Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Menangani Anak-anak Yang Malas Belajar
Mesra.net Forum > Social & Societies > Motivasi & Permasalahan
azmila
AKU PUNYA 3 ORANG ANAK UMUR 12,10,7 TAHUN, MASALAHNYA MALAS BELAJAR,ASYIK NAK MAIN JE... DAH BERMACAM2 CARA AKU LAKUKAN,TAPI TAK MENJADI, DAH BYK PUSAT TUISYEN AKU ANTAR,
TAPI PELAJARAN MEREKA TETAP MEROSOT,LEBIH2 LAGI ANAK YG SULUNG ,TAHUN 2010 AKAN AMBIL UPSR,DIA BUAT TAK PEDULI JE... TENGOK BUKU PUN DIA MENYAMPAH...SEGALA PRODUK UNTUK IQ TELAH AKU BERIKAN.....DI RUMAH ,ANAK2 AKU ASYIK BERMAIN DAN BERTENGKAR DGN ADIK BERADIKNYA.....MCM MANA KEADAAN BEG DAN BUKU SEKOLAH SELEPAS BALIK SEKOLAH, MCM TU..LAH KEADAAN KEESOKAN HARINYA....KERJA SEKOLAH AKAN DISIAPKAN APABILA KITA BERTANYAKAN TENTANGNYA....TOLONGLAH BAGI PANDANGAN TENTANG PERMASALAHAN AKU....AKU TIDAK MENGHARAP ANAK AKU MENJADI SEPERTI AMALINA YG GENIUS ITU TAPI CUKUPLAH SEKADAR MENJADI ORANG YANG BERGUNA KPD AGAMA ,BANGSA DAN NEGARA......DAN YG BERILMU DUNIA DAN AKHIRAT.
allana
jumpa pakar kanak2..
mgkin anak puan "sakit"...
soscili
sebenarnya puan, zaman sekarang ni kita tak boleh anggap yg anak kita ni hanya malas atau bodoh semata. kanak-kanak seperti ini mungkin ada masalah seperti ADD atau OCD. Masalah di mana seorang kanak-kanak(ataupun dewasa) mempunyai masalah konsentrasi. Walau dah dihantar ke kelas tusyen tapi masih tak memuaskan, kan pelik tu.Biasanya orang seperti ini walaupun mereka tidak dapat menjadi pelajar yang pandai tapi mereka biasanya ada kelebihan dari segi lain seperti membaiki sesuatu atau mereka sesuatu.. perkara-perkara praktikal.

ini lah yg dimaksudkan "sakit" oleh allana

sebenarnya sy juga pernah menjadi kanak-kanak seperti itu dan mak ayah tak pernah tau pun masalah sy, yg diaorang tau kita ni malas dan bodoh. jadi kalau boleh saya taknak lagi ada ibu bapa yg tak faham tentang anak-anak mereka di zaman sekarang yang dah moden ni.

jadi langkah pertama mcm dikatakan allana lah jumpa lah org yg pakar, minta nasihat. utk masalah seperti ini kita tak boleh guna cara yang kita biasa gunakan pada kanak-kanak normal.
allana
yup...
sebenarnya saya ada sorg anak buah yg begitu
dalam usia 10 tahun dia masih xtau nak mengeja
membaca pa lagi
malah kalau bercakap pun, selalu salah susun ayat
n dia mmg x minat lgsung dgn pelajaran

finally abg bwk jumpa doktor
and dia mmg "sakit"
then, jumpa doc tu every week...
dia ajar anak buah n abg skali, how to deal dgn dia..
now dah tau mengeja, dah blh baca word mudah2...

kdg2,
kita anggap anak kita malas, bodoh, bengap...
tapi kita xtau, dia ada masalah lain..
thats y sy cdgkan puan jumpa pakar kanak2..
mgkin apa yg dia hadapi x sama dgn apa yg anak buah saya hadapi..
tp, x salah kut mencuba...
TuyuT
asyik kena bebel jer lah....aduh sakit ....adakah saya sakit ...ya saya sakit telinga....hari hari mak bebel kan saya....itu sebab hari hari lepas skolah saya kuar rumah cari hiburan ..... lazy.gif
azlynet
hmm...kanak2 mmg mcm tu, lebih suka bermain drpd belajar...
kdg2 dgn bermain pun mrka boleh belajar sesuatu...
mereka tu bukannya sakit tapi minat thdp pelajaran je yg kurang...
cuba puan beri galakan pd anak2 dlm bentuk hadiah spt X-box, PS2, dll...
beritahu & suruh mereka spy belajar rajin2 utk dptkn hadiah tsbt...
sy yakin anak2 puan pasti akn belajar rajin2 bagi mendapatkan hadiah tsbt... happy.gif
azmila
QUOTE(allana @ Dec 31 2009, 06:40 PM) *
yup...
sebenarnya saya ada sorg anak buah yg begitu
dalam usia 10 tahun dia masih xtau nak mengeja
membaca pa lagi
malah kalau bercakap pun, selalu salah susun ayat
n dia mmg x minat lgsung dgn pelajaran

finally abg bwk jumpa doktor
and dia mmg "sakit"
then, jumpa doc tu every week...
dia ajar anak buah n abg skali, how to deal dgn dia..
now dah tau mengeja, dah blh baca word mudah2...

