Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Elak Mengandung
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
Cekodok Hensem
korang tau tak petua tradisional nak elak dari mengandung.. kawan aku dia takut makan ubat risau ada side effect.. so kalo ada cara tradisional lagi bagus.. boleh merancang keluarga cara semulajadi.. smile.gif
xjukie
pancut luar habis cerita
PELIKAN
Payah ni...pancut luar pun kadang eksiden juga.....
kata orang..bersama waktu
akhir dan awal period kaum hawa...masa tu tembak dalam pun takde apa..kerana telur dah tak random...
tapi kalau lelaki dah pening2 kepala masa antara awal dan akhir dek sbb air bisa...tembak luar le....

ernyshu
QUOTE(PELIKAN @ Dec 22 2009, 02:44 PM) *
Payah ni...pancut luar pun kadang eksiden juga.....
kata orang..bersama waktu
akhir dan awal period kaum hawa...masa tu tembak dalam pun takde apa..kerana telur dah tak random...
tapi kalau lelaki dah pening2 kepala masa antara awal dan akhir dek sbb air bisa...tembak luar le....



emm err pancut luar pun leh mengandung gak ke? ohmy.gif
jef 69
bole sbb kkdg mazi tu dah bercampur ngan mani sblum mani tu betul2 kuar ...

bg yg sihat, subur dan mudah ngandung ..sikit saja mani pun dah cukup...
WQJ LC
kawin x nk mngndung buat apa??
xkn nk main smata2...
PELIKAN
QUOTE(WQJ LC @ Dec 22 2009, 04:13 PM) *
kawin x nk mngndung buat apa??xkn nk main smata2...

ada couple kawin..plan...tapi awas ada yang plan..bila nak..dah tak dapat...ini rezeki urusan Allah...
tapi kalau main sebelum kawin tapi x ndak mengandung(berzina)..maka tunggu lah azab kelak..
Skyzer
QUOTE(PELIKAN @ Dec 23 2009, 08:23 AM) *
QUOTE(WQJ LC @ Dec 22 2009, 04:13 PM) *
kawin x nk mngndung buat apa??xkn nk main smata2...

ada couple kawin..plan...tapi awas ada yang plan..bila nak..dah tak dapat...ini rezeki urusan Allah...
tapi kalau main sebelum kawin tapi x ndak mengandung(berzina)..maka tunggu lah azab kelak..

ha'ah betul kata pelikan.
jangan cuba menolka rezeki.
orang lain nak, kita tak nak, buat apa kawin...
mamafc
hi,

you all bole try kalendar kat bwh ni utk family planning secara natural based on kitaran haid isteri...

kalender ni akan bg info bila nak dpt anak samada lelaki atau perempuan ataupun untuk tidak mengandung biggrin.gif

http://mamafc.com/index.php?option=com_wom...6&Itemid=50

tq
arcilist
fuh..ni subjek spm dulu ni..family planning

ayat dlam buku yg mengkelakarkan kitong...antaranya:

- teknik pengunduran - pancut luar la maksud dia...pro=99.99% keberkesanan, cons=memerlukan keazaman yang tinggi...hahah
- kalau follow kalendar haid tu, pun berkesan, tp tak tinggi, sbb certain org kitarannya pun tak menentu...


p/s: kurg bersetuju kalau kata family planning ialah tolak anak. bg aku, org yg tak merancang keluarga, then dapat anak pastu jaga tak betul, dera anak, tak bagi hak mencukupi (hak kesihatan, hak pendidikan, hak kasih sayang) sebab tak sempat nk jaga anak dek kesempitan hidup sebab tak merancang keluarga..tu yg menolak anak..sbb anak dah idup...nk anak pn tak wujud lagi...benda tak pernah idup mcmana nak kata kita menolak...nk dapat pn belum 100% sure...tu namanya planning, kalau dapat anak, tp tak mampu nk jaga..tak ke seksa makhluk tuhan?
Khayty
kawan aku cakap,kalau tak nak mengandung...

"tak salah buat sex sesama jantina,sebab tak mengandung"
"kalau buat sex lain jantina pun tak salah sebab leh guna protection"
"tak salah buat sex budak sekolah,sebab dah jadi perkara biasa"
tu dah ada petua kawan aku bagi utk elak mengandung
selain pada aku ia mengambarkan satu aliran penyebaran ajaran songsang yg telah lama berakar umbi
sgt beragama,tapi lebih kepada teori,amalan sgt liberal...
Khayty
pancut luar?
habis cerita?
senang cakap,senang cerita
long term efek...
sgt besar perbezaan buang luar dgn buang dalam..
salah satu punca penceraiaan adalah buang luar
arcilist
QUOTE(Khayty @ Jan 10 2010, 09:24 AM) *
kawan aku cakap,kalau tak nak mengandung...

"tak salah buat sex sesama jantina,sebab tak mengandung"
"kalau buat sex lain jantina pun tak salah sebab leh guna protection"
"tak salah buat sex budak sekolah,sebab dah jadi perkara biasa"
tu dah ada petua kawan aku bagi utk elak mengandung
selain pada aku ia mengambarkan satu aliran penyebaran ajaran songsang yg telah lama berakar umbi
sgt beragama,tapi lebih kepada teori,amalan sgt liberal...


astaghfirullah...ini dah tahap luar tabi'e...
ctmunirah
i read somewhere... buku in depth tentang wanita...
it stated there yang tahap kesuburan kita tu putaran nya berubah setiap 6 minggu...
nak explain pon tak reti... it is something like this... let's say kita subur on the 14th, say January.... minggu ke 7 selepas tarikh tersebut baru kita akan subur on the 14th balik..
is this true?



if that's the case, cemana nak plan pregnancy?
tekno
cara terbaik, gunakan kondom

perempuan pula boleh mengambil pil pencegah hamil..
soscili
QUOTE(Khayty @ Jan 10 2010, 09:24 AM) *
kawan aku cakap,kalau tak nak mengandung...

