Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sabun Basuh Kain N Softener Pilihan Korang
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
miss spentot
kepada semua aku nak tanya ni..
sabun kain brand apa yg korang pakai ye..
dan moh share skali softener apa yg jadi pilihan korang..

sbb anak bujang aku ni
setiap kali balik skolah je baju mesti berkarat..
hubby pun sama
bila g main rugby tu baju punyala kotor
mengalahkan org keje kontrak plk..

jenuh nak merendam sampaikn makan masa 2 hari..
sabo je la..

Layanzz.. friends.gif
mod klu repost tlg delete yer.sori.. pardon.gif
miss spentot
tumpang lalu..tuan rumah nak jawab dulu..

mcm aku suka pakai sabun kain brand TOP
softener pulak softlan yg kalernye seakan2 purple gelap tu.
sabun kain tu memang tak penah tukar dr dulu lagi..
cuma softener je la,aku suka try sume brand yg ada
sampai berderet kat dapur tu ha ( hubby cakap leh curah kat dlm bath tub )
last skali softlan tu jgk jadi pilihan sampai ke ari neh..

ChicCikin
dynam0 biru & d0wny biru jugak.

erk.. aku bkn ibu or isteri pun sbnrnye.
saje menyibuk. huhuhu. blum.gif
miss spentot
QUOTE(ChicCikin @ Apr 28 2009, 09:11 PM) *
dynam0 biru & d0wny biru jugak.

erk.. aku bkn ibu or isteri pun sbnrnye.
saje menyibuk. huhuhu. blum.gif


tak pe..layan kan aje..

dynamo tu kalau aku pakai mesti cepat habeh..
tak tau nape..

hmm..downy biru yg antibacteria tu..?
pun best..wangi pun wangi.. clapping.gif
ChicCikin
erk persal eh?
aku pakai dynamo tu utk basuh baju sendri je.
kdg yg 5liter tu bleh tahan 6bln++. ekekek.

erm tak sure downy anti bacteria ke ape.
tp penutup dia kaler pink.
mmg best pun bau dia.
festime bau terus jatuh chenta. huhuhu.
isliea22
biasa guna dynamo purple n downy kaler pink...harum jek baju...huuhuu...
mamysarah
aku sekarang pakai sabun kain jenama kuat harimau....
mula2 dulu guna fab yg kuning tu..pas harganya melambung2 naik tukar sabun kuat harimau..
ok jer.....janji bila basuh baju yg kotor2 berkarat tu hilang dan bau wangi....

softlan plak pakai jenama care4 yg color pink tu....wangi...murah...dan ku beli sbb dia ada tana superbrand...
jenama lain mahal...hehehehe....

kalo nak tahu mamy ni org dia keekut skit...semua benda nak murah an jimat...
tapi nak yg berkualiti..hahahaha
JinGGa_CuTe
skrg pakai sabun fab yg warna kuning tu...softlan lak pakai daia (btul ke eja ni) warna pink
cinda
cinda guna breeze kaler merah ngan comfort warna putih
yus78
sye guna sabun daia pink, softener daia or softlan pink.....
kakchiq
guna 2 jenis...dynamo n breeze merah...
no softner coz dynamo tu dh bau wangi

but actually...sabun buku tu lg bagus klu
kotoran lekat kat baju...tonyoh sabun tu
kat tempat yg kotor pastu berus...hilang
kotoran tu...cubalah
syghoney
honey guna biozip ros...(wangi sgt...)
softener lak guna softlan purple or pink
t-ReX
baru jer guna dynamo...x abis lagik sebotol.
lps2 ni rasanya stick ngan dynamo jer
sbb sblm2 ni pakai sabun serbuk...tp bila nak ampai
ada lah tompok2 sabun kat seluar. tensen betul.

softener lak pakai daia kaler pink
JiJaHpOtPeT
Pakai Daia..untuk softener dan serbuk pencuci
ritu ada nampak Daia stail liquid...nnt aku nak beli la...
xpayah dah pakai serbuk2 nie
Ayg Sweetie
Utk bj ayg n hubby ayg pki sabun daia aje. Softener pki daia n kkdg pki softlan. Utk bj anak plk Ayg pki sabun kiddiewash n downy.
smile_queen
tuk cucian mesin sq gne sabun top anti-bacteria..yg liquid tu..
x gne softener pun..coz sabun ni dah wangi..
kalo nk merendam2 mcm basuh kain buruk ke...atau baju2 or suar yg turun kaler..guna sabun biozip..
mane2 wangian pun bleh..
sabun buku ade jugak..
AnamanJa
basuh baju pakai daia...kekadang kuat harimau.

