.......
last week check +ve......
baru masuk 6 weeks.......

hubby punyala excited sekang nie......
yahoo.gif
mushrOom87
mcm sy la ms mula2 kawin dulu...
xcited buat test..
1st test -ve, 2nd test cm +ve ja...blur2..
xpuas ati gak p klinik gov...pmbntu mkmal tu buat urine test dia ckp -ve..
kuciwanya diriku ini...mana taknya..tiap2 pg asyik muntah cm pregnant, period pun x...
sampai asbenku heran mmikirkan pnyakit pelik y tb2 menyerang..

selang 2,3 ari rasa cm pelik ja...g buat test kat private clinic plak..
n then last skali dOc tu ckp "ha btl la...tgk ni ada line, terang lagi" hehe...
gembiranya tak terkata...

nk puaskan hati gak...p skali lg klinik gov tu...
"aritu dh dtg doc tp nurse ckp -ve, tp skrg perut sy dh bsar pun, knapa ye doc"
minta dia buat urine test skali lagi..
baru dia tau...+ve...
MR.diNO
QUOTE(TINGTING @ Nov 13 2009, 04:43 PM) *
amacam tuan rumah.. dah mengandung belum??... rolleyes.gif

ko lak camno??
tiap hari t/hari balik rumah jer..ahahah

QUOTE(poyo_poyo @ Dec 2 2009, 10:32 AM) *
QUOTE(elysa201 @ Nov 17 2009, 11:05 AM) *
QUOTE(miss spentot @ Nov 16 2009, 07:08 PM) *
best nye kalau dapat ngandung lg..mcm sy ni lewat 2 hari peyod dh berangan ingat pegnen.siap g beli pegnency test lg..kesudahanya ve..adeh...


sama laa ngan kiter..baru 5 hari lewat dah beli 2 kotak preggy tester..hahhaha..

last2 -ve..

sabar jerla.....macam poyo akhirnya penantian selama 4 tahun berakhir jugak.......
last week check +ve......
baru masuk 6 weeks.......

hubby punyala excited sekang nie......
yahoo.gif

tahniah...

QUOTE(mushrOom87 @ Dec 2 2009, 11:29 AM) *
mcm sy la ms mula2 kawin dulu...
xcited buat test..
1st test -ve, 2nd test cm +ve ja...blur2..
xpuas ati gak p klinik gov...pmbntu mkmal tu buat urine test dia ckp -ve..
kuciwanya diriku ini...mana taknya..tiap2 pg asyik muntah cm pregnant, period pun x...
sampai asbenku heran mmikirkan pnyakit pelik y tb2 menyerang..

selang 2,3 ari rasa cm pelik ja...g buat test kat private clinic plak..
n then last skali dOc tu ckp "ha btl la...tgk ni ada line, terang lagi" hehe...
gembiranya tak terkata...

nk puaskan hati gak...p skali lg klinik gov tu...
"aritu dh dtg doc tp nurse ckp -ve, tp skrg perut sy dh bsar pun, knapa ye doc"
minta dia buat urine test skali lagi..
baru dia tau...+ve...

tahniah
TINGTING
QUOTE(MR.diNO @ Dec 2 2009, 12:41 PM) *
QUOTE(TINGTING @ Nov 13 2009, 04:43 PM) *
amacam tuan rumah.. dah mengandung belum??... rolleyes.gif

ko lak camno??
tiap hari t/hari balik rumah jer..ahahah


aku maner leh mengandung daaaa... nak bagi mengandung boleh laa..
arcilist
kalau tak silap, kalau stress sangat pn buleh ganggu kitaran hormon, n seterusnya ganggu kitaran haid sekali
mushrOom87
QUOTE(MR.diNO @ Dec 2 2009, 12:41 PM) *
QUOTE(TINGTING @ Nov 13 2009, 04:43 PM) *
amacam tuan rumah.. dah mengandung belum??... rolleyes.gif

ko lak camno??
tiap hari t/hari balik rumah jer..ahahah

QUOTE(poyo_poyo @ Dec 2 2009, 10:32 AM) *
QUOTE(elysa201 @ Nov 17 2009, 11:05 AM) *
QUOTE(miss spentot @ Nov 16 2009, 07:08 PM) *
best nye kalau dapat ngandung lg..mcm sy ni lewat 2 hari peyod dh berangan ingat pegnen.siap g beli pegnency test lg..kesudahanya ve..adeh...


