Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Takaful Paling Dipercayai Di Malaysia (perlindungan+pelaburan+medikal
Mesra.net Forum > Business & Economies > Pasaran Saham, Komoditi, Pelaburan dan Insuran
Pages: 1, 2
roughnecks
Sample claim utk sekadar menambah keyakinan client terhadap takaful ni ....





Courtesy of my senior agent - IBM632
roughnecks
Medical insurance still affordable in Malaysia

JOSEPH Lee heaved a sigh of relief in between grimaces. His insurance company will cover all the medical expenses he will rack up due to a spinal slipped disc. For the past two weeks, he has been in a private hospital, suffering excruciating pain after various treatments have failed. Now he is scheduled for surgery.

His hospital bill has grown to a few thousand ringgit and there will be even larger charges for his upcoming surgery and post-operative care.

Lee is one of the more fortunate Malaysians who have medical insurance to lean on amid escalating medical and healthcare costs.

These costs have risen by an estimated 30% to 40% over the last three years, mainly due to the increase in the utilisation of medical services and advancements in medical technology.

Prudential Assurance Malaysia Bhd chief marketing officer Thomas Wong sees it as an uphill task to mitigate, let alone bring down, high medical costs, as this will need the collective effort of insurers, healthcare providers and the Government.

“Higher medical claims will definitely affect premiums in the long run because premiums are meant to be able to cover claims, and claims paid are meant to cover inflating medical costs.

“But any premium increase usually comes with an increase in benefits in the medical plan,” he says, adding that Prudential Assurance’s medical claim incidences have increased by around 20% annually for the past three years.

Most insurers, however, feel that medical insurance is still fairly affordable in Malaysia. ING Insurance Bhd president and chief executive officer Datuk Dr Nirmala Menon says this is because a medical insurance package will always offer the option of accessing care at public as well as private hospitals.

“Public hospitals are subsidised by the Government and therefore, medical costs are much lower at these hospitals, which also provide good medical treatment,” she adds.

For example, cash plans (which pays a fixed cash benefit for each day the customer is hospitalised) are typically cheap, ranging from RM40 per annum for RM100 daily cash benefit to RM200 per annum for RM400 daily cash benefit, depending on the age of the customer at the time of purchase.

Reimbursement plans, however, are relatively more expensive and depend on the age of the customer, which room the customer prefers to stay in during hospitalisation and the amount of claims he can make in a year should hospitalisation occur (annual limit).

A reimbursement plan covers the hospitalisation charges, consultation before hospitalisation and post-treatment after hospitalisation and may also include outpatient treatment such as day surgery, cancer treatment and kidney dialysis.

For example, premiums for Prudential’s PRUmajor med 5 can range from about RM505 per year for the cheapest room plan with an annual limit of RM50,000, to about RM5,000 per year for the most expensive room plan with a RM150,000 annual limit.

According to General Insurance Association of Malaysia, medical expenses insurance generated close to RM485mil in gross premiums, which represented only about 5% of the general insurance market in 2007.

Executive director Lim Chia Fook says growth in the medical insurance sector has been very encouraging, averaging at least 15% over the last few years with expectations of continued strong growth going forward.

“This is indicative of the greater awareness among individuals, employers and corporations of medical insurance protection as an effective and affordable means of financing these costs,” he says.

Nevertheless, Lim says general insurers in Malaysia expect a difficult 2009 as the global economic slowdown takes its toll on premium growth in this sector, in particular.

“This view is balanced somewhat by the fact that many are now even more aware of the greater need for medical insurance in difficult financial times,” he adds.

Wong is still optimistic about the outlook for the medical insurance sector as only about 40% of the Malaysian population is insured as at 2007.

“The market certainly has plenty of room for growth. There are opportunities for insurance players to continue to introduce new products that not only meet consumers’ protection and savings needs, but are affordable as well,” he says.

To Wong of Prudential, comprehensive healthcare protection should ideally have a hospitalisation and surgical insurance plan, a critical illness plan and a disability income plan designed to cover one’s day-to-day expenses in the event one is unable to work due to an accident or illness.

“More importantly, review your medical insurance plans at least on an annual basis. With healthcare increases continuing to outpace the general inflation rate, chances are the plans that you have bought years ago are unlikely to be enough to meet future needs,” he stresses.

p/s: saya menawarkan perkhidmatan review medical insurances anda secara percuma...walau apa jenis sekalipun plan anda dari company apa pun saya berjanji tidak akan menjual apa-apa pun plan dari Prudential BSN Takaful kepada anda...semata-mata review dan membantu anda memahami plan yang dimiliki anda (^^,)

p/s: call or sms me at 0193886273
roughnecks
friends.gif Contoh Claims Hospital akibat Contact Lense

Kat bawah ni adalah beberapa contoh claim utk client ... Yang penting client dapat apa yg dijanjikan semasa mereka mula-mula nak sign up dulu ...





detail claim ini adalah sakit disebabkan oleh contact lense... (^^,)

p/s: sebab contact lense masuk hospital pun dapat duit...0193886273
roughnecks
Prudential membeli sayap insurans AIG di ASIA RM118.7Billion

rummenigge
soalan utk medikal card:

berapa jumlah minimum premium yg perlu dibayar, n untuk minimum amount tu, berapa/apa coverage nya..

jawab secara general kat sini pun boleh, dgn contoh.

tks.
roughnecks
QUOTE(rummenigge @ Mar 2 2010, 08:13 AM) *
soalan utk medikal card:

berapa jumlah minimum premium yg perlu dibayar, n untuk minimum amount tu, berapa/apa coverage nya..

jawab secara general kat sini pun boleh, dgn contoh.

tks.


assalamualaikum,

bro, secara standardnya pakej medical card untuk prubsn takaful adalah bermula dengan RM150

benefits:

sumcovered RM30,000
elaun sakit kritikal RM10,000
personal accident and disable RM100,000
elaun MC RM100/seminggu
elaun pembedahan RM125~RM2500 *ikut tahap severity
elaun wad RM200/sehari minima 6jam dah bleh claim
khariat kematian RM2000
waiver and free premium apabila mendapat sakit kritikal atau lumpuh kekal sepenuhnya

