Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Borang Utk Nikah
Mesra.net Forum > Social & Societies > Perkahwinan & Pertunangan
Pages: 1, 2
smurfette
ni kawan aku nak tanya:

pengantin laki = org johor

pengantin pompuan :

ic selangor

umah selangor

kawen kat umah di selangor.


camne???????
JeD[i]-BoNGsU
QUOTE(smurfette @ Oct 9 2009, 03:51 PM) *
ni kawan aku nak tanya:

pengantin laki = org johor

pengantin pompuan :

ic selangor

umah selangor

kawen kat umah di selangor.


camne???????


lelaki tu samada :

1. hantar permohonan nikah ke Pej. Agama Johor (dptkan borang kebenaran nikah luar daerah),
pastu bg pd pihak perempuan utk hantar borang permohonan nikah di Pej. Agama Selangor.

atau

2. mohon sijil kebenaran nikah di Selangor dgn alasan bermastautin kt Selangor (keje selangor la),
tp borang permohonan tu kena ada surat pemastautin ke apa tah - kena tandatangan ketua kampung.

yg pempuan :

pegi pej. agama selangor, amik boran permohonan nikah dan submit sekali dgn borang nikah pihak lelaki.
Iereen
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Oct 9 2009, 02:37 PM) *

QUOTE(atieerra81 @ Oct 9 2009, 12:02 PM) *
tira kawen 5/12 ni... tira org perak tunang n9
tak buat apa2 lagi...
ujian hiv buat selasa depan


forumnis iereen kata, kt Perak prosedur
dia x berapa leceh mcm certain negeri lain..

so rasanya ok kot..


uhuk..uhuk..uhukk..

batok la plak..ada org sebut nama ku..haha.

a'ah..btul la tu..buat ms ni prosedur kat Perak tk berapa nak leceh.
dia agak fleksibel..
Iereen
QUOTE(atieerra81 @ Oct 9 2009, 03:39 PM) *
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Oct 9 2009, 02:37 PM) *

QUOTE(atieerra81 @ Oct 9 2009, 12:02 PM) *
tira kawen 5/12 ni... tira org perak tunang n9
tak buat apa2 lagi...
ujian hiv buat selasa depan


forumnis iereen kata, kt Perak prosedur
dia x berapa leceh mcm certain negeri lain..

so rasanya ok kot..


Ermmm ok kot... tp kalu leh sebelum bln 11 dah settle...
passtu baru rasa tenang sikit...


betoi..betoi..bln 11 tu masa utk rileks2 kan badan ajer. Hehe.
Gi spa ke facial ke..humang aii...syoknya nak kawen..
hampir sethn suda ku lalui...hoho clapping.gif
Cekelat
alhamdulillah..borang2 dr pihak llaki sume dh setel..skang tgu nk submit ke pihak pompuan je..mudah2an sume b'jln lancar..
Cekelat
dabel post..
escadagurl21
alhamdulillah cekelat...dah settle...
bila ek langsung??
Cekelat
insyaallah..mid 12 nnt..
atieerra81
QUOTE(Iereen @ Oct 11 2009, 12:35 AM) *
QUOTE(atieerra81 @ Oct 9 2009, 03:39 PM) *
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Oct 9 2009, 02:37 PM) *

QUOTE(atieerra81 @ Oct 9 2009, 12:02 PM) *
tira kawen 5/12 ni... tira org perak tunang n9
tak buat apa2 lagi...
ujian hiv buat selasa depan


forumnis iereen kata, kt Perak prosedur
dia x berapa leceh mcm certain negeri lain..

so rasanya ok kot..


Ermmm ok kot... tp kalu leh sebelum bln 11 dah settle...
passtu baru rasa tenang sikit...


betoi..betoi..bln 11 tu masa utk rileks2 kan badan ajer. Hehe.
Gi spa ke facial ke..humang aii...syoknya nak kawen..
hampir sethn suda ku lalui...hoho clapping.gif


kejap je kan kak iereen... hehehe...
kurie
QUOTE(perawan senja @ Sep 7 2009, 04:44 PM) *
sy ingin bertanya adakah borang nikah disetiap negeri lain2...cthnya mcm sy duduk kl tunang lak org perak..dia kena ambik borang nikah tu kat perak ke?


ikut alamat kt ic, klu ic perak
kena amik borang tu kat
perak gak....& sumer borang yg
berkenaan & sewaktu dengannya...
hamam
hoho.
tgh pening sgt2 ni.
sy bakal pengantin perempuan nak nikah di perak.
bakal suami org NS, so kene amik borang dari pejabat agama NS la ek..
kalo saya donlod je dari internet (web jab agama islam perak) ni, bley x (utk lelaki)?

