Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bersalin Paksa
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
Pages: 1, 2
naaz_aqua85
Ada x forumnist yang berpengalaman bersalin paksa dulu?.
Maybe sebab ada penyakit or terlebih due date?..
Naaz skg pegnen 39 mggu,still menunggu tanda-tanda utk bersalin.
patut 30hb depan naaz punye due date,risau nanti lau x bersalin gak 9 hari pas due naaz kene bersalin paksa..
dengar citer bersalin paksa lagi sakit dari yang normal..
mamysarah
QUOTE(naaz_aqua85 @ Dec 25 2009, 10:57 AM) *
Ada x forumnist yang berpengalaman bersalin paksa dulu?.
Maybe sebab ada penyakit or terlebih due date?..
Naaz skg pegnen 39 mggu,still menunggu tanda-tanda utk bersalin.
patut 30hb depan naaz punye due date,risau nanti lau x bersalin gak 9 hari pas due naaz kene bersalin paksa..
dengar citer bersalin paksa lagi sakit dari yang normal..


mmm... x der la....bergantung pada orang gak kot....
tapi kalo x bersalin paksa pun stiil sakit gak...
lain orang lain dia nyer sakit...
MUSFIRAH
QUOTE(naaz_aqua85 @ Dec 25 2009, 10:57 AM) *
Ada x forumnist yang berpengalaman bersalin paksa dulu?.
Maybe sebab ada penyakit or terlebih due date?..
Naaz skg pegnen 39 mggu,still menunggu tanda-tanda utk bersalin.
patut 30hb depan naaz punye due date,risau nanti lau x bersalin gak 9 hari pas due naaz kene bersalin paksa..
dengar citer bersalin paksa lagi sakit dari yang normal..



bersalin paksa ni naz maksudnya naz kena 'induse'..memang lebih sakit dari yg normal (normal pun sakit gak!).. doctor atau nurse akan masukkan pitosin dalam i/v drip...makin laju drip (air) tu makin kuat la tindakan.. kalau saya silap mintak maaf ye...salah satu cara utk naz kurangkan sakit..naz boleh minta epidural (bius)..epidural ni tak bahaya...naz boleh baca majalah pama yg lepas ada terangkan kebaikan ambil epidural..saya pun ambil gak.. mmg berkesan!
satu lg nasihat saya banyak2 berdoa dan minta maaf pd suami dan ibubapa insyaallah dipermudahkan.
anaxilea
baca surah maryam banyak2...
anggerik_rimba
AR dulu bersalin paksa (induce)....
bg okid..induce atau x...sama je sakitnya...
cuma klu induce...kt kena bersalin awal je laa..
atau yg terlebih due...ha tu kira bersalin lmbt laa..
tp dr segi sakit..rsnya sama je kot...
so xyah laa risau kalu nnt tiba2 kena induce...
lalui je...ubat yg AR kena aritu..dia wat msk pil kt tut kita..
xder lak msk ubt melalui drip...
CuTiEy_SuKi^_^
salam naaz...tahniah dgn kehadiran 1st baby nanti..
pengalaman suki bersalin induce n bby kedua normal
sama jerk sakitnya...tu pendapat suki la...not to worry la
naaz..bila dah tgk bby tu hilang semua rasa sakit..
doktor jahit pun dah tak terasa..hahahah
naaz_aqua85
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Dec 29 2009, 01:40 AM) *
salam naaz...tahniah dgn kehadiran 1st baby nanti..
pengalaman suki bersalin induce n bby kedua normal
sama jerk sakitnya...tu pendapat suki la...not to worry la
naaz..bila dah tgk bby tu hilang semua rasa sakit..
doktor jahit pun dah tak terasa..hahahah


thanks suki...
naaz skg nie mmg tgh tunggu masa...
tapi tanda2 nak bsalin xde pun,sakit2 pun xde lagi..
ari2 scan bb,doc ckp sume ok..
cume if naaz still xbersalin gak,8hb kene admit then 9hb naaz akan kena induce...
naaz xkisah lau kene induce,tp kdg2 presure ckit sbb teringin sgt nak timang bb..
org keliling sume tanye ble naaz nak bsalin..
asben pun dah start cuti tp risau gak pas dia balik kl..
naaz still lom bsalin lagi...

yg naaz dengar,lau kaki lom surut2 lagi n bb still gerak aktif..
tanda2 bb lambat lagi nak lahir..
betul ke?..
ruffera
naaz dh nk 39 minggu ke..
aku br 33 minggu...
kt kawin bln yg sm..
naaz dpt baby dulu..
due aku 24/2..
sbb first pregnant gugur pastu br pergnant blk..
scn nmpk baby boy ke girl..
isabelle de anne
hurm pengalaman bella mase bersalin ari tu quiet nervous sbb baby 1st kan...

bella terlebey ari..ove due..tp doc bg xtra seminggu then ari kelima tu da ade sakit2 perut la...masuk wad petang then kene induse ubat sbb sakit perut bella x bape nk kerap...heheheh....

bella masuk ubat 2 kali...kali petame mcm xde effect jek...pas 2 the second dos ya Allah..sakit ya ampun....bella da bergolek2 atas katil wad tu..hehheheh...ubat masuk ikut drip....tp bella ade minta penahan sakit...doc x bagi bius sbb die kate bahaya...die bagi bella mcm alat bantu bernafas 2...kalu rasa sakit kite sembur ubat yang ade kat alat bernafas 2 la...entahla bella xtaw ape name die...

effect die mmg ade tp lmbt ckit arr n wat kite pening2..hehhehe...tp sakit bersalin normal la letak la ubat ape pn sakit tetap kita rasa juga....bile baby da kuar 2 yang alhamdulillah...xde lagi sakit...
syghoney
bg hpney lak ade gak kot beza sakit mormal n induce...

sbb sakit normal ni berperingkat kan...sakit ckit n jarak kurang...
pastu makin sakit n makin kerap...
but sakit induce ni sakit je terus terusan...

ada gak yg kena induce tp x sakit2 sampai 2,3 kali induce...
cm honey masuk je ubat induce yg cm panadol kat bawah tu,lps sejam trs sakit yg amat2...tunggu
la sampai jalan buka...n masulk labor room...

n bagi honey tak akan amik epidural sbb ada kesan jangka panjang...
lbh baik kita merasa kesakitan tu...baru jadi kenangan terindah...

ini hanya pendapat honey k....
naaz_aqua85
QUOTE(ruffera @ Jan 2 2010, 04:45 PM) *
naaz dh nk 39 minggu ke..
aku br 33 minggu...
kt kawin bln yg sm..
naaz dpt baby dulu..
due aku 24/2..
sbb first pregnant gugur pastu br pergnant blk..
scn nmpk baby boy ke girl..


ye ke ruffera,sian ko ek..
tapi alhamdulillah kan,diberi peluang utk pegnen balik..
kali nie jaga elok2 tau...
aku skg nie dah 40 mggu,due patut 30hb lepas..
tapi dah lepas time due so kene tggu utk diinduce la nanti..
bb lom nak kuar lagi nie so ne sabar la...
harap2 9hb nanti dua2 selamat...
ari2 scan pompuan,xtaula kan kuar lelaki lak..
insyaallah..
ko lak scan lelaki ke pompuan?..
naaz_aqua85
macam2 pengalaman kan...
nanti pun maybe naaz akan merasai gak pengalaman kne induce...
insyaallah naaz akan lalui ngan tabah...
macam2 naaz dengar sakit nak bsalin,sume cakap sakit sangat...
takut2 gak,tapi naaz xnak terlalu takut...
sebab nanti akan menyebabkan sakit tu lagi sakit..
tiap org ada pengalaman bersalin...
ada yang mudah,ada yang perit sampai serik nak bersalin lagi...
mak naaz gtau,kene induce ke idak..
sakit sama je,sebab naaz sakit xkene induce pun lom rasa lagi...
ruffera
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 4 2010, 10:11 PM) *
QUOTE(ruffera @ Jan 2 2010, 04:45 PM) *
naaz dh nk 39 minggu ke..
aku br 33 minggu...
kt kawin bln yg sm..
naaz dpt baby dulu..
due aku 24/2..
sbb first pregnant gugur pastu br pergnant blk..
scn nmpk baby boy ke girl..