untuk pelembut semestinya downy...o0o0o0ohhh yeah..
miss spentot
nampaknye ramai pilihan ibu2 menggunakan sabun dynamo liquid.
tapi aku still tak bleh pakai brand tu sbb cepat sangat abih..
aku tak taula korang curah mcm ne kan..
yg aku tau selagi tak berbuih..selagi tu aku main curah je..
huhu.. pardon.gif

mamysarah
QUOTE(miss spentot @ Apr 29 2009, 11:40 AM) *
nampaknye ramai pilihan ibu2 menggunakan sabun dynamo liquid.
tapi aku still tak bleh pakai brand tu sbb cepat sangat abih..
aku tak taula korang curah mcm ne kan..
yg aku tau selagi tak berbuih..selagi tu aku main curah je..
huhu.. pardon.gif



mamy lak dulu-dulu la guna dynamo yg color kuning tu....
tapi bila basuh ada kotoran yg x hilang la....last2 guna sabun fb mmg berkesan hilang..
pas tu naik harga tu yg tukar guna kuat harimau tu..ok....cuci pun besih....
pas tu sama la cepat abis...
makwokglamer


skrg pki daia merah n softener daia merah jgk..... actually mw x kisah pkai pepe pun as long within my budget..... ha....ha....
tomtombak
QUOTE(miss spentot @ Apr 28 2009, 09:06 PM) *
kepada semua aku nak tanya ni..
sabun kain brand apa yg korang pakai ye..
dan moh share skali softener apa yg jadi pilihan korang..

sbb anak bujang aku ni
setiap kali balik skolah je baju mesti berkarat..
hubby pun sama
bila g main rugby tu baju punyala kotor
mengalahkan org keje kontrak plk..

jenuh nak merendam sampaikn makan masa 2 hari..
sabo je la..

Layanzz.. friends.gif
mod klu repost tlg delete yer.sori.. pardon.gif



klau nk ilangkn karat varnish pon ok gak...
tp sy pakai biozip n softlan jer...
bkn aper wangi skit...bila nk lipat bj rs cam nyaman la jugak...
hehhhe
yus78
sy suka sabun n softener yg wangi....daia bau dia ok....
sebab satu prangai sy, bila nk lipat kain suka cium dulu bau kain2 tu....
hehe..geleng kpla je suamiku tgk prangai istrinye ni.....
Ayg Sweetie
QUOTE(tomtombak @ Apr 29 2009, 02:07 PM) *
QUOTE(miss spentot @ Apr 28 2009, 09:06 PM) *
kepada semua aku nak tanya ni..
sabun kain brand apa yg korang pakai ye..
dan moh share skali softener apa yg jadi pilihan korang..

sbb anak bujang aku ni
setiap kali balik skolah je baju mesti berkarat..
hubby pun sama
bila g main rugby tu baju punyala kotor
mengalahkan org keje kontrak plk..

jenuh nak merendam sampaikn makan masa 2 hari..
sabo je la..

Layanzz.. friends.gif
mod klu repost tlg delete yer.sori.. pardon.gif



klau nk ilangkn karat varnish pon ok gak...
tp sy pakai biozip n softlan jer...
bkn aper wangi skit...bila nk lipat bj rs cam nyaman la jugak...
hehhhe



Powerwash yg cosway tu ok gak. Member Ayg ramai yg order sabun tu.... Ingat nk try la gak nanti....
chome
ehh..rasa cam dah ader la topik nih..
nape skang byk topik2 sama jek ehh..
miss spentot
QUOTE(chome @ Apr 30 2009, 10:02 AM) *
ehh..rasa cam dah ader la topik nih..
nape skang byk topik2 sama jek ehh..


