Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kanser Payudara .. Rawatan Moden Atau Traditional?
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
ekei
Assalamualaikum kepada semua..


Saya ada masalah sedikit nak tanya pendapat sahabat di sini..

Mak sy telah disahkan menghidapi kanser payudara tahap ke 2 nak masuk tahap ke 3...
bulan lepas die telah pun operate untuk buang tumor tu... tp x buang semua payudara... n after lebih kurang 3 minggu die bejumpe doktor, doktor kate melalui kajian yang die lakukan dekat tumor yang di buang, die kate sel kancer telah merebak dekat tisu2 di sekeliling payudara...

Doktor sarankan untuk buat 1 lagi operation untuk buang payudara die yang sebelah...

Sekarang mak saya dalam dileme.. die slalu takut apabila mengenangkan kawan die yang skali masuk hospital bersama die semase operate buang tumor tu telah meninggal disebabkan kanser payudara juga... sekarang mak saya ade ambil ubat dari rawatan traditional berasaskan herba2.... ayah saya sebanarnye x suke dengan rawatan moden n x suke mak saya buat operation...die lebih suke rawtan traditional.. dari kawan2 die(ayah), die dapat taw tentang rawatan traditional... mak saya buat operation pun atas saranan anak2...

So sekarang sebelum buat operation ke 2, mak saya dalam dilema... die sendiri xtaw perlukah die buat atau tidak... adakah nak proceed dengan operation atau buat dengan traditional.. saya sedih sgt mengenangkan keadaan mak saya tersayang... setiap saat sy berdoa untuk kesihatan mak sy =(

Kat sini saya nak tanya dekat kawan2 yang ade pengalaman sama ada diri sendiri, kawan2 rapat atau saudara yang menghidapi kanser ini dan cara rawatan yang mereka lakukan sehingga sembuh...

ape yang membuatkan mak saya dilema kerana terlalu banyak pendapat yang mengatakan rawatan moden bagus n juga pendapat kate rawatan tradiotional bagus...ade juga kate rawatan moden xelok buat n ade juga kate rawatan traditional x elok... ade orang ckp bile kanser, xelok buat pembedahan sebab bile dah start buat pembedahan, die sentiase akan buat lagi pembedahan selepas operation pertama tu.. seolah2 mcm badi... ade yang ckp rawatan traditional ni x boleh percaye sgt sebab xde bukti saintifik n kalau ade yang semmbuh pon, itu hanya segelintir... n kalau buat operation nant takut luke operation jd makin teruk untuk buat rawatan traditional.. n ade juga kate takut ubat traditional akan memburukkan lagi keadaan n sudah terlambat untuk rawatan moden..

tolong sape2 boleh bg pendapat berdasarkan pengalaman... terima kasih... jasa anda sangat dihargai..





aresun
QUOTE(ekei @ Dec 27 2009, 11:48 AM) *
Assalamualaikum kepada semua..


Saya ada masalah sedikit nak tanya pendapat sahabat di sini..

Mak sy telah disahkan menghidapi kanser payudara tahap ke 2 nak masuk tahap ke 3...
bulan lepas die telah pun operate untuk buang tumor tu... tp x buang semua payudara... n after lebih kurang 3 minggu die bejumpe doktor, doktor kate melalui kajian yang die lakukan dekat tumor yang di buang, die kate sel kancer telah merebak dekat tisu2 di sekeliling payudara...

Doktor sarankan untuk buat 1 lagi operation untuk buang payudara die yang sebelah...

Sekarang mak saya dalam dileme.. die slalu takut apabila mengenangkan kawan die yang skali masuk hospital bersama die semase operate buang tumor tu telah meninggal disebabkan kanser payudara juga... sekarang mak saya ade ambil ubat dari rawatan traditional berasaskan herba2.... ayah saya sebanarnye x suke dengan rawatan moden n x suke mak saya buat operation...die lebih suke rawtan traditional.. dari kawan2 die(ayah), die dapat taw tentang rawatan traditional... mak saya buat operation pun atas saranan anak2...

