Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cincin Tunang & Kahwin
Mesra.net Forum > Social & Societies > Perkahwinan & Pertunangan
Pages: 1, 2
pfsense
Salam,

Aku plan nak buat sekali majlis tunang dan akad nikah... kenduri kawin buat lambat sket...pasai tak cukup time.
Baru nak beli cincin, tapi masalahnya aku tak tau apa pun pasai cincin ni...bape bajet nak beli...

1. Jenis cincin? Habib jewel ada promosi skrg nih...ingat nak p sana je tengok...tapi orang pesan kat aku

http://www.habibjewels.com/web/habib-promo.htm

Jangan beli cincin berlian, walaupun cantik tapi takde harga
Jangan beli cincin emas putih, takde arga sangat
Belilah cincin emas

2. Nak beli 2 2 cincin ke tunang & akad nikah tu? ataupun beli rantai ke, gelang ke

itu sajalah....banyak lagi nak tanya ni biggrin.gif. tengkiu ye kawan2
teri
habib sale? bagus2... aku pun tgh membelek nk beli apa utk kawin nnt..


1- tgk la bajet ko mcm mana... kalu bajet ko mmg byk, ko beli la cincin berlian (tak kisah la byk ke 1 biji ke), cincin belah rotan, gelang sebesar tali kapal hehehe sbb cincin batu ni org kata tanda bertunang, cincin belah rotan cincin risik. bajet takleh nk bg bentuk RM sbb harga emas berubah2.

kalu ko bajet 500... kalu harga emas mahal ko dpt beli yg paling ringan n nipis. kalu ko beli time emas murah ko dpt cincin yg besar n berat.

aku tak sure harga emas berapa skang ni sbb last aku cek harga dia 122 segram. cincin belah rotan aku beratnya dlm 4g ke 5gram ntah cmpur upah... dpt la dlm 500++ tp kalu nk seberat itu. kalu harga 122 cmpur upah mau lg tinggi kot? aku tak ingt heheheh...

cincin batu murah je... takdela mahal sgt sbb cincin ada permata ni pkai emas cmpur. peratusannya cume 70%++ je... tp apa yg org pesan tu betul... beli emas kuning je.. pepehal susah ada harga emas tu.


2 - kalu utk nikah bek ko tanya si pemakai. dia nk pkai cincin smpai 3 ke (cincin tunang, risik,kawin) or dia nk 2 cincin (cincin tunang, cincin kawin) n utk btl air sembahyang dia nk gelang ke rantai ke... biar dia pilih sendiri.

pepehal pun balik pada soalan asal... brape bajet ko?
pfsense
QUOTE(teri @ Jul 19 2009, 10:05 AM) *
1- tgk la bajet ko mcm mana... kalu bajet ko mmg byk, ko beli la cincin berlian (tak kisah la byk ke 1 biji ke), cincin belah rotan, gelang sebesar tali kapal hehehe sbb cincin batu ni org kata tanda bertunang, cincin belah rotan cincin risik. bajet takleh nk bg bentuk RM sbb harga emas berubah2.

aku xde nak merisik2, jimatkan kos...hehe. raya nanti merisik + tunang + nikah sekaligus... majlis je buat lambat sikit.

QUOTE
kalu ko bajet 500... kalu harga emas mahal ko dpt beli yg paling ringan n nipis. kalu ko beli time emas murah ko dpt cincin yg besar n berat.

aku tak sure harga emas berapa skang ni sbb last aku cek harga dia 122 segram. cincin belah rotan aku beratnya dlm 4g ke 5gram ntah cmpur upah... dpt la dlm 500++ tp kalu nk seberat itu. kalu harga 122 cmpur upah mau lg tinggi kot? aku tak ingt heheheh...

cincin batu murah je... takdela mahal sgt sbb cincin ada permata ni pkai emas cmpur. peratusannya cume 70%++ je... tp apa yg org pesan tu betul... beli emas kuning je.. pepehal susah ada harga emas tu.

fuhh...banyak jugak nak kena tau pasal emas2 ni ya

QUOTE
2 - kalu utk nikah bek ko tanya si pemakai. dia nk pkai cincin smpai 3 ke (cincin tunang, risik,kawin) or dia nk 2 cincin (cincin tunang, cincin kawin) n utk btl air sembahyang dia nk gelang ke rantai ke... biar dia pilih sendiri.

tq biggrin.gif

QUOTE
pepehal pun balik pada soalan asal... brape bajet ko?