ye ke ruffera,sian ko ek..
tapi alhamdulillah kan,diberi peluang utk pegnen balik..
kali nie jaga elok2 tau...
aku skg nie dah 40 mggu,due patut 30hb lepas..
tapi dah lepas time due so kene tggu utk diinduce la nanti..
bb lom nak kuar lagi nie so ne sabar la...
harap2 9hb nanti dua2 selamat...
ari2 scan pompuan,xtaula kan kuar lelaki lak..
insyaallah..
ko lak scan lelaki ke pompuan?..



scan ari tu baby girl..
tp doc ckp x sure sgt...
bersalin kt mn..
aku pun maybe kn bersalin paksa..
doc ckp aku x bleh bersalin lbh dr due date...


ciksu
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 4 2010, 10:33 PM) *
macam2 pengalaman kan...
nanti pun maybe naaz akan merasai gak pengalaman kne induce...
insyaallah naaz akan lalui ngan tabah...
macam2 naaz dengar sakit nak bsalin,sume cakap sakit sangat...
takut2 gak,tapi naaz xnak terlalu takut...
sebab nanti akan menyebabkan sakit tu lagi sakit..
tiap org ada pengalaman bersalin...
ada yang mudah,ada yang perit sampai serik nak bersalin lagi...
mak naaz gtau,kene induce ke idak..
sakit sama je,sebab naaz sakit xkene induce pun lom rasa lagi...


salam naaz...
pengalaman ciksu bersalin amat indah....
2-2 anak ciksu bersalin senang
yg sulung 1/2 jam n yg k2 20 minit...yg k2 rs sakit bila air ketuban dipecahkan...
naaz jgn risau....yg penting doa jgn putus, baca surah maryam n ayat nabi nuh byk2....
insya`allah semuanya berjln lancar....
whiteangel
salamz... nie pengalaman angel bersalin anak sulung

angel dulu overdue 14 ari..
ari ke 13 tu admited hospital
ari ke14 pagi2 buta misi dh kejut suh mandi2 n siap
dlm kul 9.30pg misi sorong masuk bilik apa tah utk pecah air tuban..
pastu terus sorong masuk labour room

masa dlm labour room tak rasa pape pun.. dlm 1/2 jam doc tnya ada pape saket tak?
angal jawab tak rasa papepun.. hikhik
masuk sejam doc tnya lagi saket tak? angel jawab.. takder =p
kejap lagik doc masuk ubat drip.. tnya lagik.. sakit?? tak.. ;p
smpi 3 botol ubat drip... (uishhh... kalo pkir2 balik mmg menakutkan)
masa botol ke 2 mmg dh saket sgt2..
tapi sygnya jalan tak buka habis..
dri jam 9.30pg jalan dh buka 3cm..
dari sejam ke sejam tunggu...
smpi kul 11.30mlm jalan cuma buka 7cm
jalan terakhir.. jam 12.00tgh malam doc sorong masuk operation room..
alasannya... jalan tak buka habis, air ketuban dh habis,
jantung bby makin lemah, tenaga ibu pun dah takder..
12.15tgh malam kuarla seorang puteri seberat 3.1kg.. alhamdulillah..
walaupun banyak rintangan tapi angel bersyukur sgt2 sbb kami berdua selamat
semua nie pengalaman paling berharga dlm idup angel....
baru kita tau betapa perit dan getirnya utk menjadi seorang ibu rolleyes.gif
naaz_aqua85
ye ke angel...
seramnye naaz dengar pengalaman angel...
lama gak ek kene tggu baby angel lahir,mesti asben angel tggu lama masa tu..
kesian lak derang yg tggu masa tu..
naaz selalu baca pengalaman orang,selalu anak sulung nie mmg lama nak dilahirkan..
mak naaz dulu pun sakit sampai 3 hari nak lahirkan naaz...
naaz paling takut cam tu la...
sakit lama tp jalan xbukak2...
naaz slalu bdoa semoga Allah permudahkan naaz bsalin...

skg nie naaz selalu berdoa n berharap..
moga2 naaz boleh bersalin sebelum kene induce...
sekurangnye biarlah naaz boleh bersalin secara normal...
bukan dipaksa..
naaz_aqua85
QUOTE(ciksu @ Jan 5 2010, 08:51 AM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 4 2010, 10:33 PM) *
macam2 pengalaman kan...
nanti pun maybe naaz akan merasai gak pengalaman kne induce...
insyaallah naaz akan lalui ngan tabah...
macam2 naaz dengar sakit nak bsalin,sume cakap sakit sangat...
takut2 gak,tapi naaz xnak terlalu takut...
sebab nanti akan menyebabkan sakit tu lagi sakit..
tiap org ada pengalaman bersalin...
ada yang mudah,ada yang perit sampai serik nak bersalin lagi...
mak naaz gtau,kene induce ke idak..
sakit sama je,sebab naaz sakit xkene induce pun lom rasa lagi...


salam naaz...
pengalaman ciksu bersalin amat indah....
2-2 anak ciksu bersalin senang
yg sulung 1/2 jam n yg k2 20 minit...yg k2 rs sakit bila air ketuban dipecahkan...
naaz jgn risau....yg penting doa jgn putus, baca surah maryam n ayat nabi nuh byk2....
insya`allah semuanya berjln lancar....



alhamdulillah,senang ciksu lahirkan baby...
kawan naaz pun anak pertama senang je dia lahirkan...
pas air tuban pecah,2 jam dia dah leh lahirkan baby...
naaz pun insyallah moga2 mudah tuk melahirkan...

naaz nak tanyela,air selusuh tu boleh ke diminum skg nie..
even belom sakit bersalin...
org ckp time dah nak bersalin je leh minum,ade org gtau time 8 bulan dah leh minum..

naaz_aqua85
QUOTE(ruffera @ Jan 4 2010, 10:44 PM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 4 2010, 10:11 PM) *
QUOTE(ruffera @ Jan 2 2010, 04:45 PM) *
naaz dh nk 39 minggu ke..
aku br 33 minggu...
kt kawin bln yg sm..
naaz dpt baby dulu..
due aku 24/2..
sbb first pregnant gugur pastu br pergnant blk..
scn nmpk baby boy ke girl..


ye ke ruffera,sian ko ek..
tapi alhamdulillah kan,diberi peluang utk pegnen balik..
kali nie jaga elok2 tau...
aku skg nie dah 40 mggu,due patut 30hb lepas..
tapi dah lepas time due so kene tggu utk diinduce la nanti..
bb lom nak kuar lagi nie so ne sabar la...
harap2 9hb nanti dua2 selamat...
ari2 scan pompuan,xtaula kan kuar lelaki lak..
insyaallah..
ko lak scan lelaki ke pompuan?..



scan ari tu baby girl..
tp doc ckp x sure sgt...
bersalin kt mn..
aku pun maybe kn bersalin paksa..
doc ckp aku x bleh bersalin lbh dr due date...


sama la kita...
tapi xtau la kan,kdg2 scan len kuar len..
tp yg aku tengok member aku wat masa nie,scan sama je ngan baby yg kuar...
cam ne lak ko leh kene bsalin paksa..
kan awal lagi,mana tau kot2 tetiba ko leh bsalin normal...
ruffera
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 5 2010, 10:02 PM) *
QUOTE(ruffera @ Jan 4 2010, 10:44 PM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 4 2010, 10:11 PM) *
QUOTE(ruffera @ Jan 2 2010, 04:45 PM) *
naaz dh nk 39 minggu ke..
aku br 33 minggu...
kt kawin bln yg sm..
naaz dpt baby dulu..
due aku 24/2..
sbb first pregnant gugur pastu br pergnant blk..
scn nmpk baby boy ke girl..