So sekarang sebelum buat operation ke 2, mak saya dalam dilema... die sendiri xtaw perlukah die buat atau tidak... adakah nak proceed dengan operation atau buat dengan traditional.. saya sedih sgt mengenangkan keadaan mak saya tersayang... setiap saat sy berdoa untuk kesihatan mak sy =(

Kat sini saya nak tanya dekat kawan2 yang ade pengalaman sama ada diri sendiri, kawan2 rapat atau saudara yang menghidapi kanser ini dan cara rawatan yang mereka lakukan sehingga sembuh...

ape yang membuatkan mak saya dilema kerana terlalu banyak pendapat yang mengatakan rawatan moden bagus n juga pendapat kate rawatan tradiotional bagus...ade juga kate rawatan moden xelok buat n ade juga kate rawatan traditional x elok... ade orang ckp bile kanser, xelok buat pembedahan sebab bile dah start buat pembedahan, die sentiase akan buat lagi pembedahan selepas operation pertama tu.. seolah2 mcm badi... ade yang ckp rawatan traditional ni x boleh percaye sgt sebab xde bukti saintifik n kalau ade yang semmbuh pon, itu hanya segelintir... n kalau buat operation nant takut luke operation jd makin teruk untuk buat rawatan traditional.. n ade juga kate takut ubat traditional akan memburukkan lagi keadaan n sudah terlambat untuk rawatan moden..

tolong sape2 boleh bg pendapat berdasarkan pengalaman... terima kasih... jasa anda sangat dihargai..





Sebagai seorang dr saya nasihatkan buatla operation tu. kalo tak nanti merebak sampai ke paru-paru, otak, hati, jantung sampai tak dapat nak buat apa dah. Yang penting nyawa dari payudara.

Ubat-ubat tradisional tu tak pernah buat kajian pun. Diorang tak tahu apa patofisiologi penyakit tu so mcm mana nak rawat.
fsyukri
mm..kan kalau citer pasal produk CNI, org cakap promote plk...
tapi, mmg banyak feedback di kalangan customer aku...
ade yang dah hampir nak kene buang dah, tp Alhamdulillah, dengan izin Allah melalui produk GHO Plus, blh plk kanser tu kering dan baik terus...

nak merawat kanser bukan dari luaran aje...
dalaman pun perlu dirawat...
kite kene amalkan cara rawatan bersih, selaras, bina dan lindung..

bersih ni dikaitkan dengan pembersihan dalam perut dan usus kita..
penyakit yang datang kebanyakan melalui perut...

selaras / selenggara ni plk, kita nak organ2 dalaman dan luaran tubuh kita kembali kepada keadaan asal..
ala2 restore factory setting gitu...

bina plk, utk membina balik sel2 yang rosak...

kalau tuan topik nak tau detail psl apa yg berkaitan di atas, blh PM aku.
ekei
QUOTE(fsyukri @ Dec 30 2009, 03:34 AM) *
mm..kan kalau citer pasal produk CNI, org cakap promote plk...
tapi, mmg banyak feedback di kalangan customer aku...
ade yang dah hampir nak kene buang dah, tp Alhamdulillah, dengan izin Allah melalui produk GHO Plus, blh plk kanser tu kering dan baik terus...

nak merawat kanser bukan dari luaran aje...
dalaman pun perlu dirawat...
kite kene amalkan cara rawatan bersih, selaras, bina dan lindung..

bersih ni dikaitkan dengan pembersihan dalam perut dan usus kita..
penyakit yang datang kebanyakan melalui perut...

selaras / selenggara ni plk, kita nak organ2 dalaman dan luaran tubuh kita kembali kepada keadaan asal..
ala2 restore factory setting gitu...

bina plk, utk membina balik sel2 yang rosak...

kalau tuan topik nak tau detail psl apa yg berkaitan di atas, blh PM aku.
\

ouh thnks utk info tu... pada sy xsalah kalau mencube.. cume bab amik ubat2 mcm ni sy risau takut ia cume untuk org nak cr untung... boleh sy taw x org2 yg bg feedback tu org2 yg join cni ke atau camne... ramai x?? kalau ramai, sy boleh cube n syorkan kpd mak sy..