* bergantung kepada umur dan jenis pekerjaan =)
* biasanya pakej yang lebih rendah dari RM150 utk medical card akan menyebabkan benefits akan lebih rendah dari apa yang dinyatakan diatas (^^,)
* secara praktikal, saya akan bertanya kepada client apa yang client perlukan bila mengambil takaful..dengan cara ini saya akan dapat menganalisis keperluan dan sesuai dengan budget =) mana2 bahagian daripada apa yang dinyatakan diatas dapat dibuang kecuali sumcovered (^^,)
* paling miniumum untuk plan dewasa starts dengan RM100/sebulan dan jumlah ini akan bertambah dengan pengambilan riders2 tambahan yang mahal contohnya medical card
* untuk medical card perlu disertakan dengan elaun wad dan elaun pembedahan sebab adanya ko-takaful (MIN: RM300~RM1000) *ada post tentang ko-takaful ini sebelum ini
* medikal card yang terbaik adalah medical card 1st party, guaranteed renewable and non-cancelable (^^,) * rujuk posting sebelum ini lengkap dengan ilustrasi
* dan medical card yang terbaik adalah disertakan dalam polisi hayat dalam 1 polisi sahaja..sebab sekiranya berlakunya sakit kritikal, client tidak perlu lagi membayar caruman medical card dan takaful hayat nya sebab telah diwaivekan...utk polisi yang asing, hanya takaful hayat di waivekan tapi medical card tetap kne bayar bulan2 walaupun client telah terlantar dihospital tak mampu nak membayar caruman lagi...bile tak bayar, medical card akan ditarik balik... (^^,)
* agent yang sama anda signup utk takaful medical dan takaful hayat akan followup claim-claim medical dan hayat...ini apply hanya di PruBSN Takaful... (^^,) takaful lain, bleh bertanya kepada mereka direct... (^^,)

untuk pertanyaan lebih lanjut, emailkan kepada uwaismokhtar@yahoo.com/0193886273
roughnecks
Medical Card PruBSN Takaful atau TAKAFUL HEATLH CARD adalah satu manfaat tambahan dalam polisi Takafulink khas untuk perlindungan bil perubatan. Menawarkan perlindungan bermula dari nilai RM500,000 hingga RM1.5 Juta, sehingga berumur lapan puluh tahun. Ia juga menawarkan pilihan tiada had tahunan untuk penggunaan nilai kad.

Antara kelebihan TAKAFUL HEALTH CARD adalah seperti berikut :

* Had tahunan dan had keseluruhan sehingga 70 tahun yang tinggi
* Kebebasan memilih hospital dan doktor untuk merawat anda
* Perlindungan 24 jam diseluruh dunia (SOS International)
* Perkhidmatan bayaran secara online di lebih 50 buah hospital panel seluruh Malaysia. Anda tidak perlu membayar bil rawatan terlebih dahulu. Sebaliknya kos rawatan akan dibayar terus ke hospital melalui kemudahan perkhidmatan Hospital Alliance Services (HAS).
* Rawatan sebelum masuk hospital dan selepas keluar hospital
* Penjagaan jururawat di rumah
* Pembedahan balik hari (Day Surgery)
* Rawatan kecemasan pesakit luar untuk kecederaan akibat kemalangan
* Rawatan Dialisis buah pinggang
* Rawatan Kanser
* Jaminan pembaharuan sehingga umur lapan puluh tahun
* Jaminan tiada pembatalan portfolio (Non-Cancellable)
* Dan banyak lagi......

Sila lihat jadual dibawah untuk senarai manfaat TAKAFUL HEALTH CARD.



Manfaat TAKAFUL HEALTH CARD ini tertakluk kepada syarat dan terma ko-takaful iaitu :

1- Ko-Takaful sebanyak 10% (minimum RM 300 dan maksimum RM 1,000) untuk Manfaat Hospital dan Pembedahan (In Hospitalisation & Surgical), KECUALI untuk Manfaat Bilik dan Penginapan Hospital Harian tiada ko-takaful di kenakan. Maknanya, PruBSN akan membayar 100% kos bilik mengikut pelan yang diambil.


Ringkasan ko-takaful untuk in-hospitalisation

(300 <= ko-takaful :10% <=1000)


Contoh 1 :
Jumlah Bil RM 2,000 : 10% Ko-Takaful = RM 200. Oleh kerana minimum Ko-Takaful RM 300, klien perlu bayar RM 300 kepada hospital, manakala PruBSN bayar selebihnya iaitu RM 1,700

Contoh 2 :
Jumlah Bil RM 5,000 : 10% Ko-Takaful = RM 500. Klien perlu bayar ko-takaful RM500 kepada hospital, kerana nilainya antara 300 hingga 1000. PruBSN akan membayar baki bil iaitu RM 4,500.

Contoh 3 :
Jumlah Bil RM 30,000 : 10% ko-Takaful = RM3,000. Klien hanya perlu membayar RM1,000 disebabkan had maksimum adalah RM1,000. PruBSN akan membayar baki bil iaitu RM 29,000.


Oleh sebab itu, anda dinasihatkan untuk mengambil pelan yang komprehensif iaitu dengan memasukkan Manfaat Elaun Hospital (Hospital Benefit) dan Manfaat Elaun ICU & Bedah (Medical Cover). Manfaat ini akan membantu anda untuk menampung kos ko-takaful di atas. Untuk maklumat lanjut atau penerangan yang lebih jelas, anda boleh hubungi saya Uwais Mokhtar 0193886273 or email : uwaismokhtar@yahoo.com

2- Bagi Manfaat Rawatan Pesakit Luar. Klien hanya perlu bayar 10% daripada bil yang dikenakan sahaja. Tidak tertakluk kepada had minimum dan had maksimum. Bagi manfaat ini, klien perlu membuat pembayaran terlebih dahulu dan claim ke PruBSN. Pastikan anda memperolehi RESIT ASAL semasa anda membuat pembayaran. Ini kerana, tanpa resit asal, claim tidak akan diluluskan.