ye ke ruffera,sian ko ek..
tapi alhamdulillah kan,diberi peluang utk pegnen balik..
kali nie jaga elok2 tau...
aku skg nie dah 40 mggu,due patut 30hb lepas..
tapi dah lepas time due so kene tggu utk diinduce la nanti..
bb lom nak kuar lagi nie so ne sabar la...
harap2 9hb nanti dua2 selamat...
ari2 scan pompuan,xtaula kan kuar lelaki lak..
insyaallah..
ko lak scan lelaki ke pompuan?..



scan ari tu baby girl..
tp doc ckp x sure sgt...
bersalin kt mn..
aku pun maybe kn bersalin paksa..
doc ckp aku x bleh bersalin lbh dr due date...


sama la kita...
tapi xtau la kan,kdg2 scan len kuar len..
tp yg aku tengok member aku wat masa nie,scan sama je ngan baby yg kuar...
cam ne lak ko leh kene bsalin paksa..
kan awal lagi,mana tau kot2 tetiba ko leh bsalin normal...


aku ade kncing mnis sbb tu kn bersalin ikut dute date..
x bleh lbh..kalo awl xpe..
hrp2 normal n sume slamat la nnti..
oyengek
QUOTE(anggerik_rimba @ Dec 28 2009, 02:40 PM) *
AR dulu bersalin paksa (induce)....
bg okid..induce atau x...sama je sakitnya...
cuma klu induce...kt kena bersalin awal je laa..
atau yg terlebih due...ha tu kira bersalin lmbt laa..
tp dr segi sakit..rsnya sama je kot...
so xyah laa risau kalu nnt tiba2 kena induce...
lalui je...ubat yg AR kena aritu..dia wat msk pil kt tut kita..
xder lak msk ubt melalui drip...
\

salam.. smile.gif
nak tanye ckit kat AR, pil yang dimasukkan kat tut kita tu bukan ke untuk suh kita berak sepuas2nye?
supaya nanti masa nak meneran tu tak lah kita terberak.. kan? betul tak? smile.gif
dulu masa saya beranak pun kena induce gak... sebab dah kua air ketuban.. tp masih jugak takde rasa sakit nak beranak. Jadi doktor ambik keputusan untuk induce.. takut nanti kalau di bia lama2 masuk kuman.. ubat induce tu melalui drip lah.. smile.gif
oyengek
Salam..
nak kongsi pengalaman masa melahirkan dulu.. thn 2008 anak sulung..
alhamdulillah saya tak lah menahan sakit sampai berhari2 atau bejam2 lamanya..
pengalaman saya pecah air tuban dulu.. tp tak de rasa sakit.. air tuban tu kua ckit2..
dari kul kira2 10.30am camtu.. lepas mandi pagi.. terus g hospital..
sampai kul 1 lebih tengahari pun belum jugak sakit2...
Jd doktor ambik keputusan untuk induce sebab air tuban dah pecah.. tkt kalau di bia kan lama lagi, kuman leh masuk... lagi bahaya..
kul 1 lebih masuk labour room.. nurse msk ubat melalui drip.. dalam kul 2lebih dah mula sakit..
tak tertahan rasanya masa sakit tu... rasa mcm nak tercabut je pinggang ni heee...
kul 3:17pm lahirlah puteri sulung saya kedunia... smile.gif
Alhamdulillahhhhh... sekarang dah 1thn 4 bulan... smile.gif best jadi ibu ni... smile.gif
anggerik_rimba
QUOTE(oyengek @ Jan 5 2010, 03:39 PM) *
QUOTE(anggerik_rimba @ Dec 28 2009, 02:40 PM) *
AR dulu bersalin paksa (induce)....
bg okid..induce atau x...sama je sakitnya...
cuma klu induce...kt kena bersalin awal je laa..
atau yg terlebih due...ha tu kira bersalin lmbt laa..
tp dr segi sakit..rsnya sama je kot...
so xyah laa risau kalu nnt tiba2 kena induce...
lalui je...ubat yg AR kena aritu..dia wat msk pil kt tut kita..
xder lak msk ubt melalui drip...
\

salam.. smile.gif
nak tanye ckit kat AR, pil yang dimasukkan kat tut kita tu bukan ke untuk suh kita berak sepuas2nye?
supaya nanti masa nak meneran tu tak lah kita terberak.. kan? betul tak? smile.gif
dulu masa saya beranak pun kena induce gak... sebab dah kua air ketuban.. tp masih jugak takde rasa sakit nak beranak. Jadi doktor ambik keputusan untuk induce.. takut nanti kalau di bia lama2 masuk kuman.. ubat induce tu melalui drip lah.. smile.gif



salam..oyengek..
pil tu mmg pil utk induce..bkn utk suh kt berak..
sbb AR kena msk 4 biji pil 4x ...ms tu jalan xbukak pn..
dh hbs ubt induce pn jln xbukak gak..so AR nyaris kena c-zer..
tp xjd c-zer sbb pch air ketuban n jalan buka sndiri...
induce nie rsnya ada 2cr..ada yg kena msk ubt kt tut..ada yg drip kot..
tp yg pasti...AR mmg kena induce dgn cr msk pil kt tut...mcm panadol tu..

naaz_aqua85
QUOTE(ruffera @ Jan 5 2010, 10:14 PM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 5 2010, 10:02 PM) *
QUOTE(ruffera @ Jan 4 2010, 10:44 PM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 4 2010, 10:11 PM) *
QUOTE(ruffera @ Jan 2 2010, 04:45 PM) *
naaz dh nk 39 minggu ke..
aku br 33 minggu...
kt kawin bln yg sm..
naaz dpt baby dulu..
due aku 24/2..
sbb first pregnant gugur pastu br pergnant blk..
scn nmpk baby boy ke girl..


ye ke ruffera,sian ko ek..
tapi alhamdulillah kan,diberi peluang utk pegnen balik..
kali nie jaga elok2 tau...
aku skg nie dah 40 mggu,due patut 30hb lepas..
tapi dah lepas time due so kene tggu utk diinduce la nanti..
bb lom nak kuar lagi nie so ne sabar la...
harap2 9hb nanti dua2 selamat...
ari2 scan pompuan,xtaula kan kuar lelaki lak..
insyaallah..
ko lak scan lelaki ke pompuan?..



scan ari tu baby girl..
tp doc ckp x sure sgt...
bersalin kt mn..
aku pun maybe kn bersalin paksa..
doc ckp aku x bleh bersalin lbh dr due date...


sama la kita...
tapi xtau la kan,kdg2 scan len kuar len..
tp yg aku tengok member aku wat masa nie,scan sama je ngan baby yg kuar...
cam ne lak ko leh kene bsalin paksa..
kan awal lagi,mana tau kot2 tetiba ko leh bsalin normal...


aku ade kncing mnis sbb tu kn bersalin ikut dute date..
x bleh lbh..kalo awl xpe..
hrp2 normal n sume slamat la nnti..