lagi satu, kemusykilannye, sy punye borag dah tentula isi yg negeri perak kan?
huhu (blur+bengong da ni)
kurie
QUOTE(hamam @ Oct 13 2009, 04:17 PM) *
hoho.
tgh pening sgt2 ni.
sy bakal pengantin perempuan nak nikah di perak.
bakal suami org NS, so kene amik borang dari pejabat agama NS la ek..
kalo saya donlod je dari internet (web jab agama islam perak) ni, bley x (utk lelaki)?

lagi satu, kemusykilannye, sy punye borag dah tentula isi yg negeri perak kan?
huhu (blur+bengong da ni)



alamat ic kat ner.....
klu alamat ic kat perak
kena ler gi perak....
dulu saya alamat ic kat
selangor....amik borang jer kat
selangor...walau pun saya org johor
Iereen
QUOTE(hamam @ Oct 13 2009, 04:17 PM) *
hoho.
tgh pening sgt2 ni.
sy bakal pengantin perempuan nak nikah di perak.
bakal suami org NS, so kene amik borang dari pejabat agama NS la ek..
kalo saya donlod je dari internet (web jab agama islam perak) ni, bley x (utk lelaki)?

lagi satu, kemusykilannye, sy punye borag dah tentula isi yg negeri perak kan?
huhu (blur+bengong da ni)


huhu..
1st of all,kak reen ucapkan samat pengantin baru
usah pening2 ok.

meh k.reen citer. k.reen org perak dan nikah pun kat perak.asben k.reen org s'gor

psl borang tu, kita pompuan d/load saje borang dari JAIPk tu
tp yg lelaki tk bley la amik yg perak punya,.
Maksud borang nikah lelaki ni adalah kebenaran utk bernikah luar daerah/negeri
So, dlm kes hamam ni bakal somi hamam tu kena setelkan borang dia dari Jab Agama N9 dulu
then, bila dia da dpt kebenaran dia akan pass pada hamam
Hamam plak sesiap kan borang hamam tu
pehtu baru la fwd pada kadhi or hntr trus ke pej agama daerah.
Ha. gitu la..jgn lupa sertakan skali result test hiv ngan salinan sijil kursus kawen (yg asal pun kena bwk masa fwd borang nikah tu)

Kalo nak tau lg jgn segan2 tnya, ato leh PM kak reen rolleyes.gif
Iereen
QUOTE(atieerra81 @ Oct 12 2009, 12:49 PM) *
QUOTE(Iereen @ Oct 11 2009, 12:35 AM) *
QUOTE(atieerra81 @ Oct 9 2009, 03:39 PM) *
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Oct 9 2009, 02:37 PM) *

QUOTE(atieerra81 @ Oct 9 2009, 12:02 PM) *
tira kawen 5/12 ni... tira org perak tunang n9
tak buat apa2 lagi...
ujian hiv buat selasa depan


forumnis iereen kata, kt Perak prosedur
dia x berapa leceh mcm certain negeri lain..

so rasanya ok kot..


Ermmm ok kot... tp kalu leh sebelum bln 11 dah settle...
passtu baru rasa tenang sikit...


betoi..betoi..bln 11 tu masa utk rileks2 kan badan ajer. Hehe.
Gi spa ke facial ke..humang aii...syoknya nak kawen..
hampir sethn suda ku lalui...hoho clapping.gif


kejap je kan kak iereen... hehehe...



a'ah la tiera..mcm baru je sesibuk wat persiapan dulu.
Huhu...syok ah..!!
aziee
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Sep 15 2009, 11:29 AM) *

QUOTE(Cekelat @ Sep 15 2009, 11:24 AM) *
lpas raye nih br nk start setelkan mende2 psl borang n test hiv..debar2 la plak rs nye..memikirkan smakin cpat ms b'lalu..hehe


ko nk nikah kt negeri mana ceklat? bila nk nikah, bulan 12 ke?



nak tanya..tng sy org johor,so die kene wat kat johor le ni...pastu bawak ke sarawak?agak2 bile bende ni nk kene settle semua,kami nk nikah bln 6 thn dpn, masing2 jauh,sy kat swk,die kat johor,nk nikah kat kch,sy pasni diposting tah kat manepn tak tau..kursus nikahpn tak lagi..nk nangis rase cam tak tau nk watpe dl...ape perlu wat...mcmne nak buat..coz sy anak pertama yg kawen..(langkah bendul) mak sy lak bl tanya..die ckp tak tau..nnt2 le kite tanye pakar bile da nk dekat hari..kalau ikt tahun cam lambat lagi..kalau kira bln berape bln lagi..lbh2 da duduk jauh terpisah dengan lautan nih...nk bincang jerk da ambik bebulan2...nk bertindak lak lagi lambat..huhuhu..tlg sy...wat should i do 1st?n wat should he do?borang kawen tue ape..huhuu...blurr... wacko.gif payah2 kang tak nk kawen jerk senang..huhuuhuhu..
JeD[i]-BoNGsU
aziee, rilek.. boleh setelkan awal bulan mac 2010
(3 bulan sblm tarikh nikah).