"tak salah buat sex sesama jantina,sebab tak mengandung"
"kalau buat sex lain jantina pun tak salah sebab leh guna protection"
"tak salah buat sex budak sekolah,sebab dah jadi perkara biasa"
tu dah ada petua kawan aku bagi utk elak mengandung
selain pada aku ia mengambarkan satu aliran penyebaran ajaran songsang yg telah lama berakar umbi
sgt beragama,tapi lebih kepada teori,amalan sgt liberal...


haha.. kalau sex berlainan jantina pun main belakang je la~ haha

kalau takut terpancut dlm juga, pakai kondom. tapi pakai kondom kang kata tak best pulak.. biar pompuan je la yg pakai protection

anyways, bagi aku planning kehamilan tu bukan salah, bukannya kita tolak rezeki atau kawin taknak anak..
tapi kata la baby tu keluar sebelum kita punya kehidupan belum stabil, last last anak tu membesar dgn cara yg tak serba kekurangan.
mcm kita tgk dlm Bersama Mu tu, org miskin tapi anak ramai.. pastu dah maknya meninggal pulak, nenek nye yg jaga.. pastu dah berpecah belah~

arcilist
QUOTE(soscili @ Jan 16 2010, 09:06 AM) *
haha.. kalau sex berlainan jantina pun main belakang je la~ haha

kalau takut terpancut dlm juga, pakai kondom. tapi pakai kondom kang kata tak best pulak.. biar pompuan je la yg pakai protection

anyways, bagi aku planning kehamilan tu bukan salah, bukannya kita tolak rezeki atau kawin taknak anak..
tapi kata la baby tu keluar sebelum kita punya kehidupan belum stabil, last last anak tu membesar dgn cara yg tak serba kekurangan.
mcm kita tgk dlm Bersama Mu tu, org miskin tapi anak ramai.. pastu dah maknya meninggal pulak, nenek nye yg jaga.. pastu dah berpecah belah~


SETUJU!!!
TINGTING
QUOTE(xjukie @ Dec 21 2009, 08:00 PM) *
pancut luar habis cerita



sekali sekalai leh la pancut luar... kalu selalu maner syok!!.. biggrin.gif
Alham7
QUOTE(tekno @ Jan 16 2010, 07:07 AM) *
cara terbaik, gunakan kondom

perempuan pula boleh mengambil pil pencegah hamil..




Hahahaha...Guna Kondom pun bukan safe 100%

lagipun xbaik untuk wife sbb ada kimia untuk bantut kesuburan....long term parah laaa..kang trus xdapat anak...

Pil pencegah hamil lagi bahaya.....

Akak aku lepas baby first guna pil plan untuk 2 tahun je..lepas stop pil...6 tahun baru dapat second!!! hahahaha

Nasib baik dapat..kalau xdapat mcmner????
clia78
Mmg aku dgr pil pencegah kehamilan tu banyak keburukannya..

Antaranya.. menyebabkan permukaan rahim kita licin sehinggakan sperma yang masuk tak boleh melekat.. bayangkanlan bahan kimia yang diperlukan untuk meransang proses melicinkan permukaan rahim nie.. side effect nye lak pd emosi dan sistem bdn...

Pd aku rancang sendiri je la... tp kalau dah nak pregnent tu dah kehendak ilahi.. ada rezeki untuk mereka.. yg penting kita sebagai ibu bapa sentiasa berusaha meningkatkan ekonomi keluarga..


alya07
QUOTE(clia78 @ Jan 31 2010, 01:00 PM) *
Mmg aku dgr pil pencegah kehamilan tu banyak keburukannya..

Antaranya.. menyebabkan permukaan rahim kita licin sehinggakan sperma yang masuk tak boleh melekat.. bayangkanlan bahan kimia yang diperlukan untuk meransang proses melicinkan permukaan rahim nie.. side effect nye lak pd emosi dan sistem bdn...

Pd aku rancang sendiri je la... tp kalau dah nak pregnent tu dah kehendak ilahi.. ada rezeki untuk mereka.. yg penting kita sebagai ibu bapa sentiasa berusaha meningkatkan ekonomi keluarga..


anak fes umur 3bln..peyed dh dtg..aduiii...jumpe gyne n introduce marvelon
makan disiplin amat2...til umur ank 2thn stop n plan nk peknen 2nd bby
pas sebulan berenti trus lekat n dh selamat bersalin bulan 10 aritu...huhuhu...doc ckp awk memang subur..syukur alhamdulillah
yg penting pemakanan yg sihat...so ni bby dh 3bln peyed dtg semula...mula la mkn marvelon lg...sampai 4thn br stop tuk 3rd bby plak...insyallah
trzpower
tak nak mengandung? sad.gif

ni kalau aku bagi petua kang, ko rembat anak dara org lak??

baik tak yah bagi.. blum.gif
TINGTING
QUOTE(alya07 @ Feb 9 2010, 09:53 PM) *
QUOTE(clia78 @ Jan 31 2010, 01:00 PM) *
Mmg aku dgr pil pencegah kehamilan tu banyak keburukannya..

Antaranya.. menyebabkan permukaan rahim kita licin sehinggakan sperma yang masuk tak boleh melekat.. bayangkanlan bahan kimia yang diperlukan untuk meransang proses melicinkan permukaan rahim nie.. side effect nye lak pd emosi dan sistem bdn...