ko ada kencing manis ke..
patutla,aku alhamdulillah xde masalah sume..
kencing manis sume xde..
cume lambat nak bsalin je..
doktor aku gtau lau kencing manis nie,baby maybe akan besar..
so hati2 lam pemakanan la...
aku akan bsalin kat perak,hospital raja permaisuri bainun ipoh...
naaz_aqua85
QUOTE(anggerik_rimba @ Jan 6 2010, 09:05 AM) *
QUOTE(oyengek @ Jan 5 2010, 03:39 PM) *
QUOTE(anggerik_rimba @ Dec 28 2009, 02:40 PM) *
AR dulu bersalin paksa (induce)....
bg okid..induce atau x...sama je sakitnya...
cuma klu induce...kt kena bersalin awal je laa..
atau yg terlebih due...ha tu kira bersalin lmbt laa..
tp dr segi sakit..rsnya sama je kot...
so xyah laa risau kalu nnt tiba2 kena induce...
lalui je...ubat yg AR kena aritu..dia wat msk pil kt tut kita..
xder lak msk ubt melalui drip...
\

salam.. smile.gif
nak tanye ckit kat AR, pil yang dimasukkan kat tut kita tu bukan ke untuk suh kita berak sepuas2nye?
supaya nanti masa nak meneran tu tak lah kita terberak.. kan? betul tak? smile.gif
dulu masa saya beranak pun kena induce gak... sebab dah kua air ketuban.. tp masih jugak takde rasa sakit nak beranak. Jadi doktor ambik keputusan untuk induce.. takut nanti kalau di bia lama2 masuk kuman.. ubat induce tu melalui drip lah.. smile.gif



salam..oyengek..
pil tu mmg pil utk induce..bkn utk suh kt berak..
sbb AR kena msk 4 biji pil 4x ...ms tu jalan xbukak pn..
dh hbs ubt induce pn jln xbukak gak..so AR nyaris kena c-zer..
tp xjd c-zer sbb pch air ketuban n jalan buka sndiri...
induce nie rsnya ada 2cr..ada yg kena msk ubt kt tut..ada yg drip kot..
tp yg pasti...AR mmg kena induce dgn cr msk pil kt tut...mcm panadol tu..



masa masuk ubat induce tu mmg air tuban xpecah lagi ke AR..
bukan ke doktor akan pecahkan sendiri air tuban then baru letak ubat tu kat kita...
reformist101
Ini pengalaman bini aku...

Kira dia early seminggu dari due date. Mula2 dah ada tanda 'show'. Then aku pagi dalam kul 9 am, aku bawaklah dia ke PPUM. So dia admitted. Then, tunggu punya tunggu. Takde apa pun jadi. Tetiba malam dalam pukul 8, bini aku kol, dia kata doktor bagi discharge. Aku pun pegi le amik dia.

Pastu dalam kul 1 am, dia sakit balik. Dengan pantas aku hanto dia balik ke PPUM. So kena admitted balik. Penat aku!

Then doktor check, baru bukak 2 cm. So aku rasa maybe dalam kul 10 am beranak la bini aku tu. Tapi tunggu punya tunggu, sampai time berbuka puasa (kejadian berlaku pada 2 Sept 2009), pun takde apa lagi. Aku tanya misi, misi jawab dalam proses. Gile, dah almost 12 jam dalam delivery room!

Aku pun menunggu lagi dengan penuh kesabaran. (Di PPUM, suami tak boleh masuk dalam delivery room). Tepat jam 11.32 pm, keluarlah anak aku. Tapi aku pelik, anak aku dikejarkan ke unit rawatan rapi untuk bayi. Punya la laju misi tu tolak troli anak aku.

Rupa2 nya, anak aku keluar2 tak menangis, dan dah terlalu lama perut tanpa ada air ketuban. Pasal doktor dah pecahkan. So doktor takut dijangkiti kuman.

So, menurut bini aku, ada juga unsur2 paksaan semasa bersalin tu. Walaupun bini aku bersalin normal. Iyalah, anak aku tu beso. 3.8 kg. So doktor guna kaedah rangsangan. Aku pun tatau macam mana kaedahnya. Dalam kelas antenatal yang aku hadiri, takde pulak tunjuk teknik rangsangan ni.
Didiharaiss
normal bagi first baby utk awal seminggu dua atau lewat seminggu dua

anggerik_rimba
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 6 2010, 03:12 AM) *
masa masuk ubat induce tu mmg air tuban xpecah lagi ke AR..
bukan ke doktor akan pecahkan sendiri air tuban then baru letak ubat tu kat kita...



naaz...yup ms kena induce tu..AR lum pecah air ketuban sbb AR pegi dlm keadaan sihat walafiat..
bersalin induce...mcm ruffera akan kena nnt..
ms AR pegi tu..jalan pn xbuka lg...so doc mmg xpecahkan air ketuban laa..
smp 4x induce..4x msk ubt pn jalan still xbuka..maintain 1cm..heheh..
doc pn pelik..dia kt degil tul anak AR nie..heheh...pastu dorg nasihat suh AR jgn mkn pg keesokkan tu..
sbb maybe akan di c-zer...so mlm tu AR mkn mcm biasa laa..sbb nk kena pose pg esok bkn mlm tu..hahah..
mjur gak AR mkn sbb tgh smbg2 ngn kwn seangkatn...tup2 kuar air panas..byk lak..cuak jp ms tu..hahah..
biasa org pas pecah ketuban akan sakit tp AR steady je lg..xsakit apa pn...nurse pn pelik..
tp pg 25hb tu..dlm 4.20 pg...dtg sakit non stop...rs nk patah pinggang nie...cek jln br 2cm je..
nurse pn ckp...sb nie anak sulung..so bukaan akan buka 1cm 1 jam..so mknanya ada lg 8jam utk AR thn sakit..
ms AR sakit tu..nurse2 tu ckp.."ala dia tu..sakit skjp je tu..jp g ok laa tu..jln xbuka pn"..
tp anggaran AR n nurse2 salah sbb dlm ms 2 jam...dr bukaan 2cm...tup2 terus 7cm..heheh..
terus kena anto labor room..heheh...msk labor room stgh jam..terus buka 10cm...
amik ms stgh jam utk push...akhirnya kuar laa putera hati AR...ahmad haris ziqri...:-)

ayork...terpanjang lebor laa plak citernya..heheh..

oyengek
QUOTE(anggerik_rimba @ Jan 6 2010, 09:05 AM) *
QUOTE(oyengek @ Jan 5 2010, 03:39 PM) *
QUOTE(anggerik_rimba @ Dec 28 2009, 02:40 PM) *
AR dulu bersalin paksa (induce)....
bg okid..induce atau x...sama je sakitnya...
cuma klu induce...kt kena bersalin awal je laa..
atau yg terlebih due...ha tu kira bersalin lmbt laa..
tp dr segi sakit..rsnya sama je kot...
so xyah laa risau kalu nnt tiba2 kena induce...
lalui je...ubat yg AR kena aritu..dia wat msk pil kt tut kita..
xder lak msk ubt melalui drip...
\

salam.. smile.gif
nak tanye ckit kat AR, pil yang dimasukkan kat tut kita tu bukan ke untuk suh kita berak sepuas2nye?
supaya nanti masa nak meneran tu tak lah kita terberak.. kan? betul tak? smile.gif
dulu masa saya beranak pun kena induce gak... sebab dah kua air ketuban.. tp masih jugak takde rasa sakit nak beranak. Jadi doktor ambik keputusan untuk induce.. takut nanti kalau di bia lama2 masuk kuman.. ubat induce tu melalui drip lah.. smile.gif



salam..oyengek..
pil tu mmg pil utk induce..bkn utk suh kt berak..
sbb AR kena msk 4 biji pil 4x ...ms tu jalan xbukak pn..
dh hbs ubt induce pn jln xbukak gak..so AR nyaris kena c-zer..
tp xjd c-zer sbb pch air ketuban n jalan buka sndiri...
induce nie rsnya ada 2cr..ada yg kena msk ubt kt tut..ada yg drip kot..
tp yg pasti...AR mmg kena induce dgn cr msk pil kt tut...mcm panadol tu..



waalaikumsalam
oh yeke? aku tak berapa tau juga.. sbb baru jek 1 pernah melahirkan heheeee..
tp ms nurse masukkan ubat kat tut tu.. lepas tu dia pesan, kalau rasa nak berak terus pegi tnds..
memang betul ckap dia tu... belum lama ubat tu masuk.. terus aku dah ada rasa.. n terus g melabur...
melabur bukan main banyak mcm org tak pernah "melabur" heheheheee...
pastu dalam bilik labour room pun kene masuk ubat gak melalui drip..
Nasib baik AR tak jd kene c-zer.. sebab dengar kata org.. c-zer lebih skit dari beranak biasa..
banyak juga dengar dari org yang dah ada pengalaman beranak normal n c-zer..

