Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Macamana Nak Turunkan Kolesterol Yg Tinggi Tanpa Makan Ubat
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
hatihancur
macamana nak turunkan kolesterol yg tinggi, tanpa makan obat? ada tak recipi
arcilist
makan serat boleh larut (soluble fibre) mcm dalam quacker oat, mkan tiap2 pagi iAllah LDL (kolestrol jahat) turun, HDL (kolestrol baik) naik

mkan bnyak serat2 lain - buah dan sayur

cut off oily and fried food, ganti dengan steam, sup, rebus
hatihancur
QUOTE(arcilist @ Aug 24 2009, 06:39 PM) *
makan serat boleh larut (soluble fibre) mcm dalam quacker oat, mkan tiap2 pagi iAllah LDL (kolestrol jahat) turun, HDL (kolestrol baik) naik

mkan bnyak serat2 lain - buah dan sayur

cut off oily and fried food, ganti dengan steam, sup, rebus

terimakasih boleh baik ke?
zet
mkn quaker oat hari2... mmg leh ... tp cume thn ke x.. z xleh mkn oat.. mesti nk mun,,... huhu
mixsalmina07
Setiap hari makan quaker oat..tiap2 hari mesti exercise sekurang2nya setengah jam
syima
QUOTE(zet @ Aug 24 2009, 08:53 PM) *
mkn quaker oat hari2... mmg leh ... tp cume thn ke x.. z xleh mkn oat.. mesti nk mun,,... huhu



sedap la
makan kosong jer ker?
syima
QUOTE(arcilist @ Aug 24 2009, 06:39 PM) *
makan serat boleh larut (soluble fibre) mcm dalam quacker oat, mkan tiap2 pagi iAllah LDL (kolestrol jahat) turun, HDL (kolestrol baik) naik

mkan bnyak serat2 lain - buah dan sayur

cut off oily and fried food, ganti dengan steam, sup, rebus


my mom hari2 buat cam ni.

tapi i makan good oil biggrin.gif
unsaturated
ngan epa dha
arcilist
actually there are a lot of thing you can cook with quacker oat, tak semestinya mkan yang kosong macam bubur untuk orang sakit tu je..buleh wat minuman ala2 smoothie, buleh tambah bahan2 lain dalam tu...cari je resepi die dalam ternet, sure melambak punya

-bulan pose ni aku sahur quacker oat je...bulan 4 baru ni, aku makan quacker oat dalam beh kurang 3 ke 4 minggu gitu, mmg LDL turun, HDL telebih pulak..hohoho, tapi total cholesterol within normal range-
hatihancur
boleh tak share recepi 'oats' dg sup ayam ke daging ke, betul lah jelak makan oats, hari hari sejak 4 hari, asyik makan oats dg susu pekat dan gula, naik muak pulakk.

tapi betul ke oats bagus, kalau makan boleh ke turun cholsterol. apa lagi ye boleh turunkan cholersterol, so cholesterol ni boleh naik turun lah?
and ada org tu makan tak jaga , makan byk tapi tak ada cholesterol, ada org tu jaga punya jaga pun ada.

betul ke cholerserol tinggi boleh menyebabkan kematian tiba tiba(ada org cakap).

I ni takut jugak tak pernah exercise, jg kata exercise jalan tu tak larat, dan tak pernah, pergi dan balik kerja suami hantar, sampai ofis duduk sampai lunch time, lunch time suami tunggu pergi lunch, lepas tu balik lunch duduk lagi 5jam then balik dia ambil, sampai rumah, rehat samapai dinner makan lepas tu terus masuk tidur, tapi tak boleh tidur termenung saja sampai pagi, kadang kala tidur tak lenyak asyik terbangun bangun. badan ni pun naik gemuk, takut pulak, hai teruk punya kes, ni sekarang ingat nak exercise, nak jalan pun tak larat, macamana, separuh jalan kepala mabuk dan pening. so terus balik rumah tidur hari hari gitu bila nak exercise, sampai pergi window shopping pun setengah jalan kepala pusing, terus balik dan tidur.
syima
QUOTE(hatihancur @ Aug 24 2009, 11:50 PM) *
boleh tak share recepi 'oats' dg sup ayam ke daging ke, betul lah jelak makan oats, hari hari sejak 4 hari, asyik makan oats dg susu pekat dan gula, naik muak pulakk.

tapi betul ke oats bagus, kalau makan boleh ke turun cholsterol. apa lagi ye boleh turunkan cholersterol, so cholesterol ni boleh naik turun lah?
and ada org tu makan tak jaga , makan byk tapi tak ada cholesterol, ada org tu jaga punya jaga pun ada.

betul ke cholerserol tinggi boleh menyebabkan kematian tiba tiba(ada org cakap).