Pd aku rancang sendiri je la... tp kalau dah nak pregnent tu dah kehendak ilahi.. ada rezeki untuk mereka.. yg penting kita sebagai ibu bapa sentiasa berusaha meningkatkan ekonomi keluarga..


anak fes umur 3bln..peyed dh dtg..aduiii...jumpe gyne n introduce marvelon
makan disiplin amat2...til umur ank 2thn stop n plan nk peknen 2nd bby
pas sebulan berenti trus lekat n dh selamat bersalin bulan 10 aritu...huhuhu...doc ckp awk memang subur..syukur alhamdulillah
yg penting pemakanan yg sihat...so ni bby dh 3bln peyed dtg semula...mula la mkn marvelon lg...sampai 4thn br stop tuk 3rd bby plak...insyallah

baguih la lagu tu.. selagi larat beranak gasak je la ek.. good.gif
yiyinlah
QUOTE(Cekodok Hensem @ Dec 21 2009, 07:10 PM) *
korang tau tak petua tradisional nak elak dari mengandung.. kawan aku dia takut makan ubat risau ada side effect.. so kalo ada cara tradisional lagi bagus.. boleh merancang keluarga cara semulajadi.. smile.gif


salam..
klu betul nk planning,leh try makan kapsul/pil herba..
leh pm ak...k
Pak Kur
salam semua.. saya nk tanya.. saya punya air mazi ni selalu kuar, baru istri sy ajak2 dah basah.. hmm adakah air mazi ni boleh buat mengandung bila penetrasi?
saya baru 2 tahun brkahwin.. sebelum ni asyk pakai kondom.. istri ckp x sdap.. tp saya masih ragu2 adakah air mazi ni boleh wat persenyawaan pd istri sy.. sy ckp kt istri sy 2 yg trpaksa pakai kondom je, sy merancang xnk pakai kondom lg.. nak pancut luar saje.. boleh ke? saya ni bila brlaku eraksi pada sy,, kejap je dah kuar air jernih yg brnma mazi.. sy ragu2 la? ada yg boleh membantu sya memastikan prkara ni.. sbb ada org2 ckp walau pn pncut luar, jika kita melakukn penetrasi.. air mazi brcmpr air mani akn trjadi bila ereksi? btul ke? tapi setahu sy air mazi akn brcmpur air mani bila sebelum ni dia dah onani ke, dah kuar kn mani ke, baru la akan brcmpur kn? selagi kte x pg buang air kecil dan basuh btul2 kan? apa pendapat korang semua
TINGTING
QUOTE(Pak Kur @ Oct 26 2010, 03:29 PM) *
salam semua.. saya nk tanya.. saya punya air mazi ni selalu kuar, baru istri sy ajak2 dah basah.. hmm adakah air mazi ni boleh buat mengandung bila penetrasi?
saya baru 2 tahun brkahwin.. sebelum ni asyk pakai kondom.. istri ckp x sdap.. tp saya masih ragu2 adakah air mazi ni boleh wat persenyawaan pd istri sy.. sy ckp kt istri sy 2 yg trpaksa pakai kondom je, sy merancang xnk pakai kondom lg.. nak pancut luar saje.. boleh ke? saya ni bila brlaku eraksi pada sy,, kejap je dah kuar air jernih yg brnma mazi.. sy ragu2 la? ada yg boleh membantu sya memastikan prkara ni.. sbb ada org2 ckp walau pn pncut luar, jika kita melakukn penetrasi.. air mazi brcmpr air mani akn trjadi bila ereksi? btul ke? tapi setahu sy air mazi akn brcmpur air mani bila sebelum ni dia dah onani ke, dah kuar kn mani ke, baru la akan brcmpur kn? selagi kte x pg buang air kecil dan basuh btul2 kan? apa pendapat korang semua


keluar air mazi apabila kita terangsang tu adalah pekara biasa la... smua lelaki yang normal akan mengalaminya bila terangsang....sbb dalm keaadaan terangsang semua pundi2 yang menghasilkan air mazi akan mengembang dan lelehan air mazi akan kluar melalui saluran air kencing... tapi bila ia kluar dgan terlalu banyak tanpa dapat dikawal kemungkinan jugak anda mengalami resdung zakar... sila dptkan ubat/nasihat dari doktor...
air mazi yang bercampur dgan air mani mmg ada kemungkinan boleh menyebabkan isteri anda mengandung... biasanya boleh berlaku apabila si suami yang memancutkan air mani di pintu faraj/dicelah kangkang isteri... air mani yang meleleh di bahagian tersebut boleh menyebabkan pemcampuran sperma suami dgan air mazi isteri.. sperma yg aktif boleh berenang menuju masuk ke rahim isteri melalui air mazi isteri... dan kemungkinan boleh berlaku persenyawaan...
pakai kondom untuk merangcang kehamilan mmg kaedah yang mudah dan murah tetapi sdikit sebanyak boleh membantutkan perasaan nikmat persetubuhan antara suami isteri... mungkin tuan boleh guna kan kaedah lain sperti mengambil suntikan perancang ke atas isteri tuan atau gunakan alat2 pencegah keahamilan yang ada dijual di pasaran.... tp pesanan saya tuan seeloknya daptkan nasihat dari doktor2 pakar dulu sebelum mengambil ubat2 tertentu..
Bunga Telur
ermmmmmmmm..... ph34r.gif
Pak Kur
QUOTE(TINGTING @ Oct 26 2010, 04:42 PM) *
QUOTE(Pak Kur @ Oct 26 2010, 03:29 PM) *
salam semua.. saya nk tanya.. saya punya air mazi ni selalu kuar, baru istri sy ajak2 dah basah.. hmm adakah air mazi ni boleh buat mengandung bila penetrasi?
saya baru 2 tahun brkahwin.. sebelum ni asyk pakai kondom.. istri ckp x sdap.. tp saya masih ragu2 adakah air mazi ni boleh wat persenyawaan pd istri sy.. sy ckp kt istri sy 2 yg trpaksa pakai kondom je, sy merancang xnk pakai kondom lg.. nak pancut luar saje.. boleh ke? saya ni bila brlaku eraksi pada sy,, kejap je dah kuar air jernih yg brnma mazi.. sy ragu2 la? ada yg boleh membantu sya memastikan prkara ni.. sbb ada org2 ckp walau pn pncut luar, jika kita melakukn penetrasi.. air mazi brcmpr air mani akn trjadi bila ereksi? btul ke? tapi setahu sy air mazi akn brcmpur air mani bila sebelum ni dia dah onani ke, dah kuar kn mani ke, baru la akan brcmpur kn? selagi kte x pg buang air kecil dan basuh btul2 kan? apa pendapat korang semua