kdg2,
kita anggap anak kita malas, bodoh, bengap...
tapi kita xtau, dia ada masalah lain..
thats y sy cdgkan puan jumpa pakar kanak2..
mgkin apa yg dia hadapi x sama dgn apa yg anak buah saya hadapi..
tp, x salah kut mencuba...

ank2 aku bukannya x pandai membaca @mengeja,umur 6thn semuanya dah boleh membaca cuma malas nk belajar je.....
azmila
QUOTE(soscili @ Dec 31 2009, 06:20 PM) *
sebenarnya puan, zaman sekarang ni kita tak boleh anggap yg anak kita ni hanya malas atau bodoh semata. kanak-kanak seperti ini mungkin ada masalah seperti ADD atau OCD. Masalah di mana seorang kanak-kanak(ataupun dewasa) mempunyai masalah konsentrasi. Walau dah dihantar ke kelas tusyen tapi masih tak memuaskan, kan pelik tu.Biasanya orang seperti ini walaupun mereka tidak dapat menjadi pelajar yang pandai tapi mereka biasanya ada kelebihan dari segi lain seperti membaiki sesuatu atau mereka sesuatu.. perkara-perkara praktikal.

ini lah yg dimaksudkan "sakit" oleh allana

sebenarnya sy juga pernah menjadi kanak-kanak seperti itu dan mak ayah tak pernah tau pun masalah sy, yg diaorang tau kita ni malas dan bodoh. jadi kalau boleh saya taknak lagi ada ibu bapa yg tak faham tentang anak-anak mereka di zaman sekarang yang dah moden ni.

jadi langkah pertama mcm dikatakan allana lah jumpa lah org yg pakar, minta nasihat. utk masalah seperti ini kita tak boleh guna cara yang kita biasa gunakan pada kanak-kanak normal.

masalah utamanya malas nak membaca dan ulangkaji pelajaran .....umur 6 tahun semua dah boleh membaca....dan skrg 3 org anak aku tu pun dah pandai layari internet.....apa ceta ni....
soscili
ahh internet.. itu pun boleh jadi masalah besar..
sy rasa puan kena sekat lah internet kat rumah tu.. ke diaorang main kat cc?
budak budak skarang ni mcm tu la... lebih tertarik dgn computer daripada belajar.. kalau komputer diguna utk belajar takpa ini main game sesaje.. tgk benda lucah plak tu..
agaknya ni pun salah satu sebab ni.
anaxilea
QUOTE(azlynet @ Dec 31 2009, 11:05 PM) *
cuba puan beri galakan pd anak2 dlm bentuk hadiah spt X-box, PS2, dll...
beritahu & suruh mereka spy belajar rajin2 utk dptkn hadiah tsbt...
sy yakin anak2 puan pasti akn belajar rajin2 bagi mendapatkan hadiah tsbt... happy.gif


hehe bagi ps2, ps3 nintendo lagi le liat nak belajar
ana rasa perkara yg utama ialah persekitaran dalam umah
satu perkara; tv buka ikut time ke, atau buka 24 jam?
secondly; mak pak pon kena tunjuk teladan membaca dan menulis
kadang2 kita tak perasan, nak suruh anak belajar, si adik tgh tengok tv
abah plak tgh main game, soo susah la kot anak nak study

ramai mak pak beli buku mahal2, tapi kita tak spend masa membaca dengan depa
kita suruh depa baca sendiri, tu yg masalah juga
dan membaca tak jadi amalan, tu yg susah sikit... anak2 pon kena blaja sebab exam oriented bukan kehendak sendiri utk menambah ilmu

dan setuju ngan sos cili, internet ni lebih byk buruk pada anak2 kalau tak dikawal...
allana
QUOTE(azmila @ Dec 31 2009, 11:31 PM) *
ank2 aku bukannya x pandai membaca @mengeja,umur 6thn semuanya dah boleh membaca cuma malas nk belajar je.....



QUOTE(azmila @ Dec 31 2009, 11:39 PM) *
masalah utamanya malas nak membaca dan ulangkaji pelajaran .....umur 6 tahun semua dah boleh membaca....dan skrg 3 org anak aku tu pun dah pandai layari internet.....apa ceta ni....



uiks..marah la pulak...
saya x cakap pun anak puan bodoh..sy cte sal anak buah saya...sos cili pun cte pasal dia jgk..
xde plk kami ckp anak puan ada masalah yg sama..

malas pun satu penyakit jugak..
since puan dah abis cara n usaha nak "rajinkan" anak2 puan
saya cdgkn puan jumpa pakar kanak2 lah
mebi dorg ada solution...

maap la kalau cdgn saya ni x bape best...
pepun, best of luck then... friends.gif
aida_ida
pertamanya aku nak citer kesah zaman rasulluah dulu....mungkin puan bole renung2kan...

zaman rasulluah dulu ada sorang ibu yang mempunyai seorang anak yang suka makan gula2..si ibu ni dah kehabisan cara untuk menasihati sii anak supaya buang tabiat makan gula2 terlalu banyak ttp anak tetap jugak ngan tabiatnya.satu hari si ibu menemui rasululah dan meminta jalan penyelesaian.lalu rasulluallah pun meminta si ibu datang bersama si anak menemuinya selepas 3 hari..

