Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Masaalah Gearbox Perdana
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
kulung
saye nak mintak pendapat brother2 yg expert ngan gearbox perdana auto nih.

sebelum ini, perdana saye mempunyai masaalah gearbox jerking,
pastu kekadang takmoh masuk gear 4, bile masuk gear 4 pulak, kekadang buleh ter 'free' pulak gear tuh.

so saye amik inisiatif suh mekanik repair,
mekanik tu kate kene servis valve body, tukar drive shaft oil seal, gasket n bla bla bla.
bile da naikkan gearbox tu balik je, masalah lain plak datang.
tinggal gear 3 ngan gear reverse je.
kalu nak jalan tu mmg seksa la. mane taknye, kene starting ngan gear 3.
even kalu gune L, 2, n OD pun takde beza. same je. gear 3 gak..

pastu pomen tuh kate valve body da kong, n suh saye carik valve body.
saye pun beli la valve body second hand kat kedai potong,
lepas pasang pun takde beza. gear 3 je yg ade. huhu.

nyesal plak repair. sebelum repair dulu gear 4 je yg takde.
gear 1, 2, ngan 3 ade. sekarang ni tinggal gear 3 je.

kalu bule nak tanye pendapat sifu2. rase2 nye ape yg prob ye. ade yg kate converter,
ade yg kate suh cek ECU ngan TCU. mane satu nih. kalu nak tuko semua tuh tak larat le.
baik beli half cut je.

so, harap sifu2 dapat membantu.
Kopite
QUOTE(kulung @ Apr 29 2009, 04:24 PM) *
saye nak mintak pendapat brother2 yg expert ngan gearbox perdana auto nih.

sebelum ini, perdana saye mempunyai masaalah gearbox jerking,
pastu kekadang takmoh masuk gear 4, bile masuk gear 4 pulak, kekadang buleh ter 'free' pulak gear tuh.

so saye amik inisiatif suh mekanik repair,
mekanik tu kate kene servis valve body, tukar drive shaft oil seal, gasket n bla bla bla.
bile da naikkan gearbox tu balik je, masalah lain plak datang.
tinggal gear 3 ngan gear reverse je.
kalu nak jalan tu mmg seksa la. mane taknye, kene starting ngan gear 3.
even kalu gune L, 2, n OD pun takde beza. same je. gear 3 gak..

pastu pomen tuh kate valve body da kong, n suh saye carik valve body.
saye pun beli la valve body second hand kat kedai potong,
lepas pasang pun takde beza. gear 3 je yg ade. huhu.

nyesal plak repair. sebelum repair dulu gear 4 je yg takde.
gear 1, 2, ngan 3 ade. sekarang ni tinggal gear 3 je.

kalu bule nak tanye pendapat sifu2. rase2 nye ape yg prob ye. ade yg kate converter,
ade yg kate suh cek ECU ngan TCU. mane satu nih. kalu nak tuko semua tuh tak larat le.
baik beli half cut je.

so, harap sifu2 dapat membantu.


Jalan paling mudah n selamt untuk jangka masa panjang adalah:

1. beli gearbox auto dari kedai halfcut
2. cuci valve body
3. servis mcm biasa (tukar filter n flushing minyak gear)
4. beli set Automatic Transmission Fluid (ATF) Cooler. harga baru siap dgn hose n adapter sekitar rm500-700. tujuannya adalah untuk menyejukkan gearbox auto perdana yang besar tu supaya bila jalan jauh dalam keadaan laju, gearbox kekal sejuk. kalau xde ATF cooler, gearbox panas n byk part kat dalam tu haus n boleh rosak. kalau cari kat kedai potong, cari ATF cooler yg dipakai oleh mitsubishi pajero. tapi aku lebih prefer ko amik yg baru. gearbox 2nd xpe...yang pentng ada cooler.

nak tgk mcm mana rupa bentuk ATF cooler tu...ko bleh tgk gambar dia kat thread enjin & transmisi kat atas ni.
aku harap nie bleh membantu ko. dengan adanya ATF cooler nie, jangka hayat gearbox ko lebih lama dari biasa.
tapi kat gambar tu ATF cooler tu diletak pada nissan sentra N16. tapi kaedah n sistemnya sama n bleh digunakan untuk mana2 kete auto.
kete proton wira 1.6, 1.8 auto n perdana adalah digalakkan menggunakan ATF cooler nie.



