Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Myvi Problem?
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
Pages: 1, 2
last
Salam sume...


aku cadang nak bli myvi

ade x sape2 yang pkai myvi.. aku nak tau so far korg pokai myvi ape problem2 yang dah jd kat myvi korg atau ape yg wat korg rase x beh pada myvi...

ni soklan ssh nak jawb ni sbb bkn sume yang akan cite masalah dorg ni... hope ade yg sudi berkongsi... sblm ni aku tgh timbang nak ambil myvi standard hrga dlm 43 000 atau SAGA SE harge 43 000 jugak...

tp aku kalau boleh nak cr kete yg berkualiti thn lama n since sbb saga kete br n x terbukti lagi tahan so aku pilih myvi...

any komen guys?? thnks
fsyukri
berdasarkan pengalaman aku dengar citer orgla...
better amik perodua aje...sbb brg2nye berkualiti...proton, mintak maaf kalau cakap, mmg banyak masalah skit..

tu yang aku dgr la...dan aku sndiri pernah test drive kete depa2 ni...so far, bg aku mmg best myvi...dah la lebar...selesa yg amat...

so, pakar kete, bro zan atau bro kopite, ade ape2 komen?
hibiki
aku pnah bwk myvi akak aku..
sdap gak la..x de prob pe..
satu je aku x ske...senyap sgt..
kekdang aku x prasan enjin kete tu mati ke idop haha
Kopite
myvi = ada DVVT. menjadikan ia lebih efisien dan ekonomi
saga = IAFM sahaja. x ada apa2 impak untuk lebih ekonomi dari segi penjimatan petrol

myvi = timing chain. bleh bertahan at least sehingga 400,000km atau lebih.
saga = timing belt. kene tukar setiap 80,000km. harga plak berbeza2. ada yg tuk 60,000km...ada tuk 80,000km n ada yg tuk 100,000km. kebarangkalian kene kencing tu tinggi. kalau putus menangis beg duit.

myvi = gear auto myvi lebih smooth, senyap dan respon lebih pantas
saga = kurang lancar n agak bising ketika memotong. ratio gear yg x berapa bagus dan respon agak lambat.

myvi = boleh muat sehingga rim 17 inci.
saga = rim 15 pun dah nampak sendat.

myvi = chasis dan platform baru dari model toyota passo.
saga = chasis dan body yg sama seperti saga lama. cuma adjust sana adjust sini aje. aku difahamkan proton R&D ambil masa sebanyak 11 kali untuk ubah sampai jadi bentuk saga BLM nie dari rupa asal. kelakar kan?

myvi = spare part ada di halfcut dan kedai potong.
saga = kedai potong tarak...semua kene beli baru. duit byk bleh la pakai.



fsyukri
itu sbbnye aku suke perodua dr proton walaupun skrg terpaksa pakai proton.. good.gif
last
ouhh... kekurang myvi plak ape??? aku slalu dah dgr masalh pada kete proton?? so nak taw gak masalah pada myvi yg sering berlaku????

MYVI standard SAGA SE
HARGA 43000 43000 sama

engine DVVT IAFM myvi menang(rasenye)

CC 1.3 1.3 sama

Handling x syok syok saga menang

boot kecik besa saga menang

AIrbeg xde ade saga menang

abs & EBD xde xde sama

leather seat xde ade saga menang

ketahanan jarang rosak slalu rosak(dgrnyela) myvi menang



ade pape lagi leh tambah x?? nampak mcm saga SE menang... tp aku still x puas ht kat proton.. apsai ek
Kopite
QUOTE(last @ Jan 13 2010, 05:21 PM) *
ouhh... kekurang myvi plak ape??? aku slalu dah dgr masalh pada kete proton?? so nak taw gak masalah pada myvi yg sering berlaku????

MYVI standard SAGA SE
HARGA 43000 43000 sama

engine DVVT IAFM myvi menang(rasenye)

CC 1.3 1.3 sama

Handling x syok syok saga menang

boot kecik besa saga menang

AIrbeg xde ade saga menang

abs & EBD xde xde sama

leather seat xde ade saga menang

ketahanan jarang rosak slalu rosak(dgrnyela) myvi menang



ade pape lagi leh tambah x?? nampak mcm saga SE menang... tp aku still x puas ht kat proton.. apsai ek


saga nampak cantik luaran aje. tapi kualiti di bawah hood...myvi jauh lebih bagus. enjin yg myvi pakai dh terbukti reliable. part2 yg digunakan juga adalah yg berkualiti. wiring denso, computer box denso, compressor aircond denso, wiper motor denso, radiator denso....
denso adalah terkenal dengan part2 yg berkualiti tinggi.

proton pakai denso?....wakaakaak...tidak. proton hanya akn pakai sama ada patco, sanden ataupun APM.
kalau tertarik dengan handling...silakan beli saga.

myvi dlu masa mula2 keluar..ada masalah disc brake berbunyi. tp skang diaorg dh rectify abis semua masalah tu. termasuklah cabin berbau lepas isi full tank.
skang myvi dah capai tahap penghalusan kualiti. diaorg cpt bertindak dgn feedback masa 1st model dulu. x spt proton. masih belum sedar2 dari tido.

nie aku blum cite pasal stereng rack saga berkarat sejak dalam kilang lagi. kalau aku cite.....hilang selera ko kat saga nanti.


last
QUOTE(Kopite @ Jan 13 2010, 06:40 PM) *
QUOTE(last @ Jan 13 2010, 05:21 PM) *
ouhh... kekurang myvi plak ape??? aku slalu dah dgr masalh pada kete proton?? so nak taw gak masalah pada myvi yg sering berlaku????

MYVI standard SAGA SE
HARGA 43000 43000 sama

engine DVVT IAFM myvi menang(rasenye)

CC 1.3 1.3 sama

Handling x syok syok saga menang

boot kecik besa saga menang

AIrbeg xde ade saga menang

abs & EBD xde xde sama

leather seat xde ade saga menang

ketahanan jarang rosak slalu rosak(dgrnyela) myvi menang



ade pape lagi leh tambah x?? nampak mcm saga SE menang... tp aku still x puas ht kat proton.. apsai ek


saga nampak cantik luaran aje. tapi kualiti di bawah hood...myvi jauh lebih bagus. enjin yg myvi pakai dh terbukti reliable. part2 yg digunakan juga adalah yg berkualiti. wiring denso, computer box denso, compressor aircond denso, wiper motor denso, radiator denso....
denso adalah terkenal dengan part2 yg berkualiti tinggi.

proton pakai denso?....wakaakaak...tidak. proton hanya akn pakai sama ada patco, sanden ataupun APM.
kalau tertarik dengan handling...silakan beli saga.

myvi dlu masa mula2 keluar..ada masalah disc brake berbunyi. tp skang diaorg dh rectify abis semua masalah tu. termasuklah cabin berbau lepas isi full tank.
skang myvi dah capai tahap penghalusan kualiti. diaorg cpt bertindak dgn feedback masa 1st model dulu. x spt proton. masih belum sedar2 dari tido.

nie aku blum cite pasal stereng rack saga berkarat sejak dalam kilang lagi. kalau aku cite.....hilang selera ko kat saga nanti.