selepas 3 hari,si ibu pun membawa si anak menemui baginda..baginda menemui si anak kecil itu dan berkata kepadanya..selepas bebebarapa hari si ibu bertemu baginda dan bertanyakan apa yang menyebabkan anaknya menurut kat-kata banginda..baginda berkata..."aku cuma menasihatinya supaya kurangkan makan gula-gula seperti yang kamu katakan...lalu baginda menceritakan bahawa selama 3 hari sebelum bertemu si anak kecil baginda terlebih dahulu tidak makan gula-gula.....

jelas kat sini,,,,,contoh n tauladan perlu jalan dulu sebelum nasihat dan tunjuk ajak...

keduanya,,

kalo aku masa kecik-kecik pun malas nak belajar,,,,malas nak buat keje sekolah...bukan la sebab aku nii bodoh..tapi aku penat dan terus terang aku cakap,,walaupun aku ni anak bongsu tak der sapa pun yang nak nasihat aku,,,pe lagi paksa2 aku....aku mula rasa mahu berjaya pebila ada keinginan aku nak memiliki kesenangan..

Jadi aku rasa,,,kanak2 ni dari kecik ibu bapa tak bole manjakan ngan apa yang mereka mahu...tapi cukup sekadar bagi apa yang mereka perlu.selain tu, bukan tekanan yang diberikan tetapi perhatian.....

ketiganya

pada aku,,kanak2 ni jangan bagi diorang ni terlalu takut dan terlalu manja ngan kita tapi biar mereka hormat dan kasih ngan kita....baru la pe yang kita nak sampaikan mereka bole time dan bole pk semula baik dan buruknya...
sitihanglipo
melihat pada tajuk , saya mengalami masalah ni.

malah kedatangan ke sekolah amat merosot dari tahun ke tahun.

ini terjadi pada anak ct selama 3 tahun, sejak dari tingkatan 1 hingga tingkatan 3.

Tahun 2010 ini ct dah tukarkan anak ct ke sekolah lain semuga sesi tingkatan 4 nya bermula dengan baik.

Anak ct suka belajar tapi bukan ke sekolah.

mungkin dia terlampau sensitif atau seorang kanak2 yang kurang pandai bergaul.

Ct sendiri menjadi hairan apabila seorang jiran bertanya:

"Anak2 akak tak pernah ada kat umah ker? sebab kami tak pernah nampak anak2 akak , terutama anak perempuan?"

"...... Kalau kami tak biasa ngan keluarga akak, tentu kami sangka akak tak ada anak perempuan, sebab tak pernah keluar
rumah walaupun di porch kereta..."

ct termenung.

ct muskil

apa sebenarnya kebiasaan seorang anak yg sedang meningkat remaja ? Adakah Ct salah asuh anak2.

Mereka hanya 'make friend' dengan Ct.

They share everything with me. Pasal boyfreind atau pasal kawan2 kat sekolah.

Namun Ct muskil kenapa anak CT minta tukar sekolah. MInta dengan sungguh2 dengan linangan air mata.

sedih la pulak, hati seorang ibu.

"Mumi, i don want to hurt your feeling. sebab tu I sembunyi beberapa perkara yang 'may hurt your feeling"

hati CT berdebar2." What happen dear. i,m your mumi. there is no secret between us."

"first year i step in that sechool, everything dump me ."

Anak Ct dpt keputusan cemerlang dlm UPSR dan di tempatkan di sekolah biasa. Lagi pun ramai student dapat 5A dlm UPSR.

Cuma, Ct uruskan ke sekolah yang baik dan sesi nya pagi agar waktu petang dia dapat luangkan masa berlatih sukan boling.

Since then dia jadi murung dan maram. I have no idea.

Mumi, please don hurt, ada seorang cikgu yang marah pada dina dengan penuh perasaan kerana tak dapat siapkan 'skirt' dalam kelas
kemahiran hidup. Ramai murid kena marah dengan guru, but this is not a right way. \you know what she said

"Awak tak layak step in ke sekolah ni. Harap muka saja lawa, tapi tak guna. Awak hanya layak duduk di Sek. Taman Ria jaya., hopeless"

"tapi I kuatkan hati mumi, i try to be as good as i could"

"Mumi, most of my friend dumb me, just becoz their boy friend treat me good"

"boys respect me becoz i,m not as cheap as some student.

You know what they said " OOOO deena, she just a bloody slut girl" ucapan ini di ucapkan dari mulut ke mulut even some of them don no

what is mean by "slut"??? Those who said, was a student from nice and good family .

"Mumi, u stay beside me all the time, and only school period, we separate. You know everything bout me"

How could they said to me like that.

One moment i make friend with one bowler boy from KL. We use to sms. But i stop and break the relationship just becoz my good girlfriend

from same school eager to make friend with this fello boy.

If people ask, why you broke your friendship with thaT bowler boy from KL, i gave a simple answer

>>>>" he use to complain me and said i,m a fat girl !!!!!"

Let it go mumi.

And the worst part is the principal.

with a little problem from ujian bulanan he call me...

I need to talk to your mumi...

I need to see your mumi...

i said to him, masih ramai budak2 yg fail , please don disturb my mumi with this small thing.

he often call me to meet him at the office, just for a little chat.