telur
bpak ak nk bli kan ak kreta die bgi bdget dlm rm50K....ak mint kreta jepun kreta jepun pe yg performance k and dpt bli dgn rm50k second hand pn xpe....lh bgi opinn x??
chomby sayang
QUOTE(telur @ Apr 29 2009, 10:24 PM) *
bpak ak nk bli kan ak kreta die bgi bdget dlm rm50K....ak mint kreta jepun kreta jepun pe yg performance k and dpt bli dgn rm50k second hand pn xpe....lh bgi opinn x??



perghhh.... bhs sms... sakit otak aku nak paham.... dry.gif
kulung
tq atas penerangan tu bro,
so makne nye kene tiko gearbox je la ye. takde kene mengena ngan ECU n TCU la ye.
gear box vr4 buley sumbat kan.
telur
QUOTE(chomby sayang @ Apr 30 2009, 08:26 AM) *
QUOTE(telur @ Apr 29 2009, 10:24 PM) *
bpak ak nk bli kan ak kreta die bgi bdget dlm rm50K....ak mint kreta jepun kreta jepun pe yg performance k and dpt bli dgn rm50k second hand pn xpe....lh bgi opinn x??



perghhh.... bhs sms... sakit otak aku nak paham.... dry.gif


ish bhaya tu ckit otak,leh kn sawan tu...k k telur cba tulis blik kreta jepun ape second hand yag best performance nye harga dalam rm50K...ko jangan kata tak paham plak...
zan
QUOTE(telur @ Apr 30 2009, 01:45 PM) *
QUOTE(chomby sayang @ Apr 30 2009, 08:26 AM) *
QUOTE(telur @ Apr 29 2009, 10:24 PM) *
bpak ak nk bli kan ak kreta die bgi bdget dlm rm50K....ak mint kreta jepun kreta jepun pe yg performance k and dpt bli dgn rm50k second hand pn xpe....lh bgi opinn x??



perghhh.... bhs sms... sakit otak aku nak paham.... dry.gif


ish bhaya tu ckit otak,leh kn sawan tu...k k telur cba tulis blik kreta jepun ape second hand yag best performance nye harga dalam rm50K...ko jangan kata tak paham plak...

skarang mmg boleh faham, masalahnya nampak macam kau pulak tak faham apa kaedah sebenar nak menggunakan forum. perbuatan kau ni macam merogol topik milik orang lain. cuba baca tajuk betul-betul. langung takde kena mengena dengan apa yang kau tulis.
telur
QUOTE(zan @ Apr 30 2009, 05:44 PM) *
QUOTE(telur @ Apr 30 2009, 01:45 PM) *
QUOTE(chomby sayang @ Apr 30 2009, 08:26 AM) *
QUOTE(telur @ Apr 29 2009, 10:24 PM) *
bpak ak nk bli kan ak kreta die bgi bdget dlm rm50K....ak mint kreta jepun kreta jepun pe yg performance k and dpt bli dgn rm50k second hand pn xpe....lh bgi opinn x??



perghhh.... bhs sms... sakit otak aku nak paham.... dry.gif


ish bhaya tu ckit otak,leh kn sawan tu...k k telur cba tulis blik kreta jepun ape second hand yag best performance nye harga dalam rm50K...ko jangan kata tak paham plak...

skarang mmg boleh faham, masalahnya nampak macam kau pulak tak faham apa kaedah sebenar nak menggunakan forum. perbuatan kau ni macam merogol topik milik orang lain. cuba baca tajuk betul-betul. langung takde kena mengena dengan apa yang kau tulis.