I ni takut jugak tak pernah exercise, jg kata exercise jalan tu tak larat, dan tak pernah, pergi dan balik kerja suami hantar, sampai ofis duduk sampai lunch time, lunch time suami tunggu pergi lunch, lepas tu balik lunch duduk lagi 5jam then balik dia ambil, sampai rumah, rehat samapai dinner makan lepas tu terus masuk tidur, tapi tak boleh tidur termenung saja sampai pagi, kadang kala tidur tak lenyak asyik terbangun bangun. badan ni pun naik gemuk, takut pulak, hai teruk punya kes, ni sekarang ingat nak exercise, nak jalan pun tak larat, macamana, separuh jalan kepala mabuk dan pening. so terus balik rumah tidur hari hari gitu bila nak exercise, sampai pergi window shopping pun setengah jalan kepala pusing, terus balik dan tidur.


oat senang jer

1)susu skim , gula + esen pisang ker stoberi ker..
2) oat ngan peanut butter
3) oat ngan tomyam
4) biskut oat (banyak recipe yang sihat2)
5) sup oat , buat sup daging pekat2, makan ngan oat...
TINGTING
QUOTE(arcilist @ Aug 24 2009, 06:39 PM) *
makan serat boleh larut (soluble fibre) mcm dalam quacker oat, mkan tiap2 pagi iAllah LDL (kolestrol jahat) turun, HDL (kolestrol baik) naik

mkan bnyak serat2 lain - buah dan sayur

cut off oily and fried food, ganti dengan steam, sup, rebus

nak tanya,.. macamana kita nak kira tahap kolestrol dalam badan kita... ada ke dgan cara kira-kira ataupun ada alat tertentu yg boleh di dapati di farmasi2? kalu ada nama alat tu apa dia?
arcilist
QUOTE(TINGTING @ Aug 25 2009, 08:26 AM) *
QUOTE(arcilist @ Aug 24 2009, 06:39 PM) *
makan serat boleh larut (soluble fibre) mcm dalam quacker oat, mkan tiap2 pagi iAllah LDL (kolestrol jahat) turun, HDL (kolestrol baik) naik

mkan bnyak serat2 lain - buah dan sayur

cut off oily and fried food, ganti dengan steam, sup, rebus

nak tanya,.. macamana kita nak kira tahap kolestrol dalam badan kita... ada ke dgan cara kira-kira ataupun ada alat tertentu yg boleh di dapati di farmasi2? kalu ada nama alat tu apa dia?


paling tepat kene amik darah, n kira dalam darah lah..yg kira kot mesin pegang kat tangan tu cume estimate je, kurang tepat, tp utk guideline boleh la kot..so utk tau total cholesterol, kene pegi regular check up lah, mintak doktor testkan apa2 yg vitals, blood glucose, cholesterol and all that, mintak nasihat doktor utk regular chekup, nnt die bgtau la ape nk buat


QUOTE
boleh tak share recepi 'oats' dg sup ayam ke daging ke, betul lah jelak makan oats, hari hari sejak 4 hari, asyik makan oats dg susu pekat dan gula, naik muak pulakk.

tapi betul ke oats bagus, kalau makan boleh ke turun cholsterol. apa lagi ye boleh turunkan cholersterol, so cholesterol ni boleh naik turun lah?
and ada org tu makan tak jaga , makan byk tapi tak ada cholesterol, ada org tu jaga punya jaga pun ada.

betul ke cholerserol tinggi boleh menyebabkan kematian tiba tiba(ada org cakap).