bajet ni kalau boleh aku nk tengok cincin2 family dia dulu berapa... kalau boleh tak nak mahal sangat & tak nak murah sangat...tengok dia punya family berapa. Tau2 je la orang sekarang ni, bagi sikit pun mengata, bagi banyak pun mengata, jadi aku kasik je tengah2. Klu ikut dlm kepala aku skrg ni mbe 1500-2000 kot untuk cincin/rantai tunang + nikah. Tapi tengoklah nanti camana. Selain habib jewel (membe aku suh p kat ampang, kat situ beso sikit, banyak pilihan), kedai apa lagi yg rekemen eh...
Family dia tak kisah...rock aja, tak tetapkan berapa2. katanya tak nak jual anak. Rasa beruntung sungguh diriku ini biggrin.gif
teri
haah kat ampang mmg besar sbb ampang tu HQ dia. byk kedai emas lain, wah chan, tomei, sri pinang, poh kong. tepuk dada tanya brapa harga upahnya.kalu bajet ko bwh 2k aku cume leh ckp ko leh beli 3 cincin. tp kalu nk gelang susah skit la... sbb gelang pun paling2 dh 3k. apatah lg rantai.
NoReeZ
SERONOKNYA BILA DAH TIBA MASA PILIH2 CINCIN....
pfsense
QUOTE(teri @ Jul 19 2009, 06:08 PM) *
haah kat ampang mmg besar sbb ampang tu HQ dia. byk kedai emas lain, wah chan, tomei, sri pinang, poh kong. tepuk dada tanya brapa harga upahnya.kalu bajet ko bwh 2k aku cume leh ckp ko leh beli 3 cincin. tp kalu nk gelang susah skit la... sbb gelang pun paling2 dh 3k. apatah lg rantai.

mangaihh...gelang lagi mahal ek... abisla aku menyesal bagi dia pilih.. pardon.gif

QUOTE
cincin < gelang < rantai

dimana < = lebih murah, tak gitu?

Satu je la aku masih terpikir2 kenapa nak kena beli cincin mahal2?
1. Kalau pakai nanti, orang kata nak menunjuk2 pulak
2. Kang kena rompak susah nanti
3. Kena rompak takpe lagi, dia amik cincin dengan tangan2 skali, lagi naya

Tapi klu beli yang murah sangat orang mengata pulak ya... lagipun sekali seumur hidup...bagije la... hmmm mellow.gif
Kalau alasan nak buat gadai, baik simpan je duit tu, melabur kat tempat lain... beli rumah ke, jet ke, helikopter ke lagi bagus yahoo.gif
devillicious
QUOTE(NoReeZ @ Jul 19 2009, 06:41 PM) *
SERONOKNYA BILA DAH TIBA MASA PILIH2 CINCIN....


tak gak...cm aku dulu....dah beli cincin..peh tu putus
jodoh tak panjang...
ironmen
aku ada beli emas masa dlm 6 bulan lepas masa tu harganya RM109 = 1gram... aku beli cincin ada mata, gelang, rantai, anting².. totalnya dalam RM2,300... beratnya x tahu lah berapa sbb aku pun tak tahu sangat pasal emas ni..rasa aku ok lah kut.. sebab masa tu akak kat opis aku cakap emas tengah murah.... tapi sekarangdah naik RM122 = 1gram, lagi mahal la kut... kat HABIB tu tatah berliannya byk sangat, tu yang mungkin mahal... dulu ade gak aku beli cincin emas putih tatah berlian, tu pun dah RM800... tapi masa tu aku tak tahu harga emas berapa 1gram..

kalau ko nk risik, tunang n nikah, lebih baik ko bagi satu set, kalau cincin je banyak, penuh jari bini ko, tak cantik pulak kat tempat lain tak de emas... try la usha kat kedai emas berapa harganya, kalau 1 set leh dapat diskaun sket kut... pardon.gif
NoReeZ
QUOTE(devillicious @ Jul 19 2009, 06:47 PM) *
QUOTE(NoReeZ @ Jul 19 2009, 06:41 PM) *
SERONOKNYA BILA DAH TIBA MASA PILIH2 CINCIN....


tak gak...cm aku dulu....dah beli cincin..peh tu putus
jodoh tak panjang...