haaalllaaamaaakk...silap umah bt xslah kn klu tnye lgpn mlas nak cri umah sesuai atau nk buka topik..sebb just nak mintak simple opnion je..hmmm klu tak nk bgi pn tak pe kreta ttap akn di bli..stkat arini dh ad dh plhan ak sndri cm sje nk tnye orang lama tentu opinn die lgi berguna...klu ada opinn lain im really2 apriciate..klu tak nk bgi pn tak pe abaikan ....
telur
QUOTE(telur @ May 1 2009, 11:44 PM) *
QUOTE(zan @ Apr 30 2009, 05:44 PM) *
QUOTE(telur @ Apr 30 2009, 01:45 PM) *
QUOTE(chomby sayang @ Apr 30 2009, 08:26 AM) *
QUOTE(telur @ Apr 29 2009, 10:24 PM) *
bpak ak nk bli kan ak kreta die bgi bdget dlm rm50K....ak mint kreta jepun kreta jepun pe yg performance k and dpt bli dgn rm50k second hand pn xpe....lh bgi opinn x??



perghhh.... bhs sms... sakit otak aku nak paham.... dry.gif


ish bhaya tu ckit otak,leh kn sawan tu...k k telur cba tulis blik kreta jepun ape second hand yag best performance nye harga dalam rm50K...ko jangan kata tak paham plak...

skarang mmg boleh faham, masalahnya nampak macam kau pulak tak faham apa kaedah sebenar nak menggunakan forum. perbuatan kau ni macam merogol topik milik orang lain. cuba baca tajuk betul-betul. langung takde kena mengena dengan apa yang kau tulis.


haaalllaaamaaakk...silap umah bt xslah kn klu tnye lgpn mlas nak cri umah sesuai atau nk buka topik..sebb just nak mintak simple opnion je..hmmm klu tak nk bgi pn tak pe kreta ttap akn di bli..stkat arini dh ad dh plhan ak sndri cm sje nk tnye orang lama tentu opinn die lgi berguna...klu ada opinn lain im really2 apriciate..klu tak nk bgi pn tak pe abaikan ....

sebagai orang muda telur mntak maaf klu ad pakcik2 atau atok2 atau spe2 je senior yng terasa dengan bhsa telur"gua respect org lebih tua dr gua ;-}"...k roger out
zan
kat sini ramai yang muda lagi. belum sampai pangkat pakcik atau atuk. rasanya mak dgn bapak kau lagi tua. kalau kau nak bersikap sarkastik boleh saja tak ada siapa nak menghalang tapi jangan marah bila kau sendiri kena tibai kelak.

so, berhati2 dgn bahasa anda. kalau kita bersopan santun, org akan layan kita dgn baik. jadikan ini pengajaran hidup sbb dari gaya berbicara orang akan kata anda kekurangan ajar.
Kopite
QUOTE(telur @ Apr 29 2009, 10:24 PM) *
bpak ak nk bli kan ak kreta die bgi bdget dlm rm50K....ak mint kreta jepun kreta jepun pe yg performance k and dpt bli dgn rm50k second hand pn xpe....lh bgi opinn x??


nak performance eh?
bli nissan sentra B14 thn 1996-2000.
pastu bli halfcut SR16VE NEO VVL N1 pada harga rm9.6k (ada nak jual kat area lembah klang). 200ps @ 7800rpm. bleh lenjan smpai 8600rpm.
ada brani ke?
kete tu harga sekitar 18k-30k. kalau budget ko rm50k...byk bleh buat.

kalau xde duit...amik SR16VE NEO VVL yg biasa pun ok. 175ps @ 7600rpm. setakat putra, vtec, mivec tu semua makanan ko.
antara ko brani n x brani aje. harga dlm 6.5k aje. gearbox manual LSD.

kedua2 enjin nie 1.6. kalau ko sengkek tahap cipan...bleh la sambar 2.0 enjin SR20VE shiftronic CVT. 190ps. harga dlm 3.5k aje. walaupun 190ps...tp x sesedap SR16VE. tu pasal SR16VE lebih popular dr SR20VE walaupun 2.0 tapi gear ratio dia x bape best.

so, tepok wallet tanya selera la.

enjin2 kat atas tu semua ko bleh sayur mivec, vtec n blacktop.

tp kalau ko nak btul2 power n berdezup...ada nissan cefiro thn 1991 (A31) nak jual rm27k. enjin RB25DETT. twinturbo rear wheel drive. kalau nak pm sama aku. nie nenek vtec, datok evo pun ko bleh ratah smpai licin...muahahahahahahah

tgk pic kat sini
http://www.mesra.net/forum/index.php?showt...2961&st=260
Kopite
QUOTE(telur @ Apr 29 2009, 10:24 PM) *
bpak ak nk bli kan ak kreta die bgi bdget dlm rm50K....ak mint kreta jepun kreta jepun pe yg performance k and dpt bli dgn rm50k second hand pn xpe....lh bgi opinn x??


