Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Rap Melayu
Mesra.net Forum > Hiburan - Artis, Filem & Lirik Lagu > Melayu/Tempatan - Filem, Muzik & Drama Melayu/Tempatan
farizzz


SSK ataupun Serius Selamba Krew adalah kumpulan rap melayu yang dianggotai oleh tiga anak muda; NBE (emcee), Saph (emcee & produser) dan Jocular (DJ). Ditubuhkan pada lewat tahun 2007, mereka mempertaruhkan irama rap dimasa muzik anak muda Malaysia sedang dimonopoli genre rock hanya kerana minat mereka yang mendalam di dalam muzik rap ini. SSK bernaung di bawah salah satu krew hip hop independent tersohor di Malaysia, The Rogue Squadron, yang turut dianggotai oleh The Rebel Scum, Jin Hackman, Mic Wrecka, Schizzow dan ramai lagi. Mengambil berat soal kreativiti dan kelainan di dalam lirik dan lagu, mereka berharap agar dapat mengubah persepsi masyarakat terhadap muzik rap yang sering dikaitkan dengan gangsterisme, dadah dan wanita.
SSK menghasilkan lagu-lagu rap melayu yang didendangkan di dalam bahasa pasar kerana bagi mereka ia adalah bahasa yang dituturkan oleh rakyat Malaysia di dalam kehidupan seharian, maka muzik dan lagu-lagu mereka akan lebih mudah difahami dan diterima orang ramai.
Berpengalaman beraksi di konsert-konsert kecil sekitar Malaysia ,Singapura dan juga di kaca televisyen, SSK sedang di dalam proses menghasilkan EP/Mini album pertama mereka yang bertajuk RM (Rap Melayu). Menulis lirik dan manghasilkan separuh daripada beat didalam album sendiri, lagu-lagu SSK berkisar tentang pengalaman hidup mereka dan juga rakan-rakan. Tidak hanya menumpukan stail lirik mereka kepada subjek battle atau ######phorical, SSK cuba untuk memberikan variasi di lagu-lagu yang mereka hasilkan.
Turut dibantu oleh beberapa emcee seperti Sipanitera daripada Pendeta, Wordsmanifest, hqa dan Illson daripada The Rebel Scum, Illevate daripada Poetry Phalanx dan juga duo ˜spoken word" Dizzy and The, album ini dijangka dapat mengegarkan industri muzik Malaysia dengan lagu-lagu seperti "Cemburu Kerana Rindu", "Lagu Chenta", "Do it"dan "ATFL".

EP ini ditaja sepenuhnya oleh duit poket mereka sendiri.

Untuk maklumat lanjut, sila layari:
  • www.myspace.com/sskrewrs
  • www.myspace.com/roguesquad
  • www.theresistanceforum.com
  • Facebook: SSK group and SSK Fans Page

farizzz
Persembahan SSK bersama Noh dari kumpulan Hujan
Nur As'Syura
aku ske roCk... wub.gif
TINGTING
abih rosak la anak-anak melayu sleep.gif
qunut
okey je..tp jgn lupa lirik..ekh..lupa diri..
mirza
ni cam promo je....

neway....bg Mirz tiada kelainan pun....kump ni just nk upkeep with the trend...
Nur As'Syura
nasyidzz pun layanzzz.... wub.gif
farizzz
QUOTE(TINGTING @ Dec 15 2009, 10:53 AM) *
abih rosak la anak-anak melayu sleep.gif


kenapa rosak ting ting? and mirza, kalau nak bagi komen yg mereka ni sama pun, at least dgr la dulu kot?
Nur As'Syura
QUOTE(farizzz @ Dec 15 2009, 01:49 PM) *
QUOTE(TINGTING @ Dec 15 2009, 10:53 AM) *
abih rosak la anak-anak melayu sleep.gif


kenapa rosak ting ting? and mirza, kalau nak bagi komen yg mereka ni sama pun, at least dgr la dulu kot?


pening kepala kalo dengar lagu rap... wacko.gif
x bley masyuk ahhh....
mirza
QUOTE(farizzz @ Dec 15 2009, 01:49 PM) *
QUOTE(TINGTING @ Dec 15 2009, 10:53 AM) *
abih rosak la anak-anak melayu sleep.gif


kenapa rosak ting ting? and mirza, kalau nak bagi komen yg mereka ni sama pun, at least dgr la dulu kot?


nape? mrk ni special sgt ke....? errmm.....nothing new...bangkrap idea....balik2 tu gak...cme orgnya yg baru....face the facts, jgn marah arr...
farizzz
bukan taknak terima kenyataan dia mirza oi, cuma kalau tak dengar dulu dan tiba2 kritik, mcm tak berapa betul kot cara tu.
kalau dah dgr pastu rasa tahaper haper then bole la jugak diterima, tak gitu?

oh btw, kalau nak dgr lagu diorg bole dgr di:

www.myspace.com/sskrewrs

dan dalam radio XFM 103.0 klang valley
mirza
QUOTE(farizzz @ Dec 16 2009, 10:16 AM) *
bukan taknak terima kenyataan dia mirza oi, cuma kalau tak dengar dulu dan tiba2 kritik, mcm tak berapa betul kot cara tu.
kalau dah dgr pastu rasa tahaper haper then bole la jugak diterima, tak gitu?

oh btw, kalau nak dgr lagu diorg bole dgr di:

www.myspace.com/sskrewrs

dan dalam radio XFM 103.0 klang valley

ye farizz.....Mirz slalu dgr XFresh.....everyday....yg btul2 berbkat boleh dibilang.....kbykannya mmg ntah ape2....even Komplot yg dgmbr-gmburkan tu pun tak tahulah apa jenis muziknya....cam rojak!

ye...mngkin dgr lagu SSkrews hari2 leh mmbantu Mirz 'menerima' muzik mrk....let's see, k.
Alongz_zie
give_rose.giftak suke rap n hip hop...suke rock...yeh yeh...
ctmunirah
QUOTE(Alongz_zie @ Feb 19 2010, 10:10 AM) *
give_rose.gif tak suke rap n hip hop...suke rock...yeh yeh...


yeah.. what he said..hehehhe
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.