Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Badan Lemah
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
hatihancur
kenapa ye badan saya ni lemah, mengantuk, letih, tak bermaya 24hr a day, tdiur siang pun pagi bangun mengantuk, tak cergas, badan semua sakit sakit, pegang sakit, kaki sakit, kepala rasa so so terlalu berat, pening kepala mabok macam nak pitam, mata mengantuk, blur tengok apa apa, hai apa dah jadi, ada tips tak? nak exerise, jalan pun tak larat, kepala ni berat, blank, tak boleh fikir, macam tersendat otak. hati pun tak tenang sentiasa cemas, boring, bosan, dan nafas susah nak tarik.
bob_afdlin
huiih...bunyi mcm marabahaya niee..
syima
u got a sign of depression

nak kata bipolar tak

munchausen syndrome kot?

dah try diagnose with experts
jamian
mungkin awak tak bangun makan sahur kot.....
bob_afdlin
QUOTE(jamian @ Aug 30 2009, 04:01 PM) *
mungkin awak tak bangun makan sahur kot.....


bernasss....bernasss.. clapping.gif
Amin Fadzlan
Salam Ahad.

Yaaa SPT.

Generally, 8 perkara ni nak kena jaga, maintain & aware. Insya'ALLAH kalo kita dapat amalkan 8 perkara ni, nescaya Tubuh Badan kita akan sentiasa sihat & cergas bahkan jauh ditimpa sakit & lemah badan, penyakit2 dll.

1. SOLAT FARDHU.

2. IKHLASKAN+BERSIHKAN+SUCIKAN HATI & SENTIASA BERFIKIR POSITIF & OPTIMIS.
Ini adalah kerana, Jiwa Hati yang tidak baik@sihat & fikiran yang negatif adalah merupakan Punca Kepada 1001 bencana. Kerana, apabila kita bersikap sedemikian, maka DARAH yg mengalir di dalam setiap bahagian tubuh kita ini akan menjadi keruh (dlm erti kata lain kotor). Apabila DARAH sudah keruh, ianya menjadi kunci pembuka kepada segala jenis sakit+penyakit, baik yg bersifat ringan, sederhana mahupun yang bersifat berat+kritikal (kdg ada yg sehingga boleh membawa maut).
Manakala sebaliknya, Darah yg Bersih+Jernih pula akan menghasilkan Jiwa, Fikiran & Tubuh Badan yg sihat cergas wal afiat.

Sebab inilah, termasuk di dalam mafhum Hadis Sahih, menyatakan, "Kesembuhan itu ada dalam tiga hal, iaitu dalam manisan madu, alat bekam atau sedutan api. Namun aku melarang umatku melakukan sedutan api.” Bahkan Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya cara pengubatan paling baik yang kamu amalkan adalah al-hijamah (bekam, yakni rawatan membuang darah kotor)."

Sehinggakan tuntutan bagi tujuan menyediakan perkhidmatan Pusat Rawatan Bekam ini, jatuh hukum Wajib (Fardhu Kifayah), sedangkan tiada pula pelbagai jenis Rawatan-Rawatan yang lain dihukumkan sedemikian. Betapa pentingnya Rawatan Bekam ini, yakni salah satu teknik rawatan khusus untuk membuang segala darah kotor yang wujud dalam jasad kita ini.

Imam Ghazali berpendapat, yang dinukilkan dalam kitab Tasyirul Fiqih lil Muslimil Muashir oleh Dr. Yusuf Qardhawi: “Al-Hijamah adalah termasuk fardhu kifayah. Jika di suatu wilayah tidak ada seorang yang mempelajarinya, maka semua penduduknya akan berdosa. Namun jika ada salah seorang yang melaksanakannya serta memadai, maka gugurlah kewajiban dari yang lain. Maksud saya, sebuah wilayah kadang-kadang memerlukan lebih dari seorang. Tapi yang terpenting adalah adanya jumlah yang mencukupi dan memenuhi keperluan yang diperlukan. Jika di sebuah wilayah tidak ada orang yang Muhtajib (ahli bekam), suatu kehancuran siap menghadang dan mereka akan sengsara karana menempatkan diri di ambang kehancuran. Ini kerana Zat yang menurunkan penyakit juga menurunkan ubatnya, dan memerintahkan untuk menggunakannnya serta berdakwah untuk melaksanakannya, maka dengan meremehkannya bererti sebuah kehancuran telah menghadang.”
[Sumber Cilok (Perolehan) Ketahuan]

3. KERAP BERPUASA SUNAT.

4. MENGAJI AL-QURAN.

5. BANYAK DZIKKRULLAH ( BERDZIKIR & MENGINGATI ALLAH).

6. PEMAKANAN SEIMBANG.

7. BERIADHAH & BERSENAM REGULARLY.

8. REHAT@TIDUR YANG BERKUALITI+MENCUKUPI.

9. BERJIMAK secara sihat, tertib & berlandaskan kepada hukum syarak (tambahan@bonus, bagi pasangan yang telah selamat & sah diakad-nikahkan & diijab-kabulkan).