" I don want u, the only single student yang akan memburukkan nama sekolah, menjatuhkan standard sekolah u akan fail dlm PMR..."

tambah lagi " becoz u, sekolah ni akan ruin problem"

Tambah principal lagi "kenapa selalu tuang sekolah"

"Kalau tak datang ada surat, sebab2nya selalu kerana sukan, daerah KMY, Kedah state, MSSM," i bring medal to school.

semua ada surat.

Samada surat dari klinik kesihatan kerajaan kerana sejak kecil saya di lahirkan dengan pancreas yang tak berfungsi.

Becoz, i diabetic insulin since i kindergarten. I tak boleh makan minum dan silap terlebih execise.

I kena jet insulin twice aday.

kalau i kurang makan dan banyak aktiviti, dos malam wajib di kurangkan, kalau tidak, i akan somoggi.

bulan puasa i selalu hypoglycemia, akan giddy, jantung i degup kencang, i kena skip class. cepat2 cari gula utk ganti glukos.

i have to bring hp at school, to call my mumi becoz she is the one who know about me.

namun peraturan sekolah utk bawa anak keluar dari sekolah mengambil masa hampir 2 jam.

mula2, jumpa pak gurd, register nom kereta dan reason masuk kaw sek.

bawa surat tu ke pejabat cari PK hm. Yang entah2 mana. sembang, bagi alasan bawa anak keluar. kena tunggu melilau dlm

kawasan sekolah nak cari org yg dapat release anak saya.

Andai prosedure itu saya ikuti satu persatu, anak saya boleh jatuh pingsan tak sedar dan pernah sekali dia jatuh d padang sekolah,

baju penuh lumpur kerana dia hypoglycemia.

Ct bawa surat doktor pada Principan. agar dia faham kalau anak saya skip school/class. urgent I kena bawa anak jumpa doktor pakar

for advice.

nothing much he talk+ no advise, no moral support.

kata nya infront of me (I,m the witness d akhirat esok) " kenapa rupa kamu sama dengan mak kamu, saya beritahu deena, 'benih' ibu

kamu cukup strong. Among begitu banyak ovum, sperm ayah kamu dapat menyentuh 'strong' ovum yg sama macam wajah ibu kamu.

Hanya itukah kenapa dia memanggil ibu mai sekolah.????

buang masa... benda2 itu CT sudah ajar dan give info since dia masih kinder.

F****** idiot on earth.

Mungkin keputusan PMR 5A 3B akan memalukan sekolah' her previous school', I decided to bring her out.

kalau inilah institusi sekolah, ..... tentu Ct rasa nak termuntah. Ct kena prepare hire cikgu untuk calon persendirian.

3 taHUN TAHUN, ANAK Ct malas belajar. ...

for u all info:

cikgu yg pernah usir anak CT dari sekolah kerana gAGAL siapkan skirt dlm masa yg di sediakan , jadikan anak CT deena, tempat luahan

perasaan kerana sejak balik dari haji tahun 2008 dia jadi biul kerana tersedar suaminya sudah ada isteri lain.

sehingga satu hari Ct kena jumpa guru class, kerana anak CT yg masih mentah gagal kawal emosi kerana luahan cikgu tadi mengganggu

pelajaran nya.

CT minta " Tolong nasihatkan cik gu tersebut berjumpa psychiatrist, student bukan tempat luahan perasaan... ini ganggu mental anak CT.

Last sekali sebelum tutup sekolah: principal panggil Deena

tanmya principal "MAK DAN BAPA KAMU BERCERAI KERRRRR BELOMMM"

deena jawab : ' none of your bisness"

deena kata dlm hati monolog " sorry for short person but pity to shallow mind"

MR Shallow i need to move from this school.

sylar
Hey CT.

u are not an angel and also your daughter.

angel cannot stay alive in this kind of world.

be a demon once a while...
azlynet
QUOTE(anaxilea @ Jan 1 2010, 12:52 AM) *
QUOTE(azlynet @ Dec 31 2009, 11:05 PM) *
cuba puan beri galakan pd anak2 dlm bentuk hadiah spt X-box, PS2, dll...
beritahu & suruh mereka spy belajar rajin2 utk dptkn hadiah tsbt...
sy yakin anak2 puan pasti akn belajar rajin2 bagi mendapatkan hadiah tsbt... happy.gif


hehe bagi ps2, ps3 nintendo lagi le liat nak belajar
ana rasa perkara yg utama ialah persekitaran dalam umah
satu perkara; tv buka ikut time ke, atau buka 24 jam?
secondly; mak pak pon kena tunjuk teladan membaca dan menulis
kadang2 kita tak perasan, nak suruh anak belajar, si adik tgh tengok tv
abah plak tgh main game, soo susah la kot anak nak study

ramai mak pak beli buku mahal2, tapi kita tak spend masa membaca dengan depa
kita suruh depa baca sendiri, tu yg masalah juga
dan membaca tak jadi amalan, tu yg susah sikit... anak2 pon kena blaja sebab exam oriented bukan kehendak sendiri utk menambah ilmu

dan setuju ngan sos cili, internet ni lebih byk buruk pada anak2 kalau tak dikawal...