bila lagi nak jahanamkan duit bapak ko...ni la masanya. peluang mcm nie xdtg byk kali.
xkan nak pakai myvi kot....mcm pondan
Kopite
QUOTE(zan @ May 3 2009, 04:45 PM) *
kat sini ramai yang muda lagi. belum sampai pangkat pakcik atau atuk. rasanya mak dgn bapak kau lagi tua. kalau kau nak bersikap sarkastik boleh saja tak ada siapa nak menghalang tapi jangan marah bila kau sendiri kena tibai kelak.

so, berhati2 dgn bahasa anda. kalau kita bersopan santun, org akan layan kita dgn baik. jadikan ini pengajaran hidup sbb dari gaya berbicara orang akan kata anda kekurangan ajar.



btul tu zan...aku pun muda lagi...kawin pun blum lagi.
Kopite
haaa..skang btul dh terlanjur topic...aku dh bg jalan....pilih sendiri.
Aripman
QUOTE(kulung @ Apr 29 2009, 04:24 PM) *
saye nak mintak pendapat brother2 yg expert ngan gearbox perdana auto nih.

sebelum ini, perdana saye mempunyai masaalah gearbox jerking,
pastu kekadang takmoh masuk gear 4, bile masuk gear 4 pulak, kekadang buleh ter 'free' pulak gear tuh.

so saye amik inisiatif suh mekanik repair,
mekanik tu kate kene servis valve body, tukar drive shaft oil seal, gasket n bla bla bla.
bile da naikkan gearbox tu balik je, masalah lain plak datang.
tinggal gear 3 ngan gear reverse je.
kalu nak jalan tu mmg seksa la. mane taknye, kene starting ngan gear 3.
even kalu gune L, 2, n OD pun takde beza. same je. gear 3 gak..

pastu pomen tuh kate valve body da kong, n suh saye carik valve body.
saye pun beli la valve body second hand kat kedai potong,
lepas pasang pun takde beza. gear 3 je yg ade. huhu.

nyesal plak repair. sebelum repair dulu gear 4 je yg takde.
gear 1, 2, ngan 3 ade. sekarang ni tinggal gear 3 je.

kalu bule nak tanye pendapat sifu2. rase2 nye ape yg prob ye. ade yg kate converter,
ade yg kate suh cek ECU ngan TCU. mane satu nih. kalu nak tuko semua tuh tak larat le.
baik beli half cut je.

so, harap sifu2 dapat membantu.


Salam,kalo gearbox auto kita boleh check dulu..insyaallah problem gearbox auto nih boleh settle...tapi kena turun bengkel aku di Bukit Beruntung,Rawang.
Costnya aku jamin lebih murah dari ko gi beli kat kedai potong.Kebiasaannya orang akan suh ko beli di kedai potong dan sebagainya.

Ko leh contact melalui email aku: aripman78@gmail.com
Aripman
QUOTE(kulung @ Apr 29 2009, 04:24 PM) *
saye nak mintak pendapat brother2 yg expert ngan gearbox perdana auto nih.

sebelum ini, perdana saye mempunyai masaalah gearbox jerking,
pastu kekadang takmoh masuk gear 4, bile masuk gear 4 pulak, kekadang buleh ter 'free' pulak gear tuh.

so saye amik inisiatif suh mekanik repair,
mekanik tu kate kene servis valve body, tukar drive shaft oil seal, gasket n bla bla bla.
bile da naikkan gearbox tu balik je, masalah lain plak datang.
tinggal gear 3 ngan gear reverse je.
kalu nak jalan tu mmg seksa la. mane taknye, kene starting ngan gear 3.
even kalu gune L, 2, n OD pun takde beza. same je. gear 3 gak..

pastu pomen tuh kate valve body da kong, n suh saye carik valve body.
saye pun beli la valve body second hand kat kedai potong,
lepas pasang pun takde beza. gear 3 je yg ade. huhu.

nyesal plak repair. sebelum repair dulu gear 4 je yg takde.
gear 1, 2, ngan 3 ade. sekarang ni tinggal gear 3 je.

kalu bule nak tanye pendapat sifu2. rase2 nye ape yg prob ye. ade yg kate converter,
ade yg kate suh cek ECU ngan TCU. mane satu nih. kalu nak tuko semua tuh tak larat le.
baik beli half cut je.

so, harap sifu2 dapat membantu.