keluar air mazi apabila kita terangsang tu adalah pekara biasa la... smua lelaki yang normal akan mengalaminya bila terangsang....sbb dalm keaadaan terangsang semua pundi2 yang menghasilkan air mazi akan mengembang dan lelehan air mazi akan kluar melalui saluran air kencing... tapi bila ia kluar dgan terlalu banyak tanpa dapat dikawal kemungkinan jugak anda mengalami resdung zakar... sila dptkan ubat/nasihat dari doktor...
air mazi yang bercampur dgan air mani mmg ada kemungkinan boleh menyebabkan isteri anda mengandung... biasanya boleh berlaku apabila si suami yang memancutkan air mani di pintu faraj/dicelah kangkang isteri... air mani yang meleleh di bahagian tersebut boleh menyebabkan pemcampuran sperma suami dgan air mazi isteri.. sperma yg aktif boleh berenang menuju masuk ke rahim isteri melalui air mazi isteri... dan kemungkinan boleh berlaku persenyawaan...
pakai kondom untuk merangcang kehamilan mmg kaedah yang mudah dan murah tetapi sdikit sebanyak boleh membantutkan perasaan nikmat persetubuhan antara suami isteri... mungkin tuan boleh guna kan kaedah lain sperti mengambil suntikan perancang ke atas isteri tuan atau gunakan alat2 pencegah keahamilan yang ada dijual di pasaran.... tp pesanan saya tuan seeloknya daptkan nasihat dari doktor2 pakar dulu sebelum mengambil ubat2 tertentu..



adakah resdung zakar merbahaya kepada saya TingTing? mgkin saya perlu tye pada doktor la tntg ni dan jg tntg suntikan cegah hamil ada kesan buruk x? kalau mkn pil perancang org tua sy ckp istri sy akn jd gmuk, hmm terima kasih lah kerana sudi membantu saya Tingting, itu lah kalau air mazi tercampur dengan air mani, memang boleh mengandung kalau istri kita subur dan kesihatan normal, hmm cuma ada orang ckp bila kita ereksi boleh ke air mani bercampur dengan air mani? tp 2 la air mani akan trkuar apabila berlakunya klimeks kn? jd sy rasa tidak akan tercampur kan air mazi selagi kita belum klimeks? atau pn semasa kita ereksi? apa pendapat tingting?
TINGTING
QUOTE(Pak Kur @ Oct 26 2010, 10:59 PM) *
adakah resdung zakar merbahaya kepada saya TingTing? mgkin saya perlu tye pada doktor la tntg ni dan jg tntg suntikan cegah hamil ada kesan buruk x? kalau mkn pil perancang org tua sy ckp istri sy akn jd gmuk, hmm terima kasih lah kerana sudi membantu saya Tingting, itu lah kalau air mazi tercampur dengan air mani, memang boleh mengandung kalau istri kita subur dan kesihatan normal, hmm cuma ada orang ckp bila kita ereksi boleh ke air mani bercampur dengan air mani? tp 2 la air mani akan trkuar apabila berlakunya klimeks kn? jd sy rasa tidak akan tercampur kan air mazi selagi kita belum klimeks? atau pn semasa kita ereksi? apa pendapat tingting?


Jangan risau pak kundur, resdung zakar bukan sjenis penyakit berbahaya selagi dia tidak menyebabkan keradangan atau rasa sakit pada buah zakar... ibarat macam sesorang tu kena selesma la.. lpas makan ubat selesma baik la dia... cuma leceh skit la bila mazi yang kluar banyak tanpa dapat di kawal menyebabkan anda selalu kena tukar sluar dalam la sbb basah.. heheh.. biggrin.gif
Air mani dihasilkan dari kelenjer prostat manakala air mazi di hasilkan dari kelenjar cowsper kedua2 cecair ni terhasilkan pada peringkat ransangan yang bebeza dan cecair yang terhasil akan dikeluarkan memalui saluran yang sama iaitu saluran kencing...sebelum proses pengeluran ari mani, air mazi akan dihasilkan terlebih dahulu, secara tak langsung air mazi yang keluar tu akan melicinkan permukaan saluran kencing dan memudahkan pacutan air mani apabila kita klimaks. Jd apa yang saya nak terangkan kat sini bahawa air mazi mmg boleh bercampur dgan air mani kerana pengeluran kedua2 cecair tersebut adalah melalui saluran yang sama iaitu saluran kencing. cuma air mazi yang kluar sebelum seseorang itu klimak (kluar air mani), peratus kandungan sperma mungkin ada tp tak sebanyak selepas klimaks.
Pak Kur
QUOTE(TINGTING @ Oct 27 2010, 10:23 AM) *
QUOTE(Pak Kur @ Oct 26 2010, 10:59 PM) *
adakah resdung zakar merbahaya kepada saya TingTing? mgkin saya perlu tye pada doktor la tntg ni dan jg tntg suntikan cegah hamil ada kesan buruk x? kalau mkn pil perancang org tua sy ckp istri sy akn jd gmuk, hmm terima kasih lah kerana sudi membantu saya Tingting, itu lah kalau air mazi tercampur dengan air mani, memang boleh mengandung kalau istri kita subur dan kesihatan normal, hmm cuma ada orang ckp bila kita ereksi boleh ke air mani bercampur dengan air mani? tp 2 la air mani akan trkuar apabila berlakunya klimeks kn? jd sy rasa tidak akan tercampur kan air mazi selagi kita belum klimeks? atau pn semasa kita ereksi? apa pendapat tingting?