oh ye ke dah ada..sori tak tercheck plk..
jgn marah sume.. friends.gif
mirsya
mst susah kn klu anak dh besar....
baju mst kotor2...
bb mirsya baru 5bln pn stokin dh lunyai....
cepat sgt kotor...dok kt walker....
sane sani..mmg kotor..
mirsya kai nappikleen....okar...wangi pn wangi gak...
InvisibleGurl
sabun basuh tak kisah sgt brand apa..

tapi softener mesti downy.. hari tu cuba petals konon ingat nak jimat kos.. tapi kain baju tak bau wangi.. sakit hati.. mad.gif
limau_ais
sy pakai jenama murah je, brand apa eh, bio zip kot. yg bau lemon. softner plak pakai softlan pink. keh3x.
InvisibleGurl
softlan bau dia 'melekat' tak kat kain? kdg tu basuh kain masa bubuh softener mcm wangi tapi bila time lipat kain, bau tak sedap.. nea.gif
limau_ais
QUOTE(InvisibleGurl @ Jun 27 2011, 04:41 PM) *
softlan bau dia 'melekat' tak kat kain? kdg tu basuh kain masa bubuh softener mcm wangi tapi bila time lipat kain, bau tak sedap.. nea.gif


kurang melekat rasanya. masa tuang tu rasa wangi sangat. hahaha. tp kalo rendam,rasanya melekat kot. ni pakai mesin auto, dia kurang lekat. kalo basuh pakai mesin manual tu, rasanya ok. air yg last tu kita letak softlan.

rasanya lahhh.. hehehe..
kucing putih
KP pakai cecair breeze yg utk ampaian dlm rumah..Warna kuning..bau dia wangi dan melekat so xyah dah pakai softner..
Dulu pakai Dynamo...1 kelemahan dynamo kena sidai kat betul2 waktu panas..mmg bau wangi..Tp kalu time hujan ke mendung ke..pergh bau..mmglah xtahan..Lg 1 bersih gak dynamo kalu sapu kat kotoran..Tp breeze ni KP perasan dia lebih bersih...
limau_ais
QUOTE(kucing putih @ Jun 27 2011, 07:30 PM) *
KP pakai cecair breeze yg utk ampaian dlm rumah..Warna kuning..bau dia wangi dan melekat so xyah dah pakai softner..
Dulu pakai Dynamo...1 kelemahan dynamo kena sidai kat betul2 waktu panas..mmg bau wangi..Tp kalu time hujan ke mendung ke..pergh bau..mmglah xtahan..Lg 1 bersih gak dynamo kalu sapu kat kotoran..Tp breeze ni KP perasan dia lebih bersih...


sy pun sidai baju dalam rumah, rasa macam nak try je guna breeze kaler kuning nih. lagipun dah jimat tak payah beli softener kan.. thanks KP for sharing this info.
MENTARI
guna daia dan downy........ biggrin.gif
izy
guna biozip rose n downy merah.......
InvisibleGurl
QUOTE(limau_ais @ Jun 28 2011, 09:00 AM) *
QUOTE(kucing putih @ Jun 27 2011, 07:30 PM) *
KP pakai cecair breeze yg utk ampaian dlm rumah..Warna kuning..bau dia wangi dan melekat so xyah dah pakai softner..
Dulu pakai Dynamo...1 kelemahan dynamo kena sidai kat betul2 waktu panas..mmg bau wangi..Tp kalu time hujan ke mendung ke..pergh bau..mmglah xtahan..Lg 1 bersih gak dynamo kalu sapu kat kotoran..Tp breeze ni KP perasan dia lebih bersih...


sy pun sidai baju dalam rumah, rasa macam nak try je guna breeze kaler kuning nih. lagipun dah jimat tak payah beli softener kan.. thanks KP for sharing this info.

dulu ada terpengaruh ngan kawan.. katanya top liquid wangi tak yah pakai softener.. tapi dah cuba 2-3 botol, baju tetap gak tak wangi..

tapi kalo breeze kuning ni wangi bagus jgk try.. mmg tgh dlm usaha nak save cost ni.. hihi..
InvisibleGurl
QUOTE(limau_ais @ Jun 27 2011, 05:16 PM) *
QUOTE(InvisibleGurl @ Jun 27 2011, 04:41 PM) *
softlan bau dia 'melekat' tak kat kain? kdg tu basuh kain masa bubuh softener mcm wangi tapi bila time lipat kain, bau tak sedap.. nea.gif


kurang melekat rasanya. masa tuang tu rasa wangi sangat. hahaha. tp kalo rendam,rasanya melekat kot. ni pakai mesin auto, dia kurang lekat. kalo basuh pakai mesin manual tu, rasanya ok. air yg last tu kita letak softlan.

rasanya lahhh.. hehehe..