Salam.Kalau anda mempunyai masalah gearbox auto proton perdana,sila contact aku.Bengkel kat Rawang,Selangor.
Enggineer proton servis pun hantar kereta dia kat bengkel nih..Gearbox auto V6 dia problem.

Email aku : aripman78@gmail.com
Aripman
Pada sesiapa owner Proton Perdana Auto yang mempunyai masalah gearbox,boleh laa berhubung dengan saya.
Bengkel kami di Rawang Selangor.Kami beroperasi di waktu malam sahaja untuk kemudahan wargakota yang bekerja di siang hari.
Waktu operasi dari 7.00p.m 7.00a.m.

Untuk maklumat lanjut sila email di aripman78@gmail.com
kaisers36
QUOTE(Apek_Jinjang @ May 3 2009, 09:08 PM) *
QUOTE(telur @ Apr 29 2009, 10:24 PM) *
bpak ak nk bli kan ak kreta die bgi bdget dlm rm50K....ak mint kreta jepun kreta jepun pe yg performance k and dpt bli dgn rm50k second hand pn xpe....lh bgi opinn x??


bila lagi nak jahanamkan duit bapak ko...ni la masanya. peluang mcm nie xdtg byk kali.
xkan nak pakai myvi kot....mcm pondan

nak tergelak aku baca statement ko,mcm pondan yg x tahan tuu huhu
Aripman
QUOTE(kulung @ Apr 29 2009, 04:24 PM) *
saye nak mintak pendapat brother2 yg expert ngan gearbox perdana auto nih.

sebelum ini, perdana saye mempunyai masaalah gearbox jerking,
pastu kekadang takmoh masuk gear 4, bile masuk gear 4 pulak, kekadang buleh ter 'free' pulak gear tuh.

so saye amik inisiatif suh mekanik repair,
mekanik tu kate kene servis valve body, tukar drive shaft oil seal, gasket n bla bla bla.
bile da naikkan gearbox tu balik je, masalah lain plak datang.
tinggal gear 3 ngan gear reverse je.
kalu nak jalan tu mmg seksa la. mane taknye, kene starting ngan gear 3.
even kalu gune L, 2, n OD pun takde beza. same je. gear 3 gak..

pastu pomen tuh kate valve body da kong, n suh saye carik valve body.
saye pun beli la valve body second hand kat kedai potong,
lepas pasang pun takde beza. gear 3 je yg ade. huhu.

nyesal plak repair. sebelum repair dulu gear 4 je yg takde.
gear 1, 2, ngan 3 ade. sekarang ni tinggal gear 3 je.

kalu bule nak tanye pendapat sifu2. rase2 nye ape yg prob ye. ade yg kate converter,
ade yg kate suh cek ECU ngan TCU. mane satu nih. kalu nak tuko semua tuh tak larat le.
baik beli half cut je.

so, harap sifu2 dapat membantu.

Broo ko leh call atau datang terus workyop aku kat bukit beruntung......Man 012-3882566 @ aripman78@gmail.com
Aripman
QUOTE(kulung @ Apr 29 2009, 04:24 PM) *
saye nak mintak pendapat brother2 yg expert ngan gearbox perdana auto nih.

sebelum ini, perdana saye mempunyai masaalah gearbox jerking,
pastu kekadang takmoh masuk gear 4, bile masuk gear 4 pulak, kekadang buleh ter 'free' pulak gear tuh.

so saye amik inisiatif suh mekanik repair,
mekanik tu kate kene servis valve body, tukar drive shaft oil seal, gasket n bla bla bla.
bile da naikkan gearbox tu balik je, masalah lain plak datang.
tinggal gear 3 ngan gear reverse je.
kalu nak jalan tu mmg seksa la. mane taknye, kene starting ngan gear 3.
even kalu gune L, 2, n OD pun takde beza. same je. gear 3 gak..