3- Apakah Pengecualiannya?

Pengecualian yang biasa ialah:

* Kecederaan diri yang disengajakan.
* Peperangan, penglibatan secara langsung dalam rusuhan, mogok atau kekacauan awam.
* Kehamilan, melahirkan anak, keguguran atau pengguguran janin.
* Rawatan pergigian melainkan diperlukan kerana kecederaan akibat kemalangan atau penyakit yang melibatkan pembedahan oral.
* Sebarang pembedahan elektif, pembedahan kosmetik atau plastik (melainkan diperlukan kerana kecederaan akibat kemalangan atau penyakit).
* Kemasukan ke hospital yang tujuan utamanya ialah untuk penyiasatan, diagnosis, pemeriksaan Xray, pemeriksaan fi zikal am atau pemeriksaan kesihatan rutin; rawatan khusus untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan; pemulihan, penjagaan atau rehat pulih.
* AIDS, kewujudan sebarang jangkitan HIV atau penyakit yang disebarkan melalui hubungan seks.
* Perkhidmatan yang tidak berkaitan dengan perubatan.
* Penyakit otak, penyakit jiwa, penyalahgunaan/ketagihan arak atau bahan.
* Ketidaksuburan, pencegahan hamil, pemandulan, kecacatan kelahiran, kecacatan kongenital, berkhatan.
* Sukan professional, sebarang jenis perlumbaan, selam skuba, aktiviti sukan udara dan sebarang aktiviti atau sukan berbahaya lain.
* Sebarang pelanggaran atau percubaan untuk melanggar undang-undang atau menentang daripada ditahan.
* Penyakit-penyakit tertentu berikut bagi 120 hari pertama perlindungan. Sila rujuk senarai penyakit spesifik seperti di bawah.

Perlindungan bermula serta merta selepas polisi lulus (approved) bagi kemasukkan ke hospital akibat kemalangan. Tetapi perlindungan bagi sebab-sebab lain hanya bermula 30 hari selepas polisi lulus.

Perlindungan bagi penyakit-penyakit tertentu (Specified Illness) akan bermula 120 hari selepas polisi lulus. Senarai penyakit tertentu adalah seperti berikut :

* Batu karang di dalam sistem kencing atau hempedu
* Hipertensi atau Penyakit Kardiovaskular (kecuali serangan jantung)
* Diabetes Mellitus
* Semua jenis ketumbuhan, cyst, polips atau kanser (barah)
* Pembedahan sinus, septum hidung atau tonsil
* Hernia, buasir atau fistula
* Endometriosis atau difungsi pendarahan uterin

Syarikat tidak akan membayar mana-mana manfaat yang berpunca daripada keadaan sediawujud (pre-existing condition) sama ada secara langsung atau tidak langsung sekiranya perkara tersebut tidak didedahkan semasa membuat permohonan takaful.
Jika anda menerima rawatan di luar negara, manfaat yang dibayar adalah berdasarkan kos rawatan yang berpatutan dengan caj yang dikenakan oleh hospital di Malaysia. Tiada manfaat akan dibayar jika anda bermastautin di luar negara melebihi 90 hari bagi setiap perlajanan.

roughnecks
Mengapa perlu ada insurans? Company saya sudah beri Medical Insurans

Ramai yang mempunyai persoalan yang sama.

Jika anda seorang pekerja setia. Confirm anda akan pencen dengan syarikat yang ada berkerja sekarang. Pada umur 56tahun. Anda berhenti insurans pun berhenti.

So takde la insurans anda. Gaji pun tidak ada.

Selama ini anda ada penyakit Batu Karang, dah buat operation banyak kali , semua company bayar. So happy

Berhenti kerja, insurans dah takde. Tiba tiba kene operation lagi, siapa hendak bayar? Baru nak cari insurans?

Insurans tidak akan menerima case anda. Syarat untuk mendapat perlindungan seperti batu karang adalah mesti sihat sebelum tarikh permulaan insurans anda.

Jika umur 55tahun baru hendak mohon, tiada insurans akan menerima anda jika anda mempunyai banyak penyakit.

Kes, seperti kanser, sesetengah company akan membayar perubatan anda. Tetapi ,anda sudah tidak mampu untuk berkerja. 100% anda akan diberhentikan kerja. Memang betul medical anda dibayar oleh company. Tetapi anda sudah hilang mata pencarian.

Company takkan beri gaji kepada anda jika anda tidak mampu berkerja. Bayaran perubatan akan berhenti setelah proses perberhentian anda selesai. Company tidak memberi pampasan kerana anda mendapat penyakit bukan dari sifat kerja seperti kemalangan ditempat kerja atau sebagainya.

Hanya, life insurans yang akan membayar perubatan anda dan memberi pampasan jika anda tidak mampu untuk bekerja seumur hidup. Insurans juga akan terus membayar premium anda setiap bulan.
roughnecks
Untuk renungan sahabat-sahabat sekalian...





personally saya memandang sayu dan sedih dengan kes ini...arwah seorang yang dilindungi oleh plan medical insurans yang hanya mampun memberikan coverage RM30,000 untuk pembedahan pertamanya...dan pembedahan susulan tdak dapat diteruskan dan terpaksa mengeluarkan duit simpanan KWSP...hospital dan KWSP masing2 mencuci tangan dan taichi men taichi sesama mereka dan akhirnya peparu arwah telah dipenuhi dengan air dan meninggal 4hari selepasnya...satu procedure yang menelan kos hanya RM19,000.00 tapi arwah tidak mempunyai wang yang secukupnya dan coverage medical card yang betul-betul akan dapat diharapkan apabila kita telah hilang tempat berharap...Allah SWT tidak akan mengubah nasib dan keadaan sesuatu kaum itu melainkan mereka mengubahkan diri mereka dahulu...takaful perubatan vs takaful hayat? mungkin ianya sama2 penting sekiranya kita mempunyai budget yang mencukupi namun pendapat peribadi saya...takaful perubatanlah yang paling menelan kos dan paling berisiko pada prospect...saya berjumpa seorang prospect yang mempunyai 2medical card dan 3insurans nyawa.. =) kenapa ye?? sampai 5polisi insurans card...