I ni takut jugak tak pernah exercise, jg kata exercise jalan tu tak larat, dan tak pernah, pergi dan balik kerja suami hantar, sampai ofis duduk sampai lunch time, lunch time suami tunggu pergi lunch, lepas tu balik lunch duduk lagi 5jam then balik dia ambil, sampai rumah, rehat samapai dinner makan lepas tu terus masuk tidur, tapi tak boleh tidur termenung saja sampai pagi, kadang kala tidur tak lenyak asyik terbangun bangun. badan ni pun naik gemuk, takut pulak, hai teruk punya kes, ni sekarang ingat nak exercise, nak jalan pun tak larat, macamana, separuh jalan kepala mabuk dan pening. so terus balik rumah tidur hari hari gitu bila nak exercise, sampai pergi window shopping pun setengah jalan kepala pusing, terus balik dan tidur.


mmg kolesterol terlampau tinggi boleh mati tiba2..tapi bukanlah mati sebab kolesterol tinggi, tp kolesterol itnggi boleh menyebabkan penyakit2 lain utk develop

kolesterol akan berada dalam darah, so basically first benda yang terlibat secara direct dengan darah ialah salurannya lah

dan saluran ni ada di mana2 saja, termasuk jantung

mengambil kira beberapa faktor lain seperti kebolehan darah untuk membeku, perjalanan darah yang tidak lancar (akibat lifestyle yang tidak aktif), darah tinggi... salur darah kita (ambik contoh yang biasa ialah di jantung) boleh menyempit

ini kerana, darah tinggi boleh menyebabkan salur darah luka di sebelah dalam, bila luka, darah kita akan cube membeku di kawasan luka untuk menghentikan luka tersebut. Pembetukan darah beku ni (thrombosis) akan mengambil ruang dalam salur darah, menyebabkannya menyempit..jadi pengaliran darah ke jantung tadi akan terganggu...ini lah yang menyebabkan bila orang yang ade salur darah sempit ni, bila exercise je sakit dada, tapi lepas rehat hilang semula..sebab darah tak sempat nak supply demand oksigen yg meningkat di jantung tadi

salur darah yang sempit disebabkan ada thrombos tadi, boleh tercabut. Bila tercabut, die seoalah2 ada luka baru, so darah akan membeku di kawasan tu dengan sangat cepat..yg akan menutup terus saluran darah. Boleh juga ketulan darah yang terbentuk di kawasan lain yang mengalir melalui saluran darah, akan menyumbat kawasan sempit tadi, dan juga menyebabkan kesan yang sama - menutup terus saluran darah.

bila darah tak sampai ke jantung, tisu jantung akan mati (kerana jantung ialah satu organ yang tak pernah berhenti bekerja, jadi sentiasa memerlukan bekalan oksigen yang berterusan)..inilah yang heart attack ni...atau nama tepat dia myocardial infarction

tisu jantung ni, bila dan mati, dia takkan tumbuh balik dah..so kalau tisu tu mati sikit2, maybe function jantung boleh diteruskan, tapi sangat limited (takleh buat kerja berat, takleh stress sangat)..kalau tisu yang mati tu sangat banyak, mmg no turning back, kene heart transplant lah..atau kesan sampingan paling teruk ialah KEMATIAN!
zet
QUOTE(syima @ Aug 24 2009, 09:59 PM) *
QUOTE(zet @ Aug 24 2009, 08:53 PM) *
mkn quaker oat hari2... mmg leh ... tp cume thn ke x.. z xleh mkn oat.. mesti nk mun,,... huhu



sedap la
makan kosong jer ker?



xlah.. campur2, kkdng try beli yg instant coklat la ape la, pun xleh jalan gak kat tekak.. mkn ksong, bau je dah erm...
zet
QUOTE(syima @ Aug 25 2009, 12:24 AM) *
QUOTE(hatihancur @ Aug 24 2009, 11:50 PM) *
boleh tak share recepi 'oats' dg sup ayam ke daging ke, betul lah jelak makan oats, hari hari sejak 4 hari, asyik makan oats dg susu pekat dan gula, naik muak pulakk.

tapi betul ke oats bagus, kalau makan boleh ke turun cholsterol. apa lagi ye boleh turunkan cholersterol, so cholesterol ni boleh naik turun lah?
and ada org tu makan tak jaga , makan byk tapi tak ada cholesterol, ada org tu jaga punya jaga pun ada.

betul ke cholerserol tinggi boleh menyebabkan kematian tiba tiba(ada org cakap).