hahahaha citela bro... bg aku bertambah yakin bahawa aku wat keputusan yang btull.....
fsyukri
haaa, aku ade dgr gak pasal steering rack berkarat, still psg kt kete proton..huhu
changjin
aku langsung buta bab keta... tapi kalau antara dua ni la... pendapat aku better ko beli myvi...
sakurana ichiro
baby I nun <------ problem kt power window jek.. rase byk myvi yg problem gitu..
pastu gear (manual) susahnye ya ampunn.. komplen kt svc center diorg ckp "kak ejas skit la gear tu".. I ejas smpai nk patah tgn pun.. mmg dia keras.. happy.gif
last
Ok thnks guys bg pendapat...xpela... aku pon dah dgr sbelum ni pendapat org antara myvi or saga... n skrg aku dh wat keputusan utk amik myvi... pada aku saga pon xkurang bgsnye jugak n pada aku proton perlu lagi improvekan kualiti kereta utk yakinkan pembeli... rasenye proton pun ade peningkatan berbanding dlu... tp wat mase ni aku pilih utk amik myvi walaupon aku lebih suke design saga berbnding myvi...cume aku x brape yakin ngn kualiti proton je... so skrg kalau leh aku nak taw ade x masalah yg slalu jd pada myvi korg???
last
QUOTE(sakurana ichiro @ Jan 13 2010, 09:46 PM) *
baby I nun <------ problem kt power window jek.. rase byk myvi yg problem gitu..
pastu gear (manual) susahnye ya ampunn.. komplen kt svc center diorg ckp "kak ejas skit la gear tu".. I ejas smpai nk patah tgn pun.. mmg dia keras.. happy.gif


ouh ye ke?? myvi pon slalu de masalah power window eh???
sakurana ichiro
QUOTE(last @ Jan 13 2010, 09:53 PM) *
QUOTE(sakurana ichiro @ Jan 13 2010, 09:46 PM) *
baby I nun <------ problem kt power window jek.. rase byk myvi yg problem gitu..
pastu gear (manual) susahnye ya ampunn.. komplen kt svc center diorg ckp "kak ejas skit la gear tu".. I ejas smpai nk patah tgn pun.. mmg dia keras.. happy.gif


ouh ye ke?? myvi pon slalu de masalah power window eh???



few friends of mine got the same prob dirol.gif but pasal gear tu i sorg jer sbb diorg sume pakai auto.. sleep.gif
Kopite
QUOTE(last @ Jan 13 2010, 09:49 PM) *
Ok thnks guys bg pendapat...xpela... aku pon dah dgr sbelum ni pendapat org antara myvi or saga... n skrg aku dh wat keputusan utk amik myvi... pada aku saga pon xkurang bgsnye jugak n pada aku proton perlu lagi improvekan kualiti kereta utk yakinkan pembeli... rasenye proton pun ade peningkatan berbanding dlu... tp wat mase ni aku pilih utk amik myvi walaupon aku lebih suke design saga berbnding myvi...cume aku x brape yakin ngn kualiti proton je... so skrg kalau leh aku nak taw ade x masalah yg slalu jd pada myvi korg???


ko nak amik proton x salah...tp pastikan loan 5 thn. itu aje
rummenigge
bini aku pakai myvi. so far ok lah. power window ok lagi..

aku pakai waja so boleh compare dgn waja jer la., tp myvi-waja bukan apple-to-apple comparison, tp boleh la sipi2 proton-perodua... bab handling, handling waja aku yg x brp tip-top dah tu pun still lagi best drpd handling myvi yg muda 2 tahun.. tp waja aku tu dah macam2 hal la dia buat, myvi tu std service jer.. takder major prob lagi..

mcm ni lah.. kalu sama in good condition, bawak waja lagi best drpd bawak myvi, tp bila waja buat perangai, mula la termenung.. best nya pakai myvi.. heheheee..

tp bhg boot mmg kalah lah compare dgn saga/waja, boot/bonet belakang mmg kecik. utk org bujang sesuai la. kawen anak 1 ok lagi, tambah jer sorang lagi, standby cari keta besar la..
last
QUOTE(rummenigge @ Jan 14 2010, 08:37 AM) *
bini aku pakai myvi. so far ok lah. power window ok lagi..

aku pakai waja so boleh compare dgn waja jer la., tp myvi-waja bukan apple-to-apple comparison, tp boleh la sipi2 proton-perodua... bab handling, handling waja aku yg x brp tip-top dah tu pun still lagi best drpd handling myvi yg muda 2 tahun.. tp waja aku tu dah macam2 hal la dia buat, myvi tu std service jer.. takder major prob lagi..

mcm ni lah.. kalu sama in good condition, bawak waja lagi best drpd bawak myvi, tp bila waja buat perangai, mula la termenung.. best nya pakai myvi.. heheheee..

tp bhg boot mmg kalah lah compare dgn saga/waja, boot/bonet belakang mmg kecik. utk org bujang sesuai la. kawen anak 1 ok lagi, tambah jer sorang lagi, standby cari keta besar la..




ha masalah tu la yang slalu memeningkan... bajet nak pkai jangke mase panjang... so nnt dah de anak susah plak nak bw barang... tp kalau pk amik proton, nnt pening berhadapan masalah je slalu... huhuhu tp rasenye masalah boot bkn masalah besar pon kan... beze boot bukannye besar sgt... kalau x ckup ikat je atas bumbung... hehe....

satu lagi soalan.. antara manual or auto... mane lagi bagus??aku suke auto tp auto makan minyak lebih.. in term of ketahanan mane lagi ok???
Kopite
QUOTE(last @ Jan 14 2010, 12:03 PM) *
QUOTE(rummenigge @ Jan 14 2010, 08:37 AM) *
bini aku pakai myvi. so far ok lah. power window ok lagi..

aku pakai waja so boleh compare dgn waja jer la., tp myvi-waja bukan apple-to-apple comparison, tp boleh la sipi2 proton-perodua... bab handling, handling waja aku yg x brp tip-top dah tu pun still lagi best drpd handling myvi yg muda 2 tahun.. tp waja aku tu dah macam2 hal la dia buat, myvi tu std service jer.. takder major prob lagi..

mcm ni lah.. kalu sama in good condition, bawak waja lagi best drpd bawak myvi, tp bila waja buat perangai, mula la termenung.. best nya pakai myvi.. heheheee..

tp bhg boot mmg kalah lah compare dgn saga/waja, boot/bonet belakang mmg kecik. utk org bujang sesuai la. kawen anak 1 ok lagi, tambah jer sorang lagi, standby cari keta besar la..




ha masalah tu la yang slalu memeningkan... bajet nak pkai jangke mase panjang... so nnt dah de anak susah plak nak bw barang... tp kalau pk amik proton, nnt pening berhadapan masalah je slalu... huhuhu tp rasenye masalah boot bkn masalah besar pon kan... beze boot bukannye besar sgt... kalau x ckup ikat je atas bumbung... hehe....

satu lagi soalan.. antara manual or auto... mane lagi bagus??aku suke auto tp auto makan minyak lebih.. in term of ketahanan mane lagi ok???


kalau perodua...better amik auto. gearbox auto myvi lebih smooth dan senyap berbanding saga punya auto.
tapi kalau manual...saga lebih mantap.
dari segi penggunaan petrol x banyak beza antara manual dgn auto utk myvi.
untuk jangka masa panjang...kete yg bertransmisi auto, enjinnya tahan lebih lama berbanding manual sebab kete auto enjinnya kurang stress berbanding manual. contoh..speed 110kmh auto x sama dengan manual. kalau auto RPM utk speed 110kmh lebih kurang 2700RPM sedangkan manual 3200RPM.
jadi bayangkan kalau bawak lagi laju. enjin yg bertransmisi manual akan lebih stress.
fsyukri
dalam bab gearbox manual, saga time nak change gear, smooth aje...dan xkeras...best gune...hihi
Kopite
QUOTE(fsyukri @ Jan 14 2010, 05:39 PM) *
dalam bab gearbox manual, saga time nak change gear, smooth aje...dan xkeras...best gune...hihi


pasal saga pakai gear manual nissan dari model sentra b13 (taxi genting)
sakurana ichiro
beli myvi kaler putih.. mmg cun.. blum.gif
kaisers36
kalo merujuk pada tajuk saudara...kenapa harus beli kereta berdasarkan problem??? kerana ciptaan manusia tidak sesempurna ciptaan yg maha esa,jadi haruslah ade kekurangan. Tapi saya cdgkan agar cari lah kereta bdsarkan kelebihannya bkn keburukan,anda pasti teruja huhu
bestfriend
beli myvi jek...
tak pyh pikir pe2 pasal proton dah upgrade...
sume tu wayang belaka...
Ade
QUOTE(last @ Jan 13 2010, 12:22 PM) *
Salam sume...


aku cadang nak bli myvi

ade x sape2 yang pkai myvi.. aku nak tau so far korg pokai myvi ape problem2 yang dah jd kat myvi korg atau ape yg wat korg rase x beh pada myvi...