X-box, & PS2 tu contoh je, hadiah tak semestinya mahal, yg penting ia amat disukai oleh kanak2....
hadiah tu cuma sbg pemangkin semangat utk mereka belajar...
apapun jgn tlalu kerap memarahi atau membebel kanak2 sbb ia boleh menyebabkn kanak2 tsbt mjd lbh degil...
anaxilea
baca citer st hanglipo tu kesian la pulak
sebab anak siti tu ada kemahiran, tapi enbiroment sekolah yg tak berapa kondusif menyebabkan anak2 'trauma' nak pi sekolah
sian dia, nak tukar sekolah pon lom tentu sekolah yg lain is better kan kan...
sylar
Pray as we may
if we do not learn to help ourselves,
all our prayers will go unheeded
fsyukri
cube tanye balik, punca anak2 malas belajar...
cek pemakanan anak2...
ape yang die makan setiap hari...
budak2 skrg jadik malas nak belajar kerana tidak memahami ape yang dipelajari...
xfaham sebab ngantuk dan lesu...
salah satu faktor penyebabnya adalah kekurangan oksigen dalam otak...
zareeza
azmilla,

menangani hal anak2 ni kena banyak bersabar. dulu sebelum zare berpindah ketempat sekarang, jiran depan rumah zare ada anak dalam darjah 5.
cuba bayangkan, darjah lima tak tau apa itu a,b,c. eja perkataan saya pun terkial2. kesian sangat zare tengok dia. dia ni boleh dikategorikan dalam budak
yang agak degil dan susah nak dengar kata.

zare ambil inisiatif, minta permission dgn emak dia, zare akan ajar dia selama 1 jam setiap hari tanpa apa2 bayaran. dia memang tak tau apa2.
sambil mengajar zare beritau dia kalau dia sayang parent dia kena belajar betul2, kesian dengan ayah kerja kilang.... tiap2 hari ambil ot cari duit lebih untuk
dia juga... juga zare beritau dia susahnya orang tak ada pelajaran. zare ingatkan ini boleh katakan setiap hari supaya dia ingat selalu apa tanggungjawab anak
terhadap ibu bapa dia.

lebih kurang 5 bulan zare ajar dia alhamdulillah, dia dah kenal a,b,c dan boleh eja perkataan yang senang2 dan boleh buat +, -, X, dan / yang senang2.
dalam masa tu memang kena bersabar banyak2.

seperkara lagi, zare ada terdengar ceramah dr fadhilah kamsah, untuk menangani masalah anak yang degil, masa dia tidur, cium ubun2 dia, sambil berkata dalam hati yang kita sayangkan dia, dan sambil tu berdoa semuga dia jadi apa yang kita mau.

sitihanglipo
QUOTE(fsyukri @ Jan 5 2010, 02:41 AM) *
cube tanye balik, punca anak2 malas belajar...
cek pemakanan anak2...
ape yang die makan setiap hari...
budak2 skrg jadik malas nak belajar kerana tidak memahami ape yang dipelajari...
xfaham sebab ngantuk dan lesu...
salah satu faktor penyebabnya adalah kekurangan oksigen dalam otak...



anak anak siti bawa bekal gi sekolah.

Hari pertama je x bawak.

sejak hari ke dua sampai arini : wak bekal.

menu untuk esok : nasi goreng telor mata
sitihanglipo
QUOTE
cium ubun2


Allah saja yang ketahui perjalanan hidup demi amanah allah ini.
sitihanglipo
QUOTE(anaxilea @ Jan 3 2010, 10:01 PM) *
baca citer st hanglipo tu kesian la pulak
sebab anak siti tu ada kemahiran, tapi enbiroment sekolah yg tak berapa kondusif menyebabkan anak2 'trauma' nak pi sekolah
sian dia, nak tukar sekolah pon lom tentu sekolah yg lain is better kan kan...



alhamdulillah, berkat usaha dan doa, nvironment sek baru nih nampak positif buat kak deena dan kak baby

ke dua girl , look happi.

nampak riang. kena sujud syukur.

masa 1st day pi daftar Siti pakai baju kurung hijau. seringkas ringkas make up.

ini permintaan kak Baby.

CT tanya kenapa ?

jawab baby : "Masa mumi gi sekolah rendah baby dulu, setiap apa yg mumi pakai dan buat di cakap kat baby (feed back)"

cthnya siti tanya

" Kenapa mak awak pakai baju pink dan suar pink, tak nampak macam sorang ibu !"

" Mak kamu sign report kad pun pakai cincin besar "

Semasa Kak Deena di sekolah rendah tu, dia pun pernah mengadu demikian.
Tapi Ct tak ambik port. Kecik punya hal.

contoh dari kak Deena:

( i still remember actualy)

" Mak kamu pernah semayang dak?"

deena kata : " mumi, she sound like ..... bad ..."

dan macam2 lag, tentang tudung dan pakaian tu dah biasa dengan komplain kak deena .

But i take it ezy.

CT cerita : zaman syaidina Abu Bakar, kalau org ada umpat atau anggapan buruk pada kita, dia akan klas kan kurma
yang elok2 sebagai hadiah kepada mereka . kerana setiap amalan baik mereka akan dpt pada kita.

so, we use to kiss and hug each other.

Dan setiap kali birthday deena, Ct siapkan juadah yg sedap2 utk jamuan kelas dan guru2.