sebenarnya...kad perubatan itu adalah free of charge... =) kenapa?? just call me and i will explain to you (^^,) 0193886273

roughnecks
Artikel ini saya tujukan khas kepada wanita2, khususnya untuk orang yang dah berkahwin dan umumnya untuk semua wanita (sama ada dah berkahwin atau belum)...Cuba baca cerita ini dulu...







Bukan rekaan, jauh sekali nak menakut-nakutkan, tapi hakikatnya....itu lah yang berlaku.
Saya juga seorang lelaki dan saya ada isteri tetapi, kisah2 begini bila saya terbaca, mudah-mudahan saya tidak jadi orang yang macam ini.

Cuba Cik-Cik dan Puan-puan bayangkan keadaan ini...bagaimanakah persediaan kita. Kalau berlaku juga kepada kita, dari segi emosi, tiada siapa yang dapat membantu. Akan tetapi, dari segi kewangan, ada caranya untuk orang lain bantu.
Saya ingin kaitkan kisah ini dengan kenapa wanita AMAT MEMERLUKAN perlindungan takaful atau insurance..dari segi :

1- Pampasan lumpuh (sama ada disebabkan penyakit / kemalangan) & Pampasan penyakit kritikal.

Kenapa saya tak sebut pasal pampasan kematian?..sebab rata2 kalau wanita amik perlindungan takaful, tak nak amik manfaat kematian banyak2 sebab "Takut suami guna duit pampasan tersebut untuk kahwin lain"....jadi, saya ingin tekankan pulak, kalau lumpuh (total permanent disable)...bagaimana?...siapa yang lebih perlukan duit sebenarnya?..diri kita atau suami?...

Jadi, sekiranya ada persediaan kita dari segi kewangan, sekurang-kurangnya sebahagian masalah dapat kita selesaikan...berapa amount yang diperlukan?, bergantung kepada keperluan dan kemampuan masing2...(kalau nak tau lebih lanjut, boleh hubungi saya : 019-388-6273 (Uwais Mokhtar), saya boleh ajar macam mana nak menentukan berapa amount yang patut kita amik).

Lihat kisah di atas, pergi ulang alik ke hospital menaiki bas. Dan pada masa yang sama, terpaksa amik cuti selama 9 bulan. Kira nasib baik majikan boleh bagi cuti dengan gaji jalan. Tapi, biasanya, kalau cuti sampai 9 bulan (kerja swasta), berapa lama agaknya majikan nak bayar gaji kita penuh?..anda boleh fikir sendiri. Nasihat saya, jangan hanya nak bergantung kepada orang sahaja. Kalau majikan beri kita cuti dan bergaji, Alhamdulillah, tapi kita perlu fikirkan keadaan yang paling teruk, kalau majikan tak berikan gaji?..bagaimana?...sebab tu, kita perlu rancangan kewangan kita sendiri.
Jadi, kalau kita ada perlindungan takaful yang ada benefit yang saya sebutkan di atas tadi, kita mungkin menghadapi cabaran nak ke hospital (siapa yang nak hantar atau ambil)...tapi sekurang2nya kalau anda ada "RM", Insyallah ramai yang sanggup bantu. Kalau takde "RM" itu yang kita akan rasa begitu perit nak mengharungi masalah seorang diri.

2- Medical Card ( sumber kewangan untuk tanggung kos rawatan kita).

Yang ini pula sangat penting...Sebab apa?...nak dapatkan rawatan memerlukan kos. Boleh untuk pergi ke Hospital Kerajaan (mungkin rawatan dapat percuma), tapi, kalau kita dah biasa dengan keselesaan semasa kita sihat (nak2 pulak yang kerja executive atau management)...kita nak kena kena beratur seawal pagi untuk mendapatkan rawatan, dan apa yang sedih kadang2, kita dah datang, Doktor pulak ada emergency case dan kita perlu datang pada masa yang lain.

Jadi, kalau kita ada medical card, kita boleh pilih kat mana kita nak buat rawatan, Doktor mana yang kita prefer untuk rawat kita. Kemudian, kita tak perlu habiskan duit simpanan kita untuk membiayai kos rawatan, dan ianya boleh digunakan utk tujuan lain (perbelanjaan harian kita dan sebagainya)..sebab kalau kena seperti di atas, dah sakit, suami pulak tinggalkan kita, siapa yang nak tanggung perbelanjaan harian kita?...perbelanjaan harian kita tak boleh claim daripada manfaat medical....dan kalau kita sakit dan perlukan rawatan, adakah kita dapat diskaun kalau kita beli barang keperluan harian?..atau dapat percuma disebabkan kita sakit?...kalau ada, bertuah le kita...tapi hakikatnya?....anda semua boleh fikir bukan?

Akhir sekali, saya harap anda dapat memahami apa yang saya cuba sampaikan terutamanya kaum wanita, makcik2, akak-akak, saudari-saudari, adik2 perempuan sekalian. Kalau anda tak berkemampuan, usahalah sesuatu untuk mendapatkan perlindungan kewangan (insurance/takaful) untuk anda sendiri....sebabnya, kalau bebetul berlaku, siapa yang akan menderita sebenarnya?...anda boleh bayangkan sendiri.

Fahami bebetul mesej yang ingin disampaikan pada keratan akhbar di atas...