ni soklan ssh nak jawb ni sbb bkn sume yang akan cite masalah dorg ni... hope ade yg sudi berkongsi... sblm ni aku tgh timbang nak ambil myvi standard hrga dlm 43 000 atau SAGA SE harge 43 000 jugak...

tp aku kalau boleh nak cr kete yg berkualiti thn lama n since sbb saga kete br n x terbukti lagi tahan so aku pilih myvi...

any komen guys?? thnks


Ko nak amik myvi baru standard? No airbag? No ABS? Baik lupakan je ler... Alang2 beli kereta baru baik amik yang premium version atau se. Beli kereta baru baik amik kereta yang full ada safety, ada airbag pemandu & penumpang & ada ABS. Wang boleh dicari tapi nyawa & keselamatan diri ingat leh dicari ganti? Kalo budget ko dalam rm43k baik ko amik myvi 2nd. Myvi premium & myvi se 2nd dah murah sekarang ni. Premium rm36k tahun 2007. Kalo ko x caye ko search kat www.motortrader.com.my. Aku pun tgh2 berkira2 nak amik kereta budget dalam rm40k+ gak. So far myvi adalah pilihan aku tapi bini aku dah pakai myvi se xkan aku myvi gak, bosan beb. Saga pun ok gak, tapi yang aku frust & x puashati kat SAGA SE tu x de airbag penumpang, cam x layak buh letak tag SE tu. Pelik tul aku ngan proton ni. Aku siap dah hentam kat salesman proton, diam je dier... biggrin.gif Lu pikir le sendiri (pinjam ayat nabil...hehehe) yang duk sebelah kite tu le orang yang kite paling sayang. Kalo le terjadi kemalangan, kite pemandu selamat tapi penumpang yang kite syg sebelah kite ni pe akan jadi? Leh bayangkan X? Kisah aku, aku dan member aku habis kami kondem & hentam member sorang lagi yang amik myvi standard..aku tau dia mampu, tapi model standard gak dia amik. Dalam hati aku rasa dia menyesal gak tu biggrin.gif
Ade
QUOTE(kaisers36 @ Jan 14 2010, 11:23 PM) *
kalo merujuk pada tajuk saudara...kenapa harus beli kereta berdasarkan problem??? kerana ciptaan manusia tidak sesempurna ciptaan yg maha esa,jadi haruslah ade kekurangan. Tapi saya cdgkan agar cari lah kereta bdsarkan kelebihannya bkn keburukan,anda pasti teruja huhu


Yup...myvi sekarang ni pun kualiti pun dah kureng sikit... Myvi member2 aku ada yang rosak reverse censor, pintu ketat, myvi bini aku pun kadang2 power window problem & reverse censor pun dah x berapa betul... Ikut nasib le.. x semua buah elok, kadang2 ada yang busuk. Tapi kalo dapat yg busuk tu memang malang le. Ko ingat kereta brand lain cam honda atau toyota x de problem ke? Cume diaorang x kecoh2.. Baru2 ni ada keluar kat akhbar customer komplen kereta jenama dari jepun 1.8L ada masalah enjin sampai kene bukak enjin padahal kereta baru tu beb.. Malang le jd cam tu..
last
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 01:33 AM) *
QUOTE(kaisers36 @ Jan 14 2010, 11:23 PM) *
kalo merujuk pada tajuk saudara...kenapa harus beli kereta berdasarkan problem??? kerana ciptaan manusia tidak sesempurna ciptaan yg maha esa,jadi haruslah ade kekurangan. Tapi saya cdgkan agar cari lah kereta bdsarkan kelebihannya bkn keburukan,anda pasti teruja huhu


Yup...myvi sekarang ni pun kualiti pun dah kureng sikit... Myvi member2 aku ada yang rosak reverse censor, pintu ketat, myvi bini aku pun kadang2 power window problem & reverse censor pun dah x berapa betul... Ikut nasib le.. x semua buah elok, kadang2 ada yang busuk. Tapi kalo dapat yg busuk tu memang malang le. Ko ingat kereta brand lain cam honda atau toyota x de problem ke? Cume diaorang x kecoh2.. Baru2 ni ada keluar kat akhbar customer komplen kereta jenama dari jepun 1.8L ada masalah enjin sampai kene bukak enjin padahal kereta baru tu beb.. Malang le jd cam tu..


ha ah kerete honda tu masalah.... cumenye aku taw sume kete ade masalah... yg bezenye kekerapan masalah yg berlaku pada sesebuah kerete tu... mmg ade org ckp kat malaysia ni ramai org pkai proton sbb tu la asyik dgr proton je masalah...tp aku tetap rase tu bkn alasannye... huhu ntahla knape... aku dah slalu dgr kelebihan myvi n saga SE.... sbb tu skrg aku nak dgr kekurangan plak.. at least dapat prepare xdela terlalu terkejut sgt kalau masalah tu terjadi nant... hehehe...pasai saga SE tu pon aku x puas hati jugak aspek keselamatan die... knp x letak airbeg pada penumpang skali... tp aku pelik aku ade tanye kat salesman kerete dalam mudah.my die ckp saga SE ade ABS brek... setau aku saga SE xde ABS brake... air beg adela... xkan salesman pon x taw kot... aku rase salesman dlm ni bkn btol2 pakar sgt... aku pon seblum ni dah kerugian 7k gara2 kene tpu dngn salesman yang aku knl melalui mudah.my... mmg malangla nasib aku... huhu hope x jd lagi pasni...hehehehhe anyway thnks pendapat u all tu sume....
Kopite
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 01:21 AM) *
QUOTE(last @ Jan 13 2010, 12:22 PM) *
Salam sume...


aku cadang nak bli myvi

ade x sape2 yang pkai myvi.. aku nak tau so far korg pokai myvi ape problem2 yang dah jd kat myvi korg atau ape yg wat korg rase x beh pada myvi...

ni soklan ssh nak jawb ni sbb bkn sume yang akan cite masalah dorg ni... hope ade yg sudi berkongsi... sblm ni aku tgh timbang nak ambil myvi standard hrga dlm 43 000 atau SAGA SE harge 43 000 jugak...

tp aku kalau boleh nak cr kete yg berkualiti thn lama n since sbb saga kete br n x terbukti lagi tahan so aku pilih myvi...

any komen guys?? thnks


Ko nak amik myvi baru standard? No airbag? No ABS? Baik lupakan je ler... Alang2 beli kereta baru baik amik yang premium version atau se. Beli kereta baru baik amik kereta yang full ada safety, ada airbag pemandu & penumpang & ada ABS. Wang boleh dicari tapi nyawa & keselamatan diri ingat leh dicari ganti? Kalo budget ko dalam rm43k baik ko amik myvi 2nd. Myvi premium & myvi se 2nd dah murah sekarang ni. Premium rm36k tahun 2007. Kalo ko x caye ko search kat www.motortrader.com.my. Aku pun tgh2 berkira2 nak amik kereta budget dalam rm40k+ gak. So far myvi adalah pilihan aku tapi bini aku dah pakai myvi se xkan aku myvi gak, bosan beb. Saga pun ok gak, tapi yang aku frust & x puashati kat SAGA SE tu x de airbag penumpang, cam x layak buh letak tag SE tu. Pelik tul aku ngan proton ni. Aku siap dah hentam kat salesman proton, diam je dier... biggrin.gif Lu pikir le sendiri (pinjam ayat nabil...hehehe) yang duk sebelah kite tu le orang yang kite paling sayang. Kalo le terjadi kemalangan, kite pemandu selamat tapi penumpang yang kite syg sebelah kite ni pe akan jadi? Leh bayangkan X? Kisah aku, aku dan member aku habis kami kondem & hentam member sorang lagi yang amik myvi standard..aku tau dia mampu, tapi model standard gak dia amik. Dalam hati aku rasa dia menyesal gak tu biggrin.gif