Jangan risau pak kundur, resdung zakar bukan sjenis penyakit berbahaya selagi dia tidak menyebabkan keradangan atau rasa sakit pada buah zakar... ibarat macam sesorang tu kena selesma la.. lpas makan ubat selesma baik la dia... cuma leceh skit la bila mazi yang kluar banyak tanpa dapat di kawal menyebabkan anda selalu kena tukar sluar dalam la sbb basah.. heheh.. biggrin.gif
Air mani dihasilkan dari kelenjer prostat manakala air mazi di hasilkan dari kelenjar cowsper kedua2 cecair ni terhasilkan pada peringkat ransangan yang bebeza dan cecair yang terhasil akan dikeluarkan memalui saluran yang sama iaitu saluran kencing...sebelum proses pengeluran ari mani, air mazi akan dihasilkan terlebih dahulu, secara tak langsung air mazi yang keluar tu akan melicinkan permukaan saluran kencing dan memudahkan pacutan air mani apabila kita klimaks. Jd apa yang saya nak terangkan kat sini bahawa air mazi mmg boleh bercampur dgan air mani kerana pengeluran kedua2 cecair tersebut adalah melalui saluran yang sama iaitu saluran kencing. cuma air mazi yang kluar sebelum seseorang itu klimak (kluar air mani), peratus kandungan sperma mungkin ada tp tak sebanyak selepas klimaks.


jadi benarlah kata2 orang2 bahawanya teknik pancut luar tidak selamat ya tingting.. sebab sebelum kita klimeks pn boleh ada sperma/air mani pada air mazi kita? jadi walau pun kita mampu berlatih untuk mengawal teknik pancutan luar ni agar kita betul2 keluarkan zakar kita sebelum btul2 klimeks pn tidak ada gunanyala.. sbb penghasilan sperma/mani tetap ada sebelum kita klimeks kn? jadi trbuktila ye teknik ini mampu menyebabkan persenyawaan dan tidak selamat walau pun kita pandai kawal dan walaupun kita dah bersihkan zakar kita dengan cara kencing banyak2 dlu dan membasuhnya dengan btul ya tingting?
Pak Kur
QUOTE(Pak Kur @ Oct 27 2010, 11:57 AM) *
QUOTE(TINGTING @ Oct 27 2010, 10:23 AM) *
QUOTE(Pak Kur @ Oct 26 2010, 10:59 PM) *
adakah resdung zakar merbahaya kepada saya TingTing? mgkin saya perlu tye pada doktor la tntg ni dan jg tntg suntikan cegah hamil ada kesan buruk x? kalau mkn pil perancang org tua sy ckp istri sy akn jd gmuk, hmm terima kasih lah kerana sudi membantu saya Tingting, itu lah kalau air mazi tercampur dengan air mani, memang boleh mengandung kalau istri kita subur dan kesihatan normal, hmm cuma ada orang ckp bila kita ereksi boleh ke air mani bercampur dengan air mani? tp 2 la air mani akan trkuar apabila berlakunya klimeks kn? jd sy rasa tidak akan tercampur kan air mazi selagi kita belum klimeks? atau pn semasa kita ereksi? apa pendapat tingting?


Jangan risau pak kundur, resdung zakar bukan sjenis penyakit berbahaya selagi dia tidak menyebabkan keradangan atau rasa sakit pada buah zakar... ibarat macam sesorang tu kena selesma la.. lpas makan ubat selesma baik la dia... cuma leceh skit la bila mazi yang kluar banyak tanpa dapat di kawal menyebabkan anda selalu kena tukar sluar dalam la sbb basah.. heheh.. biggrin.gif
Air mani dihasilkan dari kelenjer prostat manakala air mazi di hasilkan dari kelenjar cowsper kedua2 cecair ni terhasilkan pada peringkat ransangan yang bebeza dan cecair yang terhasil akan dikeluarkan memalui saluran yang sama iaitu saluran kencing...sebelum proses pengeluran ari mani, air mazi akan dihasilkan terlebih dahulu, secara tak langsung air mazi yang keluar tu akan melicinkan permukaan saluran kencing dan memudahkan pacutan air mani apabila kita klimaks. Jd apa yang saya nak terangkan kat sini bahawa air mazi mmg boleh bercampur dgan air mani kerana pengeluran kedua2 cecair tersebut adalah melalui saluran yang sama iaitu saluran kencing. cuma air mazi yang kluar sebelum seseorang itu klimak (kluar air mani), peratus kandungan sperma mungkin ada tp tak sebanyak selepas klimaks.


jadi benarlah kata2 orang2 bahawanya teknik pancut luar tidak selamat ya tingting.. sebab sebelum kita klimeks pn boleh ada sperma/air mani pada air mazi kita? jadi walau pun kita mampu berlatih untuk mengawal teknik pancutan luar ni agar kita betul2 keluarkan zakar kita sebelum btul2 klimeks pn tidak ada gunanyala.. sbb penghasilan sperma/mani tetap ada sebelum kita klimeks kn? jadi trbuktila ye teknik ini mampu menyebabkan persenyawaan dan tidak selamat walau pun kita pandai kawal dan walaupun kita dah bersihkan zakar kita dengan cara kencing banyak2 dlu dan membasuhnya dengan btul ya tingting?

TINGTING
QUOTE(Pak Kur @ Oct 27 2010, 11:57 AM) *
jadi benarlah kata2 orang2 bahawanya teknik pancut luar tidak selamat ya tingting.. sebab sebelum kita klimeks pn boleh ada sperma/air mani pada air mazi kita? jadi walau pun kita mampu berlatih untuk mengawal teknik pancutan luar ni agar kita betul2 keluarkan zakar kita sebelum btul2 klimeks pn tidak ada gunanyala.. sbb penghasilan sperma/mani tetap ada sebelum kita klimeks kn? jadi trbuktila ye teknik ini mampu menyebabkan persenyawaan dan tidak selamat walau pun kita pandai kawal dan walaupun kita dah bersihkan zakar kita dengan cara kencing banyak2 dlu dan membasuhnya dengan btul ya tingting?

bukan soal selamat ataupn tak selamat.. cuma dari segi keberkesananya tu kita tak dpat jamin ia 100% bekesan... bagi aku semua kaedah2 perancang kluarga ni kita tak boleh anggap dia 100% bekesan...contoh kalo pak kundur pakai kondom sekali pun.. kalo kondom tu bocor, cara tak langsung ia boleh dedahkan pasang anda pada kehamilan gak... begitu juga dgan kaedah pancut luar ni.. walaupun cecair mani & mazi tu dihasilkan dari kelenjar yang belainan tp kita tak boleh jamin yang kelenjar prostat tu akan tertutup 100% semasa proses rangsangan berlaku... mungkin dia boleh terbuka sedikit dan pelepasan sperma (airmani) dalam kuantiti yg sedikit akan berlaku tanpa kita sedari... tp suma ni bergantung kepada keadaan kesihatan seseorang.
adikacu
jangan ada yg ambil teknik ni utk buat maksiat lak.
fatamorgana
QUOTE(adikacu @ Oct 28 2010, 01:37 PM) *
jangan ada yg ambil teknik ni utk buat maksiat lak.