terima kasih
fsyukri
QUOTE(ekei @ Jan 2 2010, 08:41 PM) *
QUOTE(fsyukri @ Dec 30 2009, 03:34 AM) *
mm..kan kalau citer pasal produk CNI, org cakap promote plk...
tapi, mmg banyak feedback di kalangan customer aku...
ade yang dah hampir nak kene buang dah, tp Alhamdulillah, dengan izin Allah melalui produk GHO Plus, blh plk kanser tu kering dan baik terus...

nak merawat kanser bukan dari luaran aje...
dalaman pun perlu dirawat...
kite kene amalkan cara rawatan bersih, selaras, bina dan lindung..

bersih ni dikaitkan dengan pembersihan dalam perut dan usus kita..
penyakit yang datang kebanyakan melalui perut...

selaras / selenggara ni plk, kita nak organ2 dalaman dan luaran tubuh kita kembali kepada keadaan asal..
ala2 restore factory setting gitu...

bina plk, utk membina balik sel2 yang rosak...

kalau tuan topik nak tau detail psl apa yg berkaitan di atas, blh PM aku.
\

ouh thnks utk info tu... pada sy xsalah kalau mencube.. cume bab amik ubat2 mcm ni sy risau takut ia cume untuk org nak cr untung... boleh sy taw x org2 yg bg feedback tu org2 yg join cni ke atau camne... ramai x?? kalau ramai, sy boleh cube n syorkan kpd mak sy..

terima kasih

ade yang org CNI gak...
dan ade bukan org CNI, tp bile dah berkesan, join ahli...
InsyaAllah berkesan...
dan kalau sanggup turun dungun, blh bwk jumpe org2 yang dah ok selepas amalkan produk ni.
arcilist
saya sokong pembedahan..

bagi saya, tiada suatu kaedah yang 100% tepat dan berkesan untuk semua orang, tetapi sesuatu amalan perubatan (medical practice) yg jujur dan telus akan menyatakan kadar keberkesanan, kadar kejayaan, dan juka mengakui chances of failing, kadar kegagalan dan risiko yang mungkin terjadi...inilah ketelusan dan profesionalism...kadar kejayaan itu juga bukan hanya sekadar bualan di meja kopi, tapi dibuktikan dengan statistik kes kes yang lepas2, dan juga bukti2 secara klinikal dan di dalam makmal...

menjalani latihan klinikal di hospital kerajaan, agak banyak kes2 barah yang kami dah jumpa dan lalui...kebanyakannya, pasti akan mencuba kaedah tradisional dulu...dan kebanyakannya, apabila kaedah tradisional gagal, ini bermakna masa yang sudah beberapa ketika tu sedah berlalu, dan kanser semakin membesar, jadi masa yang digunakan untuk mencari pengamal perubatan tradisional itu sebenarnya adalah masa untuk mem'biar'kan kanser tersebut merebak dan membesar secara tidak sengaja...kesudahannya, masih kaedah moden dicari, tapi sudah terlewat..dan hanya dapat jalani rawatan palliatif (memperbaik kualiti hidup) saja

sekiranya doktor telah mencadangkan untuk dijalankan pembedahan, maknanya masih ada harapan untuk kanser tersebut hilang 100%, kerana itu doktor sarankan pembedahan untuk membuang keseluruhannya, tetapi sebaliknya jika doktor mengatakan tidak perlu dijalankan pembedahan sebaliknya barah telah besar, itu bermakna barah telah pun merebak ke tempat2 lain dan pembedahan tidak dapat membantu apa2...

ya benar pembedahan mungkin merebakkan lagi barah tersebut, tetapi harapan dan peluang untuk sembuh sepenuhnya masih ada...dan inilah yang dikatakan ikhtiar...kerana keberkesanan dan kebarangkaliannya telah terbukti..bukan hanya sekadar mendengar janji2 manis yang ditaburi untuk melariskan jualan...

saya tidak merendah2kan perubatan tradisional, malah mengakui sesetengahnya amat berkesan seperti untuk membuang gangguan makhluk halus, dan untuk merawat beberapa jenis patah (berlaku pada adik saya sendiri)

jadi saya harap saudara ekei dan emak berfikir elok2 dan menggunakan masa yang masih belum terlambat sebaik2nya...

it's never too lat...

Life is in His power after all...strive, pray and submit

salam
Jax
QUOTE(ekei @ Dec 27 2009, 11:48 AM) *
Assalamualaikum kepada semua..