Kalau anda ingin tahu mengenai plan Prudential BSN Takaful, anda boleh hubungi saya di 019-388-6273 (Uwais Mokhtar) atau email : muhduwaisalqarni@prupartner.com.my. Kalau anda nak cari product yang sama seperti yang saya beritahu tadi tetapi dari syarikat lain...anda boleh cari agent2 yang berkenaan. Anda yang menyimpan, anda yang akan mendapat manfaat. Kami sebagai agent, sebagai penasihat dan pemudahcara sahaja.

Sekian..

p/s: saya menggunakan artikel dengan kebenaran dari blog bos saya En Aziz Riadi (^^,)
roughnecks
STROK BOLEH DIUBATI DENGAN HANYA 30MINIT...tapi...anda mampu tak?




PENYAKIT angin ahmar atau lebih dikenali sebagai strok antara penyakit yang menyerang manusia secara senyap, tanpa sebarang amaran. Malah ramai antara penghidapnya tidak menyedari bahawa mereka mempunyai risiko diserang strok.

Di Malaysia, strok adalah pembunuh yang keempat terbesar selepas jangkitan kuman dalam darah (septisemia), penyakit jantung dan kanser. Berdasarkan statistik, kira-kira 40,000 rakyat di negara ini diserang strok setiap tahun.

Lebih membimbangkan, jika sebelum ini penyakit itu sering dikaitkan dengan golongan berusia, ia kini mula menyerang lelaki dan wanita muda yang berumur di bawah 40 tahun. Bilangannya juga semakin meningkat.

Apa yang pasti, kos rawatan pesakit strok adalah tinggi dan rawatan pemulihan bagi pesakit yang terselamat daripada maut mengambil masa yang panjang dan mahal apatah lagi jika ia dilakukan di luar negara.

Terdapat pelbagai kaedah rawatan strok di negara ini. Antaranya ialah terapi antiplatelet dan penggunaan agen trombolitik seperti alteplas e juga dikenali sebagai pemecah bekuan darah secara suntikan bagi membantu membuka arteri sekiranya berlaku sekatan.

Di samping itu, terdapat juga kaedah rawatan lain seperti terapi Sistem Embolik Cecair Onyx TM (Onyx LES TM) dan relung pasang tanggal Nexus TM (Relung Nexus TM) bertujuan merawat penyakit kecacatan arteri (AVMs) dan aneurisma otak bagi menghalang bagi berlakunya strok pada peringkat awal.

Salah satu kaedah yang cukup berkesan dan popular di luar negara iaitu rawatan serebovaskular kini ditawarkan di Hospital Gleneagles Intan, Kuala Lumpur. Pembedahan itu akan dikendalikan oleh sekumpulan pakar bedah dari Universiti Macquarie, Sydney, Australia diketuai Professor Michael K. Morgan.

Rawatan serebovaskular itu, merangkumi pembedahan pintasan otak atau brain bypass surgery. Pembedahan itu membolehkan darah masuk ke otak menerusi laluan alternatif.

"Proses itu sama seperti pembedahan pintasan jantung. Laluan alternatif yang dilakukan pada salur darah atau sambungan di antara salur darah dari leher ke salur darah di bahagian otak," kata Morgan selepas majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) rawatan pembedahan serebovaskular antara Hospital Gleneagles Intan dan Universiti Macquarie.

Sambungan itu biasanya dibuat dengan menggunakan arteri darah yang diambil daripada kaki atau otot-otot di sekitar kepala.

Nyawa pesakit

Menurut Morgan yang merupakan Penilai Kanan Royal Australian College of Surgeon, pembedahan itu adalakalanya merupakan satu keperluan bagi menambah aliran darah untuk menghalang berlakunya strok. Lagipun aliran darah perlu diganggu bagi menghalang aneurisma atau tumor.



Memandangkan pembedahan itu dikategorikan sebagai pembedahan mikro, nyawa pesakit tidak wajar diletakkan di tangan doktor yang kurang berpengalaman.

"Pengalaman sangat penting kerana proses ini melibatkan penyambungan salur darah kecil di bawah mikroskop. Daripada pengalaman kami keseluruhan prosedur hanya mengambil masa tidak lebih 30 minit.

"Sebelum ini, saya kerap berulang-alik ke negara ini sejak 15 tahun lalu kerana mengajar dan melakukan pembedahan. Saya sangat berbesar hati dapat membantu dan menyumbangkan kepakaran saya kepada pakar bedah saraf serta rakyat di negara ini," ujarnya yang pernah melakukan lebih 150 pembedahan setakat ini.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Gleneagles Intan, Amir Firdhaus Abdullah berkata, kerjasama yang dilakukan membolehkan rakyat di negara ini mendapatkan rawatan berkenaan di dalam negara tanpa perlu ke negara jiran, Singapura dan Australia.

"Secara amnya, kos pembedahan saraf di Australia menelan belanja di antara RM700,000 hingga RM1 juta menyebabkan hanya segelintir sahaja yang mampu melakukannya.

"Bagaimanapun kosnya kini hanya sekitar RM100,000, apatah lagi ia dilakukan oleh sekumpulan pakar yang berpengalaman luas dan diiktiraf," katanya.

Beliau berkata, pihaknya telah melabur sebanyak RM2.5 juta bagi membina dewan pembedahan yang lengkap dengan pelbagai peralatan canggih seperti Sistem Navigasi Laser bagi tujuan itu.