kalau ajal dah sampai....bapak airbag pun x mampu nak selamatkan ko kalau bawak kete dah mcm setan.
byk kereta ada ABS n EBD..tapi byk pemandu x pandai pakai n mengadu kata ABS x funsgi.
kaisers36
baik pakai nissan sunny 130y,janji bukan kereta 1 mal****** tipu kuaaat
last
QUOTE(kaisers36 @ Jan 15 2010, 12:48 PM) *
baik pakai nissan sunny 130y,janji bukan kereta 1 mal****** tipu kuaaat



hehe kerete pon pandai menipu yer biggrin.gif xpe nnt sampai suatu mase i'allah kerete kluaran malaysia setanding dgn kerete lua.. yg penting kene ade perubahan pada pengurusan dorg... kalau kate org compare kerete import tu mahal n x sesuai nak compare ngan kerete malaysia in term of quality aku mcm x brape stuju... setau aku kerete lua jd mahal sbb cukai nak masuk ke malaysia bukan mahal sbb kos nak buat kerete tu mahal... ntah2 kos nak buat kerete tu sama atau lagi kurg dari buat kerete proton or produa... pada aku, aku rase proton mampu hasilkan kerete yang kualiti tinggi dgn harge yang rendah mcm skrg cume maybe dorg perlukan sedikit mase untuk buat r & d kot...
kaisers36
QUOTE(last @ Jan 15 2010, 02:13 PM) *
QUOTE(kaisers36 @ Jan 15 2010, 12:48 PM) *
baik pakai nissan sunny 130y,janji bukan kereta 1 mal****** tipu kuaaat



hehe kerete pon pandai menipu yer biggrin.gif xpe nnt sampai suatu mase i'allah kerete kluaran malaysia setanding dgn kerete lua.. yg penting kene ade perubahan pada pengurusan dorg... kalau kate org compare kerete import tu mahal n x sesuai nak compare ngan kerete malaysia in term of quality aku mcm x brape stuju... setau aku kerete lua jd mahal sbb cukai nak masuk ke malaysia bukan mahal sbb kos nak buat kerete tu mahal... ntah2 kos nak buat kerete tu sama atau lagi kurg dari buat kerete proton or produa... pada aku, aku rase proton mampu hasilkan kerete yang kualiti tinggi dgn harge yang rendah mcm skrg cume maybe dorg perlukan sedikit mase untuk buat r & d kot...

hehe kerete pon pandai menipu yer biggrin.gif (budak2 tak paham double meaning)
kerete lua jd mahal sbb cukai (sapa yg buat cukai tu dik)
kerete yang kualiti tinggi dgn harge yang rendah mcm skrg (blajar lagi dik)
dorg perlukan sedikit mase untuk buat r & d kot...(org dah tak main kot2 dik)
Ade
QUOTE(Kopite @ Jan 15 2010, 09:50 AM) *
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 01:21 AM) *
QUOTE(last @ Jan 13 2010, 12:22 PM) *
Salam sume...


aku cadang nak bli myvi

ade x sape2 yang pkai myvi.. aku nak tau so far korg pokai myvi ape problem2 yang dah jd kat myvi korg atau ape yg wat korg rase x beh pada myvi...

ni soklan ssh nak jawb ni sbb bkn sume yang akan cite masalah dorg ni... hope ade yg sudi berkongsi... sblm ni aku tgh timbang nak ambil myvi standard hrga dlm 43 000 atau SAGA SE harge 43 000 jugak...

tp aku kalau boleh nak cr kete yg berkualiti thn lama n since sbb saga kete br n x terbukti lagi tahan so aku pilih myvi...

any komen guys?? thnks


Ko nak amik myvi baru standard? No airbag? No ABS? Baik lupakan je ler... Alang2 beli kereta baru baik amik yang premium version atau se. Beli kereta baru baik amik kereta yang full ada safety, ada airbag pemandu & penumpang & ada ABS. Wang boleh dicari tapi nyawa & keselamatan diri ingat leh dicari ganti? Kalo budget ko dalam rm43k baik ko amik myvi 2nd. Myvi premium & myvi se 2nd dah murah sekarang ni. Premium rm36k tahun 2007. Kalo ko x caye ko search kat www.motortrader.com.my. Aku pun tgh2 berkira2 nak amik kereta budget dalam rm40k+ gak. So far myvi adalah pilihan aku tapi bini aku dah pakai myvi se xkan aku myvi gak, bosan beb. Saga pun ok gak, tapi yang aku frust & x puashati kat SAGA SE tu x de airbag penumpang, cam x layak buh letak tag SE tu. Pelik tul aku ngan proton ni. Aku siap dah hentam kat salesman proton, diam je dier... biggrin.gif Lu pikir le sendiri (pinjam ayat nabil...hehehe) yang duk sebelah kite tu le orang yang kite paling sayang. Kalo le terjadi kemalangan, kite pemandu selamat tapi penumpang yang kite syg sebelah kite ni pe akan jadi? Leh bayangkan X? Kisah aku, aku dan member aku habis kami kondem & hentam member sorang lagi yang amik myvi standard..aku tau dia mampu, tapi model standard gak dia amik. Dalam hati aku rasa dia menyesal gak tu biggrin.gif


kalau ajal dah sampai....bapak airbag pun x mampu nak selamatkan ko kalau bawak kete dah mcm setan.
byk kereta ada ABS n EBD..tapi byk pemandu x pandai pakai n mengadu kata ABS x funsgi.


Kalo bawak kete cam setan no comment ler... Tapi at least sediakan payung sebelum hujan.. Jangan nanti dah terkena menyesal lak... Kadang2 accident terjadi bukan disebabkan kite..orang lain punca kite jadi mangsa... mad.gif cam yang kat sini -> http://ondscene.blogspot.com/2010/01/terki...ri-tunda-5.html . Kalo ditengok pada gambar ke-2 seolah2 macam ada kesan airbag yang terbuka pada kete MPV Kementerian Perumahan dan Kerajaan..
Ade
QUOTE(last @ Jan 15 2010, 09:11 AM) *
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 01:33 AM) *
QUOTE(kaisers36 @ Jan 14 2010, 11:23 PM) *
kalo merujuk pada tajuk saudara...kenapa harus beli kereta berdasarkan problem??? kerana ciptaan manusia tidak sesempurna ciptaan yg maha esa,jadi haruslah ade kekurangan. Tapi saya cdgkan agar cari lah kereta bdsarkan kelebihannya bkn keburukan,anda pasti teruja huhu


Yup...myvi sekarang ni pun kualiti pun dah kureng sikit... Myvi member2 aku ada yang rosak reverse censor, pintu ketat, myvi bini aku pun kadang2 power window problem & reverse censor pun dah x berapa betul... Ikut nasib le.. x semua buah elok, kadang2 ada yang busuk. Tapi kalo dapat yg busuk tu memang malang le. Ko ingat kereta brand lain cam honda atau toyota x de problem ke? Cume diaorang x kecoh2.. Baru2 ni ada keluar kat akhbar customer komplen kereta jenama dari jepun 1.8L ada masalah enjin sampai kene bukak enjin padahal kereta baru tu beb.. Malang le jd cam tu..


ha ah kerete honda tu masalah.... cumenye aku taw sume kete ade masalah... yg bezenye kekerapan masalah yg berlaku pada sesebuah kerete tu... mmg ade org ckp kat malaysia ni ramai org pkai proton sbb tu la asyik dgr proton je masalah...tp aku tetap rase tu bkn alasannye... huhu ntahla knape... aku dah slalu dgr kelebihan myvi n saga SE.... sbb tu skrg aku nak dgr kekurangan plak.. at least dapat prepare xdela terlalu terkejut sgt kalau masalah tu terjadi nant... hehehe...pasai saga SE tu pon aku x puas hati jugak aspek keselamatan die... knp x letak airbeg pada penumpang skali... tp aku pelik aku ade tanye kat salesman kerete dalam mudah.my die ckp saga SE ade ABS brek... setau aku saga SE xde ABS brake... air beg adela... xkan salesman pon x taw kot... aku rase salesman dlm ni bkn btol2 pakar sgt... aku pon seblum ni dah kerugian 7k gara2 kene tpu dngn salesman yang aku knl melalui mudah.my... mmg malangla nasib aku... huhu hope x jd lagi pasni...hehehehhe anyway thnks pendapat u all tu sume....