I ni takut jugak tak pernah exercise, jg kata exercise jalan tu tak larat, dan tak pernah, pergi dan balik kerja suami hantar, sampai ofis duduk sampai lunch time, lunch time suami tunggu pergi lunch, lepas tu balik lunch duduk lagi 5jam then balik dia ambil, sampai rumah, rehat samapai dinner makan lepas tu terus masuk tidur, tapi tak boleh tidur termenung saja sampai pagi, kadang kala tidur tak lenyak asyik terbangun bangun. badan ni pun naik gemuk, takut pulak, hai teruk punya kes, ni sekarang ingat nak exercise, nak jalan pun tak larat, macamana, separuh jalan kepala mabuk dan pening. so terus balik rumah tidur hari hari gitu bila nak exercise, sampai pergi window shopping pun setengah jalan kepala pusing, terus balik dan tidur.


oat senang jer

1)susu skim , gula + esen pisang ker stoberi ker..
2) oat ngan peanut butter
3) oat ngan tomyam
4) biskut oat (banyak recipe yang sihat2)
5) sup oat , buat sup daging pekat2, makan ngan oat...


thnks bg idea ni... biskut oat je, yg mmpu mnawan hati takat ni.. hehe
syima
QUOTE(zet @ Aug 26 2009, 12:57 AM) *
QUOTE(syima @ Aug 25 2009, 12:24 AM) *
QUOTE(hatihancur @ Aug 24 2009, 11:50 PM) *
boleh tak share recepi 'oats' dg sup ayam ke daging ke, betul lah jelak makan oats, hari hari sejak 4 hari, asyik makan oats dg susu pekat dan gula, naik muak pulakk.

tapi betul ke oats bagus, kalau makan boleh ke turun cholsterol. apa lagi ye boleh turunkan cholersterol, so cholesterol ni boleh naik turun lah?
and ada org tu makan tak jaga , makan byk tapi tak ada cholesterol, ada org tu jaga punya jaga pun ada.

betul ke cholerserol tinggi boleh menyebabkan kematian tiba tiba(ada org cakap).

I ni takut jugak tak pernah exercise, jg kata exercise jalan tu tak larat, dan tak pernah, pergi dan balik kerja suami hantar, sampai ofis duduk sampai lunch time, lunch time suami tunggu pergi lunch, lepas tu balik lunch duduk lagi 5jam then balik dia ambil, sampai rumah, rehat samapai dinner makan lepas tu terus masuk tidur, tapi tak boleh tidur termenung saja sampai pagi, kadang kala tidur tak lenyak asyik terbangun bangun. badan ni pun naik gemuk, takut pulak, hai teruk punya kes, ni sekarang ingat nak exercise, nak jalan pun tak larat, macamana, separuh jalan kepala mabuk dan pening. so terus balik rumah tidur hari hari gitu bila nak exercise, sampai pergi window shopping pun setengah jalan kepala pusing, terus balik dan tidur.


oat senang jer

1)susu skim , gula + esen pisang ker stoberi ker..
2) oat ngan peanut butter
3) oat ngan tomyam
4) biskut oat (banyak recipe yang sihat2)
5) sup oat , buat sup daging pekat2, makan ngan oat...


thnks bg idea ni... biskut oat je, yg mmpu mnawan hati takat ni.. hehe


i suka oat gegiler

kalu tak leh membuang, malam tu makan oat , esok lancar jer

kalu oat kosong wee..tak lalu..
arcilist
ni ade blog orang pasal makanan yg leh reduce kolesterol

blog je, buat guideline boleh la

makanan yg boleh reduce kolestrol
kamasutrabm
offtopic sket nie.. x bercerita pasal kolesterol tp pasal oat dan resepi instant aku.

oat mmg x sedap. aku slalu bancuh sekali ngan nestum + milo 2sudu + gula 1/2 sudu.
hehe....rasanya boleh la. benda instant kalau dekat2 nak hypo mmg aku bantai je nestum atau oat + milo.

pernah sekali tgh main game online 3-4 pagi tetiba badan tangan menggigil. sah dah aku hypo.
pegi dapur bancuh nestum + milo (total 3 cawan). barula berenti gigil. gelabah jugak takut xdak sapa tau kalau aku collapse.
habis bersepah meja ngan oat ngan nestum semua sebab tgn gigil nak masukkan dlm mug susah.

amalkan pemakanan yg sihat. jgn jd mcm aku tau. regular & constant meal is a must to avoid starvation.
syima
QUOTE(kamasutrabm @ Aug 26 2009, 05:47 PM) *
offtopic sket nie.. x bercerita pasal kolesterol tp pasal oat dan resepi instant aku.

oat mmg x sedap. aku slalu bancuh sekali ngan nestum + milo 2sudu + gula 1/2 sudu.
hehe....rasanya boleh la. benda instant kalau dekat2 nak hypo mmg aku bantai je nestum atau oat + milo.