Ujarnya, perjanjian itu akan membawa faedah besar bukan sahaja di kalangan pesakit malah pakar bedah tempatan untuk bertukar-tukar pengetahuan dan bekerjasama dalam teknologi serta kepakaran antara kedua-dua negara.

p/s: PruBSN Takaful menyediakan coverage medical card TH200 + Anual Limit Waiver dimana client yang memerlukan bantuan rawatan akan mendapatkan rawatan yang terbaik dan memerlukan kos RM0 sehingga ke RM750,000.00 dalam satu malam...kad ini adalah kad pertengahan yang terbaik dan tiada seumpamanya dalam industri takaful malaysia..hanya di PruBSn Takaful memberikan anda kebebasan yang anda perlukan (^^,)

p/s: kad TH200 adalah kad yang paling murah yang boleh disertakan dengan ciri2 Anual Limit Waiver (^^,)
roughnecks
anda tak pasti kepada segala kemungkinan yang akan berlaku kepada diri anda dan orang-orang yang anda sayangi?? tapi mahukah anda mendapatkan kepastian yang kami di Prudential BSN Takaful akan sentiasa bersama-sama ketika susah dan juga pada saat anda paling memerlukan bantuan...kerana kami "Always Listening And Always Understanding"

roughnecks
Bayangkan anda atau ahli keluarga anda memerlukan RM300K dalam masa satu hari....

QUOTE(uwaismokhtar;6320268)


anda rasa anda masih mampu mambayar RM300K? atau anda percaya anda mampu mendapatkan RM300K dalam masa satu hari? atau anda yakin anda boleh menggunakan medikal kad yang memberikan coverage RM300K dpada bila-bila masa yang disaat anda paling memerlukan? :-?

jawapan kepada segala pertanyaan anda ada pada kad TH200 + Anual Limit Waiver yang memberikan coverage RM750K pada bila-bila masa daripada Prudential BSN Takaful

hubungi agent PruBSN Takaful anda yang terdekat.. (^^,) 019.388.6273

setapak, danau kota, wangsamaju, kuala lumpur dan selangor (^^,)
roughnecks
kenapa dan kenapa...mengapa anda perlukan perlindungan yang paling dipercayai? jawapannya ada pada Prudential BSN Takaful
roughnecks
Miskin selepas pencen?

Kerajaan telah menetapkan umur persaraan kakitangan kerajaan adalah pada 54 atau 58 tahun. Bagi sesetangah pekerja wanita, diusia sebegini memang mereka mengalu-alukan persaraan ini, malah ada yang membuat keputusan bersara lebih awal daripada itu. Namun bagi sesetengah pekerja lelaki, diusia begini mereka sebenarnya masih mempunyai kudrat yang kuat lagi untuk meneruskan kerja. Namun begitu persaraan harus dititikberatkan dan diterima dengan hati yang terbuka.

Ramai diantara mereka yang telah pencen, sewaktu bekerja mereka hidup dengan selesa. Namun selepas pencen saja, kedudukan kewangan jatuh teruk. Di mana silapnya? Tempoh hayat seseorang selepas pencen ada lagi berbaki selama 2o tahun (berdasarkan purata jangka hayat orang2 Malaysia). Adakah simpanan KWSP mahupun duit pencen yang anda terima mampu menampung kehidupan anda selama 20 tahun itu? Jawapannya TIDAK.

Oleh itu, kesedaran awal dikalangan kakitangan kerajaan, terutamanya bagi mereka yang masih bujang dan mereka yang baru bekeluarga. Perancangan kewangan amat penting. Pakar mengatakan, untuk hidup selesa selepas pencen, anda memerlukan simpanan sebanyak RM500,000.00. Cuba conggak simpanan anda, adakah anda telah menyimpan separuh daripada jumlah ini? Dan anda kena peka dengan kadar inflasi buat masa ini. Contohnya saat ini inflasi di negara kita adalah sekitar 8%. Jika mengikut peraturan 72 oleh pakar-pakar ekonomi, jika dibahagikan jumlah ini, ia bermakna untuk 9 tahun akan datang, nilai RM500,000.00 ini akan mempunyai kuasa belian hanya sebanyak RM250,000.00 sahaja! Ini bermakna anda kena mengandakan lagi jumlah wang simpanan anda!

Kesilapan banyak pekerja kakitangan kerajaan adalah, khususnya yang bujang, mereka gemar membuat pinjaman peribadi yang bukan benar-benar di*****kan. Ada yang meminjam untuk dijadikan deposit kereta, kahwin, sekadar suka-suka dan sekadar ingin bergaya! Sudahnya saat slip gaji sampai ditangan dan melihat potongan pinjaman tersebut, barulah mereka terasa sesakknya. Duit yang dipinjam lebih senang dilaburkan untuk hiburan berbanding untuk melabur ataupun digunakan sebagai modal perniagaan.
Sebetulnya untuk anda memulakan perancangan kewangan, pada awalnya amatlah sakit. Tapi saat anda melihat usaha anda berhasil, percayalah perkara ini akan menjadi kebiasaan. Ada yang malu untuk sentiasa mengemaskini kewangan mereka. Takut dilabel sengkek, kedekut dan sebagainya. Sedangkan perkara ini adalah melibatkan keseluruhan hidup anda. Andalah yang berhak tentukan keselesaan ini agar tidak menyusahkan orang lain.

roughnecks
beberapa fakta yang MENGEJUTKAN rakyat MALAYSIA!!!!





apa pendapat anda tentang fakta diatas? atau anda inginkan pendapat saya?? 019.388.6273 friends.gif
roughnecks
Hilang Punca Sara Hidup....

Salam,

Agak lama saya tak update artikel di kedai saya ini, hihi. Agak sibuk dengan Trip Tour dan closed case. Dan masa kat Kedah, saya terpandang artikel Harian Metro nie dan saya tergerak hati nak berikan sedikit comment dari pandangan saya.



Sebenarnya, apa yang berlaku kepada Encik Abdul Rahman Rejab, 57 tahun, adalah satu cerita atau kisah yang saya selalu gunakan dalam sales presentation saya. Ada prospect yang saya jumpa atau client yang saya jumpa tak nak amik insurance atau takaful disebabkan oleh "Saya ada duit dalam bank beratus ribu, kalau untuk bayar kos rawatan saya, saya tak de masalah...memang saya dah bersedia...."...itu respond yang saya pernah terima, tapi hakikatnya...kalau anda teliti kisah Encik Abdul Rahman nie, gaji beliau kena suspend dalam bank (sebab apa? Perkara nak berlaku kekadang tak de signal, terus berlaku)...masa tu le jugak document hilang entah ke mana, sebab dok kalut apabila tetiba ditimpa musibah...