IG dah lama x guna softlan.. skrg guna petals 3 capful, siap rendam lagi lama2 nak bg wangi.. tu pun bau masih tak berapa nak 'kekal' kat baju..

tapi mmg lagi puas ati guna downy.. wpun dia kata letak 1/2 capful tapi IG letak 1 capful & rendam.. hasilnye mmg terbaikkkk!!!
limau_ais
QUOTE(InvisibleGurl @ Jun 28 2011, 06:27 PM) *
QUOTE(limau_ais @ Jun 28 2011, 09:00 AM) *
QUOTE(kucing putih @ Jun 27 2011, 07:30 PM) *
KP pakai cecair breeze yg utk ampaian dlm rumah..Warna kuning..bau dia wangi dan melekat so xyah dah pakai softner..
Dulu pakai Dynamo...1 kelemahan dynamo kena sidai kat betul2 waktu panas..mmg bau wangi..Tp kalu time hujan ke mendung ke..pergh bau..mmglah xtahan..Lg 1 bersih gak dynamo kalu sapu kat kotoran..Tp breeze ni KP perasan dia lebih bersih...


sy pun sidai baju dalam rumah, rasa macam nak try je guna breeze kaler kuning nih. lagipun dah jimat tak payah beli softener kan.. thanks KP for sharing this info.

dulu ada terpengaruh ngan kawan.. katanya top liquid wangi tak yah pakai softener.. tapi dah cuba 2-3 botol, baju tetap gak tak wangi..

tapi kalo breeze kuning ni wangi bagus jgk try.. mmg tgh dlm usaha nak save cost ni.. hihi..


IG, jom nanti kita try breeze kuning lak. tapi tak penah pkai yg liquid lagi setakat ni, pakai yg serbuk je. mau encik suami main tuang je nnti. kalo pakai serbuk tu, save jgk. hahha
ayubellezza80
softlan and dynamo
InvisibleGurl
QUOTE(limau_ais @ Jun 29 2011, 09:20 AM) *
QUOTE(InvisibleGurl @ Jun 28 2011, 06:27 PM) *
QUOTE(limau_ais @ Jun 28 2011, 09:00 AM) *
QUOTE(kucing putih @ Jun 27 2011, 07:30 PM) *
KP pakai cecair breeze yg utk ampaian dlm rumah..Warna kuning..bau dia wangi dan melekat so xyah dah pakai softner..
Dulu pakai Dynamo...1 kelemahan dynamo kena sidai kat betul2 waktu panas..mmg bau wangi..Tp kalu time hujan ke mendung ke..pergh bau..mmglah xtahan..Lg 1 bersih gak dynamo kalu sapu kat kotoran..Tp breeze ni KP perasan dia lebih bersih...


sy pun sidai baju dalam rumah, rasa macam nak try je guna breeze kaler kuning nih. lagipun dah jimat tak payah beli softener kan.. thanks KP for sharing this info.

dulu ada terpengaruh ngan kawan.. katanya top liquid wangi tak yah pakai softener.. tapi dah cuba 2-3 botol, baju tetap gak tak wangi..

tapi kalo breeze kuning ni wangi bagus jgk try.. mmg tgh dlm usaha nak save cost ni.. hihi..


IG, jom nanti kita try breeze kuning lak. tapi tak penah pkai yg liquid lagi setakat ni, pakai yg serbuk je. mau encik suami main tuang je nnti. kalo pakai serbuk tu, save jgk. hahha

settt!! friends.gif
sym82ss
pakai serbuk pencuci daia....softener downy merah....
kucing putih
QUOTE(limau_ais @ Jun 29 2011, 09:20 AM) *
QUOTE(InvisibleGurl @ Jun 28 2011, 06:27 PM) *
QUOTE(limau_ais @ Jun 28 2011, 09:00 AM) *
QUOTE(kucing putih @ Jun 27 2011, 07:30 PM) *
KP pakai cecair breeze yg utk ampaian dlm rumah..Warna kuning..bau dia wangi dan melekat so xyah dah pakai softner..
Dulu pakai Dynamo...1 kelemahan dynamo kena sidai kat betul2 waktu panas..mmg bau wangi..Tp kalu time hujan ke mendung ke..pergh bau..mmglah xtahan..Lg 1 bersih gak dynamo kalu sapu kat kotoran..Tp breeze ni KP perasan dia lebih bersih...