1. kalau tunang org johor, IC pun IC johor,
dia boleh amik borang permohonan nikah
di johor, isikan, buat test HIV semua kt
johor dan submit.

2. nnt dia dpt surat kebenaran nikah luar
daerah (masa isi borang perlu tentukan
tarikh nikah dan tmpt nikah, cthnya 2/6/2010
di masjid jamek kuching)

3. belah awak pulak, maaf saya x tau..
tp saya syorkan, dlm masa terdekat ni
ajak tunang pergi ke pejabat agama
terdekat (saya assume awak kerja di KL),
tanyakan penyelesaian terbaik.

nikah ni perkara elok, insya Allah
dipermudahkanNya.. yg penting, usaha
dan kena pergi jgk pej. agama yg terdekat
tu utk tanyakan prosedur sebenar.
JeD[i]-BoNGsU
kalau tak silap, org johor yg duduk KL dh lama pun,
boleh antar borang permohonan nikah di KL atau
mana² pun.. cuma leceh sikit sbb nk kena dptkan
surat akuan bermastautin (something mcm tu)
dpd ketua kampung..

kawan saya org johor, dia hantar borang permohonan
di melaka sbb malas nk balik johor.. (borang pun
diambil dpd pejabat agama melaka), cuma lecehnya
dia perlu cari ketua kampung utk dptkan surat akuan
pemastautin di melaka.

entah² aziee pun boleh buat perkara yg sama,
mungkin aziee dgn tunang boleh isi borang di
tmpt korang bermastautin aje (assuming di KL),
dgn syarat kena cari ketua kampung utk sahkan
status pemastautin korang.. kot.
aziee
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Oct 23 2009, 02:20 PM) *

aziee, rilek.. boleh setelkan awal bulan 3
(3 bulan sblm tarikh nikah).

1. kalau tunang org johor, IC pun IC johor,
dia boleh amik borang permohonan nikah
di johor, isikan, buat test HIV semua kt
johor dan submit.

2. nnt dia dpt surat kebenaran nikah luar
daerah (masa isi borang perlu tentukan
tarikh nikah dan tmpt nikah, cthnya 2/6/2010
di masjid jamek kuching)

3. belah awak pulak, maaf saya x tau..
tp saya syorkan, dlm masa terdekat ni
ajak tunang pergi ke pejabat agama
terdekat (saya assume awak kerja di KL),
tanyakan penyelesaian terbaik.

nikah ni perkara elok, insya Allah
dipermudahkanNya.. yg penting, usaha
dan kena pergi jgk pej. agama yg terdekat
tu utk tanyakan prosedur sebenar.

saya kat sarawak skrg,postingpn mtk swk,n kemungkinan mmg ngajo kat swk..die mmg ic johor,org johor..kejepn kat johor..tarikh nikah ade da..cume tak tau list to do tu camne...ape yg perlu sy wat dl...kursus nikah da tempah,die datang kch bln12 kami g same2..masalahnye die nk dtg kerap nk kene naik kapal terbang, so sy tak tau ape ptt sy buat bagi menyenangkan kedua2 pihak..dan settlekan ape yg perlu wat...perlu ke sy wat tempahan baju+fotografer awal2?perlu ke sy soh die isi borang tue awal2?(baru tau pasal borang nikah dlm ni) confused.gif perluke sy wat ujian hiv tue awal(assume dpt pedalaman t,payahnk kuar g hsptl bdekatan utk wat medical checkup)mcm2 kemungkinan sy fikirkan...huhuhu
JeD[i]-BoNGsU
QUOTE(aziee @ Oct 23 2009, 02:30 PM) *
saya kat sarawak skrg,postingpn mtk swk,n kemungkinan mmg ngajo kat swk..die mmg ic johor,org johor..kejepn kat johor..tarikh nikah ade da..cume tak tau list to do tu camne...ape yg perlu sy wat dl...kursus nikah da tempah,die datang kch bln12 kami g same2..masalahnye die nk dtg kerap nk kene naik kapal terbang, so sy tak tau ape ptt sy buat bagi menyenangkan kedua2 pihak..dan settlekan ape yg perlu wat...perlu ke sy wat tempahan baju+fotografer awal2?perlu ke sy soh die isi borang tue awal2?(baru tau pasal borang nikah dlm ni) confused.gif perluke sy wat ujian hiv tue awal(assume dpt pedalaman t,payahnk kuar g hsptl bdekatan utk wat medical checkup)mcm2 kemungkinan sy fikirkan...huhuhu


1. attend kursus kawin dulu.
attend asing² pun xpe kn..
masa kursus kawin tu, sepatutnya
ada diterangkan ttg prosedure
menghantar borang nikah.