Terlupe nak tambah...baru2 ni myvi se bini aku baru tukar absober belakang leaking.. Mekanik cakap myvi memang ada masalah absorber leaking atau disc depan. Tanya kat spare part absober ori perodua & kyb punye harga sme je rm120. Disebabkan aku dah x caye kat part ori perodua aku amik le kyb.
Kopite
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 11:40 PM) *
QUOTE(last @ Jan 15 2010, 09:11 AM) *
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 01:33 AM) *
QUOTE(kaisers36 @ Jan 14 2010, 11:23 PM) *
kalo merujuk pada tajuk saudara...kenapa harus beli kereta berdasarkan problem??? kerana ciptaan manusia tidak sesempurna ciptaan yg maha esa,jadi haruslah ade kekurangan. Tapi saya cdgkan agar cari lah kereta bdsarkan kelebihannya bkn keburukan,anda pasti teruja huhu


Yup...myvi sekarang ni pun kualiti pun dah kureng sikit... Myvi member2 aku ada yang rosak reverse censor, pintu ketat, myvi bini aku pun kadang2 power window problem & reverse censor pun dah x berapa betul... Ikut nasib le.. x semua buah elok, kadang2 ada yang busuk. Tapi kalo dapat yg busuk tu memang malang le. Ko ingat kereta brand lain cam honda atau toyota x de problem ke? Cume diaorang x kecoh2.. Baru2 ni ada keluar kat akhbar customer komplen kereta jenama dari jepun 1.8L ada masalah enjin sampai kene bukak enjin padahal kereta baru tu beb.. Malang le jd cam tu..


ha ah kerete honda tu masalah.... cumenye aku taw sume kete ade masalah... yg bezenye kekerapan masalah yg berlaku pada sesebuah kerete tu... mmg ade org ckp kat malaysia ni ramai org pkai proton sbb tu la asyik dgr proton je masalah...tp aku tetap rase tu bkn alasannye... huhu ntahla knape... aku dah slalu dgr kelebihan myvi n saga SE.... sbb tu skrg aku nak dgr kekurangan plak.. at least dapat prepare xdela terlalu terkejut sgt kalau masalah tu terjadi nant... hehehe...pasai saga SE tu pon aku x puas hati jugak aspek keselamatan die... knp x letak airbeg pada penumpang skali... tp aku pelik aku ade tanye kat salesman kerete dalam mudah.my die ckp saga SE ade ABS brek... setau aku saga SE xde ABS brake... air beg adela... xkan salesman pon x taw kot... aku rase salesman dlm ni bkn btol2 pakar sgt... aku pon seblum ni dah kerugian 7k gara2 kene tpu dngn salesman yang aku knl melalui mudah.my... mmg malangla nasib aku... huhu hope x jd lagi pasni...hehehehhe anyway thnks pendapat u all tu sume....


Terlupe nak tambah...baru2 ni myvi se bini aku baru tukar absober belakang leaking.. Mekanik cakap myvi memang ada masalah absorber leaking atau disc depan. Tanya kat spare part absober ori perodua & kyb punye harga sme je rm120. Disebabkan aku dah x caye kat part ori perodua aku amik le kyb.



ko tau berapa harga perodua beli dari KYB n APM?
kekekekekek......jgn terkejut....rm27 sebatang.
last
QUOTE(Kopite @ Jan 16 2010, 04:19 AM) *
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 11:40 PM) *
QUOTE(last @ Jan 15 2010, 09:11 AM) *
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 01:33 AM) *
QUOTE(kaisers36 @ Jan 14 2010, 11:23 PM) *
kalo merujuk pada tajuk saudara...kenapa harus beli kereta berdasarkan problem??? kerana ciptaan manusia tidak sesempurna ciptaan yg maha esa,jadi haruslah ade kekurangan. Tapi saya cdgkan agar cari lah kereta bdsarkan kelebihannya bkn keburukan,anda pasti teruja huhu


Yup...myvi sekarang ni pun kualiti pun dah kureng sikit... Myvi member2 aku ada yang rosak reverse censor, pintu ketat, myvi bini aku pun kadang2 power window problem & reverse censor pun dah x berapa betul... Ikut nasib le.. x semua buah elok, kadang2 ada yang busuk. Tapi kalo dapat yg busuk tu memang malang le. Ko ingat kereta brand lain cam honda atau toyota x de problem ke? Cume diaorang x kecoh2.. Baru2 ni ada keluar kat akhbar customer komplen kereta jenama dari jepun 1.8L ada masalah enjin sampai kene bukak enjin padahal kereta baru tu beb.. Malang le jd cam tu..


ha ah kerete honda tu masalah.... cumenye aku taw sume kete ade masalah... yg bezenye kekerapan masalah yg berlaku pada sesebuah kerete tu... mmg ade org ckp kat malaysia ni ramai org pkai proton sbb tu la asyik dgr proton je masalah...tp aku tetap rase tu bkn alasannye... huhu ntahla knape... aku dah slalu dgr kelebihan myvi n saga SE.... sbb tu skrg aku nak dgr kekurangan plak.. at least dapat prepare xdela terlalu terkejut sgt kalau masalah tu terjadi nant... hehehe...pasai saga SE tu pon aku x puas hati jugak aspek keselamatan die... knp x letak airbeg pada penumpang skali... tp aku pelik aku ade tanye kat salesman kerete dalam mudah.my die ckp saga SE ade ABS brek... setau aku saga SE xde ABS brake... air beg adela... xkan salesman pon x taw kot... aku rase salesman dlm ni bkn btol2 pakar sgt... aku pon seblum ni dah kerugian 7k gara2 kene tpu dngn salesman yang aku knl melalui mudah.my... mmg malangla nasib aku... huhu hope x jd lagi pasni...hehehehhe anyway thnks pendapat u all tu sume....


Terlupe nak tambah...baru2 ni myvi se bini aku baru tukar absober belakang leaking.. Mekanik cakap myvi memang ada masalah absorber leaking atau disc depan. Tanya kat spare part absober ori perodua & kyb punye harga sme je rm120. Disebabkan aku dah x caye kat part ori perodua aku amik le kyb.



ko tau berapa harga perodua beli dari KYB n APM?
kekekekekek......jgn terkejut....rm27 sebatang.



errrrr... tumpang tanye KYB tu ape APM tu ape eh?? huhuhu sorry x taw sgt psai kete
last
QUOTE(kaisers36 @ Jan 15 2010, 10:31 PM) *
QUOTE(last @ Jan 15 2010, 02:13 PM) *
QUOTE(kaisers36 @ Jan 15 2010, 12:48 PM) *
baik pakai nissan sunny 130y,janji bukan kereta 1 mal****** tipu kuaaat



hehe kerete pon pandai menipu yer biggrin.gif xpe nnt sampai suatu mase i'allah kerete kluaran malaysia setanding dgn kerete lua.. yg penting kene ade perubahan pada pengurusan dorg... kalau kate org compare kerete import tu mahal n x sesuai nak compare ngan kerete malaysia in term of quality aku mcm x brape stuju... setau aku kerete lua jd mahal sbb cukai nak masuk ke malaysia bukan mahal sbb kos nak buat kerete tu mahal... ntah2 kos nak buat kerete tu sama atau lagi kurg dari buat kerete proton or produa... pada aku, aku rase proton mampu hasilkan kerete yang kualiti tinggi dgn harge yang rendah mcm skrg cume maybe dorg perlukan sedikit mase untuk buat r & d kot...