sy pun sidai baju dalam rumah, rasa macam nak try je guna breeze kaler kuning nih. lagipun dah jimat tak payah beli softener kan.. thanks KP for sharing this info.

dulu ada terpengaruh ngan kawan.. katanya top liquid wangi tak yah pakai softener.. tapi dah cuba 2-3 botol, baju tetap gak tak wangi..

tapi kalo breeze kuning ni wangi bagus jgk try.. mmg tgh dlm usaha nak save cost ni.. hihi..


IG, jom nanti kita try breeze kuning lak. tapi tak penah pkai yg liquid lagi setakat ni, pakai yg serbuk je. mau encik suami main tuang je nnti. kalo pakai serbuk tu, save jgk. hahha

Top pun kp pnh pakai..bau dia wangi tp timew cuci jelah pastu xde pon baunye melekat..Lg 1 kp perasan baju2 xbersih sgt ...

Kalu breeze kuning ni mmg KP pakai wangi..dijamin..Sbb kp dah puas try banyak ..Yg cucian daia serbuk pon melekat gak bau dia..Tp kp xsuka cucian serbuk tambah2 daia..Xtaulah mb kelemahan washing machine kp kot kalu pakai serbuk lekat putih2 kat baju..Xpecially daia...

Yg breeze nilah baunya melekat.lama plak tu..kalu simpan dalam almari masih bajunya wangi......Bau dia xlah wangi bunga..Tp wangi nak kata cam lemon pun ada..Mcm dynamo kan dia ada bau yg tersendiri..hah Bau breeze kuning ni pon dia ada bau yg tersendiri jugak...Macm mn kita cium bau sabun tu mcm tulah baunya melekat kat baju walaupun sidai kat dlm rumah....Tp pd KP sedaplah bau dia..Kp mmg suka..KAlu sidai tu wangi 1 rumah...
InvisibleGurl
breeze kuning ni takde ke yg pek kecik.. trial pack.. mcm 1 liter ke atau 500ml ke.. setakat utk cuba2.. hari tu tgk2 kat tesco, plg kecik jumpa yg 2 liter..
kucing putih
QUOTE(InvisibleGurl @ Jul 4 2011, 08:20 PM) *
breeze kuning ni takde ke yg pek kecik.. trial pack.. mcm 1 liter ke atau 500ml ke.. setakat utk cuba2.. hari tu tgk2 kat tesco, plg kecik jumpa yg 2 liter..


Mcm xde..KP pon beli 2 kg punye...utk try..
InvisibleGurl
QUOTE(kucing putih @ Jul 4 2011, 08:25 PM) *
QUOTE(InvisibleGurl @ Jul 4 2011, 08:20 PM) *
breeze kuning ni takde ke yg pek kecik.. trial pack.. mcm 1 liter ke atau 500ml ke.. setakat utk cuba2.. hari tu tgk2 kat tesco, plg kecik jumpa yg 2 liter..


Mcm xde..KP pon beli 2 kg punye...utk try..

hmm nampaknye kena tunggu next shopping la baru dpt try.. huhuhu.. stok sabun ngan softener masih byk lagi ni..
En.Ahmad
sabun daiya... downie kdg2.. pape kaler pon boley.. besela... laki... hahaa
berduitsentiasa
vanish saaaaaannngggaaattt BAGOS!! wangi pn wangi.. cuma mhal cket la.. tp jgn risau!! klik link bwah nie...
kucing putih
QUOTE(berduitsentiasa @ Jul 4 2011, 11:43 PM) *
vanish saaaaaannngggaaattt BAGOS!! wangi pn wangi.. cuma mhal cket la.. tp jgn risau!! klik link bwah nie...

vanish pd KP busuk bau dia..Kalu letak kalah bau sabun lain..huhu
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.