Saya ada masalah sedikit nak tanya pendapat sahabat di sini..

Mak sy telah disahkan menghidapi kanser payudara tahap ke 2 nak masuk tahap ke 3...
bulan lepas die telah pun operate untuk buang tumor tu... tp x buang semua payudara... n after lebih kurang 3 minggu die bejumpe doktor, doktor kate melalui kajian yang die lakukan dekat tumor yang di buang, die kate sel kancer telah merebak dekat tisu2 di sekeliling payudara...

Doktor sarankan untuk buat 1 lagi operation untuk buang payudara die yang sebelah...

Sekarang mak saya dalam dileme.. die slalu takut apabila mengenangkan kawan die yang skali masuk hospital bersama die semase operate buang tumor tu telah meninggal disebabkan kanser payudara juga... sekarang mak saya ade ambil ubat dari rawatan traditional berasaskan herba2.... ayah saya sebanarnye x suke dengan rawatan moden n x suke mak saya buat operation...die lebih suke rawtan traditional.. dari kawan2 die(ayah), die dapat taw tentang rawatan traditional... mak saya buat operation pun atas saranan anak2...

So sekarang sebelum buat operation ke 2, mak saya dalam dilema... die sendiri xtaw perlukah die buat atau tidak... adakah nak proceed dengan operation atau buat dengan traditional.. saya sedih sgt mengenangkan keadaan mak saya tersayang... setiap saat sy berdoa untuk kesihatan mak sy =(

Kat sini saya nak tanya dekat kawan2 yang ade pengalaman sama ada diri sendiri, kawan2 rapat atau saudara yang menghidapi kanser ini dan cara rawatan yang mereka lakukan sehingga sembuh...

ape yang membuatkan mak saya dilema kerana terlalu banyak pendapat yang mengatakan rawatan moden bagus n juga pendapat kate rawatan tradiotional bagus...ade juga kate rawatan moden xelok buat n ade juga kate rawatan traditional x elok... ade orang ckp bile kanser, xelok buat pembedahan sebab bile dah start buat pembedahan, die sentiase akan buat lagi pembedahan selepas operation pertama tu.. seolah2 mcm badi... ade yang ckp rawatan traditional ni x boleh percaye sgt sebab xde bukti saintifik n kalau ade yang semmbuh pon, itu hanya segelintir... n kalau buat operation nant takut luke operation jd makin teruk untuk buat rawatan traditional.. n ade juga kate takut ubat traditional akan memburukkan lagi keadaan n sudah terlambat untuk rawatan moden..

tolong sape2 boleh bg pendapat berdasarkan pengalaman... terima kasih... jasa anda sangat dihargai..



saya rasa lebih elok ikut saranan doktor tu agar dilakukan pembedahan untuk kali kedua....
mengikut apa yang doktor kata, peluang untuk sembuh masih ada jika rawatan susulan dibuat sebelum ia merebak dgn lebih parah...
ini berdasarkan pengalaman yg pernah dialami oleh orang2 di sekeliling saya. walau apa pun kita hanya ikhtiar....yg selebihnya terserahlah pada yang maha ESA.....insyaAllah....amin...
asray
pengalaman aku disekitar pesakit paliatif, ramai yg mengambil jalan biarkan (sanggup tanggung) & berubat tradisional dulu, perubatan moden dah jadi pilihan akhir.
tp bila kata perubatan tradisional, ini hanya meliputi jenis yg makan/minum rebusan akar dan jenis bomoh2 jampi,
kalu bab yg makanan/minuman kesihatan tidak aku kategorikan sbg tradisional...
berdasarkan situasi di atas, aku cadangkan ikut dulu nasihat doktor, cuba dulu, lg pun dah buat yg pertama dan ada bukti tak membahayakan....bahkan ada kajian lanjut, doktor boleh bagitau dah merebak tahap mana....
jgn terpengaruh dgn org lelaki, psikologinya org lelaki lebih sanggup tahan, maksudnya sakit skit2 tak jadi hal, tak mahu jumpe doktor dan lebih percayakan tradisional (bg warga emas yea...)
psikologi mereka ni terbawa menjadi kawalan kepada mereka dibawah jagaan mereka seperti isteri & anak2...
cuba sama2 beri nasihat (pengaruhi) secara ramai2 sbb kalu jadi apa2 tidak diletakkan kesalahan pada sorang je...
tp aku lebih suka kalu doktor yg jenis explain semua benda...bukan dkt patient je tp kaum kerabat sekali....
lepas tu baru buat keputusan.....
nak cuba makan/minuman fsyukri disamping rawatan moden, tak salah..cuma kena check kot ada interaksi dgn ubat2 moden...
kata kat ayah, kita cuba hospital pastu kita cuba jugak tradisional..sekali lg aku tegaskan tradisional bukan bermakna , jampi serapah dan makan/minum akaq kayu... cuba elakkan yg ni...
aida_ida
aku kat sini bukan nak takut2kan..tapi pada pendapat aku la....operation tu memangla bole berjaya..Arwah cikgu aku pun dulu amalkan perubatan moden.berhabis duit..sampai payudara dia kena buang pun dia sanggup...