Sekian, Wallahu'alam...

Salam Sepanjang Abad.
aimaniac
Hisap rokok x? Kalau hisap rokok kuat sgt mcm tu la.. Aku dulu 30 batang sehari, jadi mcm tu.. Nafas pun pendek je, kalau ada lif selagi boleh naik lif, xnak tangga, walaupun setingkat.. Skang aku dah kurangkan 3 batang sehari, pastu air pun minum byk2.. (Lepas berbuka la ye mekasehh)
arcilist
antara kemungkinan2:

depression

tak cukup vitamin aka malnourished

anemia - kurang darah

ada autoimmune disease

penuaan

darah rendah

lemah jantung

obesity

hypothyroidism / hyperthyroidism

macam2 lagi...sume symptom tu tak spesifik, kene buat screening dulu
Khayty
multivitamin
hatihancur
terimakasih, saya tak pernah hisap rokok dlm hidup, Syima, mungkin benar maybe saya ada depression sebab stress sgt di pejabat dg perangai macam macam org, saya ni pendiam, dan tak reti nak cari gaduh or bersuara, so makan hati saja.

saya kena buli dg 1 pekerja di sini, bosan, asyik kena pekik tengking herdik oleh dia, dan lagi satu pulak kalau buat kerja berkira sgt, so stress di buatnya, kaki berat nak masuk pejabat, rasa terseksa berkerja, stress, mana di rumah berserak (sebab stress, tak ada mood nak buat kerja rumah or ajar anak).

mungkinkah depression saya ni? sebab hari hari kepala mabuk , pening. jalan saja kepala mabuk, light headed , dizzy, giddy hari hari, tapi bila weekend kurang sikit tak seteruk mon-fri. kepala hari hari sakit, tekanana darah naik sikit, sekarang cholesterol pun naik tinggi. mungkinkah kerana stress?
hatihancur
kadang kala, bila berfikir or talking on phone yg stress, tiba tiba, kepala sakit, macam tiba tiba rasa nak meletup, then start kepaala pening, mabuk, baru ni kena lagi, bila bual dg teman yg demanding sikit, lepas tu terus rasa pening kepala. entah kenapa tak cukup tidur ke, entah lah.
bob_afdlin
bunyi berbentuk hypertension.. nea.gif
paez_san
1)p bli multi vitamin.....makn tipa2 pagi...
2)p cari aply keje pat lain......
3)p bercuti 2 3 hari....

buat mane2 2 perkara dari 3 pekara ditas dijamin segalanya akn selesai
hatihancur
entah ye,dulu selalu gini, lepas tu go tidur, kalau dpt lenyak then felt better. ni bencilah slelau happening di ofis.
macam tak boleh dengar org berkata dg me, and rasa macam tak tahan mesti pergi jalan jalan rasa tense di kepala, pening. hai nasib. kenapa , kurang tidur ke ?mata mengantuk terlalu sgt, mata blur pulak, tgk computer blur, baca blur sikit.
Amin Fadzlan
Salam Isnin.

Yaaa Puan SPT yang Budiwati.

[:>>>-(Naaahh, Makan Nie)-<<<:]

Mudah-mudahan, Insya'ALLAH.

Salam Zahir+Batin.
semuthitam84
makan madu lebah asli...penawar segala penyakit..
bob_afdlin
kopi jantan kan ada...semua pun adeee rolleyes.gif
arcilist
selalu gastrik tak? migrain?
hatihancur
QUOTE(arcilist @ Aug 31 2009, 06:55 PM) *
selalu gastrik tak? migrain?

tak sgt
hitomi07
tidur x cukup tu....
arcilist
QUOTE(hatihancur @ Aug 31 2009, 09:46 PM) *
QUOTE(arcilist @ Aug 31 2009, 06:55 PM) *
selalu gastrik tak? migrain?

tak sgt



biasanya gastrik ulser ada sedikit sebanyak kaitan dengan stress, sebab stress boleh menambahkah rembesan asid dalam perut, tapi tak semua kes mesti kena stress baru dapat gastrik ulser
arcilist
rasenye faktor utama ialah tekanan tempat kerja

hati2, kalau terlalu kronik, benda2 lain mungkin boleh timbul..darah tinggi, lemah tenaga batin, gastrik, sakit jantung, strok, mata boleh rosak
akls
QUOTE(hatihancur @ Aug 30 2009, 03:32 PM) *
kenapa ye badan saya ni lemah, mengantuk, letih, tak bermaya 24hr a day, tdiur siang pun pagi bangun mengantuk, tak cergas, badan semua sakit sakit, pegang sakit, kaki sakit, kepala rasa so so terlalu berat, pening kepala mabok macam nak pitam, mata mengantuk, blur tengok apa apa, hai apa dah jadi, ada tips tak? nak exerise, jalan pun tak larat, kepala ni berat, blank, tak boleh fikir, macam tersendat otak. hati pun tak tenang sentiasa cemas, boring, bosan, dan nafas susah nak tarik.