Lihat sendiri, apa akibatnya, nak keluarkan duit sendiri pun tak boleh, walau pun anak yang keluarkan...jadi, dalam keadaan begini, pernahkah anda terfikir, beliau tak mampu nak bergerak, hanya mampu mengelipkan mata...kalau ia boleh berlaku kepada orang lain, ia jugak boleh berlaku kepada kita. Jadi, saya ingin mengajak semua pembaca arktikel ini, merenung sejenak, sekiranya kes ini berlaku, instrument kewangan mana yang paling efisen yang kita boleh harapkan?...

Bank?...KWSP?....baca sendiri keratan akhbar yang saya attached nie, anak beliau nak keluarkan duit pun tak boleh, dan bank takkan release semudah itu, ada procedure yang perlu di lalui dan kalau pihak ketiga nak keluarkan duit direct dari account, memang takkan boleh, kecuali ada ATM card, itu pun kalau tau no pin, kalau no pin pun tak tau, macam mana nak berkomunikasi dengan orang yang hanya mampu mengelip mata?...Berbalik kepada soalan saya, instrument apa?...tidak lain dan tidak bukan adalah INSURANCE atau TAKAFUL....

Kalau kita simpan dalam bank, lumpuh seperti Encik Abdul Rahman nie, hanya kita yang boleh keluarkan duit, tapi kalau Insurance/Takaful...lumpuh macam nie, duit akan dibayar oleh pihak insurance/takaful kepada waris yang memerlukan untuk teruskan kehidupan dan menanggung kos rawatan perubatan....FAST, IMMEDIATE and GUARANTEED....itu sahaja yang mampu saya katakan....memang mekanisma insurance/takaful dicipta sedemikian rupa, bukan seperti bank, ASB atau Tabung Haji....


Jadi, kalau ada sesiapa yang mempunyai pemikiran bahawa simpan duit dibank untuk tujuan emergency atau sakit, pada saya adalah tindakan kurang bijak...simpan sebahagian duit tersebut di insurance/takaful yang comprehensive (complete semua ada)....dan sebahagian lagi simpan le di bank, Unit Trust atau laburkan mengikut kehendak masing2.

Maklumat telah disampaikan, banyak dah artikel seperti ini keluar di surat khabar, terpulang ke atas kita untuk bertindak....ambil tahu product insurance/takaful yang ada sekarang....anda sign up atau tidak, itu soal no. 8...kenapa solan no. 8?....sebab ada 7 persoalan lagi yang anda perlu tahu dan fahamkan baru lah anda decide. Apa 7 soalan tersebut...

1- Kenapa Anda PERLU perlindungan TAKAFUL?

*Soalan ke-2 hingga 5

Apa yang insurance boleh bantu untuk risiko ini?

2- Kematian / Lumpuh Kekal Keseluruhan

3- Sakit Kritikal

4- Kemalangan (Mati atau Lumpuh Kekal Keseluruhan)

5- Simpanan Berterusan

7- Kenapa anda perlu BERTINDAK sekarang?

Dan baru lah anda fikir, nak sign up atau tidak...iaitu persoalan yang ke-8...

Sekian...

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi saya di 019.388.6273 (Uwais Mokhtar) atau email saya : muhduwaisalqarni@prupartner.com.my

p/s: Aritikel diubahsuai dari blog manager saya, En Abd Aziz Riadi dengan kebenaran. rolleyes.gif
roughnecks
salam ramadhan kepada seluruh rakan-rakan di mesra.net (^^,) semoga ramadhan tahun ini akan menjadi ramadhan yang terbaik dan ramadhan yang lebih baik dari sebelum ini =) insyaallah
azizriadi
Raya-raya nie, banyak open house. Makan kena control sikit. Nanti tak pasal2 sugar level, cholesterol, Blodd Pressure semua naik...

Jangan lupa bersenam...biggrin.gif
kruyai
QUOTE(azizriadi @ Sep 18 2010, 09:45 AM) *
Raya-raya nie, banyak open house. Makan kena control sikit. Nanti tak pasal2 sugar level, cholesterol, Blodd Pressure semua naik...

Jangan lupa bersenam...


xpe..masuk spital dapat duit,masuk kubur waris leh duit
roughnecks
QUOTE(kruyai @ Sep 18 2010, 12:01 PM) *
QUOTE(azizriadi @ Sep 18 2010, 09:45 AM) *
Raya-raya nie, banyak open house. Makan kena control sikit. Nanti tak pasal2 sugar level, cholesterol, Blodd Pressure semua naik...

Jangan lupa bersenam...


xpe..masuk spital dapat duit,masuk kubur waris leh duit


masalahnya adalah tak ramai yang pikir macam nie (^^,) bersenam? huuuuuhhh...kena start mencari kasut balik la..sejak meninggalkan dunia buruh kasar nie..senaman panjat tangga dah ditinggalkan...basikal pun dah tersadai tepi aquarium...hmmm... (^^,)
roughnecks
Plan TERBARU daripada Prudential BSN Takaful Berhad - PruBSN UMMAH



Bagaimana plan PruBSN UMMAH dapat membantu anda untuk menjamin simpanan Haji dan Umrah?


1. Manfaat-manfaat Haji/Umrah.

Manfaat Takaful Berganda akan dibayar sekiranya anda meninggal dunia atau disahkan hilang upaya kekal dan menyeluruh semasa menunaikan Haji/Umrah.

Kami akan memastikan bahawa kewajipan Haji anda ditunaikan sekiranya anda meninggal dunia atau disahkan hilang upaya sebelum anda sempat menunaikan Haji menerusi Badal Haji (Upah orang tunaikan haji).