hehe kerete pon pandai menipu yer biggrin.gif (budak2 tak paham double meaning)--(hehe bukan x fhm...wat2x fhm bang =))
kerete lua jd mahal sbb cukai (sapa yg buat cukai tu dik) -- (kerajaan bang =))
kerete yang kualiti tinggi dgn harge yang rendah mcm skrg (blajar lagi dik) -- (sape yg kne blaja bang? =))
dorg perlukan sedikit mase untuk buat r & d kot...(org dah tak main kot2 dik) -- (kot sbb x sure bang =))
Ade
QUOTE(last @ Jan 16 2010, 11:56 AM) *
QUOTE(Kopite @ Jan 16 2010, 04:19 AM) *
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 11:40 PM) *
QUOTE(last @ Jan 15 2010, 09:11 AM) *
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 01:33 AM) *
QUOTE(kaisers36 @ Jan 14 2010, 11:23 PM) *
kalo merujuk pada tajuk saudara...kenapa harus beli kereta berdasarkan problem??? kerana ciptaan manusia tidak sesempurna ciptaan yg maha esa,jadi haruslah ade kekurangan. Tapi saya cdgkan agar cari lah kereta bdsarkan kelebihannya bkn keburukan,anda pasti teruja huhu


Yup...myvi sekarang ni pun kualiti pun dah kureng sikit... Myvi member2 aku ada yang rosak reverse censor, pintu ketat, myvi bini aku pun kadang2 power window problem & reverse censor pun dah x berapa betul... Ikut nasib le.. x semua buah elok, kadang2 ada yang busuk. Tapi kalo dapat yg busuk tu memang malang le. Ko ingat kereta brand lain cam honda atau toyota x de problem ke? Cume diaorang x kecoh2.. Baru2 ni ada keluar kat akhbar customer komplen kereta jenama dari jepun 1.8L ada masalah enjin sampai kene bukak enjin padahal kereta baru tu beb.. Malang le jd cam tu..


ha ah kerete honda tu masalah.... cumenye aku taw sume kete ade masalah... yg bezenye kekerapan masalah yg berlaku pada sesebuah kerete tu... mmg ade org ckp kat malaysia ni ramai org pkai proton sbb tu la asyik dgr proton je masalah...tp aku tetap rase tu bkn alasannye... huhu ntahla knape... aku dah slalu dgr kelebihan myvi n saga SE.... sbb tu skrg aku nak dgr kekurangan plak.. at least dapat prepare xdela terlalu terkejut sgt kalau masalah tu terjadi nant... hehehe...pasai saga SE tu pon aku x puas hati jugak aspek keselamatan die... knp x letak airbeg pada penumpang skali... tp aku pelik aku ade tanye kat salesman kerete dalam mudah.my die ckp saga SE ade ABS brek... setau aku saga SE xde ABS brake... air beg adela... xkan salesman pon x taw kot... aku rase salesman dlm ni bkn btol2 pakar sgt... aku pon seblum ni dah kerugian 7k gara2 kene tpu dngn salesman yang aku knl melalui mudah.my... mmg malangla nasib aku... huhu hope x jd lagi pasni...hehehehhe anyway thnks pendapat u all tu sume....


Terlupe nak tambah...baru2 ni myvi se bini aku baru tukar absober belakang leaking.. Mekanik cakap myvi memang ada masalah absorber leaking atau disc depan. Tanya kat spare part absober ori perodua & kyb punye harga sme je rm120. Disebabkan aku dah x caye kat part ori perodua aku amik le kyb.



ko tau berapa harga perodua beli dari KYB n APM?
kekekekekek......jgn terkejut....rm27 sebatang.



errrrr... tumpang tanye KYB tu ape APM tu ape eh?? huhuhu sorry x taw sgt psai kete


Tu jenama spare part bro... Memang le perodua dapat murah, diorang dah deal & jadi vendor. Sampai kat costumer cam aku dapat le rm60 sebatang.. Pagi ni baru je aku deal ngan salesman nak amik myvi se adik aku, salesman sama gak ngan myvi se bini aku...dapat le komisen sikit biggrin.gif Tips dari aku yang aku dapat pagi ni -> (1) tanya dulu salesman kete tahun bape, kalo tahun 2009 jangan amik, amik tahun 2010 punye. Apabila ko nak jual balik akan refer kepada tahun dikeluarkan, bukan tahun didaftarkan. Ko akan rugi satu tahun. (2) Amik loan 9 tahun, tapi wat bayaran cam 7 tahun. Apabila tetibe 1 atau 2 atau lebih loan monthly ko x dapat bayar disebabkan masalah kewangan, bayaran lebih ko sebelum ni akan cover balik loan monthly yang ko x dapat bayar. Dan loan ko pun akan settle cepat x sampai 9 tahun. (3) Voucher atau pe2 pemberian bergantung kepada salesman, tapi voucher tinted wajib. Kalo x de, lupekan je, cari dealer lain. adik aku dapat rm300 voucher tinted.(4) Ko deal ngan member2 yg penah amik perodua, jumpa balik salesman yang dah penah amik kete ngan dia dan member ko wat le seolah2 dia recommend ko utk salesman tu. Pastu member ko mintak le komisen skit dan selepas tu kongsi le separuh komisen member ngan ko...jangan bagi ruang langsung salesman makan komisen sorang, kalo ko datang sendiri ko xkan dapat pe2...bijak x biggrin.gif
last
QUOTE(Ade @ Jan 16 2010, 02:04 PM) *
QUOTE(last @ Jan 16 2010, 11:56 AM) *
QUOTE(Kopite @ Jan 16 2010, 04:19 AM) *
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 11:40 PM) *
QUOTE(last @ Jan 15 2010, 09:11 AM) *
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 01:33 AM) *
QUOTE(kaisers36 @ Jan 14 2010, 11:23 PM) *
kalo merujuk pada tajuk saudara...kenapa harus beli kereta berdasarkan problem??? kerana ciptaan manusia tidak sesempurna ciptaan yg maha esa,jadi haruslah ade kekurangan. Tapi saya cdgkan agar cari lah kereta bdsarkan kelebihannya bkn keburukan,anda pasti teruja huhu


Yup...myvi sekarang ni pun kualiti pun dah kureng sikit... Myvi member2 aku ada yang rosak reverse censor, pintu ketat, myvi bini aku pun kadang2 power window problem & reverse censor pun dah x berapa betul... Ikut nasib le.. x semua buah elok, kadang2 ada yang busuk. Tapi kalo dapat yg busuk tu memang malang le. Ko ingat kereta brand lain cam honda atau toyota x de problem ke? Cume diaorang x kecoh2.. Baru2 ni ada keluar kat akhbar customer komplen kereta jenama dari jepun 1.8L ada masalah enjin sampai kene bukak enjin padahal kereta baru tu beb.. Malang le jd cam tu..


ha ah kerete honda tu masalah.... cumenye aku taw sume kete ade masalah... yg bezenye kekerapan masalah yg berlaku pada sesebuah kerete tu... mmg ade org ckp kat malaysia ni ramai org pkai proton sbb tu la asyik dgr proton je masalah...tp aku tetap rase tu bkn alasannye... huhu ntahla knape... aku dah slalu dgr kelebihan myvi n saga SE.... sbb tu skrg aku nak dgr kekurangan plak.. at least dapat prepare xdela terlalu terkejut sgt kalau masalah tu terjadi nant... hehehe...pasai saga SE tu pon aku x puas hati jugak aspek keselamatan die... knp x letak airbeg pada penumpang skali... tp aku pelik aku ade tanye kat salesman kerete dalam mudah.my die ckp saga SE ade ABS brek... setau aku saga SE xde ABS brake... air beg adela... xkan salesman pon x taw kot... aku rase salesman dlm ni bkn btol2 pakar sgt... aku pon seblum ni dah kerugian 7k gara2 kene tpu dngn salesman yang aku knl melalui mudah.my... mmg malangla nasib aku... huhu hope x jd lagi pasni...hehehehhe anyway thnks pendapat u all tu sume....


wah bgsla tips2 bro ni... nnt aku aplikasikan nnt... hehheeh slalu komisen tu dalam bentuk tunai ke?? satu bijik boleh dapat brape bro?