Selain Allah swt, Siti Syukur ada anak2. mak ayah dan saudara mara yg kasih pada CT
fsyukri
QUOTE(sitihanglipo @ Jan 5 2010, 09:45 PM) *
QUOTE(fsyukri @ Jan 5 2010, 02:41 AM) *
cube tanye balik, punca anak2 malas belajar...
cek pemakanan anak2...
ape yang die makan setiap hari...
budak2 skrg jadik malas nak belajar kerana tidak memahami ape yang dipelajari...
xfaham sebab ngantuk dan lesu...
salah satu faktor penyebabnya adalah kekurangan oksigen dalam otak...



anak anak siti bawa bekal gi sekolah.

Hari pertama je x bawak.

sejak hari ke dua sampai arini : wak bekal.

menu untuk esok : nasi goreng telor mata

jgn lupe kasik air hidup.
Kopite
QUOTE(sylar @ Jan 2 2010, 07:36 PM) *
Hey CT.

u are not an angel and also your daughter.

angel cannot stay alive in this kind of world.

be a demon once a while...


well said bro....well said. good.gif good.gif
100000% agreed.

honey_money
QUOTE(azmila @ Dec 30 2009, 09:49 AM) *
AKU PUNYA 3 ORANG ANAK UMUR 12,10,7 TAHUN, MASALAHNYA MALAS BELAJAR,ASYIK NAK MAIN JE... DAH BERMACAM2 CARA AKU LAKUKAN,TAPI TAK MENJADI, DAH BYK PUSAT TUISYEN AKU ANTAR,
TAPI PELAJARAN MEREKA TETAP MEROSOT,LEBIH2 LAGI ANAK YG SULUNG ,TAHUN 2010 AKAN AMBIL UPSR,DIA BUAT TAK PEDULI JE... TENGOK BUKU PUN DIA MENYAMPAH...SEGALA PRODUK UNTUK IQ TELAH AKU BERIKAN.....DI RUMAH ,ANAK2 AKU ASYIK BERMAIN DAN BERTENGKAR DGN ADIK BERADIKNYA.....MCM MANA KEADAAN BEG DAN BUKU SEKOLAH SELEPAS BALIK SEKOLAH, MCM TU..LAH KEADAAN KEESOKAN HARINYA....KERJA SEKOLAH AKAN DISIAPKAN APABILA KITA BERTANYAKAN TENTANGNYA....TOLONGLAH BAGI PANDANGAN TENTANG PERMASALAHAN AKU....AKU TIDAK MENGHARAP ANAK AKU MENJADI SEPERTI AMALINA YG GENIUS ITU TAPI CUKUPLAH SEKADAR MENJADI ORANG YANG BERGUNA KPD AGAMA ,BANGSA DAN NEGARA......DAN YG BERILMU DUNIA DAN AKHIRAT.

puan pernah x cuba yg tuisyen secara online?saya cuma bagi cdgn saja sbb skang nie dah makin glamor psl tue. lagi pun budak2 zaman skag nie lebih minat kpd pembelajaran secara aktif drp pasif. maknanya lebih suka pada aplikasila drp baca buku aje. Ada jugak family saya yg dah cuba utk anak2 dia.so far ok katanye. da makin meningkat prestasi ank dia. selamat mencuba yer..
sylar
QUOTE(fsyukri @ Jan 6 2010, 12:37 AM) *
QUOTE(sitihanglipo @ Jan 5 2010, 09:45 PM) *
QUOTE(fsyukri @ Jan 5 2010, 02:41 AM) *
cube tanye balik, punca anak2 malas belajar...
cek pemakanan anak2...
ape yang die makan setiap hari...
budak2 skrg jadik malas nak belajar kerana tidak memahami ape yang dipelajari...
xfaham sebab ngantuk dan lesu...
salah satu faktor penyebabnya adalah kekurangan oksigen dalam otak...



anak anak siti bawa bekal gi sekolah.

Hari pertama je x bawak.

sejak hari ke dua sampai arini : wak bekal.

menu untuk esok : nasi goreng telor mata

jgn lupe kasik air hidup.



air mati eer

air idop, kembung kang
fsyukri
QUOTE(sylar @ Jan 7 2010, 03:49 PM) *
QUOTE(fsyukri @ Jan 6 2010, 12:37 AM) *
QUOTE(sitihanglipo @ Jan 5 2010, 09:45 PM) *
QUOTE(fsyukri @ Jan 5 2010, 02:41 AM) *
cube tanye balik, punca anak2 malas belajar...
cek pemakanan anak2...
ape yang die makan setiap hari...
budak2 skrg jadik malas nak belajar kerana tidak memahami ape yang dipelajari...
xfaham sebab ngantuk dan lesu...
salah satu faktor penyebabnya adalah kekurangan oksigen dalam otak...



anak anak siti bawa bekal gi sekolah.

