Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Mengapa Toyota Dan Honda Lebih Pupular Berbanding Nissan
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
amy@gigiel
setelah saya membaca forum,sy wat decision untuk membeli kereta nissan sentra..Dalam senarai sy ialah honda city,totota vios dan nissan sentra..dan sy nmpk dari segi ketahanan,maintainence,fuel consumption dan handling nissan sentra adalah yg terbaik.Tetapi sy musykil mengapa nissan sentra tidak sepopular city dan vios?
kaisers36
QUOTE(amy@gigiel @ Feb 4 2010, 11:52 AM) *
setelah saya membaca forum,sy wat decision untuk membeli kereta nissan sentra..Dalam senarai sy ialah honda city,totota vios dan nissan sentra..dan sy nmpk dari segi ketahanan,maintainence,fuel consumption dan handling nissan sentra adalah yg terbaik.Tetapi sy musykil mengapa nissan sentra tidak sepopular city dan vios?

itu mudah saje itu mmg mentaliti rakyat kelas pengguna mcm negara kita,sbgai cth kalo nak beli ubat gigi,mak2 kita soh beli ubat gigi dia ckp ape...tlg belikan mak colgate cap zaitun walhal colgate itu sendiri adalah jenama....selain itu,KODAK walhal filem,byk lagi laaa
amy@gigiel
QUOTE(kaisers36 @ Feb 4 2010, 02:59 PM) *
QUOTE(amy@gigiel @ Feb 4 2010, 11:52 AM) *
setelah saya membaca forum,sy wat decision untuk membeli kereta nissan sentra..Dalam senarai sy ialah honda city,totota vios dan nissan sentra..dan sy nmpk dari segi ketahanan,maintainence,fuel consumption dan handling nissan sentra adalah yg terbaik.Tetapi sy musykil mengapa nissan sentra tidak sepopular city dan vios?

itu mudah saje itu mmg mentaliti rakyat kelas pengguna mcm negara kita,sbgai cth kalo nak beli ubat gigi,mak2 kita soh beli ubat gigi dia ckp ape...tlg belikan mak colgate cap zaitun walhal colgate itu sendiri adalah jenama....selain itu,KODAK walhal filem,byk lagi laaa



So,pemilihan membeli nissan sentra adalah tepat?Sy ada survey,nissan sentra tahun 2006,harga RM 58K,1.6,adakah
belian yg baik?
zan
setuju dengan tuan tanah. ini bukan masalah, tetapi cuma trend yang sudah bermula sejak berdekad2 sebelum ni. dah susah nak ubah.

topik ini akan digabungkan ke dalam lepak bersama apek jinjang @ kopite.
kaisers36
QUOTE(amy@gigiel @ Feb 4 2010, 01:09 PM) *
QUOTE(kaisers36 @ Feb 4 2010, 02:59 PM) *
QUOTE(amy@gigiel @ Feb 4 2010, 11:52 AM) *
setelah saya membaca forum,sy wat decision untuk membeli kereta nissan sentra..Dalam senarai sy ialah honda city,totota vios dan nissan sentra..dan sy nmpk dari segi ketahanan,maintainence,fuel consumption dan handling nissan sentra adalah yg terbaik.Tetapi sy musykil mengapa nissan sentra tidak sepopular city dan vios?

itu mudah saje itu mmg mentaliti rakyat kelas pengguna mcm negara kita,sbgai cth kalo nak beli ubat gigi,mak2 kita soh beli ubat gigi dia ckp ape...tlg belikan mak colgate cap zaitun walhal colgate itu sendiri adalah jenama....selain itu,KODAK walhal filem,byk lagi laaa



So,pemilihan membeli nissan sentra adalah tepat?Sy ada survey,nissan sentra tahun 2006,harga RM 58K,1.6,adakah
belian yg baik?

pemilihan yang tepat utk keter tahun 2006,harga RM 58K, aku x brp sure,boleh rujuk budak2 yg pakai nissin,asalkan JDM aku sokong WELCOME TO JDM WORLD
Kopite
QUOTE(amy@gigiel @ Feb 4 2010, 02:52 PM) *
setelah saya membaca forum,sy wat decision untuk membeli kereta nissan sentra..Dalam senarai sy ialah honda city,totota vios dan nissan sentra..dan sy nmpk dari segi ketahanan,maintainence,fuel consumption dan handling nissan sentra adalah yg terbaik.Tetapi sy musykil mengapa nissan sentra tidak sepopular city dan vios?