Terlupe nak tambah...baru2 ni myvi se bini aku baru tukar absober belakang leaking.. Mekanik cakap myvi memang ada masalah absorber leaking atau disc depan. Tanya kat spare part absober ori perodua & kyb punye harga sme je rm120. Disebabkan aku dah x caye kat part ori perodua aku amik le kyb.



ko tau berapa harga perodua beli dari KYB n APM?
kekekekekek......jgn terkejut....rm27 sebatang.



errrrr... tumpang tanye KYB tu ape APM tu ape eh?? huhuhu sorry x taw sgt psai kete


Tu jenama spare part bro... Memang le perodua dapat murah, diorang dah deal & jadi vendor. Sampai kat costumer cam aku dapat le rm60 sebatang.. Pagi ni baru je aku deal ngan salesman nak amik myvi se adik aku, salesman sama gak ngan myvi se bini aku...dapat le komisen sikit biggrin.gif Tips dari aku yang aku dapat pagi ni -> (1) tanya dulu salesman kete tahun bape, kalo tahun 2009 jangan amik, amik tahun 2010 punye. Apabila ko nak jual balik akan refer kepada tahun dikeluarkan, bukan tahun didaftarkan. Ko akan rugi satu tahun. (2) Amik loan 9 tahun, tapi wat bayaran cam 7 tahun. Apabila tetibe 1 atau 2 atau lebih loan monthly ko x dapat bayar disebabkan masalah kewangan, bayaran lebih ko sebelum ni akan cover balik loan monthly yang ko x dapat bayar. Dan loan ko pun akan settle cepat x sampai 9 tahun. (3) Voucher atau pe2 pemberian bergantung kepada salesman, tapi voucher tinted wajib. Kalo x de, lupekan je, cari dealer lain. adik aku dapat rm300 voucher tinted.(4) Ko deal ngan member2 yg penah amik perodua, jumpa balik salesman yang dah penah amik kete ngan dia dan member ko wat le seolah2 dia recommend ko utk salesman tu. Pastu member ko mintak le komisen skit dan selepas tu kongsi le separuh komisen member ngan ko...jangan bagi ruang langsung salesman makan komisen sorang, kalo ko datang sendiri ko xkan dapat pe2...bijak x biggrin.gif

last
QUOTE(Ade @ Jan 16 2010, 02:04 PM) *
QUOTE(last @ Jan 16 2010, 11:56 AM) *
QUOTE(Kopite @ Jan 16 2010, 04:19 AM) *
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 11:40 PM) *
QUOTE(last @ Jan 15 2010, 09:11 AM) *
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 01:33 AM) *
QUOTE(kaisers36 @ Jan 14 2010, 11:23 PM) *
kalo merujuk pada tajuk saudara...kenapa harus beli kereta berdasarkan problem??? kerana ciptaan manusia tidak sesempurna ciptaan yg maha esa,jadi haruslah ade kekurangan. Tapi saya cdgkan agar cari lah kereta bdsarkan kelebihannya bkn keburukan,anda pasti teruja huhu


Yup...myvi sekarang ni pun kualiti pun dah kureng sikit... Myvi member2 aku ada yang rosak reverse censor, pintu ketat, myvi bini aku pun kadang2 power window problem & reverse censor pun dah x berapa betul... Ikut nasib le.. x semua buah elok, kadang2 ada yang busuk. Tapi kalo dapat yg busuk tu memang malang le. Ko ingat kereta brand lain cam honda atau toyota x de problem ke? Cume diaorang x kecoh2.. Baru2 ni ada keluar kat akhbar customer komplen kereta jenama dari jepun 1.8L ada masalah enjin sampai kene bukak enjin padahal kereta baru tu beb.. Malang le jd cam tu..


ha ah kerete honda tu masalah.... cumenye aku taw sume kete ade masalah... yg bezenye kekerapan masalah yg berlaku pada sesebuah kerete tu... mmg ade org ckp kat malaysia ni ramai org pkai proton sbb tu la asyik dgr proton je masalah...tp aku tetap rase tu bkn alasannye... huhu ntahla knape... aku dah slalu dgr kelebihan myvi n saga SE.... sbb tu skrg aku nak dgr kekurangan plak.. at least dapat prepare xdela terlalu terkejut sgt kalau masalah tu terjadi nant... hehehe...pasai saga SE tu pon aku x puas hati jugak aspek keselamatan die... knp x letak airbeg pada penumpang skali... tp aku pelik aku ade tanye kat salesman kerete dalam mudah.my die ckp saga SE ade ABS brek... setau aku saga SE xde ABS brake... air beg adela... xkan salesman pon x taw kot... aku rase salesman dlm ni bkn btol2 pakar sgt... aku pon seblum ni dah kerugian 7k gara2 kene tpu dngn salesman yang aku knl melalui mudah.my... mmg malangla nasib aku... huhu hope x jd lagi pasni...hehehehhe anyway thnks pendapat u all tu sume....


wah bgsla tips2 bro ni... nnt aku aplikasikan nnt... hehheeh slalu komisen tu dalam bentuk tunai ke?? satu bijik boleh dapat brape bro?


Terlupe nak tambah...baru2 ni myvi se bini aku baru tukar absober belakang leaking.. Mekanik cakap myvi memang ada masalah absorber leaking atau disc depan. Tanya kat spare part absober ori perodua & kyb punye harga sme je rm120. Disebabkan aku dah x caye kat part ori perodua aku amik le kyb.



ko tau berapa harga perodua beli dari KYB n APM?
kekekekekek......jgn terkejut....rm27 sebatang.



errrrr... tumpang tanye KYB tu ape APM tu ape eh?? huhuhu sorry x taw sgt psai kete


Tu jenama spare part bro... Memang le perodua dapat murah, diorang dah deal & jadi vendor. Sampai kat costumer cam aku dapat le rm60 sebatang.. Pagi ni baru je aku deal ngan salesman nak amik myvi se adik aku, salesman sama gak ngan myvi se bini aku...dapat le komisen sikit biggrin.gif Tips dari aku yang aku dapat pagi ni -> (1) tanya dulu salesman kete tahun bape, kalo tahun 2009 jangan amik, amik tahun 2010 punye. Apabila ko nak jual balik akan refer kepada tahun dikeluarkan, bukan tahun didaftarkan. Ko akan rugi satu tahun. (2) Amik loan 9 tahun, tapi wat bayaran cam 7 tahun. Apabila tetibe 1 atau 2 atau lebih loan monthly ko x dapat bayar disebabkan masalah kewangan, bayaran lebih ko sebelum ni akan cover balik loan monthly yang ko x dapat bayar. Dan loan ko pun akan settle cepat x sampai 9 tahun. (3) Voucher atau pe2 pemberian bergantung kepada salesman, tapi voucher tinted wajib. Kalo x de, lupekan je, cari dealer lain. adik aku dapat rm300 voucher tinted.(4) Ko deal ngan member2 yg penah amik perodua, jumpa balik salesman yang dah penah amik kete ngan dia dan member ko wat le seolah2 dia recommend ko utk salesman tu. Pastu member ko mintak le komisen skit dan selepas tu kongsi le separuh komisen member ngan ko...jangan bagi ruang langsung salesman makan komisen sorang, kalo ko datang sendiri ko xkan dapat pe2...bijak x biggrin.gif



wah bgsla tips2 bro ni... nnt aku aplikasikan nnt... hehheeh slalu komisen tu dalam bentuk tunai ke?? satu bijik boleh dapat brape bro?
Kopite
QUOTE(kaisers36 @ Jan 15 2010, 10:31 PM) *
QUOTE(last @ Jan 15 2010, 02:13 PM) *
QUOTE(kaisers36 @ Jan 15 2010, 12:48 PM) *
baik pakai nissan sunny 130y,janji bukan kereta 1 mal****** tipu kuaaat



hehe kerete pon pandai menipu yer biggrin.gif xpe nnt sampai suatu mase i'allah kerete kluaran malaysia setanding dgn kerete lua.. yg penting kene ade perubahan pada pengurusan dorg... kalau kate org compare kerete import tu mahal n x sesuai nak compare ngan kerete malaysia in term of quality aku mcm x brape stuju... setau aku kerete lua jd mahal sbb cukai nak masuk ke malaysia bukan mahal sbb kos nak buat kerete tu mahal... ntah2 kos nak buat kerete tu sama atau lagi kurg dari buat kerete proton or produa... pada aku, aku rase proton mampu hasilkan kerete yang kualiti tinggi dgn harge yang rendah mcm skrg cume maybe dorg perlukan sedikit mase untuk buat r & d kot...