Pengeluaran simpanan bagi perjalanan anda untuk menunaikan Haji/Umrah.


2. Jaminan kewangan sekiranya anda kehilangan nyawa atau hilang upaya kekal dan menyeluruh.

Menjamin keperluan kewangan masa depan untuk keluarga anda.

Memastikan tanggungjawab kewangan anda yang masih tertunggak dijelaskan.

Wang tunai tambahan bernilai RM2,000 untuk manfaat Khairat Kematian.


3. Lindungi masa depan orang-orang yang anda sayangi.

Wariskan kekayaan anda kepada orang-orang yang anda sayangi menerusi penulisan wasiat Islam.

4.Tingkatkan simpanan anda.

Pengumpulan wang simpanan bagi menunaikan Haji,Umrah atau tujuan-tujuan lain.Walaupun setelah anda disahkan menghidap penyakit kritikal1, kami akan memastikan simpanan anda terus meningkat.


5. Manfaat-manfaat penyakit kritikal.

Melindungi anda apabila anda dikenalpasti menghidap penyakit yang boleh mengancam nyawa anda.


6. Bonus Loyalti.

Sememangnya berbaloi untuk menjadi pelanggan setia kami! Anda akan diberi bonus loyalti sebagai Elaun Haji apabila anda menunaikan Haji sekiranya anda membayar sumbangan anda secara konsisten.
Pelan ini juga menyediakan bonus loyalti apabila anda terus membayar sumbangan anda sehingga penghujung tempoh takaful anda atau sekiranya anda meninggal dunia atau disahkan hilang upaya kekal dan menyeluruh,tertakluk kepada terma dan syarat.







7. Berapakah yang perlu saya sumbangkan untuk Plan ini??

Sumbangan bulanan minimum adalah RM50. Walau bagaimanapun, sumbangan sebenar anda akan bergantung kepada berikut:
  • Umur anda
  • Jumlah dan terma perlindungan anda
  • Status kesihatan anda
  • Jantina anda
  • Tahap risiko pekerjaan anda
  • Kaedah pembayaran anda
  • Kekerapan pembayaran anda sama ada setiap bulan, suku tahun, setengah tahun atau setiap tahun
roughnecks


saya telah menyiapkan blog peribadi untuk memudahkan rakan-rakan sekalian dalam mendapatkan info yang terkini berkaitan produk Prudential BSN Takaful (^^,) feels free to comment and have a nice day (^^,) saya mengalu-alukan kedatangan otai-otai seangkatan sekalian ke blog saya yang tak seberapa ini...


anda dialu-alukan untuk ke www.uwaismokhtar.com
roughnecks
salam...

rakan-rakan sekalian...selamat bercuti dan selamat menyambut tahun baru (^^,)
roughnecks
KUALA LUMPUR: Seramai 95,955 pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengeluarkan simpanan mereka yang berjumlah RM690 juta melalui skim Pengeluaran Kesihatan sejak 16 tahun lepas, persidangan Dewan Negara diberitahu semalam.
Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata, skim Pengeluaran Kesihatan bertujuan membantu pencarum KWSP menanggung kos rawatan perubatan bagi penyakit kritikal yang dihidapi pencarum dan keluarganya.
Beliau berkata, mulai 15 Jun lepas, KWSP memperluas senarai penyakit kritikal yang diluluskan bagi pengeluaran ini daripada 13 jenis penyakit kepada 36 jenis penyakit, dan tiga penyakit untuk remaja bawah 16 tahun, sama seperti yang diamal syarikat insurans.
“Antara penyakit itu ialah kanser, penyakit hati kronik, kegagalan buah pinggang, serangan jantung, asma dan leukemia,” katanya ketika menjawab soalan Senator Lee Cheam Choon pada persidangan Dewan Negara di sini.
Awang Adek berkata, skim yang diperkenalkan pada 1994 itu banyak meringankan beban kewangan pencarum untuk menanggung kos rawatan perubatan kritikal dan mempercepatkan rawatan yang diterima.
“Di bawah pengeluaran ini, ahli dibenar mengeluarkan simpanan dalam Akaun 2 bagi tujuan membiayai kos rawatan penyakit kritikal yang diluluskan yang dihidapi oleh pencarum dan anggota keluarganya.
“Mereka termasuk suami atau isteri pencarum, anak-anak, ibu bapa, ibu bapa tiri, ibu bapa angkat yang sah, ibu bapa mentua, anak angkat yang sah dan adik-beradik. Kos rawatan yang dibenarkan adalah kos yang tidak dibiayai oleh majikan,” katanya. — Bernama

limau_ais
antara mak dan anak, sapa yang patut ambik insurans if let say si mak tak boleh bg commitment utk byr 2 insurans setiap bulan.

roughnecks
QUOTE(limau_ais @ Oct 12 2011, 09:00 AM) *
antara mak dan anak, sapa yang patut ambik insurans if let say si mak tak boleh bg commitment utk byr 2 insurans setiap bulan.


Antara mak dengan anak...

Bergantung kepada situasi...Kalau mak Adalah ibu tunggal dan terpaksa bekerja untuk menampung keperluan keluarga, maka mak Adalah orang yang paling penting untuk mengambil polisi...

Dan sekiranya mak Dan ayah masih Ada Dan bekerja tapi tak cukup duit...maka boleh pilih samada anak atau mak yang ambil dahulu polisi...samada education plan untuk anak atau medical plan untuk mak...budget tight biasa kita boleh consider insurans yang murah Dan mampu milik... smile.gif contohnya plan family satu kad perubatan kongsi satu family...at least Ada Dari xde langsung... smile.gif
roughnecks
sekadar berkongsi link informasi berkenaan content terbaru laman web saya. =)

richworld2020
good.gif yahoo.gif
KAMI SEDIAKAN BISNES ON9 TERHEBAT UTK ANDA IKUT KEMAMPUAN ANDA SEMUA
yahoo.gif good.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.