Memang lepas tu sehat,,,seperti sedia kala..tapi lepas tu kanser tu merebak macam virus..terus tak le nak selamatkan lagi...Kanser ni kata orang berakar...macam rumput la agaknya..kalo dah dicabut pun akar dia tetap ada...

Ubat tradisional ni memang tak der ujian saintifik yang lebih mendalam...100% bergantung pada kepercayaan dan keyakinan....

Jadi kesimpulan yang aku leh buat untuk tuan rumah ni....Kalo bole masih ada alternatif yang lebih baik,,lebih baik mencuba...tapi kalo tak der jalan,,,operation tu jalan penyelamat bertawakal dan kuatkan semanggat.....

Ingat janji tuhan,,,pe pun iktiar yang kita jalankan percaya,yakin,semanggat dan tawakal.....
asray
QUOTE(aida_ida @ Jan 24 2010, 11:16 PM) *
aku kat sini bukan nak takut2kan..tapi pada pendapat aku la....operation tu memangla bole berjaya..Arwah cikgu aku pun dulu amalkan perubatan moden.berhabis duit..sampai payudara dia kena buang pun dia sanggup...

Memang lepas tu sehat,,,seperti sedia kala..tapi lepas tu kanser tu merebak macam virus..terus tak le nak selamatkan lagi...Kanser ni kata orang berakar...macam rumput la agaknya..kalo dah dicabut pun akar dia tetap ada...

Ubat tradisional ni memang tak der ujian saintifik yang lebih mendalam...100% bergantung pada kepercayaan dan keyakinan....

Jadi kesimpulan yang aku leh buat untuk tuan rumah ni....Kalo bole masih ada alternatif yang lebih baik,,lebih baik mencuba...tapi kalo tak der jalan,,,operation tu jalan penyelamat bertawakal dan kuatkan semanggat.....

Ingat janji tuhan,,,pe pun iktiar yang kita jalankan percaya,yakin,semanggat dan tawakal.....


mmg tak takutkan tp org dgr pun takut.....
jgn bandingkan secara terus..kajian menunjukkan setiap peringkat kanser jika dirawat akan ada kebarangkalian (%) untuk sembuh yg berbeza. Dalam perubatan moden juga doktor boleh ramal berapa lama boleh hidup jika rawatan dibuat berbanding tak dirawat....
tgk mcm cikgu aida pun dia sihat lepas tu...kes akar mengakar tu....kita boleh tahu berdasarkan kajian mikroskopik dan dalam kes tuan rumah..doktor dah cakap benda tu merebak sampai mana...dan yg nak buang takat mana....
mmg tak salah nak guna alternatif...tp jdkan sebagai alternatif bukan utama....
saya nasihatkan sekali lg...pilih jln yg pasti (ada kajian/ada pilihan) elakkan amik jln yg tak pasti....
tp kalu doktor pasti takde pilihan dia akan cakap dia give up (doktor yg jujur, bukan nak untung)
ekei
QUOTE(asray @ Jan 25 2010, 03:56 AM) *
QUOTE(aida_ida @ Jan 24 2010, 11:16 PM) *
aku kat sini bukan nak takut2kan..tapi pada pendapat aku la....operation tu memangla bole berjaya..Arwah cikgu aku pun dulu amalkan perubatan moden.berhabis duit..sampai payudara dia kena buang pun dia sanggup...