pernah sekali tgh main game online 3-4 pagi tetiba badan tangan menggigil. sah dah aku hypo.
pegi dapur bancuh nestum + milo (total 3 cawan). barula berenti gigil. gelabah jugak takut xdak sapa tau kalau aku collapse.
habis bersepah meja ngan oat ngan nestum semua sebab tgn gigil nak masukkan dlm mug susah.

amalkan pemakanan yg sihat. jgn jd mcm aku tau. regular & constant meal is a must to avoid starvation.


ko kena makan low glycemic index food..


instead of nestum , baik ko makan steel cut oat.
NoReeZ
mkn oat!
syima
yesserie

aku juge mengamalkan barley, millet , bulghur , brown rice , cous2 dan lain2..
arcilist
QUOTE(syima @ Aug 26 2009, 06:03 PM) *
yesserie

aku juge mengamalkan barley, millet , bulghur , brown rice , cous2 dan lain2..


gile sehat..tabah gila hang buleh tahan selera tak makan makanan typical melayu..ape tips?
anaxilea
QUOTE(kamasutrabm @ Aug 26 2009, 05:47 PM) *
offtopic sket nie.. x bercerita pasal kolesterol tp pasal oat dan resepi instant aku.

oat mmg x sedap. aku slalu bancuh sekali ngan nestum + milo 2sudu + gula 1/2 sudu.
hehe....rasanya boleh la. benda instant kalau dekat2 nak hypo mmg aku bantai je nestum atau oat + milo.

pernah sekali tgh main game online 3-4 pagi tetiba badan tangan menggigil. sah dah aku hypo.
pegi dapur bancuh nestum + milo (total 3 cawan). barula berenti gigil. gelabah jugak takut xdak sapa tau kalau aku collapse.
habis bersepah meja ngan oat ngan nestum semua sebab tgn gigil nak masukkan dlm mug susah.

amalkan pemakanan yg sihat. jgn jd mcm aku tau. regular & constant meal is a must to avoid starvation.


serupa, ana ada history gastrik, kalau lapar giler memang carik susu, tapi tak suka nestumla, manis sangat.. kalau bancuh oat ngan koko sedapla...
syima
QUOTE(arcilist @ Aug 26 2009, 06:56 PM) *
QUOTE(syima @ Aug 26 2009, 06:03 PM) *
yesserie

aku juge mengamalkan barley, millet , bulghur , brown rice , cous2 dan lain2..


gile sehat..tabah gila hang buleh tahan selera tak makan makanan typical melayu..ape tips?


dulu aku morbidly obese
so aku mengajar diri aku menerima makanan kesihatan.. dah 7 tahun dah.
kekekekekke

makanan typical melayu makan jugak. aku kurangkan saturated fat. esp kulit ayam. hehe pastu santan2.. kalu masak aku pakai low fat nyer santan.. 9kal per 1tbsp. tapi aku lebih suka makanan yang natural cam curry, dan masak lemak.. makanan barat tu aku suka sebab natural..herbs..spices..

aku suka chinese food.. tapi biler aku tengok tukang masak tu bubuh 1 senduk gula dalam aku nyer ketam, aku insaf. kekekeke..
makanan bersos2 ni aku kurang sket, sebab kandungan gula tinggi.

aiseh
dapat mak dietician mmg payah. hahahahahah
tiket
cuba makan oat cara ni

oat tu goreng tanpa minyak dalam pan
lepas tu sejukkan... simpan dalam bekas
bila nak makan campur oat, cornflake, dan buah2an kering macam kismis ke berry ke ape dalam mangkuk
pastu tuang susu sejuk dan makan, baru tak muak biggrin.gif

p/s resepi ni aku cipta sambil menaip posting ni, so aku tak pernah cuba, sakit perut aku tak bertanggungjawab biggrin.gif
syima
QUOTE(tiket @ Aug 26 2009, 07:07 PM) *
cuba makan oat cara ni

oat tu goreng tanpa minyak dalam pan
lepas tu sejukkan... simpan dalam bekas
bila nak makan campur oat, cornflake, dan buah2an kering macam kismis ke berry ke ape dalam mangkuk
pastu tuang susu sejuk dan makan, baru tak muak biggrin.gif

p/s resepi ni aku cipta sambil menaip posting ni, so aku tak pernah cuba, sakit perut aku tak bertanggungjawab biggrin.gif


erk?
ni cam buat granola biggrin.gif
kalu aku buat granola aku bake dalam oven, taruk sugar free maple syrup.
syima
aku kekadang goreng tepung , pakai oat meal.