itu la pasal...
bila diberi tip2 kang ade plak yg gatal2 gi praktik kat anak2 dara org...or bini2 org...or janda2 gersang...huhuhu...
papamija
QUOTE(TINGTING @ Oct 28 2010, 11:34 AM) *
QUOTE(Pak Kur @ Oct 27 2010, 11:57 AM) *
jadi benarlah kata2 orang2 bahawanya teknik pancut luar tidak selamat ya tingting.. sebab sebelum kita klimeks pn boleh ada sperma/air mani pada air mazi kita? jadi walau pun kita mampu berlatih untuk mengawal teknik pancutan luar ni agar kita betul2 keluarkan zakar kita sebelum btul2 klimeks pn tidak ada gunanyala.. sbb penghasilan sperma/mani tetap ada sebelum kita klimeks kn? jadi trbuktila ye teknik ini mampu menyebabkan persenyawaan dan tidak selamat walau pun kita pandai kawal dan walaupun kita dah bersihkan zakar kita dengan cara kencing banyak2 dlu dan membasuhnya dengan btul ya tingting?

bukan soal selamat ataupn tak selamat.. cuma dari segi keberkesananya tu kita tak dpat jamin ia 100% bekesan... bagi aku semua kaedah2 perancang kluarga ni kita tak boleh anggap dia 100% bekesan...contoh kalo pak kundur pakai kondom sekali pun.. kalo kondom tu bocor, cara tak langsung ia boleh dedahkan pasang anda pada kehamilan gak... begitu juga dgan kaedah pancut luar ni.. walaupun cecair mani & mazi tu dihasilkan dari kelenjar yang belainan tp kita tak boleh jamin yang kelenjar prostat tu akan tertutup 100% semasa proses rangsangan berlaku... mungkin dia boleh terbuka sedikit dan pelepasan sperma (airmani) dalam kuantiti yg sedikit akan berlaku tanpa kita sedari... tp suma ni bergantung kepada keadaan kesihatan seseorang.

pndapat aku plg selamat stakat ni pkai kondom la..sbb xpenah lg kondom aku pkai bocor,klu pncut luar ni dh 2kali trbabas..hehehe
tp nk beli kondom malu oo,cashier pn segan2 n senyum malu nk bungkus bnda 2..klu aku beli biasanya aku bwk baby aku,xmau dia pndg serong kt aku plk..
isabelle de anne
QUOTE(papamija @ Oct 28 2010, 11:56 PM) *
QUOTE(TINGTING @ Oct 28 2010, 11:34 AM) *
QUOTE(Pak Kur @ Oct 27 2010, 11:57 AM) *
jadi benarlah kata2 orang2 bahawanya teknik pancut luar tidak selamat ya tingting.. sebab sebelum kita klimeks pn boleh ada sperma/air mani pada air mazi kita? jadi walau pun kita mampu berlatih untuk mengawal teknik pancutan luar ni agar kita betul2 keluarkan zakar kita sebelum btul2 klimeks pn tidak ada gunanyala.. sbb penghasilan sperma/mani tetap ada sebelum kita klimeks kn? jadi trbuktila ye teknik ini mampu menyebabkan persenyawaan dan tidak selamat walau pun kita pandai kawal dan walaupun kita dah bersihkan zakar kita dengan cara kencing banyak2 dlu dan membasuhnya dengan btul ya tingting?

bukan soal selamat ataupn tak selamat.. cuma dari segi keberkesananya tu kita tak dpat jamin ia 100% bekesan... bagi aku semua kaedah2 perancang kluarga ni kita tak boleh anggap dia 100% bekesan...contoh kalo pak kundur pakai kondom sekali pun.. kalo kondom tu bocor, cara tak langsung ia boleh dedahkan pasang anda pada kehamilan gak... begitu juga dgan kaedah pancut luar ni.. walaupun cecair mani & mazi tu dihasilkan dari kelenjar yang belainan tp kita tak boleh jamin yang kelenjar prostat tu akan tertutup 100% semasa proses rangsangan berlaku... mungkin dia boleh terbuka sedikit dan pelepasan sperma (airmani) dalam kuantiti yg sedikit akan berlaku tanpa kita sedari... tp suma ni bergantung kepada keadaan kesihatan seseorang.

pndapat aku plg selamat stakat ni pkai kondom la..sbb xpenah lg kondom aku pkai bocor,klu pncut luar ni dh 2kali trbabas..hehehe
tp nk beli kondom malu oo,cashier pn segan2 n senyum malu nk bungkus bnda 2..klu aku beli biasanya aku bwk baby aku,xmau dia pndg serong kt aku plk..



good.gif

+ BERSIH N XKOTOR!!
Pak Kur
QUOTE(TINGTING @ Oct 28 2010, 11:34 AM) *
QUOTE(Pak Kur @ Oct 27 2010, 11:57 AM) *
jadi benarlah kata2 orang2 bahawanya teknik pancut luar tidak selamat ya tingting.. sebab sebelum kita klimeks pn boleh ada sperma/air mani pada air mazi kita? jadi walau pun kita mampu berlatih untuk mengawal teknik pancutan luar ni agar kita betul2 keluarkan zakar kita sebelum btul2 klimeks pn tidak ada gunanyala.. sbb penghasilan sperma/mani tetap ada sebelum kita klimeks kn? jadi trbuktila ye teknik ini mampu menyebabkan persenyawaan dan tidak selamat walau pun kita pandai kawal dan walaupun kita dah bersihkan zakar kita dengan cara kencing banyak2 dlu dan membasuhnya dengan btul ya tingting?