Memang lepas tu sehat,,,seperti sedia kala..tapi lepas tu kanser tu merebak macam virus..terus tak le nak selamatkan lagi...Kanser ni kata orang berakar...macam rumput la agaknya..kalo dah dicabut pun akar dia tetap ada...

Ubat tradisional ni memang tak der ujian saintifik yang lebih mendalam...100% bergantung pada kepercayaan dan keyakinan....

Jadi kesimpulan yang aku leh buat untuk tuan rumah ni....Kalo bole masih ada alternatif yang lebih baik,,lebih baik mencuba...tapi kalo tak der jalan,,,operation tu jalan penyelamat bertawakal dan kuatkan semanggat.....

Ingat janji tuhan,,,pe pun iktiar yang kita jalankan percaya,yakin,semanggat dan tawakal.....


mmg tak takutkan tp org dgr pun takut.....
jgn bandingkan secara terus..kajian menunjukkan setiap peringkat kanser jika dirawat akan ada kebarangkalian (%) untuk sembuh yg berbeza. Dalam perubatan moden juga doktor boleh ramal berapa lama boleh hidup jika rawatan dibuat berbanding tak dirawat....
tgk mcm cikgu aida pun dia sihat lepas tu...kes akar mengakar tu....kita boleh tahu berdasarkan kajian mikroskopik dan dalam kes tuan rumah..doktor dah cakap benda tu merebak sampai mana...dan yg nak buang takat mana....
mmg tak salah nak guna alternatif...tp jdkan sebagai alternatif bukan utama....
saya nasihatkan sekali lg...pilih jln yg pasti (ada kajian/ada pilihan) elakkan amik jln yg tak pasti....
tp kalu doktor pasti takde pilihan dia akan cakap dia give up (doktor yg jujur, bukan nak untung)



Terima kasih saudara2 yang bg pendapat...

Hmmm mak sy telah wat keputusan untuk x teruskan operation... die x yakin langsung dgn operation... sumenye sbb die dgr daripada cerite orang yg cerita kalau buang sume, akan meningal... die takut... skrg die sedang cube makan2 ubat tradisonal.... saya dah puas bg tau suruh operation.. tp itu pilihan die... sekarang saya support die 100%.. xpela mungkin elok sbb die yakin die boleh sembuh dengan cara tu... harap2 sumenye selamat... tq semua.

aida_ida
DOKTOR pun kena jujur....memang doktor ada alat untuk tau peringkat2 kanser..tapi doktor taugak kan,,yang kanser ni macam virus dalam badan....akan terus mengganas...macam kita demam jugakla..ubat antibiotik kalo tak habis makan demam akan berulang dan akan lebih teruk,antibiotik pun kena tambah kuat sikit untuk lawan virus demam tu....Operation ni ibarat ubat antibiotik la...sampai satu peringkat,,daya tahan badan tak cukup kuat operation pun 50-50....

Saya minta maaf kalo saya menakut2kan...pe2 pun penawar yang paling baik sekali untuk mak tuan umah ni adalah kasih sayang...dari kasih sayang tulah ibu ni akan kuat semanggat....Insyallah.....

maaf ye saya tak cakap,,doktor2 ni makan untung......ANDA SND YANG CAKAP.....sekiranya anda seorang doktor,,,ADAKAH APA YANG ANDA CAKAP TU MELAMBANGKAN DIRI ANDA?sebab ayah saya cakap,,,sapa yang cakap tu bermakna diala yang buat sebab ada pengalaman...APA yang saya posting di sini hanya pendapat semata2 tak der terlintas pun nak mengatakan perubatan moden ni tak bagus ke,,doktor ambik untuk ke......saya bagi pendapat dan terpulang pada tuan umah,,,
rose85
QUOTE(ekei @ Jan 26 2010, 09:20 AM) *
QUOTE(asray @ Jan 25 2010, 03:56 AM) *
QUOTE(aida_ida @ Jan 24 2010, 11:16 PM) *
aku kat sini bukan nak takut2kan..tapi pada pendapat aku la....operation tu memangla bole berjaya..Arwah cikgu aku pun dulu amalkan perubatan moden.berhabis duit..sampai payudara dia kena buang pun dia sanggup...