2. borang permohonan nikah
dibuat sekali dgn test HIV (kalau di
johor, borang permohonan nikah
dan borang test HIV dijual sekali
di kaunter pej. agama johor).

borang permohonan nikah boleh
submit dalam masa 3 bulan sblm
tarikh nikah
(ni aku bg
red color nih.. keh keh keh.. awal²
pun, kena dlm masa 3 bulan tu.

ujian HIV buat awal? erm.. x sure
sbb takde plak tarikh.. tp rasanya
xleh awal sgt.. 3-6 bulan tu ok kot..
pegi pejabat agama tanya okeh?

3. tempah baju + photog semua tu
buat sekarang pun xpe.. awal lg bagus.
ada org tempah 1thn sblm kawin.
JeD[i]-BoNGsU
cuba baca ni dulu.. Prosedur Perkahwinan Islam di Malaysia

utk aziee : Info Nikah (Jab Agama Islam Sarawak)
aziee
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Oct 23 2009, 02:57 PM) *

QUOTE(aziee @ Oct 23 2009, 02:30 PM) *
saya kat sarawak skrg,postingpn mtk swk,n kemungkinan mmg ngajo kat swk..die mmg ic johor,org johor..kejepn kat johor..tarikh nikah ade da..cume tak tau list to do tu camne...ape yg perlu sy wat dl...kursus nikah da tempah,die datang kch bln12 kami g same2..masalahnye die nk dtg kerap nk kene naik kapal terbang, so sy tak tau ape ptt sy buat bagi menyenangkan kedua2 pihak..dan settlekan ape yg perlu wat...perlu ke sy wat tempahan baju+fotografer awal2?perlu ke sy soh die isi borang tue awal2?(baru tau pasal borang nikah dlm ni) confused.gif perluke sy wat ujian hiv tue awal(assume dpt pedalaman t,payahnk kuar g hsptl bdekatan utk wat medical checkup)mcm2 kemungkinan sy fikirkan...huhuhu


1. attend kursus kawin dulu.
attend asing² pun xpe kn..
masa kursus kawin tu, sepatutnya
ada diterangkan ttg prosedure
menghantar borang nikah.

2. borang permohonan nikah
dibuat sekali dgn test HIV (kalau di
johor, borang permohonan nikah
dan borang test HIV dijual sekali
di kaunter pej. agama johor).

borang permohonan nikah boleh
submit dalam masa 3 bulan sblm
tarikh nikah
(ni aku bg
red color nih.. keh keh keh.. awal²
pun, kena dlm masa 3 bulan tu.

ujian HIV buat awal? erm.. x sure
sbb takde plak tarikh.. tp rasanya
xleh awal sgt.. 3-6 bulan tu ok kot..
pegi pejabat agama tanya okeh?

3. tempah baju + photog semua tu
buat sekarang pun xpe.. awal lg bagus.
ada org tempah 1thn sblm kawin.

mak aiii..awal lak org tempah baju yerk..baju nikah tak kesah..coz aku mmg jual bende camtu..baju sanding..n andaman yg agak risau le..hehhe..ermm...ok thanks for ur info..kihkihkih..bkn pe..aku cam blur lak bile tgk ade ujian hiv le..ade borang le...cam takde jerk aku dgr kwn2 citer camtue..huhuhu..tue aku mcm tekezut...
JeD[i]-BoNGsU
QUOTE(aziee @ Oct 23 2009, 03:07 PM) *
mak aiii..awal lak org tempah baju yerk..baju nikah tak kesah..coz aku mmg jual bende camtu..baju sanding..n andaman yg agak risau le..hehhe..ermm...ok thanks for ur info..kihkihkih..bkn pe..aku cam blur lak bile tgk ade ujian hiv le..ade borang le...cam takde jerk aku dgr kwn2 citer camtue..huhuhu..tue aku mcm tekezut...


kawan ko nikah kt sempadan kot.. koh koh koh..
ChicCikin
utk nikah
1. aziee, kursus kawen tak kisah amik kat memane pun dan bila². valid utk seumur hidup.
aziee amik kat sarawak, tunang amik kat johor pon boleh.
tak semestinya kena pegi sama².

2. test hiv tu kena buat kat klinik kerajaan. valid utk 6 bln shj.
means kalau tarikh nikah tu bln 6, better bln 1 baru amik test hiv.
tp bkn semua negeri wajib amik test HIV. sarawak tak pasti wajib ke tak.
tp johor wajib. means tunang aziee kena amik test hiv.
borang tu kena amik kat pej agama skali dgn borang kebenaran nikah (RM5).