bukan soal selamat ataupn tak selamat.. cuma dari segi keberkesananya tu kita tak dpat jamin ia 100% bekesan... bagi aku semua kaedah2 perancang kluarga ni kita tak boleh anggap dia 100% bekesan...contoh kalo pak kundur pakai kondom sekali pun.. kalo kondom tu bocor, cara tak langsung ia boleh dedahkan pasang anda pada kehamilan gak... begitu juga dgan kaedah pancut luar ni.. walaupun cecair mani & mazi tu dihasilkan dari kelenjar yang belainan tp kita tak boleh jamin yang kelenjar prostat tu akan tertutup 100% semasa proses rangsangan berlaku... mungkin dia boleh terbuka sedikit dan pelepasan sperma (airmani) dalam kuantiti yg sedikit akan berlaku tanpa kita sedari... tp suma ni bergantung kepada keadaan kesihatan seseorang.


ohhhh mcm 2 ke tingting.. jadi semua teknik2 yang ada ni bukan boleh kerap kita lakukannya kn.. hmm cme yg bgus 2 ambl suntikan dan pil yg mahal.. bru bgus untuk merancang... cara yg mudah dan murah memang tidak berkesan 100%.. pakai kondom org takur bocor.. pancut luar org takut trcampur air mani n mazi dan jgk tkt treksiden.. yela.. dia tgh syok kn.. hmmm jgn la risau bkn nye sy hari2 merancang dengan istri.. xlarat sy de... xapala asalkn sy dah tau sedikt sebyk tntg ni.. trima kasih smua.. kpd yg blum kahwin jgn cbe2 wat tau.. nk wat kahwin cpt2.. hehe kelenjar prostat boleh bukak ttp ye.. tp yg pasti kelenjar 2 akan trbuka bila kita klimeks
Pak Kur
QUOTE(papamija @ Oct 28 2010, 11:56 PM) *
QUOTE(TINGTING @ Oct 28 2010, 11:34 AM) *
QUOTE(Pak Kur @ Oct 27 2010, 11:57 AM) *
jadi benarlah kata2 orang2 bahawanya teknik pancut luar tidak selamat ya tingting.. sebab sebelum kita klimeks pn boleh ada sperma/air mani pada air mazi kita? jadi walau pun kita mampu berlatih untuk mengawal teknik pancutan luar ni agar kita betul2 keluarkan zakar kita sebelum btul2 klimeks pn tidak ada gunanyala.. sbb penghasilan sperma/mani tetap ada sebelum kita klimeks kn? jadi trbuktila ye teknik ini mampu menyebabkan persenyawaan dan tidak selamat walau pun kita pandai kawal dan walaupun kita dah bersihkan zakar kita dengan cara kencing banyak2 dlu dan membasuhnya dengan btul ya tingting?

bukan soal selamat ataupn tak selamat.. cuma dari segi keberkesananya tu kita tak dpat jamin ia 100% bekesan... bagi aku semua kaedah2 perancang kluarga ni kita tak boleh anggap dia 100% bekesan...contoh kalo pak kundur pakai kondom sekali pun.. kalo kondom tu bocor, cara tak langsung ia boleh dedahkan pasang anda pada kehamilan gak... begitu juga dgan kaedah pancut luar ni.. walaupun cecair mani & mazi tu dihasilkan dari kelenjar yang belainan tp kita tak boleh jamin yang kelenjar prostat tu akan tertutup 100% semasa proses rangsangan berlaku... mungkin dia boleh terbuka sedikit dan pelepasan sperma (airmani) dalam kuantiti yg sedikit akan berlaku tanpa kita sedari... tp suma ni bergantung kepada keadaan kesihatan seseorang.

pndapat aku plg selamat stakat ni pkai kondom la..sbb xpenah lg kondom aku pkai bocor,klu pncut luar ni dh 2kali trbabas..hehehe
tp nk beli kondom malu oo,cashier pn segan2 n senyum malu nk bungkus bnda 2..klu aku beli biasanya aku bwk baby aku,xmau dia pndg serong kt aku plk..


hmm yeke.. mcm mana kamu boleh exciden ni.. syok sgt ni.. hehehe.. hmm beli je buat muka ketat.. hehe xpn beli jg dgn barang lain... jgn beli 2 je.. segan la rasanya.. hehe
zaire
kalau dah kawin pastu pancut luar hukumnya haram...
papamija
QUOTE(zaire @ Oct 29 2010, 08:28 PM) *
kalau dah kawin pastu pancut luar hukumnya haram...

yeke?xpenah lg dgr r terbaca ttg hukum pncut luar ni...
taukereload
QUOTE(fatamorgana @ Oct 28 2010, 02:29 PM) *
QUOTE(adikacu @ Oct 28 2010, 01:37 PM) *
jangan ada yg ambil teknik ni utk buat maksiat lak.

itu la pasal...
bila diberi tip2 kang ade plak yg gatal2 gi praktik kat anak2 dara org...or bini2 org...or janda2 gersang...huhuhu...


Betul tu. Nanti ada yg ambil kesempatan pula. Balik kpd topik aku rasa klu nak tradisional way korang kena la ada kalendar kecik.. tgk kitaran haid isteri.. rajin2 la buat jadual... lepas tu pandai2 la tahan tahap kegersangan anda klu nak plan sangat.. huhuhu... tapi klu dah mengandung tu kita tak boleh buat apa kecuali bersyukur dengan Tuhan ke tasa pemberianNya.. ada orang bertahun-tahun payah nak dapat zuriat, kita seharusnya bersyukur klu dapat zuriat.. Tapi klu yg blum kahwin tu cara nak elak daripada mengandung. JANGAN BERZINA !!! Klu tak tahan kahwin aje la.
adlansmiles
elak mengandung ni ok kalau anak dah 2 orang.. sebab kalau anak banyak bukan senang nak jaga dan kos tinggi.. kalau dulu budak makan ikan masin pun boleh tapi anak sekarang nak makan KFC.. cara terbaik handjob je la depan isteri.. itu pun kalau isteri tahan dan tak terkam kalau tengok si anu tu. wacko.gif
kaboom
ahaha korang dah terlupa something.
rezeki sape yang tentukan? jgn risau sgt la insyaAllah ade rezeki tu nanti.
semuanya dah di set kan.

keluarga besar2 ni meriah wa ckp lu. syok gile.
susah senang same2. jgn dimanjakan anak tu sgt nak mcm2 belikan
nanti bila dah besar, besar kapla.