pastu pomen tuh kate valve body da kong, n suh saye carik valve body.
saye pun beli la valve body second hand kat kedai potong,
lepas pasang pun takde beza. gear 3 je yg ade. huhu.

nyesal plak repair. sebelum repair dulu gear 4 je yg takde.
gear 1, 2, ngan 3 ade. sekarang ni tinggal gear 3 je.

kalu bule nak tanye pendapat sifu2. rase2 nye ape yg prob ye. ade yg kate converter,
ade yg kate suh cek ECU ngan TCU. mane satu nih. kalu nak tuko semua tuh tak larat le.
baik beli half cut je.

so, harap sifu2 dapat membantu.

Pada sesiapa yang ada masalah gearbox perdana tak kira laa SEi ataupun V6,boleh contact saya atau datang terus ke worksyop kami…
Untuk menjimatkan kos poket anda pemeriksaan percuma…tidak semestinya menukar gearbox halfcut ataupun baru..
Worksyop kami dibuka setiap hari kecuali hari Ahad.
Time dari 8.00p.m – 7.00a.m (untuk kemudahan bagi orang2 yang bekerja)

Aripman 012-3882566
Ben Johny
If ur guyz r looking for a good solution...this is the guy u should look for.....NO NEED KEDAI POTONG anymore..I've been to Brader Aripman's place...they troubleshoot my gearbox in front of me..
Yes it take around 3 to 4 hours waiting but its WORTH IT!!!! This guyz n his crew really know the auto gearbox in and out....Even teach me one by one each and every parts thats been taken out...but honestly i dont really understand....hehehhe....Surely will recomend to all V6 owners.....
Even get FREE teh tarik with them at the worksyop.....hahahaha....
Now already 7months ive been using the same old gearbox after they fix it without any problem.....go there everytime for service nowdays...coz they offer a good reasonable price also....
Will go there soon to install custom oil coolant too..... yahoo.gif good.gif good.gif good.gif yahoo.gif
QUOTE(Aripman @ Aug 22 2010, 04:46 PM) *
QUOTE(kulung @ Apr 29 2009, 04:24 PM) *
saye nak mintak pendapat brother2 yg expert ngan gearbox perdana auto nih.

sebelum ini, perdana saye mempunyai masaalah gearbox jerking,
pastu kekadang takmoh masuk gear 4, bile masuk gear 4 pulak, kekadang buleh ter 'free' pulak gear tuh.

so saye amik inisiatif suh mekanik repair,
mekanik tu kate kene servis valve body, tukar drive shaft oil seal, gasket n bla bla bla.
bile da naikkan gearbox tu balik je, masalah lain plak datang.
tinggal gear 3 ngan gear reverse je.
kalu nak jalan tu mmg seksa la. mane taknye, kene starting ngan gear 3.
even kalu gune L, 2, n OD pun takde beza. same je. gear 3 gak..

pastu pomen tuh kate valve body da kong, n suh saye carik valve body.
saye pun beli la valve body second hand kat kedai potong,
lepas pasang pun takde beza. gear 3 je yg ade. huhu.

nyesal plak repair. sebelum repair dulu gear 4 je yg takde.
gear 1, 2, ngan 3 ade. sekarang ni tinggal gear 3 je.

kalu bule nak tanye pendapat sifu2. rase2 nye ape yg prob ye. ade yg kate converter,
ade yg kate suh cek ECU ngan TCU. mane satu nih. kalu nak tuko semua tuh tak larat le.
baik beli half cut je.

so, harap sifu2 dapat membantu.