3. tunang aziee boleh isi borang kebenaran nikah (lelaki), attach dokumen yg perlu + keputusan hiv.
hantar borang kat pejabat agama 3 bln sblm tarikh nikah. means bln dlm bln 3-4 br blh submit.
kena byr utk proses borang, then tunggu sejam nnt diorg kuarkan surat kebenaran nikah.

4. tunang kena bg surat kebenaran nikah tu pd aziee.
aziee kena ambil then isi borang kebenaran nikah (perempuan).
kalau sarawak wajib test HIV, aziee kena la buat test sblm submit borang.
tp rasanya sarawak xwajib amik test HIV.
Permohonan Nikah Sarawak

5. aziee kena hantar surat kebenaran nikah lelaki + borang kebenaran nikah perempuan + segala dokumen pd imam/Penolong Pendaftar Nikah(PPN) kat tmpt aziee.
nak tau sape imam/PPN tmpt aziee, kena call pej agama daerah tmpt aziee.
sbb lain kariah, lain imam/PPN.
erm.. tak sure la sarawak kena bawak saksi borang ke tak.
kalau kena bawak saksi, aziee kena jmp PPN dgn wali dan saksi 2 org.
sbb pemohon, wali, dan saksi kena sign borang depan PPN.

6. dah sign segala borang depan PPN, aziee kena hantar borang tu kat pejabat agama daerah pulak utk pendaftaran.
nnt diorg akan bg surat kebenaran & beberapa borang utk diisi.

7. surat kebenaran dan borang² tu nnt kena hantar kat imam/PPN sblm nikah.


bab preparation utk kawen tu dah blh start dr sekarang.
nk tempah skarang pon ok.
tp kalau xnak tempah lg, survey² dulu pon bagus jugak.
tp make sure jgn lmbt sgt. nnt xdpt plak ape yg aziee nak. wink.gif



ChicCikin
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Oct 23 2009, 02:24 PM) *

kalau tak silap, org johor yg duduk KL dh lama pun,
boleh antar borang permohonan nikah di KL atau
mana² pun.. cuma leceh sikit sbb nk kena dptkan
surat akuan bermastautin (something mcm tu)
dpd ketua kampung.
.

sign imam masjid kat area umah pon boleh.
WQJ LC
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Oct 23 2009, 02:24 PM) *

kalau tak silap, org johor yg duduk KL dh lama pun,
boleh antar borang permohonan nikah di KL atau
mana² pun.. cuma leceh sikit sbb nk kena dptkan
surat akuan bermastautin (something mcm tu)
dpd ketua kampung..

kawan saya org johor, dia hantar borang permohonan
di melaka sbb malas nk balik johor.. (borang pun
diambil dpd pejabat agama melaka), cuma lecehnya
dia perlu cari ketua kampung utk dptkan surat akuan
pemastautin di melaka.

entah² aziee pun boleh buat perkara yg sama,
mungkin aziee dgn tunang boleh isi borang di
tmpt korang bermastautin aje (assuming di KL),
dgn syarat kena cari ketua kampung utk sahkan
status pemastautin korang.. kot.


dgn pak imam pn boleh la..
yg pmpuan kena make sure surat kawin mak n ayah tu ada..
phtu surat branak kena bwk skali..
ChicCikin
kalau KL (JAWI), tak kira anak sulong ke nombor bape pun, mmg kena bwk surat nikah mak bapak.
tp kalau negeri lain, kalau anak sulong je kena bwk surat nikah mak bapak.

surat beranak tu aku xpenah tau la pulak.
WQJ LC
tuk mnntukn layak ke bapak awk tu jd wali..
itu je..
biasa ank sulung yg pnting..
JeD[i]-BoNGsU
ooopss.. lupa plak anak sulung lain sikit..
aziee
QUOTE(ChicCikin @ Oct 23 2009, 03:26 PM) *
utk nikah
1. aziee, kursus kawen tak kisah amik kat memane pun dan bila². valid utk seumur hidup.
aziee amik kat sarawak, tunang amik kat johor pon boleh.
tak semestinya kena pegi sama².

2. test hiv tu kena buat kat klinik kerajaan. valid utk 6 bln shj.
means kalau tarikh nikah tu bln 6, better bln 1 baru amik test hiv.
tp bkn semua negeri wajib amik test HIV. sarawak tak pasti wajib ke tak.
tp johor wajib. means tunang aziee kena amik test hiv.
borang tu kena amik kat pej agama skali dgn borang kebenaran nikah (RM5).

3. tunang aziee boleh isi borang kebenaran nikah (lelaki), attach dokumen yg perlu + keputusan hiv.
hantar borang kat pejabat agama 3 bln sblm tarikh nikah. means bln dlm bln 3-4 br blh submit.
kena byr utk proses borang, then tunggu sejam nnt diorg kuarkan surat kebenaran nikah.