NUREEZ DAH ADE PENGALAMAN MCM TU
SAKIT KAN???
ANGGAP LA DIA BUKAN TERBAIK UNTUK KITA
N ALLAH DAH TULISKAN SESEORANG YANG TERBAIK UNTUK KITA
CUMA TAK TAU BILA N DI MANA KITA JUMPA DIA...
devillicious
QUOTE(NoReeZ @ Jul 19 2009, 07:07 PM) *
QUOTE(devillicious @ Jul 19 2009, 06:47 PM) *
QUOTE(NoReeZ @ Jul 19 2009, 06:41 PM) *
SERONOKNYA BILA DAH TIBA MASA PILIH2 CINCIN....


tak gak...cm aku dulu....dah beli cincin..peh tu putus
jodoh tak panjang...



NUREEZ DAH ADE PENGALAMAN MCM TU
SAKIT KAN???
ANGGAP LA DIA BUKAN TERBAIK UNTUK KITA
N ALLAH DAH TULISKAN SESEORANG YANG TERBAIK UNTUK KITA
CUMA TAK TAU BILA N DI MANA KITA JUMPA DIA...


yupp..betul...
zara1201
hmmm..
daku beli cincin sendiri jer..
nk ajak org pilih2 cincin,lom ade 'kwn' lg..
sleep.gif
teri
aku ada jumpa 1 kedai india ni kat jln msjid india.. apantah aku lupa nnt aku post balik. harga emas dia kat situ 1 gram dlm 109++ je.. tp nipis. aku nk cari tebal skit.. yla.. org kampung tgk nipis pun mengata jugk gk... aku nk slamatkan air muka bkl suami ni huhuhu
Cekelat
aha..teri nih bnyk gak wat survey yee..bunga dip la..emas la..
cekelat xde pglmn pilih cincin atau beli2 brg emas nih..sume nye pihak sana beli tros.btw,i am proud wearing all these rings..risik+tunang.rs nye time nikah nnt dia bg cincin+gelang..terima jela..
NoReeZ
CINCINKU...
BELI SENDIRI.
NoReeZ
QUOTE(Cekelat @ Jul 20 2009, 08:54 AM) *
aha..teri nih bnyk gak wat survey yee..bunga dip la..emas la..
cekelat xde pglmn pilih cincin atau beli2 brg emas nih..sume nye pihak sana beli tros.btw,i am proud wearing all these rings..risik+tunang.rs nye time nikah nnt dia bg cincin+gelang..terima jela..



WAH... DAPAT GELANG LAGI SYOK... biggrin.gif
Cekelat
QUOTE(NoReeZ @ Jul 20 2009, 09:03 AM) *
QUOTE(Cekelat @ Jul 20 2009, 08:54 AM) *
aha..teri nih bnyk gak wat survey yee..bunga dip la..emas la..
cekelat xde pglmn pilih cincin atau beli2 brg emas nih..sume nye pihak sana beli tros.btw,i am proud wearing all these rings..risik+tunang.rs nye time nikah nnt dia bg cincin+gelang..terima jela..



WAH... DAPAT GELANG LAGI SYOK... biggrin.gif


haaa..sbnr nye mintak gelang je tp ummi dia nk kasi cincin gak.kite pun xnak la demand lbh2 kan..heee
teri
QUOTE(Cekelat @ Jul 20 2009, 08:54 AM) *
aha..teri nih bnyk gak wat survey yee..bunga dip la..emas la..
cekelat xde pglmn pilih cincin atau beli2 brg emas nih..sume nye pihak sana beli tros.btw,i am proud wearing all these rings..risik+tunang.rs nye time nikah nnt dia bg cincin+gelang..terima jela..



haha google maaa.... aku biasa cr maklumat dulu hehhehe... kalu aku dpt apa yg korg tanya aku share hehehhe...
luka
pasal cincin..

hurmm tunang aku tu beriya betul. siap dah pegi tgk² kedai cincin. pastuh mcm2 la dia cite kat aku psl cincin..cincin tu begitu la..beginila laa..kalau mas putih mcmni..platinum mcmtu...mas kuning plak mcmni..sampai aku naik mengantok..ekekekeke. pastuh dia tanye aku nak yg camana..aku ckp tak kesah lerrr..lgpon lama lagi kan..ekekkek..boring jek dia dgr jwpn aku...pastu mula nak majuk ckp aku cam tak bersungguh je nak kawen ngan dia..hahahaha. tp dia mcm nak carikkan aku mas putih atau platinum lah..aku sukee aje..hehe
teri
kalu dia tanya lg ko ckp la nk emas kuning je ehhehe...

aku pulak ngajo org.