model sentra N16 tahun 2006 adalah facelift yg terbaru.
berikan aku ruang tuk bg pendapat.
kalau bleh cuba consider sentra 1.8 XG-L.
spec lebih tinggi...enjin lebih berkuasa, lebih senyap dan smooth.
cuba elakkan 1.6 sebab tak boleh janjikan penjimatan petrol nak ko harapkan.
ramai yg complain sentra 1.6 underpower melainkan model sentra N16 1st model (2001).
semua sentra N16 facelift agak underpower. sebab tulah aku cadangkan ko sambar 1.8.
ex-housemate aku bln nie genap 1 thn sambar sentra 1.8 GXE tahun 2003. harga dia beli thn lepas rm47k sahaja.
sentra 1.6 tahun yg sama masa tu murah cuma 2.5k sahaja.
dari segi spec dan performance jauh beza. jadi...perbezaan 2.5k tu memang berbaloi.

antara spec 1.8 yg aku bleh list kan setakat yg aku ingat:

1. leather seat, doortrim n steering
2. 6 CD changer
3. ABS
4. dual airbag
6. 4 wheel disc brake
7. side skirt
8. sport light
9. trunk remote

kucing putih
QUOTE(Kopite @ Feb 5 2010, 07:20 PM) *
QUOTE(amy@gigiel @ Feb 4 2010, 02:52 PM) *
setelah saya membaca forum,sy wat decision untuk membeli kereta nissan sentra..Dalam senarai sy ialah honda city,totota vios dan nissan sentra..dan sy nmpk dari segi ketahanan,maintainence,fuel consumption dan handling nissan sentra adalah yg terbaik.Tetapi sy musykil mengapa nissan sentra tidak sepopular city dan vios?


model sentra N16 tahun 2006 adalah facelift yg terbaru.
berikan aku ruang tuk bg pendapat.
kalau bleh cuba consider sentra 1.8 XG-L.
spec lebih tinggi...enjin lebih berkuasa, lebih senyap dan smooth.
cuba elakkan 1.6 sebab tak boleh janjikan penjimatan petrol nak ko harapkan.
ramai yg complain sentra 1.6 underpower melainkan model sentra N16 1st model (2001).
semua sentra N16 facelift agak underpower. sebab tulah aku cadangkan ko sambar 1.8.
ex-housemate aku bln nie genap 1 thn sambar sentra 1.8 GXE tahun 2003. harga dia beli thn lepas rm47k sahaja.
sentra 1.6 tahun yg sama masa tu murah cuma 2.5k sahaja.
dari segi spec dan performance jauh beza. jadi...perbezaan 2.5k tu memang berbaloi.

antara spec 1.8 yg aku bleh list kan setakat yg aku ingat:

1. leather seat, doortrim n steering
2. 6 CD changer
3. ABS
4. dual airbag
6. 4 wheel disc brake
7. side skirt
8. sport light
9. trunk remote

love.gif tabik spring dgn u..mmglah doktor kereta betul
kaisers36
nasib baik bukan doktor cinta give_rose.gif
Ade
QUOTE(zan @ Feb 4 2010, 07:10 PM) *
setuju dengan tuan tanah. ini bukan masalah, tetapi cuma trend yang sudah bermula sejak berdekad2 sebelum ni. dah susah nak ubah.

topik ini akan digabungkan ke dalam lepak bersama apek jinjang @ kopite.


zan..aku kurang setuju ler...trend dan minat pengguna leh diubah...pembuat kereta perlu mengkaji aspek pasaran dan kehendak pengguna...baru kete leh jual...cam suzuki swift yang memenuhi ciri2 kehendak pengguna yang pada awalnya aku pun x confident ngan brand suzuki ni... orang malaysia kite lebih mementingkan design & fuel consumption...
Kopite
QUOTE(Ade @ Feb 9 2010, 06:27 AM) *
QUOTE(zan @ Feb 4 2010, 07:10 PM) *
setuju dengan tuan tanah. ini bukan masalah, tetapi cuma trend yang sudah bermula sejak berdekad2 sebelum ni. dah susah nak ubah.

topik ini akan digabungkan ke dalam lepak bersama apek jinjang @ kopite.


zan..aku kurang setuju ler...trend dan minat pengguna leh diubah...pembuat kereta perlu mengkaji aspek pasaran dan kehendak pengguna...baru kete leh jual...cam suzuki swift yang memenuhi ciri2 kehendak pengguna yang pada awalnya aku pun x confident ngan brand suzuki ni... orang malaysia kite lebih mementingkan design & fuel consumption...