ayam tu celup oat sambil goreng/atau bakar dalam oven..
tiket
QUOTE(syima @ Aug 26 2009, 07:11 PM) *
QUOTE(tiket @ Aug 26 2009, 07:07 PM) *
cuba makan oat cara ni

oat tu goreng tanpa minyak dalam pan
lepas tu sejukkan... simpan dalam bekas
bila nak makan campur oat, cornflake, dan buah2an kering macam kismis ke berry ke ape dalam mangkuk
pastu tuang susu sejuk dan makan, baru tak muak

p/s resepi ni aku cipta sambil menaip posting ni, so aku tak pernah cuba, sakit perut aku tak bertanggungjawab biggrin.gif


erk?
ni cam buat granola biggrin.gif
kalu aku buat granola aku bake dalam oven, taruk sugar free maple syrup.

ntah... aku xsuka pun makan oat biggrin.gif
anaxilea
tiket, awak tak suka makan biskut oat ka? sodap...

syima, chinese food healthier dari western, tapi it depends on how u cook the meals.. minyak bijan, steam, best aa..

ana bab2 santan ni memang kurang suke, kari ka, briani ka, semua masak pakai fresh milk, rondang, lodeh, ayam percik pon pakai fresh milk... sodap... tapi kalau semi skim milk, tak sedap sangatla gulai tu hehe...
tiket
biskut oat cheese cake oat ayam goreng oat semua aku suka asal bukan oat saje2... dah muak... sebab masa sekolah dulu hari2 mengadap oat breakfast
syima
QUOTE(anaxilea @ Aug 26 2009, 07:22 PM) *
tiket, awak tak suka makan biskut oat ka? sodap...

syima, chinese food healthier dari western, tapi it depends on how u cook the meals.. minyak bijan, steam, best aa..

ana bab2 santan ni memang kurang suke, kari ka, briani ka, semua masak pakai fresh milk, rondang, lodeh, ayam percik pon pakai fresh milk... sodap... tapi kalau semi skim milk, tak sedap sangatla gulai tu hehe...


ic ic. syima ada baca majalah kesihatan , chinese ppl suka pakai sweet n sugary sauces.. pastu giler ngan deep fried. yang stim tu ada juga.. sedap.. full of flavor.. kat avenue k dulu ada kedai nama 'STEAM' , isk isk , steamed dory ngan light soy sauce. isk isk isk..

i like american food.. american salad... american chops ..

tapi kalu english food.. yorkshire pudding. edei... pot roast.. ik isk ..

kalu western i dont like creamy food. sungguh pening macam nak muntah... tapi i like the idea of grilling meat with fresh herbs n spices.
kalu cina , steam ni i like cod fish steamed with soy sauce. pastu bubuh corriander. iesh ish.... tapi home food tak sama cam chinese takeout kat us.. sangat2ler tak healthy...


i hate talking about food..
cuz i never rasa malas utk masak..
hehe
giler tul..
syima
btw, i suka bean.. as a meal..
utk kurangkan cholesterol biggrin.gif


cam kacang ijau, merah..etc..
tapi jangan lak pi bantai bubur kacang merah lak.. kekekekkeke santan banyak sangat. tapi if u could make it at home.. boleh la buat... use low fat santan, n sugar substitute.

three beans salad pon sedap
kalu pegi pizza hut , amik bean banyak2..

kalu buat morrocan fish soup, boleh bubuh black eyed beans atau canelini beans.
tiket
mr bean biggrin.gif
hatihancur
hari tu jumpa org tak kenal dlm lift pejabat tiba tiba dia bilang "u ni ada high cholesterol" i tanya macamana dia tahu, oh by yr face, eyes can tell u hv high cholesterol, terus i jadi stress, terperanjat, ketakutan, hey agaknya cholesterol i ni tinggi sangat melambung ke, sebab dari mata dia dpt tahu cholesterol tinggi, i jadi runsing sebab tu. betul ke dari mata u can tell?thanks.