4. tunang kena bg surat kebenaran nikah tu pd aziee.
aziee kena ambil then isi borang kebenaran nikah (perempuan).
kalau sarawak wajib test HIV, aziee kena la buat test sblm submit borang.
tp rasanya sarawak xwajib amik test HIV.
Permohonan Nikah Sarawak

5. aziee kena hantar surat kebenaran nikah lelaki + borang kebenaran nikah perempuan + segala dokumen pd imam/Penolong Pendaftar Nikah(PPN) kat tmpt aziee.
nak tau sape imam/PPN tmpt aziee, kena call pej agama daerah tmpt aziee.
sbb lain kariah, lain imam/PPN.
erm.. tak sure la sarawak kena bawak saksi borang ke tak.
kalau kena bawak saksi, aziee kena jmp PPN dgn wali dan saksi 2 org.
sbb pemohon, wali, dan saksi kena sign borang depan PPN.

6. dah sign segala borang depan PPN, aziee kena hantar borang tu kat pejabat agama daerah pulak utk pendaftaran.
nnt diorg akan bg surat kebenaran & beberapa borang utk diisi.

7. surat kebenaran dan borang² tu nnt kena hantar kat imam/PPN sblm nikah.


bab preparation utk kawen tu dah blh start dr sekarang.
nk tempah skarang pon ok.
tp kalau xnak tempah lg, survey² dulu pon bagus jugak.
tp make sure jgn lmbt sgt. nnt xdpt plak ape yg aziee nak. wink.gif




thanks chiccikin
ssh gak ehh,byk kije..huhuuh..tu le tak penah dgr lak kene ujian HIV kat swk ni..kengkwn nikah tak citer pon..anyway..u all byk membantu..thanks...kalau camgitu blh lerr wat list ape perlu wat kan..huhuu...tq tau...kalau sy ade kemusykilan lagi..sy akan tanye..eehehhe

ChicCikin
aziee, sy dh check kat checklist yg dpt ms kursus aritu:
1. sarawak tak perlu amik test HIV.

2. sarawak kena hantar borang kebenaran nikah kat imam & pejabat agama 1 bulan sblm nikah.
means bln 5 nnt br aziee blh hantar borang.

3. masa hantar borang kat imam, kat sarawak xpayah bawak saksi.
pemohon cuma perlu dtg bwk wali shj.
aziee
QUOTE(ChicCikin @ Oct 23 2009, 09:24 PM) *
aziee, sy dh check kat checklist yg dpt ms kursus aritu:
1. sarawak tak perlu amik test HIV.

2. sarawak kena hantar borang kebenaran nikah kat imam & pejabat agama 1 bulan sblm nikah.
means bln 5 nnt br aziee blh hantar borang.

3. masa hantar borang kat imam, kat sarawak xpayah bawak saksi.
pemohon cuma perlu dtg bwk wali shj.

waaa..thanks...kalau sesonang itu sy da tak risau da...mmg besh...la chiccikin niiii..prihatin..huhuhu..cmne awk tau banyak ehh pasal yg swk nye...thanks...huhuhu..terharu laks... give_rose.gif
ChicCikin
welkam aziee.
aku tau pon sbb aritu ms pegi kursus, diorg bg list n info pasal ni semua.

dokumen ape yg perlu bg setiap negeri,
list negeri mane wajib buat HIV,
tempoh laku surat kebenaran nikah utk setiap negeri,
negeri mane kena bwk saksi borang n mane yg xpayah.

nnt kalau rajin, akan ku update kat sini ye.
aziee
QUOTE(ChicCikin @ Oct 24 2009, 09:49 AM) *
welkam aziee.
aku tau pon sbb aritu ms pegi kursus, diorg bg list n info pasal ni semua.

dokumen ape yg perlu bg setiap negeri,
list negeri mane wajib buat HIV,
tempoh laku surat kebenaran nikah utk setiap negeri,
negeri mane kena bwk saksi borang n mane yg xpayah.

nnt kalau rajin, akan ku update kat sini ye.

bagus2...nnt blh jd info utk org lain gak...hehehe
archerz
Nak tanya sikit. Berapa lama masa untuk dapatkan kebenaran nikah bagi negeri kedah?
ChicCikin
archerz.. ape maksud ko eh?

kalau maksud ko berapa lama surat kebenaran nikah tu valid..
jawapannya 1 bulan.
maknanya kalau ko nak nikah 1/1/2010, 1/12/2009 tu baru la boleh anta kat pej agama.

tp kalau maksud ko berapa lama surat kebenaran tu siap, dr masa ko hantar ke pej agama..
jawapannya lbh kurang sejam.
ChicCikin
1. Kursus Kahwin
Aritu aku amik kursus kat Zura's Akademik, Bangsar. Tempat tu ok and recommended. Bukan sebab tempat tu pilihan artis² tapi sebab kat tempat tu memang bagus. Diorang akan explain procedure nak nikah dari A sampai Z untuk semua negeri.