oyengek
QUOTE(anggerik_rimba @ Jan 6 2010, 09:05 AM) *
QUOTE(oyengek @ Jan 5 2010, 03:39 PM) *
QUOTE(anggerik_rimba @ Dec 28 2009, 02:40 PM) *
AR dulu bersalin paksa (induce)....
bg okid..induce atau x...sama je sakitnya...
cuma klu induce...kt kena bersalin awal je laa..
atau yg terlebih due...ha tu kira bersalin lmbt laa..
tp dr segi sakit..rsnya sama je kot...
so xyah laa risau kalu nnt tiba2 kena induce...
lalui je...ubat yg AR kena aritu..dia wat msk pil kt tut kita..
xder lak msk ubt melalui drip...
\

salam.. :)
nak tanye ckit kat AR, pil yang dimasukkan kat tut kita tu bukan ke untuk suh kita berak sepuas2nye?
supaya nanti masa nak meneran tu tak lah kita terberak.. kan? betul tak? :)
dulu masa saya beranak pun kena induce gak... sebab dah kua air ketuban.. tp masih jugak takde rasa sakit nak beranak. Jadi doktor ambik keputusan untuk induce.. takut nanti kalau di bia lama2 masuk kuman.. ubat induce tu melalui drip lah.. :)



salam..oyengek..
pil tu mmg pil utk induce..bkn utk suh kt berak..
sbb AR kena msk 4 biji pil 4x ...ms tu jalan xbukak pn..
dh hbs ubt induce pn jln xbukak gak..so AR nyaris kena c-zer..
tp xjd c-zer sbb pch air ketuban n jalan buka sndiri...
induce nie rsnya ada 2cr..ada yg kena msk ubt kt tut..ada yg drip kot..
tp yg pasti...AR mmg kena induce dgn cr msk pil kt tut...mcm panadol tu..



waalaikumsalam..AR
ye e..
lepas je nurse tu masukkan pil tu kat tut, terus nurse tu pesan "kalau ada rase nak berak, terus pegi tandas"
belum lama nurse tu pegi, rasa tu dah ade.. terus oyengek g tandas.. ms tu melabur bukan main banyak mcm tak pernah melabur jek.. heheee!!
pastu tak lama kemudian, kene bw g labour room. Dalam labour room tu, nurse masukkan ubat lagi melalui drip. Dia wat ubat tu cepat masuk mungkin supaya nak oyengek cepat sakit. Tp tak lama kemudian, tetiba je denyutan jantung baby jd lemah.. lekas2 nurse tu reduce ubat tu bagi dia lambat ckit turun.. pastu baru lah denyutan jantung baby kembali kuat... alhamdulillah.. ms tu oyengek dah suspen dah... tkt2 ade pape kat baby.. tp syukur alhamdulillah.. baby oyengek selamat dilahirkan... alhamdulillah..
AR.. nasib bek gak AR tak jd kene c-zer kan..
dengar kata org yang dah ada pengalaman beranak normal & c-zer ni.. c-zer ni lagi dasyat sakit nyeee... eeee... tkt lak oyengek dengar..
Baby AR dah berapa org? umo berapa?
oyengek
QUOTE(anggerik_rimba @ Jan 6 2010, 04:39 PM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 6 2010, 03:12 AM) *
masa masuk ubat induce tu mmg air tuban xpecah lagi ke AR..
bukan ke doktor akan pecahkan sendiri air tuban then baru letak ubat tu kat kita...



naaz...yup ms kena induce tu..AR lum pecah air ketuban sbb AR pegi dlm keadaan sihat walafiat..
bersalin induce...mcm ruffera akan kena nnt..
ms AR pegi tu..jalan pn xbuka lg...so doc mmg xpecahkan air ketuban laa..
smp 4x induce..4x msk ubt pn jalan still xbuka..maintain 1cm..heheh..
doc pn pelik..dia kt degil tul anak AR nie..heheh...pastu dorg nasihat suh AR jgn mkn pg keesokkan tu..
sbb maybe akan di c-zer...so mlm tu AR mkn mcm biasa laa..sbb nk kena pose pg esok bkn mlm tu..hahah..
mjur gak AR mkn sbb tgh smbg2 ngn kwn seangkatn...tup2 kuar air panas..byk lak..cuak jp ms tu..hahah..
biasa org pas pecah ketuban akan sakit tp AR steady je lg..xsakit apa pn...nurse pn pelik..
tp pg 25hb tu..dlm 4.20 pg...dtg sakit non stop...rs nk patah pinggang nie...cek jln br 2cm je..
nurse pn ckp...sb nie anak sulung..so bukaan akan buka 1cm 1 jam..so mknanya ada lg 8jam utk AR thn sakit..
ms AR sakit tu..nurse2 tu ckp.."ala dia tu..sakit skjp je tu..jp g ok laa tu..jln xbuka pn"..
tp anggaran AR n nurse2 salah sbb dlm ms 2 jam...dr bukaan 2cm...tup2 terus 7cm..heheh..
terus kena anto labor room..heheh...msk labor room stgh jam..terus buka 10cm...
amik ms stgh jam utk push...akhirnya kuar laa putera hati AR...ahmad haris ziqri...:-)

ayork...terpanjang lebor laa plak citernya..heheh..



AR... tanda2 AR masa nak melahirkan dulu ape ek? sebab air tuban lom pecah.. tp kene induce..??
AR kua show ek?
anggerik_rimba
QUOTE(oyengek @ Jan 6 2010, 03:19 PM) *
QUOTE(anggerik_rimba @ Jan 6 2010, 04:39 PM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 6 2010, 03:12 AM) *
masa masuk ubat induce tu mmg air tuban xpecah lagi ke AR..
bukan ke doktor akan pecahkan sendiri air tuban then baru letak ubat tu kat kita...



naaz...yup ms kena induce tu..AR lum pecah air ketuban sbb AR pegi dlm keadaan sihat walafiat..
bersalin induce...mcm ruffera akan kena nnt..
ms AR pegi tu..jalan pn xbuka lg...so doc mmg xpecahkan air ketuban laa..
smp 4x induce..4x msk ubt pn jalan still xbuka..maintain 1cm..heheh..
doc pn pelik..dia kt degil tul anak AR nie..heheh...pastu dorg nasihat suh AR jgn mkn pg keesokkan tu..
sbb maybe akan di c-zer...so mlm tu AR mkn mcm biasa laa..sbb nk kena pose pg esok bkn mlm tu..hahah..
mjur gak AR mkn sbb tgh smbg2 ngn kwn seangkatn...tup2 kuar air panas..byk lak..cuak jp ms tu..hahah..
biasa org pas pecah ketuban akan sakit tp AR steady je lg..xsakit apa pn...nurse pn pelik..
tp pg 25hb tu..dlm 4.20 pg...dtg sakit non stop...rs nk patah pinggang nie...cek jln br 2cm je..
nurse pn ckp...sb nie anak sulung..so bukaan akan buka 1cm 1 jam..so mknanya ada lg 8jam utk AR thn sakit..
ms AR sakit tu..nurse2 tu ckp.."ala dia tu..sakit skjp je tu..jp g ok laa tu..jln xbuka pn"..
tp anggaran AR n nurse2 salah sbb dlm ms 2 jam...dr bukaan 2cm...tup2 terus 7cm..heheh..
terus kena anto labor room..heheh...msk labor room stgh jam..terus buka 10cm...
amik ms stgh jam utk push...akhirnya kuar laa putera hati AR...ahmad haris ziqri...:-)

ayork...terpanjang lebor laa plak citernya..heheh..