Hari pertama je x bawak.

sejak hari ke dua sampai arini : wak bekal.

menu untuk esok : nasi goreng telor mata

jgn lupe kasik air hidup.



air mati eer

air idop, kembung kang

itu mslhnye, gi kasi air mati...
air mati banyak zat mineral dalam tu dah dimusnahkan...
cendawancun
QUOTE(fsyukri @ Jan 8 2010, 09:30 AM) *
QUOTE(sylar @ Jan 7 2010, 03:49 PM) *
QUOTE(fsyukri @ Jan 6 2010, 12:37 AM) *
QUOTE(sitihanglipo @ Jan 5 2010, 09:45 PM) *
QUOTE(fsyukri @ Jan 5 2010, 02:41 AM) *
cube tanye balik, punca anak2 malas belajar...
cek pemakanan anak2...
ape yang die makan setiap hari...
budak2 skrg jadik malas nak belajar kerana tidak memahami ape yang dipelajari...
xfaham sebab ngantuk dan lesu...
salah satu faktor penyebabnya adalah kekurangan oksigen dalam otak...



anak anak siti bawa bekal gi sekolah.

Hari pertama je x bawak.

sejak hari ke dua sampai arini : wak bekal.

menu untuk esok : nasi goreng telor mata

jgn lupe kasik air hidup.



air mati eer

air idop, kembung kang

itu mslhnye, gi kasi air mati...
air mati banyak zat mineral dalam tu dah dimusnahkan...


Good u fsyukri... air hidup... Skrg anak2 tak leh kasi air masak.. Kena bagi air hidup.. Sama lah cam istilah...Bawak dlm kelas.. air mendengar dan anak minum air hidup. Byk faedah untuk diri dan kesihatan anak2..
Maksud air mati... air tu dah mati coz kita dah masak. Segala nye mati...dah tak ada zat. pandailah org2 dulu.
Air hidup.. - dia hidup... cam kita, mendengar n sama2 belajar.. Promote-promote.
zairul30
Emm pasal anak2 nih kekadang susah nak cakap...Anak2 saya baru 7 tahun dan 10tahun..yg 2 lagi masih kecik....
Tapi ALhamdlillah..pelajaran anak2 sangat baik....
kedua2nya score no 1 atau 2 dalam kelas...baik sekolah agama atau sekolah Kebangsaan....Mari kita kongsikan bersama...mungkin kita boleh berubah cara dan pendapat...yang penting demi masa depan anak2 dan semua umat Islam...

Ape yg saya wat adalah...duduk bersama ngan diaorang waktu dorang balik dari sekolah....

1.hari-hari kita tanya pasal pelajaran mereka sebaik pulang dari rumah..

2.Kurangkan tekanan anak2 dengan melakukan perkara yang boleh menghiburkan anak seperti buat perkara yang mereka suka..atau masak makanan yang anak2 suke...

3.kerja sekolah kita pantau dan kita duduk sama2 dengan mereka...
contohnya:
bila dorang mula baut keja sekolah tu..kita ada sama join anak2....

4.Paling mujarab masa magrib nih kita sembahyang jemaah dengan anak...pas abis sembahyang tazkirah sikit pasal kehidupan..dan seteruanya tanya pasal kegiatan dan masalah dorang...

5.selalulah peluk anak...sebab pelukan kita boleh berikan ketenangan pada anak2...buat anak2 selamat dan dekat dengan kita....
Contoh nya...
kalau anak2 buat salah....hukum anak2 setimpalnya...pastu peluk dorang dan terangkan kenapa kita marah ape yg dorang buat...

6.Galakkan anak2 dengan ilmu ,dorong anak rajin membaca...ulangkaji dan kita hadiahkan sesuatu tanda menghargai peningkatan pelajaran anak2...
contohnya cam saya....ayng kurang berkemampuan nih...selalu bawak dorang gi air terjun..kalau ada berita baik dari anak2 terutama segi pelajaran....
Atau buat game atau sesuatu permainan yg buat dorang enjoy..

7.Galakkan anak2 baca suratkhabar...dan kita terangkan peristiwa2 yang berlaku dalam akhbar....dan kalau boleh TV tu kurangkan tengok....

Saya bukan orang senang....malah tidak bijak...tapi kerana anak2 saya sudah boleh kuasai bahasa inggeris...walau tidak sehebat mana..tapi boleh berinteraksi dan berkomunikasi dengan org lain dalam bahasa inggeris....sebab sy selalu tengok kamus...
then boleh ajar anak2 sama2.....paling penting nawitu dan naluri ibu bapa......juga doa kita
sylar
u so perfect man >>>>

what a great daddy that i ever met >>>>


my daddy ?????

he teach me lessons that i will never never forget till entire of my Life !!!!!!!!!!!!!
zairul30
QUOTE(sylar @ Jan 19 2010, 05:53 PM) *
u so perfect man >>>>

what a great daddy that i ever met >>>>


my daddy ?????

he teach me lessons that i will never never forget till entire of my Life !!!!!!!!!!!!!



I just doing as what a father used to be...
at least i try to be what i should be.....

Nowadays it so differ from the past....

My daddy is not a super daddy...
But what he do to raise me...
that make made me remember always

and for that......i wan to be a better Daddy...and a better man ..not a perfect one..

better men-robbie william.....

nyanyi skit...
mohd hafizul
TaHNIAH Zairul,

saya suka cara zairul tu..
Bagus sekali..

Cara2 macam nie perlu di amalkn oleh bapa2 sekalian..=)
sylar
QUOTE(zairul30 @ Jan 20 2010, 10:16 AM) *
QUOTE(sylar @ Jan 19 2010, 05:53 PM) *
u so perfect man >>>>

what a great daddy that i ever met >>>>


my daddy ?????

he teach me lessons that i will never never forget till entire of my Life !!!!!!!!!!!!!



