Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Resepi ikan 3 rasa (makan thai)
Mesra.net Forum > Request & Discussion Ringtones & Recipes (No Registration Required) > Mesra.net Recipes - Request
jaizawanii
ada sesiap yg tau resepi Ikan 3 Rasa iaitu masakan Thai. dah cari merata tak jumpa la, my husband suka makan masakan ni.
nurr
masakan thai tak tahu..
tapi masakan mak nurr tu tahu ler...
leh ke??


bawang besar, tomato, lobak merah, cili merah, cili hijau, semuanya dipotong dadu..
bawang putih dicincang..anggaran 4 biji untuk sekor ikan..

pastu bwg besar & putih tadi ditumis...hingga naik bau..
masukkan 2 sudu cili giling,,,
sedikit soso tiram, sos tomato, gula, air asam jawa dan sedikit   garam...
masukkan lobak merah..
kendian semua bahan2 lain tu...

kendian...rasa ler...
kalau ada tiga rasa(masam, manis, masin..)...kira masakan tu jadik ler...
he..he...
nurr pun ikut resepi mak jer...
kalau yg betul2 tu, nurr tak tahu.. biggrin.gif
ketumbar
salam...

nak menyampuk di sini...

saya pernah try.... err.. ikan siakap ke.. kerapu ke. goreng dulu.. pas tu tumis bawang putih, ngan halia hiris ngan serai hiris atau titik ikut suke... kalau suke buleh letak lada giling sikit.. masuk tomyam paste, sos tomato, sos tiram, sos ikan, kalau suke masam lagik perah air limau nipis sikit.. masuk bawang besar di hiris, pas tu masuk la garam, gule sikit ... tak payah aji no moto pun tak pe sebab dah gune sos tiram ngan pes tomyam... agak pekat tu .. tuang atas ikan yg dah di goreng... ade orang die nak pedas die letak cili api hiris lepas masuk sos tu... kalau suke buleh letak daun bawang atau daun ketumbar......

sekian terima kasih....
Irrana
ko dah masukkan sos tomato tak payahlah air asam jawa, sebagai hiasan boleh tambah nenas yg dlm tin + timun ,serai tu kalau dihiris lagi bagus..
Jai79
QUOTE(nurr @ Apr 13 2003, 05:43 PM)
<font color='#736AFF'>masakan thai tak tahu..
tapi masakan mak nurr tu tahu ler...
leh ke??


bawang besar, tomato, lobak merah, cili merah, cili hijau, semuanya dipotong dadu..
bawang putih dicincang..anggaran 4 biji untuk sekor ikan..

pastu bwg besar & putih tadi ditumis...hingga naik bau..
masukkan 2 sudu cili giling,,,
sedikit soso tiram, sos tomato, gula, air asam jawa dan sedikit   garam...
masukkan lobak merah..
kendian semua bahan2 lain tu...

kendian...rasa ler...
kalau ada tiga rasa(masam, manis, masin..)...kira masakan tu jadik ler...
he..he...
nurr pun ikut resepi mak jer...
kalau yg betul2 tu, nurr tak tahu.. biggrin.gif</font>

entah masak maggi 3 rasa ader leeehh/... laugh.gif
kamikaze
nak sedap lagi kan...... pegi kedai tomyam...order jer...gerenti sedap.....hehe
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.