sama laa ngan kiter..baru 5 hari lewat dah beli 2 kotak preggy tester..hahhaha..

last2 -ve..

sabar jerla.....macam poyo akhirnya penantian selama 4 tahun berakhir jugak.......
last week check +ve......
baru masuk 6 weeks.......

hubby punyala excited sekang nie......
yahoo.gif

tahniah...

QUOTE(mushrOom87 @ Dec 2 2009, 11:29 AM) *
mcm sy la ms mula2 kawin dulu...
xcited buat test..
1st test -ve, 2nd test cm +ve ja...blur2..
xpuas ati gak p klinik gov...pmbntu mkmal tu buat urine test dia ckp -ve..
kuciwanya diriku ini...mana taknya..tiap2 pg asyik muntah cm pregnant, period pun x...
sampai asbenku heran mmikirkan pnyakit pelik y tb2 menyerang..

selang 2,3 ari rasa cm pelik ja...g buat test kat private clinic plak..
n then last skali dOc tu ckp "ha btl la...tgk ni ada line, terang lagi" hehe...
gembiranya tak terkata...

nk puaskan hati gak...p skali lg klinik gov tu...
"aritu dh dtg doc tp nurse ckp -ve, tp skrg perut sy dh bsar pun, knapa ye doc"
minta dia buat urine test skali lagi..
baru dia tau...+ve...

tahniah




thanks...krg ni dh 4 bln pun ankku...
smOga brjaya pd y lain..
MR.diNO
QUOTE(TINGTING @ Dec 2 2009, 04:33 PM) *
QUOTE(MR.diNO @ Dec 2 2009, 12:41 PM) *
QUOTE(TINGTING @ Nov 13 2009, 04:43 PM) *
amacam tuan rumah.. dah mengandung belum??... rolleyes.gif

ko lak camno??
tiap hari t/hari balik rumah jer..ahahah


aku maner leh mengandung daaaa... nak bagi mengandung boleh laa..

betulla aku tanya
sbb ko tiap2 t/hari ko leh
utk mengandungkan org la tuh..akakak
TINGTING
QUOTE(MR.diNO @ Dec 3 2009, 12:09 PM) *
QUOTE(TINGTING @ Dec 2 2009, 04:33 PM) *
QUOTE(MR.diNO @ Dec 2 2009, 12:41 PM) *
QUOTE(TINGTING @ Nov 13 2009, 04:43 PM) *
amacam tuan rumah.. dah mengandung belum??... rolleyes.gif

ko lak camno??
tiap hari t/hari balik rumah jer..ahahah


aku maner leh mengandung daaaa... nak bagi mengandung boleh laa..

betulla aku tanya
sbb ko tiap2 t/hari ko leh
utk mengandungkan org la tuh..akakak

hahahaha yahoo.gif
abdul82
QUOTE(fadhliza @ Mar 1 2009, 01:55 PM) *
period lewat dah 3 minggu tp test -ve..ada yang boleh jawab?adakah saya kena tunggu sebulan lewat baru test?


Saya harap artikel di bawah dapat membantu.


Risau sebab haid tidak datang? Kecuali anda memang merancang untuk hamil, haid yang lewat memang memeningkan kepala kebanyakkan wanita.

Kehamilan adalah perkara pertama yang anda fikirkan sejurus haid anda lewat tetapi ia bukanlah satu-satunya sebab mengapa haid tidak datang. Dibawah terdapat 12 kemungkinan kenapa ia boleh terjadi:

Tekanan. Tekanan dalam bentuk fizikal dan mental boleh mempengaruhi hormon anda dan seterusnya haid kita. Bila kita dalam keadaan tertekan badan akan mengeluarkan hormon stress yang boleh menganggu ovulasi dan seterusnya memberhentikan haid kita.