I just doing as what a father used to be...
at least i try to be what i should be.....

Nowadays it so differ from the past....

My daddy is not a super daddy...
But what he do to raise me...
that make made me remember always

and for that......i wan to be a better Daddy...and a better man ..not a perfect one..

better men-robbie william.....

nyanyi skit...



hello man.

nowaday children aaa never same like past one...

nowaday , if we give face they gonna 'pijak' our head laaa...

nowaday also we must tech them by kayu or rotan maaaa. sometime for suitable situation.

teach by mouth sometime wasting our 'air lior' maaaa.

after all aaa this fast food zaman, our children facing obesity problem.

all this fast food not good for them. if we didn't caRry them to eat fast food, they gonna make face to us.

they so lazy.

wake up late weekend.

last time people and children never dare to wake up late. our father will give rotan.

but , time change laaaa
anaxilea
QUOTE(zairul30 @ Jan 20 2010, 10:16 AM) *
QUOTE(sylar @ Jan 19 2010, 05:53 PM) *
u so perfect man >>>>

what a great daddy that i ever met >>>>


my daddy ?????

he teach me lessons that i will never never forget till entire of my Life !!!!!!!!!!!!!



I just doing as what a father used to be...
at least i try to be what i should be.....

Nowadays it so differ from the past....

My daddy is not a super daddy...
But what he do to raise me...
that make made me remember always

and for that......i wan to be a better Daddy...and a better man ..not a perfect one..

better men-robbie william.....

nyanyi skit...


ebery man can be a father, but not ebery man can be a dad!
anaxilea
QUOTE(sitihanglipo @ Jan 5 2010, 10:04 PM) *
QUOTE(anaxilea @ Jan 3 2010, 10:01 PM) *
baca citer st hanglipo tu kesian la pulak
sebab anak siti tu ada kemahiran, tapi enbiroment sekolah yg tak berapa kondusif menyebabkan anak2 'trauma' nak pi sekolah
sian dia, nak tukar sekolah pon lom tentu sekolah yg lain is better kan kan...



alhamdulillah, berkat usaha dan doa, nvironment sek baru nih nampak positif buat kak deena dan kak baby

ke dua girl , look happi.

nampak riang. kena sujud syukur.

masa 1st day pi daftar Siti pakai baju kurung hijau. seringkas ringkas make up.

ini permintaan kak Baby.

CT tanya kenapa ?

jawab baby : "Masa mumi gi sekolah rendah baby dulu, setiap apa yg mumi pakai dan buat di cakap kat baby (feed back)"

cthnya siti tanya

" Kenapa mak awak pakai baju pink dan suar pink, tak nampak macam sorang ibu !"

" Mak kamu sign report kad pun pakai cincin besar "

Semasa Kak Deena di sekolah rendah tu, dia pun pernah mengadu demikian.
Tapi Ct tak ambik port. Kecik punya hal.

contoh dari kak Deena:

( i still remember actualy)

" Mak kamu pernah semayang dak?"

deena kata : " mumi, she sound like ..... bad ..."

dan macam2 lag, tentang tudung dan pakaian tu dah biasa dengan komplain kak deena .

But i take it ezy.

CT cerita : zaman syaidina Abu Bakar, kalau org ada umpat atau anggapan buruk pada kita, dia akan klas kan kurma
yang elok2 sebagai hadiah kepada mereka . kerana setiap amalan baik mereka akan dpt pada kita.

so, we use to kiss and hug each other.

Dan setiap kali birthday deena, Ct siapkan juadah yg sedap2 utk jamuan kelas dan guru2.

Selain Allah swt, Siti Syukur ada anak2. mak ayah dan saudara mara yg kasih pada CT


ada pepatah kata guru terbaik buat manusia ialah kanak2, kanak2 akan menegur setiap perlakuan yang salah pada matanya tanpa diskriminasi
sebab tu kalau anak kita dah diajar semayang, pakai tudung, bila balik rumah dia akan tanya kita sama ada kita semayang atau tak
sama cam kempen merokok membahayakan kesihatan, anak2 akan konpius kalau mak pak tak buat apa yg dia belajar

dan sedar tak sedar sebenarnya anak2 ni tazkira utk manusia yg tua, supaya yg tua sentiasa perbaiki diri
yg silap, hantar anak pi sekolah agama, tapi mak pak mengaji pon tidak, semayang pon tah ke mana....
farz87
Salam akak...saya paham perasaan akak skang ini..akak tlalu pikirkan anak2 akan kn...sbb dorang malas belajar kan...
saya tau anak2 akak tak minat belajar akan pastu tak minat baca buku, pastu asyik kena suruh je untuk buka buku...dorang pulak suka main games dari baca buku pastu rsa bosan je ari2 kna tgok buku....saya pun pnah alami pengalaman camni zaman sy sekolah...

sekarang akak..saya da satu program di mana anak akak pasti suka pasni untuk belajar..Insyllah dorang msti dapat yg tbaik dalam peperiksaan kat skolah nanti....

akak email la kat saya lau akak nak tau ape yg saya maksudkan

ni email saya : farz_lie87@yahoo.com
patdriwoni66
nice .. good day
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.