hehe kerete pon pandai menipu yer biggrin.gif (budak2 tak paham double meaning)
kerete lua jd mahal sbb cukai (sapa yg buat cukai tu dik)
kerete yang kualiti tinggi dgn harge yang rendah mcm skrg (blajar lagi dik)
dorg perlukan sedikit mase untuk buat r & d kot...(org dah tak main kot2 dik)



clapping.gif
adlertag
Satu je aku x puas ati ngan Myvi.....ruang barang ya ampuunnn.....keciik oiii....bagi aku yg ada anak kecik 2 org ni memang x sesuai langsung lebih2 lagi bila nak balik kg.
deyan
assalam
deyan
Tapi perasan tak. Dalam buku moto trader kereta 2nd.myvi lah yang paling banyak di jual...kadang2 tu yang masih ada warranty lagi..
Kopite
jgn terpengaruh dengan trend yg mcm tu.
kita kene ingat...bilangan myvi kat atas jalanraya dah terlalu banyak.
bila dah dapat kereta baru....owner myvi baru tu akan rasa ketenya dah x best sebab dah ramai org pakai n maybe dia cepat bosan.
lagipun myvi bukanlah kereta yg ada byk special features mcm kereta2 eropah or jepun yg lain. ia cuma basic car sahaja.
x ada apa2 keistimewaan kecuali teknologi pada enjin serta tahap ketahanan enjin yg tinggi. itu sahaja. tapi berapa kerat aje yg ambil kisah pasal benda tu?

fikir2 kanlah
kaisers36
emm betul tu
ekei
sian rakyat malaysia rata rata cume mampu bli kerete bawah 60K je... kerete mcm myvi tu... kalau kat eropah dorg hina kerete myvi n neo terul betul... agak2 kalau kerajaan bertukar mase pilihan raya nant, harga kerete boleh turun byk x... dapat toyota vios ke honda city ke dalam 30k pon dah orait
kaisers36
QUOTE(ekei @ Jan 29 2010, 06:26 AM) *
sian rakyat malaysia rata rata cume mampu bli kerete bawah 60K je... kerete mcm myvi tu... kalau kat eropah dorg hina kerete myvi n neo terul betul... agak2 kalau kerajaan bertukar mase pilihan raya nant, harga kerete boleh turun byk x... dapat toyota vios ke honda city ke dalam 30k pon dah orait

kompom rege turun,tapi kena tgk gak kalo k'jaan sedia ade meninggalkan hutang byk tak igt
Kopite
byk lagi cara lain yg kerejaan bleh buat tuk jana duit.
duit masuk ke kantung kerajaan secara direct pun x memadai walau tinggi mana pun cukainya.
yg paling penting adalah......kitaran wang tunai di kalangan rakyat, pembeli, penjual, peraih n mcm2 lagi. itu yg lebih penting.
meningkatkan kuasa beli rakyat adalah 1 formula yg terbaik nak jana ekonomi.
x guna kerajaan byk duit...tapi rakyat punya kuasa beli kurang. kalau kuasa beli kurang...mcm mana org yg berniaga nak boost diaorang punya sales n pendapatan.

bila rakyat byk cash in hand....ramai yg akan dpt manfaat. termasuklah kerajaan.
tapi kalau kerajaan byk cash in hand...rakyat x dapat apa2.
kucing putih
QUOTE(Ade @ Jan 15 2010, 01:21 AM) *
QUOTE(last @ Jan 13 2010, 12:22 PM) *
Salam sume...


aku cadang nak bli myvi

ade x sape2 yang pkai myvi.. aku nak tau so far korg pokai myvi ape problem2 yang dah jd kat myvi korg atau ape yg wat korg rase x beh pada myvi...

ni soklan ssh nak jawb ni sbb bkn sume yang akan cite masalah dorg ni... hope ade yg sudi berkongsi... sblm ni aku tgh timbang nak ambil myvi standard hrga dlm 43 000 atau SAGA SE harge 43 000 jugak...

tp aku kalau boleh nak cr kete yg berkualiti thn lama n since sbb saga kete br n x terbukti lagi tahan so aku pilih myvi...

any komen guys?? thnks


Ko nak amik myvi baru standard? No airbag? No ABS? Baik lupakan je ler... Alang2 beli kereta baru baik amik yang premium version atau se. Beli kereta baru baik amik kereta yang full ada safety, ada airbag pemandu & penumpang & ada ABS. Wang boleh dicari tapi nyawa & keselamatan diri ingat leh dicari ganti? Kalo budget ko dalam rm43k baik ko amik myvi 2nd. Myvi premium & myvi se 2nd dah murah sekarang ni. Premium rm36k tahun 2007. Kalo ko x caye ko search kat www.motortrader.com.my. Aku pun tgh2 berkira2 nak amik kereta budget dalam rm40k+ gak. So far myvi adalah pilihan aku tapi bini aku dah pakai myvi se xkan aku myvi gak, bosan beb. Saga pun ok gak, tapi yang aku frust & x puashati kat SAGA SE tu x de airbag penumpang, cam x layak buh letak tag SE tu. Pelik tul aku ngan proton ni. Aku siap dah hentam kat salesman proton, diam je dier... biggrin.gif Lu pikir le sendiri (pinjam ayat nabil...hehehe) yang duk sebelah kite tu le orang yang kite paling sayang. Kalo le terjadi kemalangan, kite pemandu selamat tapi penumpang yang kite syg sebelah kite ni pe akan jadi? Leh bayangkan X? Kisah aku, aku dan member aku habis kami kondem & hentam member sorang lagi yang amik myvi standard..aku tau dia mampu, tapi model standard gak dia amik. Dalam hati aku rasa dia menyesal gak tu biggrin.gif


setuju2.....lg 1 pd sy produa ni after sale service dia bagus..sy pakai myvi premium baru bak masuk 2 tahun...keta ada prob disc brake..pg kt produa service dorg tuka free of charge sbb under warranty....
ada prob getah kat tingkat tu..dorg tukar jugak free of charge..member pakai keta poton kate poton after sale service dia kureng..n service keta berkala dia katanye mahal..allahualam
chimomoi
QUOTE(last @ Jan 13 2010, 12:22 PM) *
Salam sume...


aku cadang nak bli myvi

ade x sape2 yang pkai myvi.. aku nak tau so far korg pokai myvi ape problem2 yang dah jd kat myvi korg atau ape yg wat korg rase x beh pada myvi...

ni soklan ssh nak jawb ni sbb bkn sume yang akan cite masalah dorg ni... hope ade yg sudi berkongsi... sblm ni aku tgh timbang nak ambil myvi standard hrga dlm 43 000 atau SAGA SE harge 43 000 jugak...

tp aku kalau boleh nak cr kete yg berkualiti thn lama n since sbb saga kete br n x terbukti lagi tahan so aku pilih myvi...

any komen guys?? thnks

chimomoi
aku harap xda orang nak marah kalau aku nak celah kt cni....
aku saja nak bagi pilihan je,hahhahaaa.maklum dah kije aku jual keta..
swift 1.5A pun ok gak ..satu adalah interest rate murah.2.5%.
bulanan baru RM750 je.bab keta aku xnak la sentuh sapa lagi elok kualiti tapi kalau nak rasa test drive hubungi aku kt XXXXXXX..ada promosi sekarang..

SILA JANGAN LARI DARI TOPIK ASAL.
DI SINI BUKAN TEMPAT NAK MEMPROMOSI JUALAN KERETA.
DI MESRA.NET SUDAH ADA TEMPAT YG SEPATUTNYA UNTUK TUJUAN PROMOSI KERETA ATAUPUN BARANGAN2 LAIN.
AKU TERPAKSA PADAM NO HP KO.
SILA BALIK KE TOPIK ASAL.
HARAP MAKLUM

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.