Masalah kesihatan: Sakit secara tiba-tiba seperti demam panas, menjalani pembedahan, atau sakit yang memerlukan rawatan intensif boleh memberikan tekanan fizikal terhadap badan dan seterusnya menganggu kedatangan haid kita.

Ubatan: Mungkin baru baru ini anda baru mencuba jamu atau menjalani rawatan traditional atau intensif untuk menguruskan badan. Sekiranya betul, kemungkinan besar ia punca mengapa haid anda lewat.

Berlebihan hormon prolaktin: Hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid anda lewat berbulan-bulan lamanya. Sekiranya anda merasa seperti susu keluar dari puting payudara atau pening kepala, berjumpalah dengan doktor kerana kemungkinan besar anda mengalami masalah hyperprolatinemia.

Menyusu badan: Sekiranya anda menyusu badan terutamanya secara eksklusif, haid anda mungkin tidak akan datang sehingga berbulan-bulan.

Masalah tiroid: Rasa panas, berdebar dan kekurangan berat badan secara mendadak mungkin merupakan tanda yang anda mengidap penyakit tiroid. Jangan berlengah sekiranya ia disertai dengan haid yang sedikit atau tiada langsung.

Gemuk: Berlebihan lemak dalam badan boleh memberikan ketidak-seimbangan hormon kerana ia menjadi tempat simpanan hormon estrogen. Berlebihan hormon estrogen akan menyebabkan haid anda terganggu seterusnya lewat haid. Cuba kurangkan 10% dari berat anda sekarang dan kemungkinan besar kitaran haid anda kembali seperti biasa.

Terlalu kurus: Tidak cukup lemak dalam badan juga boleh memberikan masalah terhadapi haid anda. Ini kerap terjadi kepada mereka yang terlalu banyak senaman seperti atlit dan penari balet. Mendapatkan kembali berat badan yang sepatutnya dengan secara automatik akan mengembalikan haid anda semula.

Tersilap kira: Masalah ini juga kerap terjadi. Dikatakan 40% wanita gagal mengingati dengan tepat tarikh sebenar haid mereka. Asal ia dalam kitaran 21-35 hari, haid anda andalah normal. Pastikan mencatit dalam nota hari pertama haid anda setiap bulan supaya anda tidak lagi risau.

Menopos: Bagi mereka yang berusia lewat 40’an, mengalami haid yang semakin sedikit dan jarang-jarang adalah salah satu tanda menopos. Sekiranya bimbang, berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan dan sedikit ujian darah boleh membuat diagnosa yang tepat. Anda juga disarankan untuk menjalani pap smear untuk memastikan yang anda tidak mengalami masalah dipangkal rahim.

Pencegah hamil: Sekiranya anda baru-baru ini mengambil hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon, ia adalah sebab mengapa haid anda lewat datang. Alat pencegah hamil berhormon menghalang ovulasi terjadi seterusnya kedatangan haid. Jadi jangan risau!

Hamil: akhirnya, sebab mengapa anda lewat haid adalah kerana anda hamil!... congrats!! Ujian air kencing dengan mudah dapat memberikan pengesahan.

Apa yang anda perlu buat sekarang?

Sekiranya anda hamil, buatlah temu-janji dengan doktor sakit puan untuk memastikan kehamilan anda. Sekiranya ujian air kencing negatif atau sedikit kabur, anda boleh mebuat ulangan 2-3 hari kemudianya dan semestinya ia akan positif 100% sekiranya anda betul–betul hamil. Walaubagaimana, sekiranya masih negatif selepas ujian kedua, ia adalah sebab yang baik untuk anda berjumpa dengan doktor anda untuk mencari punca sebenar mengapa haid anda lewat.

rujukan : http://portal.alamhamil.com/index.php?opti...l&Itemid=56
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.