banyak sungguh penyakit awak ni..hehehehee.. biggrin.gif
kamasutrabm
byk sgt sakitya. pening aku pk kejap td.

kalau bab stress ngan perangai org kat tempat keja.
dr apa yg puan tulis tu, rasanya puan mungkin kena ubah sikit attitude puan sendiri.
maksud saya.. "take easy" dgn apa jua yg org kata.. kecuali arahan kerja la.
kang kerja x siap lak kan...
jgn berdendam bila kena herdik ka apa ka. dont simpan2 rasa.
bykkan Senyuman...
dan kembalikan hujah anda dlm senyuman.
WAJIB pastikan muka anda tersenyum dulu baru start ayat tau. (tgkla cermin ka apaka sat)
jiwa akan rasa lapang dan puas... percayalah.
hitomi07
pemakanan kene jage sume...sayur & buah lebihkan. kurgkn mkn daging
debab18
QUOTE(hatihancur @ Aug 30 2009, 03:32 PM) *
kenapa ye badan saya ni lemah, mengantuk, letih, tak bermaya 24hr a day, tdiur siang pun pagi bangun mengantuk, tak cergas, badan semua sakit sakit, pegang sakit, kaki sakit, kepala rasa so so terlalu berat, pening kepala mabok macam nak pitam, mata mengantuk, blur tengok apa apa, hai apa dah jadi, ada tips tak? nak exerise, jalan pun tak larat, kepala ni berat, blank, tak boleh fikir, macam tersendat otak. hati pun tak tenang sentiasa cemas, boring, bosan, dan nafas susah nak tarik.





mungkin awk selalu martubasi atau beronani..biggrin.gif
haidawati
bersenam walaupun seketika dan tidur mesti cukup....baru badan ok....
drpd
Mungkin ada masalah berat yang membelenggu anda..bawa jumpa pakarr dry.gif
orgazmopiazza
Luahkan perasaan kat mak, ataupon teman rapat, takpon boipren . . .
yaya3003
ce cite sket pasal diri..
umo?
kawen @ blum?
ada ank @ x?
keje x?

emm... kadang faktor umo pun ye gak... dah tue.. hehhe..
airif
QUOTE(yaya3003 @ Apr 24 2012, 02:31 PM) *
ce cite sket pasal diri..
umo?
kawen @ blum?
ada ank @ x?
keje x?

emm... kadang faktor umo pun ye gak... dah tue.. hehhe..


btol2..sbb truk sgt da tu smpai x larat nk wtpe je tgok..

tips saya cube jge pemakanan tu..bykkan mnum air putih, bykkn mkn buah-buahan yg segar, n senaman pun perlu senamn ringn je la dlu kalau x larat nk jalan.. just share je.. biggrin.gif
imanniaga
aslmkm..

dah cuba amalkan susu kambing? ikut cara Rasulullah minum..jadikan amalan harian..

susu kambing boleh kuatkan imune system dan kecergasan badan..cepat2 la bertindak ye..
herbamalays
QUOTE(hatihancur @ Aug 30 2009, 03:32 PM) *
kenapa ye badan saya ni lemah, mengantuk, letih, tak bermaya 24hr a day, tdiur siang pun pagi bangun mengantuk, tak cergas, badan semua sakit sakit, pegang sakit, kaki sakit, kepala rasa so so terlalu berat, pening kepala mabok macam nak pitam, mata mengantuk, blur tengok apa apa, hai apa dah jadi, ada tips tak? nak exerise, jalan pun tak larat, kepala ni berat, blank, tak boleh fikir, macam tersendat otak. hati pun tak tenang sentiasa cemas, boring, bosan, dan nafas susah nak tarik.


Kisah Benar ramai pengguna Pil Urat Hjh Rokiah yang telah kembali sihat setelah menggunakan Pil Urat Hjh Rokiah...Antaranya :

- Pak Jaapa dari Kuala Terengganu (Sakit Urat dan Sendi hingga Bengkak hampir 20 Tahun)
- Abg Zaidi Tahir dari Kota Tinggi Johor (Accident tahun 1999)
- Tan Sri Jins Syamsudin (Masalah Urat, lemah badan dan xboleh bergerak normal)

dan ramai lagi...Segala Kisah Benar hanya di :

http://herbamalays.blogspot.com
guligang
Stress ni.. kena tengokla pulak punca stress tu and jauhkan dari punca stress.

Kalau ikut pada story confirm pasal keje ni. So quit kerja and carila kerja lain.
Kalau nak try keje kat Gamuda Berhad- MRT project, just PM saya.
Nanti saya emailkan listing vacancies yang ada.

pinkypainter
Biasanya, keadaan ini, ada gangguan di mentality. Ada apa masalah yang merunsingkan? Cari rakan yang dapat memberi nasihat positif, dan luarkan masalah. Atau, cakap-lah di forum, rakan-rakan mesra.net akan membantu smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.