Pada sesiapa yang ada masalah gearbox perdana tak kira laa SEi ataupun V6,boleh contact saya atau datang terus ke worksyop kami…
Untuk menjimatkan kos poket anda pemeriksaan percuma…tidak semestinya menukar gearbox halfcut ataupun baru..
Worksyop kami dibuka setiap hari kecuali hari Ahad.
Time dari 8.00p.m – 7.00a.m (untuk kemudahan bagi orang2 yang bekerja)

Aripman 012-3882566
Ben Johny
QUOTE(Aripman @ Aug 22 2010, 04:46 PM) *
QUOTE(kulung @ Apr 29 2009, 04:24 PM) *
saye nak mintak pendapat brother2 yg expert ngan gearbox perdana auto nih.

sebelum ini, perdana saye mempunyai masaalah gearbox jerking,
pastu kekadang takmoh masuk gear 4, bile masuk gear 4 pulak, kekadang buleh ter 'free' pulak gear tuh.

so saye amik inisiatif suh mekanik repair,
mekanik tu kate kene servis valve body, tukar drive shaft oil seal, gasket n bla bla bla.
bile da naikkan gearbox tu balik je, masalah lain plak datang.
tinggal gear 3 ngan gear reverse je.
kalu nak jalan tu mmg seksa la. mane taknye, kene starting ngan gear 3.
even kalu gune L, 2, n OD pun takde beza. same je. gear 3 gak..

pastu pomen tuh kate valve body da kong, n suh saye carik valve body.
saye pun beli la valve body second hand kat kedai potong,
lepas pasang pun takde beza. gear 3 je yg ade. huhu.

nyesal plak repair. sebelum repair dulu gear 4 je yg takde.
gear 1, 2, ngan 3 ade. sekarang ni tinggal gear 3 je.

kalu bule nak tanye pendapat sifu2. rase2 nye ape yg prob ye. ade yg kate converter,
ade yg kate suh cek ECU ngan TCU. mane satu nih. kalu nak tuko semua tuh tak larat le.
baik beli half cut je.

so, harap sifu2 dapat membantu.

Pada sesiapa yang ada masalah gearbox perdana tak kira laa SEi ataupun V6,boleh contact saya atau datang terus ke worksyop kami…
Untuk menjimatkan kos poket anda pemeriksaan percuma…tidak semestinya menukar gearbox halfcut ataupun baru..
Worksyop kami dibuka setiap hari kecuali hari Ahad.
Time dari 8.00p.m – 7.00a.m (untuk kemudahan bagi orang2 yang bekerja)

Aripman 012-3882566
Thanks broo....Really nice knowing you and ur friends also...can hang around till morning also....hahaha....will look forward to play the remote control helicopters like u guyz also...damm cool!!!;) good.gif good.gif good.gif good.gifwink.gif
Ben Johny
QUOTE(kulung @ Apr 29 2009, 06:24 AM) *
saye nak mintak pendapat brother2 yg expert ngan gearbox perdana auto nih.

sebelum ini, perdana saye mempunyai masaalah gearbox jerking,
pastu kekadang takmoh masuk gear 4, bile masuk gear 4 pulak, kekadang buleh ter 'free' pulak gear tuh.

so saye amik inisiatif suh mekanik repair,
mekanik tu kate kene servis valve body, tukar drive shaft oil seal, gasket n bla bla bla.
bile da naikkan gearbox tu balik je, masalah lain plak datang.
tinggal gear 3 ngan gear reverse je.
kalu nak jalan tu mmg seksa la. mane taknye, kene starting ngan gear 3.
even kalu gune L, 2, n OD pun takde beza. same je. gear 3 gak..

pastu pomen tuh kate valve body da kong, n suh saye carik valve body.
saye pun beli la valve body second hand kat kedai potong,
lepas pasang pun takde beza. gear 3 je yg ade. huhu.

nyesal plak repair. sebelum repair dulu gear 4 je yg takde.
gear 1, 2, ngan 3 ade. sekarang ni tinggal gear 3 je.

kalu bule nak tanye pendapat sifu2. rase2 nye ape yg prob ye. ade yg kate converter,
ade yg kate suh cek ECU ngan TCU. mane satu nih. kalu nak tuko semua tuh tak larat le.
baik beli half cut je.

so, harap sifu2 dapat membantu.


Hi there...Broo..u really boleh pergi jumpa brader Aripman tu...Dia ada post kat bawah page nih....Ive been to the worksyop and it works!!!Sampai sekarang still no problem...Friendly also and the most important...jimat budget..hehehe...Im 1st customer cina yang repair kat dia broo...tapi ok maaa...takde problem..
Sekarang i regularly go there eventhough im from P.Jaya...They fix major or even minor problem for my car....hehhehe...Give it a try wink.gif good.gif good.gif good.gif good.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.