AR... tanda2 AR masa nak melahirkan dulu ape ek? sebab air tuban lom pecah.. tp kene induce..??
AR kua show ek?


AR xder kuar apa2 tanda...AR kena pegi serah diri dalam keadaan sihat...
AR kena bersalin masa 38mgu sbb AR ada kencing mnis..
so 21hb 2 AR pegi hospital mcm biasa..mcm nk g bercuti laa..hahahha..
pastu pg 22hb...dorg cek jln..then mskan ubt induce tu..pas msk ubt tu..siap pesan lg suh jgn g tandas..tkut ubt tu jatuh.
so baring je katil..effect ubt tu mmg AR terasa tp jln xbuka pn...

oyengek lak kena induce sbb apa..?ms g spital tu jln mmg dh buka ke..?

anak AR br sorg...tu gambo kt bawah n tepi tu...
MR.diNO
QUOTE(reformist101 @ Jan 6 2010, 03:29 PM) *
Ini pengalaman bini aku...

Kira dia early seminggu dari due date. Mula2 dah ada tanda 'show'. Then aku pagi dalam kul 9 am, aku bawaklah dia ke PPUM. So dia admitted. Then, tunggu punya tunggu. Takde apa pun jadi. Tetiba malam dalam pukul 8, bini aku kol, dia kata doktor bagi discharge. Aku pun pegi le amik dia.

Pastu dalam kul 1 am, dia sakit balik. Dengan pantas aku hanto dia balik ke PPUM. So kena admitted balik. Penat aku!

Then doktor check, baru bukak 2 cm. So aku rasa maybe dalam kul 10 am beranak la bini aku tu. Tapi tunggu punya tunggu, sampai time berbuka puasa (kejadian berlaku pada 2 Sept 2009), pun takde apa lagi. Aku tanya misi, misi jawab dalam proses. Gile, dah almost 12 jam dalam delivery room!

Aku pun menunggu lagi dengan penuh kesabaran. (Di PPUM, suami tak boleh masuk dalam delivery room). Tepat jam 11.32 pm, keluarlah anak aku. Tapi aku pelik, anak aku dikejarkan ke unit rawatan rapi untuk bayi. Punya la laju misi tu tolak troli anak aku.

Rupa2 nya, anak aku keluar2 tak menangis, dan dah terlalu lama perut tanpa ada air ketuban. Pasal doktor dah pecahkan. So doktor takut dijangkiti kuman.

So, menurut bini aku, ada juga unsur2 paksaan semasa bersalin tu. Walaupun bini aku bersalin normal. Iyalah, anak aku tu beso. 3.8 kg. So doktor guna kaedah rangsangan. Aku pun tatau macam mana kaedahnya. Dalam kelas antenatal yang aku hadiri, takde pulak tunjuk teknik rangsangan ni.

wooo...bahaya sungguh...
skrg anak ko dah sihat la kan..
PPUM takleh somi masuk tgk ek..

QUOTE(anggerik_rimba @ Jan 6 2010, 04:39 PM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 6 2010, 03:12 AM) *
masa masuk ubat induce tu mmg air tuban xpecah lagi ke AR..
bukan ke doktor akan pecahkan sendiri air tuban then baru letak ubat tu kat kita...



naaz...yup ms kena induce tu..AR lum pecah air ketuban sbb AR pegi dlm keadaan sihat walafiat..
bersalin induce...mcm ruffera akan kena nnt..
ms AR pegi tu..jalan pn xbuka lg...so doc mmg xpecahkan air ketuban laa..
smp 4x induce..4x msk ubt pn jalan still xbuka..maintain 1cm..heheh..
doc pn pelik..dia kt degil tul anak AR nie..heheh...pastu dorg nasihat suh AR jgn mkn pg keesokkan tu..
sbb maybe akan di c-zer...so mlm tu AR mkn mcm biasa laa..sbb nk kena pose pg esok bkn mlm tu..hahah..
mjur gak AR mkn sbb tgh smbg2 ngn kwn seangkatn...tup2 kuar air panas..byk lak..cuak jp ms tu..hahah..
biasa org pas pecah ketuban akan sakit tp AR steady je lg..xsakit apa pn...nurse pn pelik..
tp pg 25hb tu..dlm 4.20 pg...dtg sakit non stop...rs nk patah pinggang nie...cek jln br 2cm je..
nurse pn ckp...sb nie anak sulung..so bukaan akan buka 1cm 1 jam..so mknanya ada lg 8jam utk AR thn sakit..
ms AR sakit tu..nurse2 tu ckp.."ala dia tu..sakit skjp je tu..jp g ok laa tu..jln xbuka pn"..
tp anggaran AR n nurse2 salah sbb dlm ms 2 jam...dr bukaan 2cm...tup2 terus 7cm..heheh..
terus kena anto labor room..heheh...msk labor room stgh jam..terus buka 10cm...
amik ms stgh jam utk push...akhirnya kuar laa putera hati AR...ahmad haris ziqri...:-)

ayork...terpanjang lebor laa plak citernya..heheh..


hurm...mcm2 pengalaman...
mirsya
i pn dlu induce...sbb ade kes kencing manis...
yg ubat berak tu mmg ade...x same ngn ubat yg utk induce tu...
1st day masuk die akan cek jantung bb..ape nth name mesin tu....
dr awal masuk smpi ar mlm...asik wt bende tu je...boring btul....

kul 3pg esoknye misi bg ubat berak tu...mmg trus nk berak...
kul 6.30 kejut suh mandi...kencing hbs2....
kul 7 masuk ubat induce tu..kne tggu bape minit nth baru leh bgn...

kul 6.11 bb dh kuar..
nth ar...tp rasenye induce ni same je ngn normal...
lgpn sakit kejap je..
ade kwn tu normal sakit smpi 2-3 hr...
alhamdulillah, walupun induce cume sehari je sakit...
naaz_aqua85
naaz baru tanye kat misi pagi tadi,ape yang diperlukan masa nak gi sepital esok...
sume barang2 tuk diri n baby dah sedia...
tinggal nak serah diri jer...
skg nie makan pun xlalu,asyik pikir je...
malam nie pon mau la xleh tido...
risau sgt2,yela first time nak bsalin kan...
cume naaz harap Allah permudahkan la untuk naaz bsalin nanti...
oyengek
QUOTE(anggerik_rimba @ Jan 7 2010, 08:40 AM) *
QUOTE(oyengek @ Jan 6 2010, 03:19 PM) *
QUOTE(anggerik_rimba @ Jan 6 2010, 04:39 PM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 6 2010, 03:12 AM) *
masa masuk ubat induce tu mmg air tuban xpecah lagi ke AR..
bukan ke doktor akan pecahkan sendiri air tuban then baru letak ubat tu kat kita...



naaz...yup ms kena induce tu..AR lum pecah air ketuban sbb AR pegi dlm keadaan sihat walafiat..
bersalin induce...mcm ruffera akan kena nnt..
ms AR pegi tu..jalan pn xbuka lg...so doc mmg xpecahkan air ketuban laa..
smp 4x induce..4x msk ubt pn jalan still xbuka..maintain 1cm..heheh..
doc pn pelik..dia kt degil tul anak AR nie..heheh...pastu dorg nasihat suh AR jgn mkn pg keesokkan tu..
sbb maybe akan di c-zer...so mlm tu AR mkn mcm biasa laa..sbb nk kena pose pg esok bkn mlm tu..hahah..
mjur gak AR mkn sbb tgh smbg2 ngn kwn seangkatn...tup2 kuar air panas..byk lak..cuak jp ms tu..hahah..
biasa org pas pecah ketuban akan sakit tp AR steady je lg..xsakit apa pn...nurse pn pelik..
tp pg 25hb tu..dlm 4.20 pg...dtg sakit non stop...rs nk patah pinggang nie...cek jln br 2cm je..
nurse pn ckp...sb nie anak sulung..so bukaan akan buka 1cm 1 jam..so mknanya ada lg 8jam utk AR thn sakit..
ms AR sakit tu..nurse2 tu ckp.."ala dia tu..sakit skjp je tu..jp g ok laa tu..jln xbuka pn"..
tp anggaran AR n nurse2 salah sbb dlm ms 2 jam...dr bukaan 2cm...tup2 terus 7cm..heheh..
terus kena anto labor room..heheh...msk labor room stgh jam..terus buka 10cm...
amik ms stgh jam utk push...akhirnya kuar laa putera hati AR...ahmad haris ziqri...:-)

ayork...terpanjang lebor laa plak citernya..heheh..