aku suka tgk brg kemas mak aku.... ganang2 blaka. aku cuba cr cincin mcm mak aku... tak jumpa.. sbb dolu2 jual cincin tebal2.. skang cincin sume nipis2. jd aku cr la mcm mak aku punya. aku g kesai emas tu aku pening... sume berkilau... sakit mata aku.
ashkaf
kalau orang lelaki memang kena pakai platinum la eh. mahal memang la mahal, tapi nak buat macam mana. cincin kahwin tu. takkan nak pakai perak pulak kan.

simple punya design pun dalam rm1.5k - rm2k.
teri
tapi kan platinum ada cmpuran emas?
ashkaf
QUOTE(teri @ Jul 21 2009, 08:08 PM) *
tapi kan platinum ada cmpuran emas?

kalau pure platinum tak ada teri.

Halal bagi lelaki memakai platinum dan haram baginya untuk memakai emas putih. Bagaimanapun yang terpilih tetap perak bagi orang lelaki, kerana ia adalah sunnah Nabi SAW jua. give_rose.gif
Hana_Amirra
platinum adalah platinum.
emas putih baru emas.

platinum lagi berat dari emas. wat ler laa nak dicampurkan dgn emas.
nilai platinum lagi mahal dari emas sbb platinum tahan lama dan sebatian dia lagi kukuh & stabil.
tapi, kalau pikir, nak jual balik, mmg taker value lah.

berlian yg diikat dgn platinum, sgt sgt mahal.
teri
owh.. br aku tau... tp mcm mana kita nk tau platinum dia tak cmpur ngn emas even 1%?


aku lebih pada silver... murah hehehehe...
ashkaf
QUOTE(teri @ Jul 21 2009, 08:45 PM) *
owh.. br aku tau... tp mcm mana kita nk tau platinum dia tak cmpur ngn emas even 1%?


aku lebih pada silver... murah hehehehe...

ada markings engraved on platinum rings.

silver pun okay. tapi teri make sure la special sikit. macam saya, cincin ada engrave nama both of us. biar orang tahu nama orang rumah dia. haha
kamasutrabm
korang semua riban-riban.. huhu... gigil aku membaca.
luka
QUOTE(teri @ Jul 21 2009, 07:38 PM) *
kalu dia tanya lg ko ckp la nk emas kuning je ehhehe...

aku ckp kat dia..tak kesah lerr janji jgn cincin mainan..ekeke
ehh..tp aku tamau lah mas kuning psl cincin tunang aritu dah mas kuning..
utk nikah ni nak mintak lain pulak lah..hehe

QUOTE(Hana_Amirra @ Jul 21 2009, 08:23 PM) *
platinum adalah platinum.
emas putih baru emas.

platinum lagi berat dari emas. wat ler laa nak dicampurkan dgn emas.
nilai platinum lagi mahal dari emas sbb platinum tahan lama dan sebatian dia lagi kukuh & stabil.
tapi, kalau pikir, nak jual balik, mmg taker value lah.

berlian yg diikat dgn platinum, sgt sgt mahal.

aaa btl²..tunangku ade bgtau
tp nape org slalu risau pasal nak jual balik eh?
aku tak penah lak terpikir nak jual² balik nih..ekekeke
mmg kena pikir ke?..huhu


aku mmg minat la platinum & mas putih ni
tatau kenapa..hehe
pinkygurl
QUOTE(luka @ Jul 21 2009, 04:57 PM) *
pasal cincin..

hurmm tunang aku tu beriya betul. siap dah pegi tgk² kedai cincin. pastuh mcm2 la dia cite kat aku psl cincin..cincin tu begitu la..beginila laa..kalau mas putih mcmni..platinum mcmtu...mas kuning plak mcmni..sampai aku naik mengantok..ekekekeke. pastuh dia tanye aku nak yg camana..aku ckp tak kesah lerrr..lgpon lama lagi kan..ekekkek..boring jek dia dgr jwpn aku...pastu mula nak majuk ckp aku cam tak bersungguh je nak kawen ngan dia..hahahaha. tp dia mcm nak carikkan aku mas putih atau platinum lah..aku sukee aje..hehe

dear,bila nak kawin?
nanti jgn lupa jemput pinky tau...
luka
QUOTE(pinkygurl @ Jul 21 2009, 09:32 PM) *

dear,bila nak kawin?
nanti jgn lupa jemput pinky tau...

iyolah cik pinky.
tp lambat lagi lah..tungguuuuu!..ekekke
teri
Emas kuning utk ms dpn. Kita xtau 20, 30thn akn dtg kita perlukan duit, emas2 ni la kita jual.