Mengeluarkan Mani Di Luar Rahim

19 October, 2007 (00:17) | Fatwa

Soalan : Saya dan suami saya merancang keluarga dengan kaedah mengeluarkan air mani di luar rahim. Apakah ini tidak dianggap menolak kurniaan Allah, atau membunuh benih yang boleh menjadi anak?.


Jawapan: Perbuatan mengeluarkan air mani diluar rahim ketika melakukan persetubuhan dinamakan ‘azal. Ia biasanya dilakukan untuk mengelakkan dari mengandung. Hal ini berlaku sejak zaman Nabi s.a.w. Ini seperti kata seorang sahabah yang terkenal Jabir bin ‘Abd Allah: “Kami melakukan ‘azal pada zaman Nabi s.a.w. dan Al-Quran sedang turun” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Maksud Jabir ialah mereka melakukan perkara tersebut pada zaman Nabi s.a.w dan penurunan al-Quran tetapi tidak mereka dilarang. Maka dengan ini mengeluarkan air mani diluar rahim adalah diharuskan. Namun oleh kerana wujudnya hadith Muslim yang menamakan ‘azal sebagai al-wa`d al-khafi iaitu membunuh anak secara senyap, maka kebanyakan ulama memakruhkan perbuatan ini.

Di samping itu, hadith yang lain riwayat Muslim juga menyatakan bahawa seseorang yang cuba melakukan ‘azal jika Allah kehendaki tetap akan mendapat anak. Ini mungkin kerana dia tidak dapat mengawal pancutan air mani sebelum dia mencabutnya.

Perlu diingatkan, oleh kerana perbuatan ini boleh menyebabkan isteri hilang kelazatan persetubuhan, atau tidak sampai kemuncak kelazatannya, maka suami yang ingin melakukannya hendaklah mendapat keizinan isteri. Ini kerana persetubuhan adalah hak bersama suami dan isteri. Inilah pendapat yang paling kuat kebanyakan ulama. Sehingga al-Imam Ibn ‘Abd al-Barr (wafat 463H) berkata: “Tiada khilaf di kalangan ulama bahawa tidak boleh dilakukan ‘azal dengan isteri yang merdeka melainkan setelah mendapat keizinannya. Ini kerana persetubuhan adalah daripada haknya” (rujukan: Ibn Hajar al-‘Asqalani, Fath al-Bari, 10/385, cetakan: Dar al-Fikr, Beirut ).

Di samping perlu difahami, adapun hasrat mencegah kehamilan jika sebabkan bimbang kepapaan, atau kekurangan rezeki, atau kurang kemewahan adalah diharamkan kerana ianya menyamai perbuatan musyrikin dan tidak meyakini rezeki Allah. Jika disebabkan keadaan tertentu yang mendesak maka ianya diizinkan. Namun jika digunakan dicegah kehamilan secara berterusan tanpa sebab adalah diharamkan oleh para ulama. Ini jika dibiarkan akan mengurangkan jumlah umat Islam. Dinasihatkan agar kita memperbanyakkan zuriat, kerana ianya menambahkan kekuatan dan suara umat Islam dalam negara ini.
en.reil
produk untuk meleraikan kolestrol dalam pembuluh darah...InsyaAllah berkesan..pm me at mohdsyahreil@yahoo.com
smile.gif
siswi90
salam....saya student medic tahun 2....melalui pe yg saya belajar terapat pelbagai cara untuk mengelakkan kehamilan yang tidak di ingini...paling mudah seorg wanita perlulah memahami tubuh badan mereka dan rujuk kalendar putaran haid anda..jgn lakukn sex apabila tiba waktu subur(ketika telur wanita=ovum di rembeskan dari ovary) kerana kemungkinan untuk telur lelaki dan perempuan untuk bersenyawa amat tinggi....walaubagaimanapn, keberkesanan mungkin kurang di sebabkan kadang kala berlaku perubahan kitan haid anda.....kondom,pil perancang....dll akan mendatangkan kesan sampingan...boleh juga melakukan ikatan saluran fellopian bg wanita yang tida ingin mengandung lg...jika anda merujuk pkar...anda akn di beri pilihan sama ada ingin mengunakan IUD(intra uterine device),pil,diaphrgm dll......senang cte byk sgt la kalu nk list....tp setiap benda ni ada side effect....so,pndai2 la pilih k?^^....setiap method ni mempunyai tahap keberkesanan yg berbeza2....so,best of luck!......rujuk pakar!O&G...
lambretta
kalau bg yg boleh tahan melakukan persetubuhan time2 tertentu shj mgkn praktikallah..
tp kalo yg jenis rutin harian,teruk gak tu nk tggu kitaran haid...
jika xnak mengandung disebabkan takut rezeki tidak cukup,Allah dan menjanjikan rezeki bagi setiap anak..xboleh dijadikan alasan.
halia
hi all
i bru je kawin..n actually xbrani lg nk wat tu..
so,kami wat bralaskn underwear..
i pki underwear n dia pun.
erm..just gesel2..n at the same time,of course i pun trgsg n..kluar air mazi..
no need to be too details right?
segan.
tapi..dia tetap enjut, n at last dia pancut. (kat luar)
erm..do u think i prgnant?
so far, i dah lewat period about few days.
damn me bcoz i cant remmber when my last period date (previous month)
anyway,i xsedia lg nk ada ank bcoz i blaja lg..
so..pliz u guys,give comments.
lelaki kuat
masalah sex suami isteri sering terjadi apabila sang suami sering tewas awal diranjang..
perkara ini turut diburukan lagi dengan sang isteri sering kali terpaksa berlakon seolah2 sudah mengalami klimaks...
perkara ini sering menjejaskan rumah tangga suami isteri dan lebih teruk lagi ada yang bercerai...
pelabagai masalah lelaki seperti saiz, ketegangan, batin dan juga tidak tahan lama dapat diselesaiakan.. adiospower.blogspot.com
2 jam pun boleh tahan....xngndung pn bini..hehe
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.