AR... tanda2 AR masa nak melahirkan dulu ape ek? sebab air tuban lom pecah.. tp kene induce..??
AR kua show ek?


AR xder kuar apa2 tanda...AR kena pegi serah diri dalam keadaan sihat...
AR kena bersalin masa 38mgu sbb AR ada kencing mnis..
so 21hb 2 AR pegi hospital mcm biasa..mcm nk g bercuti laa..hahahha..
pastu pg 22hb...dorg cek jln..then mskan ubt induce tu..pas msk ubt tu..siap pesan lg suh jgn g tandas..tkut ubt tu jatuh.
so baring je katil..effect ubt tu mmg AR terasa tp jln xbuka pn...

oyengek lak kena induce sbb apa..?ms g spital tu jln mmg dh buka ke..?

anak AR br sorg...tu gambo kt bawah n tepi tu...



ohh... patutlah kene induce.. same lah kes macm kakak kwn oyengek dulu.. dia beranak thn 2007
dia kata punye lah teramat sakit nye kene induce tu.... tkt lak oyengek denga cite dia tu.. hehehee..

oyengek kene induce sebab air tuban dah kua dlm kul 10.30am cmtu lah... tp takde sakit.. sampai lah ke kul 1 lebih tengahari, masih gak tak sakit..
jd doktor tkt nanti kalau di biakan lama2 lagi, kuman mudah masuk.. n tkt baby ade pape gak sebab air tuban dah kua.. tp dia kua ckit2 je.. bukan selagi gus..

sebelum g hospital.. sebab g klinik dulu.. nak tengok tu tanda nak melahirkan ke bukan.. jd doktor kat klinik tu suh g hospital.. memang tu tanda nak melahirkan dah..ms tu doktor tu cek jalan dah buka 2cm..

ohh.. Haris ek? baru 10bulan... come... heee... anak oyengek pun baru 1org..dah 1thn 4bulan... perempuan.. Darwisya Damia smile.gif
oyengek
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 7 2010, 09:57 PM) *
naaz baru tanye kat misi pagi tadi,ape yang diperlukan masa nak gi sepital esok...
sume barang2 tuk diri n baby dah sedia...
tinggal nak serah diri jer...
skg nie makan pun xlalu,asyik pikir je...
malam nie pon mau la xleh tido...
risau sgt2,yela first time nak bsalin kan...
cume naaz harap Allah permudahkan la untuk naaz bsalin nanti...


semoga selamat melahirkan naaz... smile.gif
iLa_damia
anak sulung induce sbb overdue..
mmg msuk ubat kot bawah..lepas masuk baru start sakit...
anak 2nd pecah ketuban n jln dah bukak 8 cm..
so takde ubat berak...kang beranak dlm toilet la jwbnye..
so sblm kuar zhariff..kuar benda lain dulu..nak wat cemana..malu mmg malu nak mampus..
tp takleh wat ape dah sbb zhariff mmg nak kuar sesgt dah
tak sempat nak p toilet dulu.
sian kat nurse.. tounge.gif
Bidan Bersalin
cuba check blog nie.....blog pasal ibu ibu hamil.....mungkin ada info yang dicari
naaz_aqua85
assalamualaikum...
lama xmasuk sini..ekceli naaz dah selamat melahirkan baby pompuan 10.01.2010 kol 3 pagi.
citernye mula cam nie,naaz kene admit 8hb ri2,kenela amik darah then check sume yang patut...
tunggu punye tggu askhirnye tiba masa...
9hb pagi pukul 8.30 pg,naaz kene masuk bilik ponston..
masa tu naaz kene induce,bubuh ubat cam panadol gakla kat lam tutt kita...
mula tu xrasa sakit,time petang tu dah mula sakit2 pinggang...
perut pun rasa senak semacam,masa tu leh tahan lagila sakit tu..
lam kol 6 ptg,doktor check baru 4 cm so naaz kes induce,kenela masuk labour room terus..
malam tu sakit sesangat2,seb bek asben masuk bg semangat...
lam kol 8 mlm,baru bukak 6cm,ingat dah 8cm so xdela lama lg nak tggu bersalin...
pukul 1 pagi,perut mmg terasa sakit giler2,terasa nak meneran pun ada..
check2 dah 9cm,nurse soh tggu lagi 1cm jer...
kul 2.30 pg,dah start teran tp disebabkan naaz kurang makan sebelum nak melahirkan..
tenaga pun dah xde,so naaz redha jela baby utk diforcep..
pukul 3.11 pagi akhirnya baby naaz lahir..
naaz namakan dia Nurul Aimy Soleha,berat 2.9 kilo...
Alhamdulillah,segala ketakutan naaz dah berakhir..
tapi sakit masa contraction mmg xleh nak bayangkan...
seram betul,huhu...
anggerik_rimba
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 26 2010, 01:00 PM) *
assalamualaikum...
lama xmasuk sini..ekceli naaz dah selamat melahirkan baby pompuan 10.01.2010 kol 3 pagi.
citernye mula cam nie,naaz kene admit 8hb ri2,kenela amik darah then check sume yang patut...
tunggu punye tggu askhirnye tiba masa...
9hb pagi pukul 8.30 pg,naaz kene masuk bilik ponston..
masa tu naaz kene induce,bubuh ubat cam panadol gakla kat lam tutt kita...
mula tu xrasa sakit,time petang tu dah mula sakit2 pinggang...
perut pun rasa senak semacam,masa tu leh tahan lagila sakit tu..
lam kol 6 ptg,doktor check baru 4 cm so naaz kes induce,kenela masuk labour room terus..
malam tu sakit sesangat2,seb bek asben masuk bg semangat...
lam kol 8 mlm,baru bukak 6cm,ingat dah 8cm so xdela lama lg nak tggu bersalin...
pukul 1 pagi,perut mmg terasa sakit giler2,terasa nak meneran pun ada..
check2 dah 9cm,nurse soh tggu lagi 1cm jer...
kul 2.30 pg,dah start teran tp disebabkan naaz kurang makan sebelum nak melahirkan..
tenaga pun dah xde,so naaz redha jela baby utk diforcep..
pukul 3.11 pagi akhirnya baby naaz lahir..
naaz namakan dia Nurul Aimy Soleha,berat 2.9 kilo...
Alhamdulillah,segala ketakutan naaz dah berakhir..
tapi sakit masa contraction mmg xleh nak bayangkan...
seram betul,huhu...