brand lain selain toyota n honda yg masih boleh dikira bagus dari segi kualiti dan ketahannya adalah:

1. nissan
2. mazda
3. suzuki
4. daihatsu
6. subaru
7. isuzu (diesel)

setakat nie hanya ada 3 brand dari jepun yg menjadi kesinambungan kepada 3 jenama yg sedia ada yg menawarkan gaya, penampilan, performance, luxury dan kualiti yg tertinggi:

1. lexus (toyota)
2. Infinity (nissan)
3. Acura (honda)

Ade
Di sini aku letakkan gambar perbandingan kete entry level model2 jepun ni...lihat sendiri dsn bandingkan mengapa rakyat malaysia lebih terarah kepada honda dan toyota...perbandingan Honda City VS Nissan Latio VS Toyota Vios...


Perbandingan Luaran keter...



Perbandingan belakang keter...



Perbandingan dalaman keter...



Jadi yang mana satukah pilihan anda?
Kopite
NISSAN LATIO without a doubt.

HR16DE memang best
Ade
QUOTE(Kopite @ Feb 9 2010, 09:22 PM) *
NISSAN LATIO without a doubt.

HR16DE memang best


memang diakui latio adalah antara terbaik...latio juga mendapat rating 6 bintang bagi ujian perlanggaran... latio kalah dari segi design kabin dalaman...kelihatan dah outdated, lagi2 pada design stereng...ugly look...even proton better than that... cuba badge Honda kat city ditukar jadi nissan punye...agak2 leh jadi hot sales x?
Kopite
QUOTE(Ade @ Feb 9 2010, 09:47 PM) *
QUOTE(Kopite @ Feb 9 2010, 09:22 PM) *
NISSAN LATIO without a doubt.

HR16DE memang best


memang diakui latio adalah antara terbaik...latio juga mendapat rating 6 bintang bagi ujian perlanggaran... latio kalah dari segi design kabin dalaman...kelihatan dah outdated, lagi2 pada design stereng...ugly look...even proton better than that... cuba badge Honda kat city ditukar jadi nissan punye...agak2 leh jadi hot sales x?


pada pandangan mata aku....vios dugong la paling selebet.
tapi masih mendapat jualan tertinggi antara 3 jenis kete nie.
kenapa rasanya?
sebab ada sesetengah org pandang pd brand.
ada plak pada design.
ada plak yg dh percaya pd toyota sejak sekian lama.
ko pernah dok dlm latio? penah drive n rasa sendiri material dalaman dia?
wayy better dr city. especially model ST-L n sport.
cuba capai tgn ko kat blakang bila dok kat seat pemandu.
ko akan terkejut...hujung jari ko hanya dpt cecah kat hujung seat blakang.
cuba buat mcm tu kat sedan lain....hujung jari ko akan sampai ke separuh seat blakang.

apapun....org kita pertama skali akan pilih yg paling cantik n paling murah.
tapi kadang2 x bleh nak jangka sebab tawaran dari 3 brand nie lain2.
contoh mcm nissan. nak trade in kete dia amik tinggi gila.
walaupun prospek buyer tu dh nak bli city or vios...tp pilih nissan jgk pasal tade in tinggi n dia x payah nak tambah duit.
tu salah 1 faktor jgk.

toyota vios plak sebab byk variasi yg ditawarkan iaitu 5 variasi. 1.5J manual, 1.5J auto, 1.5E auto, 1.5G auto n 1.5S auto. benda yg jarang berlaku tuk 1 model toyota sebelum nie.
sedangkan city cuma 2 variasi.
latio plak 5 varisi. 1.6 ST manual, 1.6 ST auto, 1.6 ST-L auto, 1.8 auto n 1.6 ST-L sport auto.

mcm aku...aku lebih kepada enjin yg dipakai oleh kete tersebut.
lagi byk model kereta yg pakai enjin yg sama dgn sesuatu kete tu...lagi tinggi possibility aku nak bli kete tu.
sebabnya senang aje...tuk jangka masa panjang...spare part akan berlambak di kedai2 spare part mahupun kedai potong.

contoh...enjin GA16DE dipakai oleh 4 jenis model kereta di malaysia. belum termasuk kat jepun.
manakala enjin SR20DE plak digunakan pada 15 model kereta keluaran nissan.
design ok or x tu perkara kedua.

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.