Memang lepas tu sehat,,,seperti sedia kala..tapi lepas tu kanser tu merebak macam virus..terus tak le nak selamatkan lagi...Kanser ni kata orang berakar...macam rumput la agaknya..kalo dah dicabut pun akar dia tetap ada...

Ubat tradisional ni memang tak der ujian saintifik yang lebih mendalam...100% bergantung pada kepercayaan dan keyakinan....

Jadi kesimpulan yang aku leh buat untuk tuan rumah ni....Kalo bole masih ada alternatif yang lebih baik,,lebih baik mencuba...tapi kalo tak der jalan,,,operation tu jalan penyelamat bertawakal dan kuatkan semanggat.....

Ingat janji tuhan,,,pe pun iktiar yang kita jalankan percaya,yakin,semanggat dan tawakal.....


mmg tak takutkan tp org dgr pun takut.....
jgn bandingkan secara terus..kajian menunjukkan setiap peringkat kanser jika dirawat akan ada kebarangkalian (%) untuk sembuh yg berbeza. Dalam perubatan moden juga doktor boleh ramal berapa lama boleh hidup jika rawatan dibuat berbanding tak dirawat....
tgk mcm cikgu aida pun dia sihat lepas tu...kes akar mengakar tu....kita boleh tahu berdasarkan kajian mikroskopik dan dalam kes tuan rumah..doktor dah cakap benda tu merebak sampai mana...dan yg nak buang takat mana....
mmg tak salah nak guna alternatif...tp jdkan sebagai alternatif bukan utama....
saya nasihatkan sekali lg...pilih jln yg pasti (ada kajian/ada pilihan) elakkan amik jln yg tak pasti....
tp kalu doktor pasti takde pilihan dia akan cakap dia give up (doktor yg jujur, bukan nak untung)



Terima kasih saudara2 yang bg pendapat...

Hmmm mak sy telah wat keputusan untuk x teruskan operation... die x yakin langsung dgn operation... sumenye sbb die dgr daripada cerite orang yg cerita kalau buang sume, akan meningal... die takut... skrg die sedang cube makan2 ubat tradisonal.... saya dah puas bg tau suruh operation.. tp itu pilihan die... sekarang saya support die 100%.. xpela mungkin elok sbb die yakin die boleh sembuh dengan cara tu... harap2 sumenye selamat... tq semua.



ekei plizz email saya(tgk inbox)...tq
marcos
untuk penyakit seperti ini saya ada ingin berkongsi satu supplement..
ramai orang yang mencuba supplement usana ini memberi feedback yang positif..
walaupaun ianya mahal sedikit..tetapi untuk menjamin kesihatan apa salahnya untuk berbelanja untuk kesuhatan diri...
jika ingi mengetahui lbih lanjut..boleh la hubungi saya.
0132227322..sama2 menjaga kesihatan.
untuk penyakit2 kronik yang lain pun sesuai di gunakan kerana ia membentuk sel2 baru..
cure4kanser
PENAWAR KANSER-THE CURE 4 CANCER (A Way To Cure Cancer With Typhonium Flagelliforme)

Sejenis tumbuh-tumbuhan dikenali sebagai 'keladi tikus' atau nama saintifik "Typhonium Flagelliforme" yang ditemui oleh seorang botanis hampir lima tahun lalu dipercayai boleh membantu pesakit kanser. Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kajihayat Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Christopher Teo Kheng Hoe berkata, 'keladi tikus' dijumpai secara kebetulan ketika seorang pesakit kanser meminta pertolongannya untuk membiakkan tumbuhan itu yang dipercayai boleh menyembuhkan penyakit kanser.