Silver cn engrave? Kt mane leh buat? Cincin tunang ari 2 beli silver je. Xde pape special. Harga pn murah, xsmpai rm50. Kalu engrave pn brape je kn? Teringin nk buat.
smurfette
ade ke org nak jual cincin kawen????? xsedih ke??? lg 1 belilah ape yg pengantin pompuan ske dan mampu.... my fiance dan beli cincin Habib ewel. Koleksi Hearts on Fire.... yahoo.gif
slug
Cam aku lak tak payah pakai cincin pun tapi aku lelaki jadi tak penting pun.
ashkaf
QUOTE(slug @ Jul 22 2009, 02:03 PM) *
Cam aku lak tak payah pakai cincin pun tapi aku lelaki jadi tak penting pun.

slug, penting tu lelaki pakai cincin. nak tanda juga. barulah orang nampak not available. cincin kahwin dengan cincin biasa beza tau slug. simbolik tu. huhu give_rose.gif
siang_malam
for me biasa2 je..

cincin emas kuning...

my fture husbnd suasa..

tp suasa2 pon dkt rm1k gak..adehh
ashkaf
QUOTE(siang_malam @ Jul 22 2009, 03:03 PM) *
for me biasa2 je..

cincin emas kuning...

my fture husbnd suasa..

tp suasa2 pon dkt rm1k gak..adehh


SM, sekadar untuk tatapan bersama eh... give_rose.gif

Memakai cincin menurut sunnah yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat. Baginda melarang memakai cincin emas sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud; "Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas". Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa campuran emas lebih daripada perak maka ia dihukumkan emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki. Menurut laporan Mesyuarat Panel Kajian Syariah JAKIM kali ke 31 pada 2-4 Oktober 2000 mengenai hukum memakai suasa bagi lelaki adalah haram.
siang_malam
QUOTE(ashkaf @ Jul 22 2009, 03:14 PM) *
QUOTE(siang_malam @ Jul 22 2009, 03:03 PM) *
for me biasa2 je..

cincin emas kuning...

my fture husbnd suasa..

tp suasa2 pon dkt rm1k gak..adehh


SM, sekadar untuk tatapan bersama eh... give_rose.gif

Memakai cincin menurut sunnah yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat. Baginda melarang memakai cincin emas sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud; "Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas". Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa campuran emas lebih daripada perak maka ia dihukumkan emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki. Menurut laporan Mesyuarat Panel Kajian Syariah JAKIM kali ke 31 pada 2-4 Oktober 2000 mengenai hukum memakai suasa bagi lelaki adalah haram.

astagfirullahalazim.... thanks ya askaf..

mujur lah jari ni laju je nk share juga...

nampaknya kna ubahsuai la ni..sib baik lum kahwin lagi...

tp nk kompom dulu beli ritu suasa ke perak..konpius lak..adehh
Cekelat
wiken nih nk beli cincin utk cik abg..nk sarung time nikah nnt.aituh dh survey kt poh kong..ade cincin perak yg ada batu tuh..nice!rege pun ok la..

yela..nnt at least ade tanda sket dia dh kwen..heeee.dia nk sgt..
teri
ada ye kat poh kong? brape eh harga?
ashkaf
QUOTE(teri @ Jul 21 2009, 10:31 PM) *
Emas kuning utk ms dpn. Kita xtau 20, 30thn akn dtg kita perlukan duit, emas2 ni la kita jual.

Silver cn engrave? Kt mane leh buat? Cincin tunang ari 2 beli silver je. Xde pape special. Harga pn murah, xsmpai rm50. Kalu engrave pn brape je kn? Teringin nk buat.

saya tempah cincin untuk suami di Habib Jewel. engrave di sana. Kalau di Poh Kong tak sure pulak. Rasanya macam tak ada. tapi teri cuba tanya dulu. Manalah tahu kan.
teri
tu lah.. ingt nk jenjalan juge.... tgk la ahad nnt...
rummenigge
QUOTE(ashkaf @ Jul 22 2009, 02:41 PM) *
QUOTE(slug @ Jul 22 2009, 02:03 PM) *
Cam aku lak tak payah pakai cincin pun tapi aku lelaki jadi tak penting pun.