i pening tak tahu apa nak makan, hari hari oats jelak, semalam i makan mum in law masakkan lauk lemak cili padi udang , sambal goreng aduh syiioknya.i makan oats taruk susu pekat dan gula. tapi di ofis tak dpt jaga, makan di luar terpaksa makan nasi goreng, kuetiau goreng, lauk asam pedas, sayur, entah pening.
zul86
QUOTE(hatihancur @ Aug 29 2009, 09:34 AM) *
hari tu jumpa org tak kenal dlm lift pejabat tiba tiba dia bilang "u ni ada high cholesterol" i tanya macamana dia tahu, oh by yr face, eyes can tell u hv high cholesterol, terus i jadi stress, terperanjat, ketakutan, hey agaknya cholesterol i ni tinggi sangat melambung ke, sebab dari mata dia dpt tahu cholesterol tinggi, i jadi runsing sebab tu. betul ke dari mata u can tell?thanks.

i pening tak tahu apa nak makan, hari hari oats jelak, semalam i makan mum in law masakkan lauk lemak cili padi udang , sambal goreng aduh syiioknya.i makan oats taruk susu pekat dan gula. tapi di ofis tak dpt jaga, makan di luar terpaksa makan nasi goreng, kuetiau goreng, lauk asam pedas, sayur, entah pening.


jgn makan quaker oat dgn susu pekat dan gula...tak guna gak.. sbb susu pekat tu ngan gula akan meningkatkan lagi lemak dlm badan.. sepatutnye quaker oat dimakan dgn susu tepung biase..JGN TAMBAH GULA.. baru la bende tu leh serap and buang kolestrol dalam badan... pastu banyakkan bersenam / jogging.. aku tau sbb org tua aku pon kandungan kolestrol die tinggi gak dlm badan.. pas die amalkan bende2 ni skrg alhamdulillah dah ok...

biase bende yg kite tak suka, bende tu lah yg terbaik utk kite..
hatihancur
tapi sekarang nak jalan pun tak larat, macam hari hari rasa mengantuk, penat, letih, malas, tak larat, nak jalan pun tak larat, macanama nak exercise, susah hati, kadang kadang kepala pening mabuk, kenapa ye,macamana lah nak exercise.ada tak siapa rasa gini, sentiasa pening, runsing dan cemas dan letih kalau boleh nak tidur saja, macam sudah bosan. mungkin kerana lama tak bergerak, exercise itu pasal cholesteraol tinggi,
syima
QUOTE(hatihancur @ Aug 29 2009, 01:45 PM) *
tapi sekarang nak jalan pun tak larat, macam hari hari rasa mengantuk, penat, letih, malas, tak larat, nak jalan pun tak larat, macanama nak exercise, susah hati, kadang kadang kepala pening mabuk, kenapa ye,macamana lah nak exercise.ada tak siapa rasa gini, sentiasa pening, runsing dan cemas dan letih kalau boleh nak tidur saja, macam sudah bosan. mungkin kerana lama tak bergerak, exercise itu pasal cholesteraol tinggi,



orang kata, slalunya orang yang tak senam ni selalu tak larat.
dulu i was like that.... dah senam , dalam 2-3 hari dah segar..

expert kata, orang yang tak active adalah orang yang ada depression.
syima
btw, orang ada high cholesterol ni
ada lingkaran warna kat bebola mata dier tu..


ada la doktor specialist dari pusat pakar utara cakap ..

arcilist
QUOTE(hatihancur @ Aug 29 2009, 09:34 AM) *
hari tu jumpa org tak kenal dlm lift pejabat tiba tiba dia bilang "u ni ada high cholesterol" i tanya macamana dia tahu, oh by yr face, eyes can tell u hv high cholesterol, terus i jadi stress, terperanjat, ketakutan, hey agaknya cholesterol i ni tinggi sangat melambung ke, sebab dari mata dia dpt tahu cholesterol tinggi, i jadi runsing sebab tu. betul ke dari mata u can tell?thanks.

i pening tak tahu apa nak makan, hari hari oats jelak, semalam i makan mum in law masakkan lauk lemak cili padi udang , sambal goreng aduh syiioknya.i makan oats taruk susu pekat dan gula. tapi di ofis tak dpt jaga, makan di luar terpaksa makan nasi goreng, kuetiau goreng, lauk asam pedas, sayur, entah pening.