* Kursus kahwin adalah valid untuk seumur hidup.
* Boleh hadiri kursus di mana-mana negeri.



2. Test HIV

Lepas cuti raya aritu, barulah aku dan tunang kalut nak buat test HIV. Aku plan nak buat kat klinik yang dekat dengan ofis aku. Tapi hampa. Appointment paling awal, seminggu lagi. So aku terpaksa call klinik kesihatan lain kat area KL:

Jabatan Kesihatan DBKL 03 92845166 * (Hari Rabu Sahaja)
- nombor tiada dalam perkhidmatan

Klinik Kesihatan Kuala Lumpur 03 26155752
- aku tak call sebab sure ramai yang pergi sini.

Klinik Kesihatan Putrajaya 03 88883057
- tak call

Poliklinik Komuniti Tanglin 03 26983311
- appointment paling awal lagi 2 minggu

Klinik Kesihatan Cheras 03 91304583
- tak angkat fon ke tak dapat nak call ntah.

Klinik Kesihatan Cheras Baru 03 42946114
- tak angkat fon ke tak dapat nak call ntah. lupa..

Klinik Kesihatan Batu 03 62573355
- appointment paling awal lagi 2 minggu

Klinik Kesihatan Petaling Bahagia 03 77829355
- walk in. tak payah appointment

Klinik Kesihatan Dato Keramat 03 42573333
- tak angkat fon

Klinik Kesihatan Kampung Pandan 03 92810272
- ikut kawasan tempat tinggal. Orang yang stay Kg Pandan je yang boleh buat test kat klinik tu.

Klinik Kesihatan Pantai, Bangsar 03 22881071
- appointment paling awal lagi seminggu

Klinik Kesihatan Jinjang 03 62583355
- tak call

Klinik Kesihatan Setapak 03 41425429
- ikut kawasan tempat tinggal. Orang Setapak je yang boleh buat test kat situ.

Klinik Kesihatan Sentul 03 40427557
- tak call

Klinik Kesihatan Sungai Besi 03 90585464
- appointment paling awal lagi 2 minggu

Klinik Kesihatan Bandar Tun Razak 03 91713333
- walk in appointment. Tru fon diorang taknak terima.

Akhirnya, aku dan tunang walk-in kat Klinik Kesihatan Petaling Bahagia, Jalan Klang Lama. Klinik tu ok, cuma lambat sikit la sebab kitorang kena tunggu turn sekali dengan pesakit² luar. Tak kisah la tu. Janji tak payah nak tunggu appointment berminggu-minggu. Keputusan keluar dalam masa setengah jam. Owh, jangan risau. Injection tu rasa macam kena gigit semut je. wink.gif

* Test HIV valid untuk 6 bulan sahaja.
* Negeri yang wajib Test HIV: KL, Selangor, N. Sembilan, Kelantan, Melaka, Pahang, Johor, P.Pinang, Perak, Terengganu, Perlis.
* Negeri tidak perlu Test HIV: Kedah, Sabah, Sarawak, Brunei.




3. Permohonan Kebenaran Kahwin
Lelaki
Tunang aku orang Johor tapi dia kerja dan bermastautin kat KL. So, dia ada option untuk ambil borang kat Pejabat Agama Johor dan ikut prosedur Johor ATAU ambil borang kat JAWI dan ikut prosedur KL.

Untuk memudahkan urusan, dia ambil borang kat JAWI. Tak payah pergi JAWI pun takpe. Borang boleh download dari website JAWI. Lepas dia isi borang kebenaran nikah. dia perlu dapatkan pengesahan mastautin dari Ketua Kampung/Penghulu/Imam masjid kat tempat tinggal dia. Then dia kena hantar borang tu kat JAWI bersama-sama dengan dokumen berikut:

1. Sijil Kursus Kahwin
2. Surat Akuan Bujang (dari Pesuruhjaya Sumpah @ majikan @ Ketua Kampung yang beragama Islam)
3. Salinan IC pemohon dan pasangan
4. Borang mastautin
5. Keputusan Test HIV

KL tak perlu bawa saksi borang, sama macam N. Sembilan, Melaka, Kelantan, Pahang dan Sarawak. Selain dari negeri² tersebut, kena bawak 2 orang saksi masa hantar borang. Make sure bawak sekali salinan IC saksi² tersebut.

Masa hantar borang, kena bayar RM5. Lepas tu lebih kurang sejam, JAWI bagi Surat Kebenaran Nikah untuk diserahkan kepada pihak perempuan.