slug, penting tu lelaki pakai cincin. nak tanda juga. barulah orang nampak not available. cincin kahwin dengan cincin biasa beza tau slug. simbolik tu. huhu give_rose.gif


owh. yer ker. aku dh terbiasa pakai cincin dr zaman bujang lagi.. cincin sama jer..
teri
QUOTE(rummenigge @ Jul 22 2009, 10:09 PM) *
QUOTE(ashkaf @ Jul 22 2009, 02:41 PM) *
QUOTE(slug @ Jul 22 2009, 02:03 PM) *
Cam aku lak tak payah pakai cincin pun tapi aku lelaki jadi tak penting pun.

slug, penting tu lelaki pakai cincin. nak tanda juga. barulah orang nampak not available. cincin kahwin dengan cincin biasa beza tau slug. simbolik tu. huhu give_rose.gif


owh. yer ker. aku dh terbiasa pakai cincin dr zaman bujang lagi.. cincin sama jer..


kalu pompuan mmg la kena significant pemakaiannya... kalu lelaki apa pun boleh janji jln. jd pada pompuan biar la laki dia pkai cincin... pompuan lain kalu nk berkenalan ngn laki dia otomatik dh tau dia dh berpunya.
rummenigge
QUOTE(teri @ Jul 23 2009, 07:20 AM) *
QUOTE(rummenigge @ Jul 22 2009, 10:09 PM) *
QUOTE(ashkaf @ Jul 22 2009, 02:41 PM) *
QUOTE(slug @ Jul 22 2009, 02:03 PM) *
Cam aku lak tak payah pakai cincin pun tapi aku lelaki jadi tak penting pun.

slug, penting tu lelaki pakai cincin. nak tanda juga. barulah orang nampak not available. cincin kahwin dengan cincin biasa beza tau slug. simbolik tu. huhu give_rose.gif


owh. yer ker. aku dh terbiasa pakai cincin dr zaman bujang lagi.. cincin sama jer..


kalu pompuan mmg la kena significant pemakaiannya... kalu lelaki apa pun boleh janji jln. jd pada pompuan biar la laki dia pkai cincin... pompuan lain kalu nk berkenalan ngn laki dia otomatik dh tau dia dh berpunya.


tetap rasa pelik.. xtau la pulak lelaki kawen signifikan dgn cincin...
teri
pada pompuan.... lebih pada kepuasan diri sendiri.... bak org kata menipu diri utk meyakinkan hati sendiri. tp alah kalu nk curang.. cincin penuh 10 jari pun boleh hahahha...
rummenigge
QUOTE(teri @ Jul 23 2009, 07:57 AM) *
pada pompuan.... lebih pada kepuasan diri sendiri.... bak org kata menipu diri utk meyakinkan hati sendiri. tp alah kalu nk curang.. cincin penuh 10 jari pun boleh hahahha...


susah aa nk makan2 kalu cincin penuh jari..
ashkaf
QUOTE(rummenigge @ Jul 23 2009, 07:48 AM) *
tetap rasa pelik.. xtau la pulak lelaki kawen signifikan dgn cincin...

mungkin rummenigge tak pelik kalau significant lelaki dah kahwin dengan perut boroi kan... laugh.gif
rummenigge
QUOTE(ashkaf @ Jul 23 2009, 09:26 AM) *
mungkin rummenigge tak pelik kalau significant lelaki dah kahwin dengan perut boroi kan... laugh.gif


pun x pelik. sbb sebelum kawen pun dah boroi dan buncit melantun2... so xleh claim buncit dan boroi sbb kahwen.
anne
time tunang n kawen xkasi pn cincin kt hubby...mak mertua xkasi.. rolleyes.gif
ashkaf
QUOTE(anne @ Jul 23 2009, 09:38 AM) *
time tunang n kawen xkasi pn cincin kt hubby...mak mertua xkasi.. rolleyes.gif

ada tak dia cakap kenapa tak kasi? manalah tahu kot2 ada nasihat orang2 tua yg boleh digunapakai (selagi tak bertentangan dengan syariatlah)
NoReeZ
QUOTE(rummenigge @ Jul 23 2009, 08:03 AM) *
QUOTE(teri @ Jul 23 2009, 07:57 AM) *
pada pompuan.... lebih pada kepuasan diri sendiri.... bak org kata menipu diri utk meyakinkan hati sendiri. tp alah kalu nk curang.. cincin penuh 10 jari pun boleh hahahha...


susah aa nk makan2 kalu cincin penuh jari..



MKN LA PAKAI SUDU...

ASHKAF... KALAU KITE NAK BAGI TUNANG / SUAMI CINCIN, KENA BAGI DIA CINCIN PERAK JERK KAN?
YANG LEN TAK LEH KAN KAN KAN?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.