TAHNIAH Naaz....wlcome to the mummy club...
so skrg tiada lg debaran mcm mn rs sakit tu kan..heheh..
tu laa..sakit ms contraction tu mmg sakit arr...
nk duduk, nk baring, nak berdiri smua xkena..heheh...
tp lps kuar bb..fuhh legaaa...


ruffera
tahniah naaz..
skrg aku plak tunggu masa ni..
tkt.hepi sume ada..
minggu lps kn msk spital 3 hari..
sbb ade contraction..
doc cucuk ubat bg matang paru2 baby tkt bersalin awl..
baby x ckup bln lg..
due 24/2..
skrg tgh tunggu due je la..
hrp2 sumenya slamat nnti...
naaz_aqua85
QUOTE(anggerik_rimba @ Jan 27 2010, 09:22 AM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 26 2010, 01:00 PM) *
assalamualaikum...
lama xmasuk sini..ekceli naaz dah selamat melahirkan baby pompuan 10.01.2010 kol 3 pagi.
citernye mula cam nie,naaz kene admit 8hb ri2,kenela amik darah then check sume yang patut...
tunggu punye tggu askhirnye tiba masa...
9hb pagi pukul 8.30 pg,naaz kene masuk bilik ponston..
masa tu naaz kene induce,bubuh ubat cam panadol gakla kat lam tutt kita...
mula tu xrasa sakit,time petang tu dah mula sakit2 pinggang...
perut pun rasa senak semacam,masa tu leh tahan lagila sakit tu..
lam kol 6 ptg,doktor check baru 4 cm so naaz kes induce,kenela masuk labour room terus..
malam tu sakit sesangat2,seb bek asben masuk bg semangat...
lam kol 8 mlm,baru bukak 6cm,ingat dah 8cm so xdela lama lg nak tggu bersalin...
pukul 1 pagi,perut mmg terasa sakit giler2,terasa nak meneran pun ada..
check2 dah 9cm,nurse soh tggu lagi 1cm jer...
kul 2.30 pg,dah start teran tp disebabkan naaz kurang makan sebelum nak melahirkan..
tenaga pun dah xde,so naaz redha jela baby utk diforcep..
pukul 3.11 pagi akhirnya baby naaz lahir..
naaz namakan dia Nurul Aimy Soleha,berat 2.9 kilo...
Alhamdulillah,segala ketakutan naaz dah berakhir..
tapi sakit masa contraction mmg xleh nak bayangkan...
seram betul,huhu...



TAHNIAH Naaz....wlcome to the mummy club...
so skrg tiada lg debaran mcm mn rs sakit tu kan..heheh..
tu laa..sakit ms contraction tu mmg sakit arr...
nk duduk, nk baring, nak berdiri smua xkena..heheh...
tp lps kuar bb..fuhh legaaa...



thanks AR,rasa xcaya lak naaz dah jadi ibu...
tp alhamdulillah sume dah seatle...
naaz msa contraction tu kne baring je,lagila xilang rasa sakit tu...
tp naaz puas atila sume kakitangan hospital ipoh mmg baik giler..
dari doktor sampai bidan..
xde marah2 mcm naaz sangka...
naaz_aqua85
QUOTE(ruffera @ Jan 27 2010, 10:49 PM) *
tahniah naaz..
skrg aku plak tunggu masa ni..
tkt.hepi sume ada..
minggu lps kn msk spital 3 hari..
sbb ade contraction..
doc cucuk ubat bg matang paru2 baby tkt bersalin awl..
baby x ckup bln lg..
due 24/2..
skrg tgh tunggu due je la..
hrp2 sumenya slamat nnti...


Thanks ruffera..
sabarla ek,aku dulu pun leh jadi giler tggu dia lahir..
skg nie dah lega dah...
cepat tul la ko dah rasa contraction ek..
seb bek lom lahir lgi dia,lau x mau xcukup bulan...
oyengek
Tahniah naaz.. =)
oyengek
Tahniah naaz.. =)
oyengek
Tahniah naaz.. =)
anaxilea
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 28 2010, 12:41 PM) *
QUOTE(anggerik_rimba @ Jan 27 2010, 09:22 AM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Jan 26 2010, 01:00 PM) *
assalamualaikum...
lama xmasuk sini..ekceli naaz dah selamat melahirkan baby pompuan 10.01.2010 kol 3 pagi.
citernye mula cam nie,naaz kene admit 8hb ri2,kenela amik darah then check sume yang patut...
tunggu punye tggu askhirnye tiba masa...
9hb pagi pukul 8.30 pg,naaz kene masuk bilik ponston..
masa tu naaz kene induce,bubuh ubat cam panadol gakla kat lam tutt kita...
mula tu xrasa sakit,time petang tu dah mula sakit2 pinggang...
perut pun rasa senak semacam,masa tu leh tahan lagila sakit tu..
lam kol 6 ptg,doktor check baru 4 cm so naaz kes induce,kenela masuk labour room terus..
malam tu sakit sesangat2,seb bek asben masuk bg semangat...
lam kol 8 mlm,baru bukak 6cm,ingat dah 8cm so xdela lama lg nak tggu bersalin...
pukul 1 pagi,perut mmg terasa sakit giler2,terasa nak meneran pun ada..
check2 dah 9cm,nurse soh tggu lagi 1cm jer...
kul 2.30 pg,dah start teran tp disebabkan naaz kurang makan sebelum nak melahirkan..
tenaga pun dah xde,so naaz redha jela baby utk diforcep..
pukul 3.11 pagi akhirnya baby naaz lahir..
naaz namakan dia Nurul Aimy Soleha,berat 2.9 kilo...
Alhamdulillah,segala ketakutan naaz dah berakhir..
tapi sakit masa contraction mmg xleh nak bayangkan...
seram betul,huhu...



TAHNIAH Naaz....wlcome to the mummy club...
so skrg tiada lg debaran mcm mn rs sakit tu kan..heheh..
tu laa..sakit ms contraction tu mmg sakit arr...
nk duduk, nk baring, nak berdiri smua xkena..heheh...
tp lps kuar bb..fuhh legaaa...



thanks AR,rasa xcaya lak naaz dah jadi ibu...
tp alhamdulillah sume dah seatle...
naaz msa contraction tu kne baring je,lagila xilang rasa sakit tu...
tp naaz puas atila sume kakitangan hospital ipoh mmg baik giler..
dari doktor sampai bidan..
xde marah2 mcm naaz sangka...


tahniah mama naaz.. selamat menempuh era baru, era isteri seronok, era ibu laaagi seronok
hmm... sakitkan kontraksi tu, biasala tu, bila baby kuar, ilang semer rasa sakit
ana setiap kali kontraksi suka berjalan, takpun, merangkak, kurang sikit, kalau baring soo restless...
sebab tu tiap kali nak bersalin ana suka tunggu betul2 sakit baru pi spital, takle duduk lama dalam wad
biasa dalam tempoh sejam kat spital dah bersalin, paling cepat 45 minit
kalau sakit kat umah releks sikit, nak masuk bilik air ke, nak minum ke, kalau dah kat spital memang kena duduk atas katil jela jawapnye
arif.arabianperfume
QUOTE(naaz_aqua85 @ Dec 25 2009, 10:57 AM) *
Ada x forumnist yang berpengalaman bersalin paksa dulu?.
Maybe sebab ada penyakit or terlebih due date?..
Naaz skg pegnen 39 mggu,still menunggu tanda-tanda utk bersalin.
patut 30hb depan naaz punye due date,risau nanti lau x bersalin gak 9 hari pas due naaz kene bersalin paksa..
dengar citer bersalin paksa lagi sakit dari yang normal..

sakit masa doktor cucuk jarum kat tulang belakang tu..
oyengek
QUOTE(arif.arabianperfume @ Jan 29 2010, 06:55 AM) *
QUOTE(naaz_aqua85 @ Dec 25 2009, 10:57 AM) *
Ada x forumnist yang berpengalaman bersalin paksa dulu?.
Maybe sebab ada penyakit or terlebih due date?..
Naaz skg pegnen 39 mggu,still menunggu tanda-tanda utk bersalin.
patut 30hb depan naaz punye due date,risau nanti lau x bersalin gak 9 hari pas due naaz kene bersalin paksa..
dengar citer bersalin paksa lagi sakit dari yang normal..

sakit masa doktor cucuk jarum kat tulang belakang tu..


sakit masa doktor cucuk jarum kat tulang belakang?? kenapa kene cucuk jarum kat tulang belakang?????
naaz_aqua85
QUOTE(oyengek @ Jan 28 2010, 07:48 PM) *
Tahniah naaz.. =)


thanks oyengek...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.