Sejak itu, beliau mengesyorkan keladi tikus kepada kenalannya yang menghidapi penyakit barah dan sehingga kini ia berjaya menolong mega_shok.gif0 orang pesakit tempatan dan luar negara termasuk dari New Zealand, Amerika Syarikat, India, Indonesia dan Australia. Menurut Prof. Teo, Keladi Tikus berkesan untuk menolong pesakit kanser kerana selama ini pesakit yang mengambil tumbuh-tumbuhan ini menunjukkan kesan yang positif.Tanaman ini pertama kalinya di diselidik secara saintifik dan disahkan sebagai tanaman herba oleh penyelidik dari Malayia, Prof Dr.Chris K.H.Teo,Dip Agric (M), BSc Agric (Hons)(M), MS, PhD yang juga penaung Cancer Care Penang, Sejak tahun 1995 Prof. Chris Teo membuat kajian tentang tanaman ini, hasilnya menunjukan Ekstrak Typhonium Flageffiforme dan campuran bahan tambahan detoxifikasi jaringan darah. Keladi tikus ini akan lebih berkesan apabila ianya dicampurkan dengan beberapa jenis herba ini, seperti sambiloto, temu putih dan rumput mutiara. Ramuan ini mengandungi ribosome inacting protein (RIP), zat antioksidan dan zat antikurkumin. Kombinasi ketiga zat dalam campuran ramuan tersebut menghasilkan mediator yang menstimulasikan penguat sel dalam sistem kekebalan tubuh untuk membunuh sel kanser. Beberapa tahun kemudian, khasiat Keladi Tikus menjadi perbincangan hangat di kalangan ahli-ahli perubatan.







http://2.bp.blogspot.com/_b4xE767wzBg/Scm2...ge612%2B(2).jpg





PERTANYAAN

EMAILKAN SEBARANG PERTANYAAN ANDA KEPADA KAMI cure4kanser@gmail.com

ATAU LAYARI
WWW.CURE4KANSER.TK
hafzza
salam ekei..
saya ada seorang kawan pensyarah di ukm.salah seorang student dia mengalami kanser payudara.jadi kawan saya sarankan satu produk pada student ni.alhamdulillah dengan izin ALLAH student dia sembuh.produk ni dibuat menggunakan 13 galian mineral semulajadi dan merawat secara semulajadi.jadi saya cuma ingin berkongsi untuk tambahan ilmu.untuk mengetahui tentang produk ni awk boleh tengok di http://barangajaib.blogspot.com/
masmot
setiap pesakit lain2 kesnya. jadi mungkin bagi sesetengah orang yang bernasib baik, rawatan alternatif je dah leh sembuh. tapi kita tak boleh nak bandingkan kejayaan itu dan jadikan ia satu statistik kukuh.

Pertama2, sebagai pesakit atau caregivers, paling penting adalah untuk mengambil tahu ttg penyakit tersebut. nature dia macam mana, diagnosis dia dan prognosis sakit tersebut. kemudian dapatkan pendapat doktor tersebut tentang cara rawatan, penjagaan, nutrisi dan lain2. jika tak puas hati, dapatkan second opinion dari doktor2 lain pulak.

Saya lebih sokong kaedah perubatan yang mempunyai statistik dan fakta2 kukuh. bukan main sebat sekadar dari segi testimonial bekas pesakit yang berjaya sahaja. Tapi pilihan adalah pada pesakit sendiri.

Mungkin ekei boleh buat rujukan ataupun tanya pendapat pesakit2 kanser yang lain. Kat malaysia, kanser payudara antara kanser yang kerap berbanding kanser2 lain, dan statistiknye lebih lengkap berbanding yang lain. Dorang pon ada support group yang kukuh. selain dari rujukan di hospital dll, mungkin ekei leh sertai kumpulan sokongan pesakit ni utk dapatkan first hand experience, maklumat dan panduan dari bekas2 pesakit ini sendiri.

Boleh try tgk website ni
http://community.breastcancer.org/

Kalo kat malaysia, support group utk kanser ni ialah http://www.breastcancer.org.my/

Mungkin boleh cuba contact dorang utk dapatkan guidelines, khidmat nasihat dan lain2. Melalui pengalaman saya, ilmu tentang penyakit tu sendiri adalah penting utk menentukan hala tuju dan memastikan setiap keputusan yang dibuat adalah dengan yakin. bukan sekadar ikut2 cakap orang aje

apapun didoakan agar mak ekei sihat dan tabah. sebagai anak, ekei juga perlu kuat agar dapat bagi support kat mak. kekadang mak dgn ayah kita tu cam putus asa, jadi kita yang muda sikit ni kena buat kaji selidik sikit. banyakkan bertanya dgn doktor dan cari maklumat2 berkaitan.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.