high cholesterol atau hyperlipidemia boleh tengok sign kat mata

mcm syima ckap, ring putih keliling iris (mata hitam) kita tu, nama dia arcus senilis adalah sign of high cholesterol in the blood

dekat kulit keliling mata pun boleh ada ketul2 warna putih, nama dia xenthalesmata..pun tanda tinggi kolestrol dalam darah

perhatian, kolesterol ni bukan lemat tau, tapi untuk jadi lemak, kene ada kolesterol. sebab tu, tak semestinya orang kurus ni kolesterol dia rendah, boleh jadi badan kurus, tapi kolesterol dalam darah tinggi..tak semestinya jugak orang gemuk ni kolesterol dia tinggi...tapi biasanya orang gemuk kolesterol akan tinggi dalam darah..sebab kolesterol diperlukan untuk jadi lemak..kolesterol juga diperlukan dalam pembentukan horomon seks kita

tinggi kolesterol merupakan risiko untuk mendapat penyakit berkaitan salur darah = arterosklerosis yang akan mengakibatkan sakit jantung, salur darah tersumbat, salur darah terbelah (aortic dissection), pembentukan darah beku yang boleh menyebabkan strok, sakit jantung, deep vein thrombosis, pulmonary embolism..semua ni boleh membawa kepada maut
healthforrich
QUOTE(hatihancur @ Aug 24 2009, 06:31 PM) *
macamana nak turunkan kolesterol yg tinggi, tanpa makan obat? ada tak recipi




Hi hatihancur,

Saya nak suggest HERBALIFE, makanan terbaik tok kesihatan tubuh badan, Jangan takut sebab Herbalife ni bukan ubat atau bukan suppliment, tapi die replacement. Cuma amalkan setiap pagi atau dalam erti kata lain jadikan sarapan pagi, sedap, kenyang, malah memberi banyak hasiat yang sememangnye diperlukan untuk badan.

Dah berpuluh juta orang kat 70 buah negara termasuk la malaysia ni yang dah mengamalkan cara hidup sihat dengan herbalife ni..
So, cuba la..


HERBALIFE Team
019-7733911 / healthforrich@gmail.com
hatihancur
tapi yg hairan org tu tak tenung mata saya, dia cuma lalu tepi saja macamana di aboleh tahu,
hatihancur
boleh tak cholesterol turun tanpa makan ubat, boleh tak kita turunkan cara natural.

kalau sekali sekali makan lemak cili padi udang, sambal goreng boleh tak,

semalam org kasi cili padi lemam, sambal goreng, sedap, i makan, ok tak?
thaks.
bob_afdlin
pernah dengar quaker oat?? huhu..tapi mudah muak la..
ari ari makan...erkkk down.gif
syima
QUOTE(bob_afdlin @ Aug 30 2009, 03:29 PM) *
pernah dengar quaker oat?? huhu..tapi mudah muak la..
ari ari makan...erkkk down.gif


oat mmg sedap
kekeke
hari2 makan tak bagus gak (i mean, nutrient tu jer kita dapat, cuba kita try makan beans, other grains/wheat)
ouyangfeng
QUOTE(syima @ Aug 30 2009, 07:38 PM) *
QUOTE(bob_afdlin @ Aug 30 2009, 03:29 PM) *
pernah dengar quaker oat?? huhu..tapi mudah muak la..
ari ari makan...erkkk down.gif


oat mmg sedap
kekeke
hari2 makan tak bagus gak (i mean, nutrient tu jer kita dapat, cuba kita try makan beans, other grains/wheat)

cuba la makan mee hari2... sleep.gif
syima
QUOTE(ouyangfeng @ Aug 31 2009, 04:41 AM) *
QUOTE(syima @ Aug 30 2009, 07:38 PM) *
QUOTE(bob_afdlin @ Aug 30 2009, 03:29 PM) *
pernah dengar quaker oat?? huhu..tapi mudah muak la..
ari ari makan...erkkk down.gif


oat mmg sedap
kekeke
hari2 makan tak bagus gak (i mean, nutrient tu jer kita dapat, cuba kita try makan beans, other grains/wheat)

cuba la makan mee hari2... sleep.gif



mee segera
ouyangfeng
QUOTE(syima @ Aug 31 2009, 05:27 AM) *
QUOTE(ouyangfeng @ Aug 31 2009, 04:41 AM) *
QUOTE(syima @ Aug 30 2009, 07:38 PM) *
QUOTE(bob_afdlin @ Aug 30 2009, 03:29 PM) *
pernah dengar quaker oat?? huhu..tapi mudah muak la..
ari ari makan...erkkk down.gif


oat mmg sedap
kekeke
hari2 makan tak bagus gak (i mean, nutrient tu jer kita dapat, cuba kita try makan beans, other grains/wheat)

cuba la makan mee hari2... sleep.gif



mee segera

nak lagi segera, makan je mee mentah sleep.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.