Perempuan
Aku asal Selangor dan nak nikah kat Selangor. So, aku ambil borang JAIS. Ambil kat Pejabat Agama pun boleh, nak download dari website JAIS pun boleh. Aku download je.

Kat Selangor ada 2 borang yang kena isi, borang 2C dan 2D. Dah siap isi borang, aku kena hantar borang² tu ke rumah Imam Jurunikah qariah kampung aku. Kalau nak tau sapa Imam Jurunikah, kena la call Pejabat Agama Daerah. Sebab lain qariah, lain Imam Jurunikahnya. Aku bawak sekali segala dokumen yang perlu:

1. Sijil Kursus Kahwin
2. Surat Akuan Bujang (dari Pesuruhjaya Sumpah @ majikan @ Ketua Kampung yang beragama Islam)
3. Salinan IC pemohon dan wali
4. Surat Kebenaran Nikah Lelaki
5. Keputusan Test HIV
6. Salinan IC 2 orang saksi (Selangor perlu bawak saksi)
7. Sijil Nikah IbuBapa - actually aku tak payah bawak sebab aku anak ke-4. Yang wajib bawak sijil nikah cuma untuk anak sulung je. Tapi kalau kat KL(JAWI), semua pemohon perempuan tak kira anak ke berapa memang wajib.


Aku, wali (bapak aku) dan 2 orang saksi kena sign borang depan Imam Jurunikah. Oleh sebab bapak aku nak Imam tu yang nikahkan, so bapak aku terus berwakalah (buat penyerahan).

Dah dapat pengesahan dan kebenaran dari Imam, aku kena hantar borang yang dah di cop tu ke pejabat agama daerah. Kat sana aku kena bayar RM5 untuk proses. Then tunggu dalam sejam, dapatla surat kebenaran nikah untuk diserahkan kepada Imam Jurunikah. Settle!

* Surat Kebenaran Kahwin valid selama:
KL - 3 bulan, Selangor - 3 bulan, N. Sembilan - 3 bulan, Kelantan - 3 bulan, Melaka - 3 bulan,
Pahang - 1 bulan, Johor - 3 bulan, P.Pinang - 3 bulan, Perak - 3 bulan, Terengganu - 3 bulan,
Perlis - 3 bulan, Kedah - 1 bulan, Sabah - 1 bulan, Sarawak - 1 bulan, Brunei - 1 bulan.

(Contoh: Kalau tarikh akad nikah 01/12/2009, orang KL boleh mula hantar borang kebenaran nikah mulai 02/09/2009. Tapi kalau orang Kedah, dia hanya boleh mula hantar borang pada 02/11/2009. Tak boleh hantar awal dari tempoh yang ditetapkan. Incase kalau postpone tarikh nikah pun, kalau lebih dari tempoh yang ditetapkan, pemohon kena isi borang semula.)


4. Tunggu masa untuk akad nikah. smile.gif
JiJaHpOtPeT
cikin borang da setel ka???
aku kat kedah pilik bin ajaib sket...
tapi xpa..pengalaman tue...dulu kedah senang aja..
sekang susah sket...tapi ok la...depa banyak membantu
ChicCikin
jijah.. alhamdulillah dh settle.
dlm masa 2minggu aku & tunang pulun menguruskan hal borang ni.
pegi test hiv- pegi jawi - pegi jmp imam kat kg - pegi pejabat agama..
cuak gak kot pak imam dah fully booked. huhuhu.

owhh.. kesian ko jijah.
nx week la eh br ko boleh anta borang kat kedah?
JiJaHpOtPeT
QUOTE(ChicCikin @ Nov 1 2009, 12:00 PM) *
jijah.. alhamdulillah dh settle.
dlm masa 2minggu aku & tunang pulun menguruskan hal borang ni.
pegi test hiv- pegi jawi - pegi jmp imam kat kg - pegi pejabat agama..
cuak gak kot pak imam dah fully booked. huhuhu.

owhh.. kesian ko jijah.
nx week la eh br ko boleh anta borang kat kedah?



semua dah settle...dah hantaq...tapi pejabat agama cakap genap sebulan baru hantaq..
la nie semua ada kat pak aku...
kat kedah, mmg paling awai 1 month b4 tarikh nikah..xleh hantaq awai...ada tarikh luput plak
bila depa chop tarikh terima, 1 bulan aja laku...
imam kariah aku siap cakap, "hang nie dah nak kawen sangat nie" wakakakakaa....
ChicCikin
hahahaha..
ko ckp kat imam tu jijah.. nikah itu kan benda baik..
benda baik elok dipercepatkan. hahhahaa..

yup kedah sama mcm pahang, sabah, sarawak n brunei.
valid 1 bln je.
aku kat selangor 3 bln..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.